Aiterens Opublikowano 1 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2013 Karczmarz - przeczytaj proszę 138 post w tym temacie http://www.piwo.org/topic/9398-chmielnik-sezon-2013/page__st__120?do=findComment&comment=223249 Jak dokładnie suszycie swój chmiel? jestem po zbiorze Lubelskiego i chciałbym poznać wasze sposoby na ususzenie chmielu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 1 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2013 Aiterens - dzięki za post. Bardziej mi zależy jednak na informacji, czy można już moje szyszki zbierać, wiem, że się nie opłaca fatyga z dzikim chmielem, ale muszę się o tym osobiście przekonać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aiterens Opublikowano 1 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2013 Zbierać możesz chmiel gdy po lekkim ściśnięciu szyszki usłyszysz taki wyrazisty szelest (moja dziewczyna nazywa to chrupaniem ) po którym szyszka wróci do swojej poprzedniej formy to znaczy że szyszka dobra do zbioru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirogster Opublikowano 1 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2013 (edytowane) A lupulina w srodku ma intensywny zolty (czasem nawet lekko pomaranczowy) kolor. Co do suszenia, to stosuje metode hamerykanska. 2 krzesla, ramka z siatka do okien, w miare ciemne i cieple pomieszczenie, czasem podlaczam wiatrak. Tak ok. 2 dni. Szybsza metoda: w piekarniku w temp ok 45-50 C, przez np noc. Ogolna zasada jest taka, jezeli uzyskasz ok 20% pierwotnej, 'mokrej' wagi. To chmiel nadaje sie do pakowania i mrozenia Jezeli zbior jest na prawde mizerny, mozna suszyc w malym kartonowym pudelku, podziurkowanym z kazdej strony i obracanym co np. godzine Edytowane 1 Września 2013 przez mirogster Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lopusy Opublikowano 2 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2013 Jak dokładnie suszycie swój chmiel? jestem po zbiorze Lubelskiego i chciałbym poznać wasze sposoby na ususzenie chmielu W suszarce do grzybów, ziół i warzyw z termostatem, swego czasu używana tylko do grzybów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 2 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2013 Czy możecie oczywiście grzecznościowo pochwalić się ilością zbiorów chmielu? U mnie z 3 (czwarta uszkodzona) sadzonek tegorocznych było 110gr, mogło być 0 więc jest ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marbelka Opublikowano 2 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2013 A lupulina w srodku ma intensywny zolty (czasem nawet lekko pomaranczowy) kolor. Moje szyszki ładnie "szeleszczą" ale są jasno ,nawet b jasno zielone ,wrzuciłem jedną do szklanki,zalałem 3/4 wrzątkiem ,kolor-b słaba mięta ,nie tak jak ktoś tu pokazywał ,wręcz czerwony - czekać jeszcze ze zbiorem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aiterens Opublikowano 2 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2013 Dzięki za patenty z suszeniem Jak na razie zebrałem tylko Lubelski i to może wyszło ze dwie garści.. więc susze w kartoniku ale za to Marynka u mnie ładnie obrodziła! może będą trzy garści! Marbelka - też miałem po zalaniu wrzątkiem lekką miętke ale spróbuj 1 świeżą szyszkę pogotować chwilę w np małym garnuszku i po ostygnięciu powinieneś uzyskać taki kolor. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Granik Opublikowano 2 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2013 Dzisiaj 100g Sybilli z jednego krzaka bez szału, ale jak na pierwszy rok ważne, że jest cokolwiek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateos Opublikowano 2 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2013 Chciałem Was zapytać czy te szyszki nadają się już do zbioru? Czy dziki chmiel da się rozpoznać, bo chciałem się upewnić Szyszka dojrzała do zbioru powinna: 1. mieć swoisty, chmielowy zapach, wyraźny po roztarciu na dłoni 2. listki zamykają się, dokładne przyleganie łusek na całej powierzchni z wyraźnym domknięciem czubka. 3. Szyszki stają się sprężyste,jedwabista w dotyku, podczas lekkiego ugniatania powinna charakterystycznie szeleścić i wykazuje pewna lepkość , po zwolnieniu nacisku musi wrócić do poprzedniego kształtu, koniec szyszki powinien być jaśniejszy 4. przy potarciu o dłoń lub białą kartkę powinna pozostać tłusta plama po mączce chmielowej, barwa mączki powinna być złocistożółta do bursztynowej 5. po rozerwaniu szyszek wzdłuż osi widać złocisto-bursztynowe kuleczki lupuliny. Lupulina znajdująca się między listkami szyszki nabiera żółtego zabarwienia. 6. mają właściwe dla danej odmiany zabarwienie oraz kształt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 2 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2013 Dzisiaj 810 g Sybilli i na jutro został mi Lubelski którego dzisiaj już 600g narwałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepe11 Opublikowano 2 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2013 Czy możecie oczywiście grzecznościowo pochwalić się ilością zbiorów chmielu? U mnie z 3 (czwarta uszkodzona) sadzonek tegorocznych było 110gr, mogło być 0 więc jest ok. Hallertau - 300g Sybilla - 180g Lubelski - 230g Marynka - 120g Magnum - zrudział i usechł jakies choróbsko wlazło , dziwne bo w środku był Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aiterens Opublikowano 6 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2013 Witam! Zebrałem lubelski, za dużo to go nie było (zaledwie 3 garści) więc susze w otwartej papierowej torbie przerzucając parę razy dziennie. Susze 1 raz w życiu i mam pytanie czy ten chmiel u Was też tak wygląda podczas suszenia swobodnego? tzn że płatki szyszek się otwierają? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirogster Opublikowano 6 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2013 Owszem, traca wilgotnosc i tak mniej wiecej wygladaja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kerni Opublikowano 8 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2013 Czy możecie oczywiście grzecznościowo pochwalić się ilością zbiorów chmielu? U mnie z 3 (czwarta uszkodzona) sadzonek tegorocznych było 110gr, mogło być 0 więc jest ok. Lubelski (3 krzaki) (zbiór na 2 razy) ok 400 gram po wysuszeniu Sybilla (2 krzaki) ok 300 gram po wysuszeniu (może było tego więcej - nie zapisałem sobie wagi) Marynka (3 krzaki) ok 220 gram po wysuszeniu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
..::maniek::.. Opublikowano 9 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2013 Czy możecie oczywiście grzecznościowo pochwalić się ilością zbiorów chmielu? U mnie z 3 (czwarta uszkodzona) sadzonek tegorocznych było 110gr, mogło być 0 więc jest ok. Moje pierwsze zbiory: Lubelski - 50g po wysuszeniu Sybilla - 38g po wysuszeniu Marynka - 55g po wysuszeniu Hallertau - najsłabiej disłownie kilka sztuk No ale cóż myślę, że jedną warkę i tak tym obsłóżę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 9 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2013 (edytowane) W sobotę moja mama była na działce, oto co zobaczyła u działkowca z jednej alejki. Dziś byłem tam, oczywiście zjadłem jedną szyszkę (ok 5cm), aromatyczna, pyszna, zrobiłem tel fotki, zostawiłem karteczkę z zapytaniem 'jaki to chmiel itp' . Ekstra wygląda. . Jeszcze jeden temat, zlałem do butelek młode piwo na swoich chmielach, bardzo czyste, gęstwa czysta, zero zdechlaków na dnie, z torebki S-04, (pilz 5kg, 0,2kg jęczmienia 13do3blg) aż 0.9litra, bardzo mały osad żywic chmielowych na styku brzeczki z powietrzem. Jak się nagazuje i ułoży to dam znać. Edytowane 9 Września 2013 przez GB... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 9 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2013 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lopusy Opublikowano 11 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2013 (edytowane) W sobotę moja mama była na działce, oto co zobaczyła u działkowca z jednej alejki. Moim zdaniem to chmiel ozdobny, tzw. złoty chmiel, Aureus. Pnie się po balkonie aż na drugie piętro, szyszki okazałe, zapach przyjemny, lekka goryczka, ale jak porównywałem szyszki z innymi odmianami to mają małą ilość lupuliny. Edytowane 11 Września 2013 przez lopusy GB... 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 11 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2013 lopusy, nie mam odpowiedzi jeszcze od działkowca, dam znać + Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 15 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2013 Podsumowując zbiory mogę się pochwalić : - Sybilla 212g. - Magnum 310 g. - Hallertau 200g - Lubelski 198g Wagi są oczywiście po suszeniu na wolnym powietrzu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reizer Opublikowano 20 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2013 Co prawda chmiel zebrałem już ok tydzień temu, to dopiero teraz mam czas się pochwalić zbiorami: -marynka (2 sezon) ok 200g -lubelski (2 sezon) 69g -sybilla (1 sezon) ok 15g -hallertau (1 sezon) kilka szyszek Każda odmiana po 1 krzaku (co prawda mam 2 sybille ale drugą podczas kwitnienia ciachnąłem przez przypadek kosą i 3/4 krzaka poszło spać, więc nie miała szyszek). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sizla Opublikowano 27 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2013 gdzie mozna kupić nasiona/ sadzonki dobrych / konkretnych odmian chmieli ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kerni Opublikowano 28 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2013 gdzie mozna kupić nasiona/ sadzonki dobrych / konkretnych odmian chmieli ? Poczekaj do wczesnej wiosny. Na Alledrogo pojawią się aukcje. Być może nawet któryś z forumowiczów podzieli się sztoberkiem. Ja póki co mam roślinki jednoroczne ale nieźle wyrosły w tym roku. Nawet trochę zebrałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 28 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2013 (edytowane) Albo napisz e-mail do pani Ewy Lasoty, która właśnie co roku sprzedaje na alledrogo sztoberki. W zeszłym roku zamawiałem i mogę polecić! ewalasota@wp.pl pomaga on też jak będziesz miał jakieś wątpliwości. Co chwilę pytacie cierpliwości na wiosnę będą: http://www.piwo.org/topic/8859-uprawa-chmielu/page__st__20?do=findComment&comment=240760 Edytowane 28 Listopada 2013 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się