aopon Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Witam, od 2,5 dnia mam American Amber Ale na fermentacji burzliwej. Warka robiona była z procesem zacierania. Fermentacja chyba przebiega prawidłowo, zrobił się kożuch około 1cm i bulka dość intensywnie. Przed zlaniem na cichą mam kilka pytań: - czy na tym etapie piwo powinno robić się klarowne? Mam przezroczysty fermentator i widzę co jest pod kożuchem drożdży - jest ładny brązowy kolor, ale mocno mętny - czy ten kożuch opadnie na dno? Jeżeli nie to jak zlewacie na cichą? - jak mierzycie Blg - bezpośrednio w fermentatorze czy odlewacie próbkę gdzieś na bok. Czy ma to jakieś znaczenie? Dzięki i pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Może być zupełnie mętne, staraj się przelewać na cichą bez zassania drożdży z dna fermentora. Ostatecznie piwo zacznie Ci się klarować w butelkach. Odnośnie kożucha, to przelewaj młode piwo za pomocą wężyka, to cały kożuch zostanie na dnie fermentora. Nie ma znaczenia jak mierzysz, jeśli mierzysz w fermentorze, to pamiętaj o dezynfekcji ballingomierza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LukasB Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2013 - piwo zrobi się klarowne jak będzie zabutelkowane. Podczas leżakowania osad opadnie na dno. Oczywiście po cichej też będzie bardziej klarowne niż przed, - kożuch opadnie na dno po zakończeniu burzliwej, - początkowo mierzyłem w menzurze, teraz zanurzam w fermentatorze (oczywiście dezynfekcja przed tym zabiegiem!!!). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aopon Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Dzięki za odopowiedzi. Chciałem jeszcze podpytać o sposób zlewania na cichą. W fermentatorze szczelnym idzie teraz fermentacja burzliwa, wolny mam jeden fermentator z kranikiem. - Innego wyjścia chyba nie ma jak zlać piwo do fermentatora z kranikiem, wyczyścić i wysterylizowac fermentator szczelny i z powrotem wlać do niego piwo? - Czy oprócz sterylności i nie zaciągania drożdży trzeba na coś zwrócić uwagę? - A może po prostu kupić dodatkowy szczelny fermentator czy według Was jest to zbędny zakup? Dzięki i pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Zlewaj do tego z kranikiem i już nie kombinuj. Przechyl tylko po przelaniu pełny fermentor, aby usunąć powietrze z kranika, bo często się tam gromadzi jego niewielka ilość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vojtol Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2013 - Innego wyjścia chyba nie ma jak zlać piwo do fermentatora z kranikiem, wyczyścić i wysterylizowac fermentator szczelny i z powrotem wlać do niego piwo? Zrób jak napisał karczmarz, oraz upewnij się, że kranik jest dobrze dokręcony i nie cieknie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aopon Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Nie wiem czy dobrze zrozumiałem - cichą fermentację przeprowadzić w fermentatorze z kranikiem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vojtol Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Nie wiem czy dobrze zrozumiałem - cichą fermentację przeprowadzić w fermentatorze z kranikiem? Tak. Ja prowadzę wszystkie fermentacje tylko w fermentorach z kranikami. Ale — niektórym ciekną, a niektórym podobno kraniki zakażają warkę. Jednak na etapie cichej możliwość zakażenia jest mniejsza, a zwiększyć ją może niepotrzebne przelewanie. Z drugiej strony patrząc, jeśli teraz przelejesz do fermentora z kranikiem i z powrotem do fermentora bez kranika, to będziesz miał łatwiej przy rozlewie do butelek, więc, decyzja należy do ciebie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
longmen Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2013 a ja bym dokupił fermentor - niewielki koszt - i masz spokój a najlepiej kup kilka, znając życie za chwilę się rozkręcisz i znów będziesz miał za mało... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2013 a najlepiej kup kilka, znając życie za chwilę się rozkręcisz i znów będziesz miał za mało... potwierdzam wiadra 30 litrów po 12zł w detalu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2013 a ja bym dokupił fermentor - niewielki koszt - i masz spokój a najlepiej kup kilka, znając życie za chwilę się rozkręcisz i znów będziesz miał za mało... Tak jest. Dopiero po przekroczeniu 10 szt fermentorów poczułem, że już mi ich nie brakuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Nie wiem czy dobrze zrozumiałem - cichą fermentację przeprowadzić w fermentatorze z kranikiem? Tak, a co w tym dziwnego? Ja mam tylko fermentory z kranikiem i jeden bez kranika (używam go do odmierzania wody). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2013 (edytowane) potwierdzam wiadra 30 litrów po 12zł w detalu Wow, jak za darmo . Trochę podobne do fermentorów, które sprzedaje WES. Czy atest spożywczy jest tożsamy z możliwością przechowywania alkoholu w takim pojemniku? Tu niewiele droższe. Edytowane 16 Kwietnia 2013 przez santa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vojtol Opublikowano 17 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2013 Wow, jak za darmo . „PODANA CENA PRZY ZAKUPIE CONAJMNIEJ 100szt, jeśli chce ktoś kupić mniejszą ilość mogę wystawić na oddzielna aukcję za 200% ceny i wtedy wyślę kurierem” — to z dostawą i tak wyjdzie ze cztery dychy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 17 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2013 Plus szorowanie z resztek syropu glukozowo-fruktozowego co nie jest przyjemne. Miałem do czynienia z tym "fermentatorem" plastik cienki, mocno sztywny, pokrywa też sztywna ma problem z szczelnością (nalałem wody mocno domknąłem i odwróciłem woda wypływała bokami, ale w sumie przy fermentacji to niby nie przeszkadza) dostałem je od znajomego cukiernika, ogólnie bardziej nadaje się do przechowywania słodów niż fermentacji... choć niektórzy je chwalą ja omijam szerokim łukiem. Lepiej kupić normalny fermentator za te 30 zł i mieć spokój. Dodam jeszcze, że puste wiadro zleciało mi ze stołu na kafelki i rozwaliło się na pół, i od tamtej pory nie biorę ich już więcej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 17 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2013 (edytowane) jeśli chce ktoś kupić mniejszą ilość mogę wystawić na oddzielna aukcję za 200% ceny i wtedy wyślę kurierem” wtedy jest właśnie 12zł bo przy ilości 100szt. cena wynosi 6zł 25zł za kuriera to dużo faktycznie cena taka sobie (a tak na marginesie 200% od 6zł to mi wyszło 12zł, ale może się myle?) Undeath dostałem od cukiernika kilka wiader po jakimś serku (były już wymyte ) o pojemności ok. 25litrów - trochę małe, ale pasują do mojego wybicia. Plastik biały dość gruby dekiel czerwony. Mają atest i co najważniejsze kosztowały 0,00zł, wiec nie zastanawiałem się zbyt długo Edytowane 17 Kwietnia 2013 przez korzen16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 17 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2013 (edytowane) Pisałem do gościa, bo akurat się rozkreciłem z tematem i zaczęło mi brakować wiaderek . W przypadku wystawienia 4 sztuk na osobnej aukcji wychodzi 15 zł. za sztukę plus kurier 25 zł. Faktycznie, w takiej sytuacji lepiej kupić nówkę. Undeath dzięki za opinię. Edytowane 17 Kwietnia 2013 przez santa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vojtol Opublikowano 17 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2013 wtedy jest właśnie 12zł bo przy ilości 100szt. cena wynosi 6zł No wiem, byleby mniejsza ilość to nie było 50 szt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vojtol Opublikowano 17 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2013 Plus szorowanie z resztek syropu glukozowo-fruktozowego co nie jest przyjemne. Kret w granulkach szybko sprawę by załatwił, tylko by się zadymiło . Ale to co piszesz dalej, to dyskwalifikacja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aopon Opublikowano 20 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2013 (edytowane) Witam, wracam do wątku, dzisiaj mija tydzień od nastawienia piwa na fermentację burzliwą i mam taką sytuację jak na załączonych zdjęciach. Kożuch zrobił się całkiem zwarty i nie chce opadać na dno. Na górze kożucha widać kleistą warstwę drożdży, która pewnie trzyma całość solidnie na powierzchni. Piwo to American Amber Ale robione z procesem zacierania, fermentacja przebiega w temperaturze 18 stopni od początku. Piwo planuję nastawić na fermentację cichą. Mam do was kilka pytań: - czy to normalne, że po takim czasie warstwa drożdży nadal utrzymuje się na górze? - czy mierzyć teraz Blg czy dać jeszcze czas na opadnięcie drożdży? - jeżeli mierzyć Blg to jak polecacie to zrobić? Kożuch przesunąć delikatnie gdzieś na bok odsłaniając brzeczkę, może pobrać próbkę do cylindra i zmierzyć poza fermentatorem? Dzięki i pozdrawiam Edytowane 20 Kwietnia 2013 przez aopon Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 20 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2013 Jeśli drożdże to US-05 to one tak mają. Będą pływać i pływać ale wreszcie opadną. Pomiaru blg możesz dokonać zdezynfekowanym balingomierzem w wiadrze - drożdże po prostu "rozmajtaj". Ale z tymi pomiarami to nie przesadzaj - daj im trochę czasu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aopon Opublikowano 20 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2013 Jeśli drożdże to US-05 to one tak mają. Będą pływać i pływać ale wreszcie opadną. Pomiaru blg możesz dokonać zdezynfekowanym balingomierzem w wiadrze - drożdże po prostu "rozmajtaj". Ale z tymi pomiarami to nie przesadzaj - daj im trochę czasu. Tak, to te drożdże. W ogóle nie robić teraz pomiaru? Myślałem, że zrobię tak, że zmierzę teraz i powtórzę za 3 dni, jak się nic nie zmieni i Blg będzie na w miarę planowanym poziomie to zleję na cichą. Oczywiście macie mega większe doświadczenie ode mnie i chętnie zrobię tak jak poradzicie. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 20 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2013 (edytowane) Te drożdże tak mają, zdezynfekuj cukromierz, odsuń nim pianę i wrzuć luźno, żeby zrobić pomiar. btw. fajny ten przezroczysty fermentor :-D Wysłane z mojego ST21i za pomocą Tapatalk 2 Edytowane 20 Kwietnia 2013 przez Usiu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aopon Opublikowano 20 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2013 Zrobiłem pomiar, wygodniej mi było zlać do cylindra bo ta piana jakoś bardzo chętnie przyklejała się do cukromierza Wyszło 4,5 Blg. Piwo lekko nagazowane (tak powinno być?), w smaku bardzo dobre, całkiem wytrawne - to chyba zasługa niskiej temperatury tak? Zastanawiam się czy nie podnieść lekko temperatury na kilka dni, np. przez obłożenie fermentatora kocem, drożdże chyba powinny jeszcze wznowić pracę, żeby zeszło poniżej 4Blg? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 20 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2013 Cierpliwości! Drożdże jeszcze pewnie pracują. Nie spiesz się z przelewaniem na cichą, daj drożdżom czas. Lepiej dzień później niż dwa dni za wcześnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się