wena Opublikowano 22 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2012 Co za zdecydowana podstawa! koniec i kropka. No i teraz nie bedziesz mógł zasnąć. Straszne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 22 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Października 2012 Warka 287 - Belgian Pale Ale 12°Blg z dnia 10 października 2012r. Przelane na cichą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 22 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Października 2012 Warka 288 - IPA 13,8°Blg z dnia 12 października 2012r. Też jest na cichej, jutro muszę dodać chmielu na cichą, bo dziś zapomniałem..... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 22 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2012 ...Ale jak pszeniczne smakowało to jednak coś w tym piwie jest ,,,, a jest bez dwóch zdań. ... Coś mi się zdaje, że coś w tym piwie jednak jest, tyle, że nie koniecznie dobrego. Zawsze można wylać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 23 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Października 2012 ...Ale jak pszeniczne smakowało to jednak coś w tym piwie jest ,,,, a jest bez dwóch zdań. ... Coś mi się zdaje, że coś w tym piwie jednak jest, tyle, że nie koniecznie dobrego. Zawsze można wylać? Zasnąć mi się udało, a na wylanie to jeszcze dużo za wcześnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 23 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Października 2012 Warka 283 - Pale Ale 10,5°Blg z dnia 5 października 2012r. O smaku apteki poszło w dwa kegi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 23 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Października 2012 Warka 284 - STOUT 13,7°Blg z dnia 5 października 2012r. Część w kegu, a część większa w butelkach. Piwo smaczne, powoli dochodzi do siebie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 23 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Października 2012 Trochę późno (już od roku warzę u siebie i człowiek nie przyzwyczajony do późnych godzin wieczornych) ale właśnie warzę Herkulesa. Do zacierania dałem 14kg pilzeńskiego, a podczas chmielenia dam 1,3 kg granulatu Herkulesa oczywiście. Po wsypaniu 1000g na godzinkę w kotle zrobiło się gęsto, zielono a zapach obok znakomity. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 23 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Października 2012 Warka 289 - STOUT 13,7°Blg z dnia 15 października 2012r. Fermentor z WLP099 poszedł na cichą. Drożdże rzeczywiście głodne, zeszło na 2°Blg. Piwo jednak mało smaczne więc pewnie może się tylko poprawić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 23 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2012 W Szczecinie w marcu jest konkurs na zielone, będzie jak znalazł najlepiej podać jako pierwsze. Pieron 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 23 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Października 2012 Warka 289 - STOUT 13,7°Blg z dnia 15 października 2012r. Drugi również przelany na cichą. Zdecydowanie lepszy smak, może to jednak 1084? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 23 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Października 2012 W Szczecinie w marcu jest konkurs na zielone, będzie jak znalazł najlepiej podać jako pierwsze. Niestety zielone to jest ale tylko podczas chmielenia. Koloru można nadać ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 23 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Października 2012 (edytowane) Warka 292 - Imperialny Herkules 20°Blg z dnia 23 października 2012r. Składniki: - pilzeński 14 kg; - chmiel herkules tegoroczny 1,3 kg; - drożdże US-05 Zacieranie: - 52°C - 15'; - 62°C - i 20'; - 72°C - i 50; - 77°C - filtracja. Chmielenie: - 10' - 1000 g; - 60' - 300g; - 70' - chłodzenie. Tym razem chmieliłem bez woreczków i nie obyło się bez problemów przy filtracji. Okazało się że co najmniej dwa dna kega były pełne osadu. Edytowane 24 Października 2012 przez Pieron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 24 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Października 2012 Warka 285 - Świąteczne 16°Blg z dnia 7 października 2012r. Wczoraj zapomniałem napisać, że poszło w butelki. Jedna część z dodatkową porcją przypraw. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 24 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Października 2012 (edytowane) Warka 293 - Blond 15°Blg z dnia 24 października 2012r. Składniki: - pilzeński 9 kg; - pszeniczny 1,5 kg; - wiedeński 1 kg; - bisciut 0,5 kg; - marynka 20g; - tradition 20g; - east kent golding 30 g; - drożdże 1762 i 1098 Zacieranie: - 52°C - 10'; - 62°C - i 30'; - 72°C - i 50; - 77°C - filtracja. Chmielenie: - 10' - marynka i tradition; - 50' - reszta; - 70' - chłodzenie. Edytowane 25 Października 2012 przez Pieron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 24 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Października 2012 Warka 290 - Jasne 13,9°Blg z dnia 15 października 2012r. Z 1762 poszło na cichą. Nie wiem nawet ile zeszło ale smaczne jest Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 24 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Października 2012 Warka 291 - Polskie Ale 13,5°Blg z dnia 15 października 2012r. Fajnie zeszło a smak- zarąbisty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 24 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Października 2012 Warka 291 - Polskie Ale 13,5°Blg z dnia 15 października 2012r. Na 1968 równie smaczny i dobrze odfermentowany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 24 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Października 2012 (edytowane) Warka 294 - Strong Bitter 15,7°Blg z dnia 24 października 2012r. Składniki: - pilzeński 7,6 kg; - amber 1,4 kg; - wiedeński 1 kg; - mild 2 kg; - marynka 15g; - fuggles 100g; - east kent golding 10 g; - drożdże S-04, WLP099, 1968 Zacieranie: - 52°C - 10'; - 62°C - i 40'; - 72°C - i 50; - 77°C - filtracja. Chmielenie: - 10' - marynka i fuggles; - 60' - reszta; - 70' - chłodzenie. Edytowane 25 Października 2012 przez Pieron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 24 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2012 Adam ile to tych piw uwarzyłeś 15 października Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 25 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Października 2012 Adam ile to tych piw uwarzyłeś 15 października Wydawało by się że dużo ale to tylko pozory, dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 27 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Października 2012 Warka 287 - Belgian Pale Ale 12°Blg z dnia 10 października 2012r. Wczoraj zabutelkowałem i zakegowałem. Dobre piwo nie jest złe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 30 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Października 2012 Właśnie strzeliłem sobie warkę 190 - Quadrupel 23°Blg i 10,6%alk. Smakuje jak wino, mocne jak siekiera. Szkoda, bo takie syte, że nawet piwa się odechciewa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 7 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2012 Warka 289 - STOUT 13,7°Blg z dnia 15 października 2012r. Na wlp099 rozlane do flaszek. Zeszło na 1°blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 7 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2012 Warka 289 - STOUT 13,7°Blg z dnia 15 października 2012r. Na tych drugich drożdżach zeszło na 3,5°Blg , też rozlano. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się