maciek1221 Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2013 (edytowane) Witam Szukam receptury na Koelsch'a. Planuję użyć: 4kg słód pilzneński 1kg słód pszeniczny 60g chmiel lubeblski drożdże Safbrew S-33. Czy taki stosunek składników jest ok? Czy użyć więcej chmielu? Czy jeżeli chodzi o czas zacierania i chmielenia to dobre będą czasy z tej instrukcji (inne słody i chmiele) : http://www.browamator.pl/zdjecia/2/1/5/13173_BA_Koelsch_12_Blg_Slody_Instrukcja.pdf Jakieś inne rady? Mam zamiar to zatrzeć jutro, dobrze mi chłodzić brzeczkę w śniegu, a zbliżają się roztopy, więc chce wykorzystać odchodzącą zimę za oknami. Pozdrawiam Maciek Edytowane 3 Kwietnia 2013 przez maciek1221 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wesoly Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Drożdże tylko i wyłącznie Wyeast 2565 Koelsch. W tym piwie połowa sukcesu to odpowiednie drożdże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciek1221 Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Czytałem o tym, ale niestety w moim sklepie nie ma takowych drożdży.. Zasugerowałem się tymi safbrew ponieważ i centrum piwowarstwa i browamator dodają je do zestawu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bastisz Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2013 (edytowane) Dzisiaj właśnie zrobiony już jest w fermentatorze 50g lubelskiego w dwóch dawkach 30g - 10 min gotowania 20g - 60 min gotowania gotowanie 70 min - chłodzenie ja dałem pszenicznego 0,5 kg wyszło 13 Blg 22 L Edytowane 3 Kwietnia 2013 przez bastisz maciek1221 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cyneq Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Kamyczek do ogródka: są źródła, które podają, że klasyczne warzenie Koelscha to 100% pilźnieńskiego. A pszeniczny dodają tylko naśladowcy, aby łatwiej uzyskać pianę. Od razu mówię, że jedyne pisane źródło które mogę wymienić teraz z pamięci to Ben McFarland w "Najlepsze Piwa Świata". Sam używałem wyłącznie Wyeast Koelsch, ale podobno można też próbować Danstar Nottingham w okolicach 14 stopni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciek1221 Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2013 A jakiej ilości słodów użyłeś? Browamator ma 4.1kg słodów w zestwie i 50g chmielu, dlatego dla moich 5kg słodu planuję użyć 60g chmielu. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2013 drożdże Safbrew S-33. Czy taki stosunek składników jest ok? Czy użyć więcej chmielu? Drożdże mogą być, będzie i tak bardzo dobre. Pszenicznego daj 0,5 kg, chmielu też mniej - 50g. Oczywiście można zmienić recepturę, oprzeć sie np na http://www.wiki.piwo...skie,_Jan_Szała , ale to nie znaczy, że Twoje nie będzie dobre. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciek1221 Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Ok, tylko chciałem zrobić nastaw na 25/27litrów, dlatego zwiększyłem ilość składników. Zalecasz mi Jacenty obniżenie ilości słodu pszenicznego do 0.5, w takim razie o ile zwiększyć ilość pilzneńskiego? Dlaczego mam zmienić proporcje w ten sposób? Sugerowałem się tym składem z browamatora i centrum piwowarstwa, tam podają stosunek 80% do 20%, zwiększyłem ilości zgodnie z tym schematem.. Chmiel również zwiększyłem za pomocą proporcji, czemu zmniejszyć ilość? Zapomniałem wspomnieć właśnie o tym, że nie robię warki 20litrów tylko 25/27, dlatego zwiększyłem ilość każdego produktu, trzymając się oryginalnych proporcji z gotowych zestawów ze sklepów internetowych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Coder dał temu piwku 41/50 punktów. Polecam. Smaczne. maciek1221 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Jeśli chcesz 25-27 litrów to oczywiście zwiększ proporcje. - 5,5 kg pilzneńskiego (starczyłoby nawet 5,1 kg, ale ja osobiście ze względu na moje warunki użyłbym tyle) - 1 kg pszenicznego - 60g chmielu ( 35g na 60 min i 25 na 15 min) maciek1221 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciek1221 Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Porter, opinie i sam przepis bardzo ciekawe, jednak nie mam dostępu do takiego chmielu. Przyznam, że dzisiaj warzyłem pale ale i przy okazji kupiłem składniki na prawdopodobnie koelscha, te co mam w pierwszym poście ( 1kg pszenicy i 5kg pilzna, 100g lubelskiego). Ile więc mam użyć aby uzyskać te 25/27l? 5.5 kg niestety nie wchodzi w grę, a 5 to nie wiem czy wystarczy znowu.. Gar mam 30litrowy, także z tej strony też ograniczenie.. Pozdrawiam i dziękuję za dotychczasowy udział w dyskusji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Gar mam 30litrowy, także z tej strony też ograniczenie.. No i po problemie. Wsypujesz to co masz i wysładzasz tyle ile Ci się zmieści. Dawno nie używałem takiego gara, ale z tego co pamiętam, to wysładzałem tak, żeby ok 3 cm od krawędzi zakończyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciek1221 Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Czyli 5kg pilzneńskiego, 1kg pszenicznego? Potem chmielę (75min) 60g lubelskiego. Jacenty, robiłeś już tak takie piwo, czy to ''wymyślasz'' ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2013 (edytowane) Sądzisz, że wypowiadałbym się w temacie, który jest mi obcy? Robiłem kilka razy, a w moich planach na ten rok wskoczył na pierwsze miejsce. Edytowane 3 Kwietnia 2013 przez Jacenty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wesoly Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Polecam przepis na Koelscha Andrzeja Sadownika w Sprawdzonych Recepturach. Warzę wg niego od 10 lat i zawsze jest super. maciek1221 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciek1221 Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Zrobię tak jak radzi Jacenty, tzn użyję tych proporcji. Ile użyć mchu irlandzkiego pod koniec chmielenia? 5g wystarczy? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2013 (edytowane) Polecam przepis na Koelscha Andrzeja Sadownika w Sprawdzonych Recepturach. Warzę wg niego od 10 lat i zawsze jest super. Zgadzam się. Co prawda dodaję jeszcze orkiszowy, ale i bez niego piana jest świetna. Nigdy nie ważę mchu, czy na 20 czy na 40 litrów, zawsze sypię małą łyżeczkę. Edytowane 3 Kwietnia 2013 przez Jacenty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciek1221 Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Ok to jeszcze ostatnie pytanie, zacierać tak jak jest w tej instrukcji z browamatora w pierwszym poście? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wesoly Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Można zacierać z programowaniem temperatury, nie musi być infuzyjnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciek1221 Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2013 (edytowane) No właśnie, a czy to co jest podane w instrukcji, to nie jest zacieranie programowane? Użyje tego zakresu czasowego i temperaturowego, woda już wystygła więc biorę się do pracy. Pozdrawiam Po warzeniu. Całość przebiegła sprawnie, no może poza jedną wpadką. Po ostudzeniu brzeczki, podniosłem pokrywkę i kilka kropli rozpuszczonego śniegu się do niej dostało, zobaczymy czy infekcja się pokaże.. Piwo generalnie wygląda i pachnie spoko, za miesiąc odezwę się w temacie i skomentuję młode piwo Pozdrawiam i dzięki za udział i rady w dyskusji. Edytowane 4 Kwietnia 2013 przez maciek1221 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciek1221 Opublikowano 14 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2013 Podbijam temat. Piwo zlałem już na cichą, jest świetne w smaku (zawsze butelkuję 3 butelki z warstwy 2 cm nad osadem, aby nie zmętnić tego w drugim balonie), delikatne, chyba takie jakie powinno być. Warzyłem je w warce 27litrów, zasyp gdzieś tam wyżej podany, użyłem 60g Lubelskiego. Teraz zamierzam zrobić drugą taką warkę, już nawet puściłem zamówienie, ale zastanawiam się, czy nie zastąpić Lubelskiego chmielu Saaz'em? Zostaje mi go z planowanego Pilsnera, dokładnie 50g, więc o 10g za mało, dlatego zastanawiam się, czy wymieszać (jak tak to w jakich proporcjach), czy nie ruszać tego i chmielić jak ostatnio? Jeżeli bym zmienił, to będzie jakaś odczuwalna różnica w smaku? Większa gorycz? Posmaki drewna i przypraw? Na lubelskim wyszło bardzo fajne, lekkie piwko, w którym czuć aromat chmielu. Rodzina po tygodniu od warzenia już zażyczyła sobie skrzynkę trunku:D Także prosiłbym o te 'chmielowe' opinie. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linus Opublikowano 21 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2016 Polecam przepis na Koelscha Andrzeja Sadownika w Sprawdzonych Recepturach. Warzę wg niego od 10 lat i zawsze jest super. Witam Odgrzewam, bo planuję uwarzyć Koelscha póki nie jest za ciepło, będzie jak znalazł na czerwiec. Czy można gdzieś znaleźć ten przepis Andrzeja Sadownika? W Wiki jest tylko Kolońskie Jana Szały, a chciałbym porównać. Co myślicie o dodatku (maks. 5%) słodu bursztynowego? http://twojbrowar.pl/prestashop/pl/surowce/764-slod-bursztynowy-05-kg.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 21 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2016 Czy można gdzieś znaleźć ten przepis Andrzeja Sadownika? W wątku na BBizie Linus 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linus Opublikowano 21 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2016 Czy można gdzieś znaleźć ten przepis Andrzeja Sadownika? W wątku na BBizie Dziękuję pięknie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BROWAR KWARTA Opublikowano 5 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2018 Witam, Mam pytanie czy do kölscha trzymanego na cichej przez około 3 tygodnie w temperaturze 8 °C powinno się przed rozlewem dodać trochę świeżych drożdży ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się