Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 19 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2013 Takie pytanie z ciekawości - czy w browarach komercyjnych, czy to koncernowych czy rzemieślniczych, przeprowadza się wysładzanie? Oglądałem ostatnio kilka odcinków Brew Masters i nigdzie nie widziałem, żeby mówili o wysładzaniu, tak samo sobie uświadomiłem, że wszędzie gdzie się czyta o wyrobie piwa, czy to na portalach dla lemingów, czy nawet w bardziej ambitnych miejscach, to piszą o zacieraniu, ewentualnie filtrowaniu, warzeniu i fermentacji. I tyle. A jeśli to robią, to jak to wygląda? Bo to przecież oznacza dodatkowe koszty, dodatkowe zbiorniki z gorącą wodą itd. A znając tendencję to ograniczania kosztów, to raczej by im się to nie opłacało. Wysładzanie przecież nie jest niezbędne, a taka brzeczka nie ma dużo Blg - można brzeczkę przednią rozcieńczyć wodą z syropem glukozowym i wyjdzie prawie na to samo. Nawet chyba w takim Speidel'u nie jest przewidziane wysładzanie, z tego co czytałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 19 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2013 Obczaj filtry zacierne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 19 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2013 Jest wysładzanie, dlaczego miałoby nie być, toć to by było czyste marnotrastwo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 19 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2013 W Artezanie widziałem (na filmie), ale np. w Kaspar-Schulzach chyba nie (choć małe mam doświadczenie na żywo). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 19 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2013 (edytowane) Jasne, wysładzanie z punktu widzenia ekonomicznego, bardziej się opłaca niż rozcieńczanie brzeczki przedniej wodą, znaczy dodatkowa kadź prędzej czy później się zwróci. Edytowane 19 Kwietnia 2013 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 19 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2013 (edytowane) Kaspar ma. Ma osobny zbiornik na wodę, leci do niego gorąca z chłodzenia. Później jej sie używa do warzenia. Zbiornik jest izolowany więc gdy się warzy często ma się ciepłą. W Kasparze mamy zacierną, filtracyjną i whirpool. Woda do wysładzania jest grzana w zaciernej. Edytowane 19 Kwietnia 2013 przez jacer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 19 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2013 Takie pytanie z ciekawości - czy w browarach komercyjnych, czy to koncernowych czy rzemieślniczych, przeprowadza się wysładzanie? Oglądałem ostatnio kilka odcinków Brew Masters i nigdzie nie widziałem, żeby mówili o wysładzaniu, tak samo sobie uświadomiłem, że wszędzie gdzie się czyta o wyrobie piwa, czy to na portalach dla lemingów, czy nawet w bardziej ambitnych miejscach, to piszą o zacieraniu, ewentualnie filtrowaniu, warzeniu i fermentacji. I tyle. A jeśli to robią, to jak to wygląda? Bo to przecież oznacza dodatkowe koszty, dodatkowe zbiorniki z gorącą wodą itd. A znając tendencję to ograniczania kosztów, to raczej by im się to nie opłacało. Wysładzanie przecież nie jest niezbędne, a taka brzeczka nie ma dużo Blg - można brzeczkę przednią rozcieńczyć wodą z syropem glukozowym i wyjdzie prawie na to samo. Nawet chyba w takim Speidel'u nie jest przewidziane wysładzanie, z tego co czytałem. Oczywiście, że się robi wysładzanie. A kto by chciał wyrzucać 30% ekstraktu w śmieci? Browary korporacyjne nie mogły by uzyskać blisko 100% wydajności ze słodu. Są różne metody w małych i średnich browarach wygląda to bardzo podobnie do tego co my rbimy w domu. W kolosach zaczynają już się różne wręcz kosmiczne rozwiązania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 19 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2013 @Makaron - jakie kosmiczne rozwiązania masz na myśli? @Jake- oczywiście, że w dużych browarach się wysładza (wiem to z doświadczenia), brak wysładzania to dopiero marnotrawstwo. Nawet warząc w Speidlu można wysładzać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 19 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2013 @Makaron - jakie kosmiczne rozwiązania masz na myśli? Filtry membranowe, filtry zacierne. Dla mnie to w porównaniu z klasyczną kadzią filtracyjną to kosmos Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bronek Opublikowano 23 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2013 (edytowane) W Żywcu mają nawet kocioł na cienkusz a wydajność z 1kg słodu to ponoć 17 l piwa :O Edytowane 23 Kwietnia 2013 przez bronek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 23 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2013 (edytowane) Chyba podpiwku;) Edytowane 23 Kwietnia 2013 przez elroy skasowany podlinkowany film z YT w sygnaturze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sunny Opublikowano 23 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2013 są jeszcze prasy filtracyjne ale wtedy nie śrutuje się tylko mieli na drobno Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się