Makaron Opublikowano 11 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2009 Produces classic British bitters, rich complex flavor profile, clean, light malt character, low fruitiness, low esters, well balanced. Origin: Flocculation: medium-low Attenuation: 77% Temperature Range: 62-72° F (16-22° C) Alcohol Tolerance: approximately 10% ABV Styles: Brown Porter Dry Stout Düsseldorf Altbier Extra Special/Strong Bitter (English Pale Ale) Foreign Extra Stout Northern English Brown Ale Robust Porter Special/Best/Premium Bitter Standard/Ordinary Bitter Wytwarzają klasyczne brytyjskie bittery, bogaty złożony profil smaku, czysty, lekko słodowy charakter, niska owocowość, niski poziom estrów, dobrze zbalansowane. Podstawowe informacje: Flokulacja: Średnio niska. Odfermentowanie: 77% Przedział temperatur: 16-22°C Tolerancja na alkohol: 10% ABV Style: Brown Porter Dry Stout Düsseldorf Altbier Extra Special/Strong Bitter (English Pale Ale) Foreign Extra Stout Northern English Brown Ale Robust Porter Special/Best/Premium Bitter Standard/Ordinary Bitter Źródło: http://www.wyeastlab.com/hb_yeaststrain_detail.cfm?ID=138 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 4 Września 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Września 2009 Szczep ten na tendencje do wstrzymywania pracy. Dobrze fermentują w górnym zakresie temperatur, ale poniżej 18c zaczynają wstrzymywać pracę. Ponoc wybitny szczep ale trudny w użytkowaniu. Edit: Cos mi sie wydaje ze problemem w tym wypadku jest te ze cos nie tak poszło ze starterem. Drugie piwo bitter prawie w ogóle nie odfermentowal. Stanął na 8blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 14 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2010 Drogi kolego, jak wyglądała u Ciebie piana bo u mnie po zaszczepieniu stouta, piana ma wygląd drobnych pęcherzyków powietrza na całej powierzchni, przez 24h utrzymywała się na wys ok 1cm teraz opadło to wszystko i tylko widać te drobne pęcherzyki. Temp. w fermentorze 22 st C. Czy te drożdże tak mają ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 14 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2010 Jak się fermentuje brew-kity z dodatkiem cukru to tak jest Sory post po trzecim piwie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 14 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2010 Jakby to była pucha to bym nie śmiał pytać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 15 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2010 Po 3 dniach blg spadło z 16 do 5, jestem w szoku co to za żarłoki z tych drożdżaków :rolleyes: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 15 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2010 Cześć Po 3 dniach blg spadło z 16 do 5, jestem w szoku co to za żarłoki z tych drożdżaków :rolleyes: nie trzymaj cukru w szafce obok fermentatora bo się przegryzą przez ściankę i wyżrą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 15 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2010 Muszę przenieść dalej bo jest za ścianą i jak mi przeźrą ścianę to jeszcze mi sufit na łeb spadnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kasanga Opublikowano 30 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2012 (edytowane) Dwanaście dni od zaszczepienia brzeczki 12 blg, idzie weekend pomyślałem że przeleję na cichą a tu czapa drożdży. Fermentacja w 18-19 stopniach , podnieść czy czekać. Leniuszki z nich. Fermentor szczelny dekiel się nie wybrzusza zrobiły sobie przerwę chyba. Edytowane 30 Listopada 2012 przez Kasanga Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 19 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2013 Faktycznie kapryśne drożdże. Poprzednio użyłem otrzymaną gęstwę i zeszły z 13° do 3°Blg, a tym razem zatrzymały się na 4,5° zaczynając z 12°Blg - użyłem aktywatora. Z początku myślałem, że niedofermentowanie i przeniosłem na ponad tydzień do 22°C, ale nic to nie dało. Po dziesięciu dniach refermentacji piwo nie wykazało śladów przegazownia (refermentacja 3,14g glukozy/butelka). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Joosto Opublikowano 20 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2018 (edytowane) Potwierdzam. Z 13,5 Blg zjechały do 4.0 , pomimo podwyższenia temperatury fermentacji ( z 16 na 22 ). Dwa tygodnie w 16 st, jeden tydzień w 22 Refermentacja 120g cukru w syropie. Po butelkowaniu utworzyły obrączkę w szyjce, po czym opadły. Znacznie lepiej pracuje gęstwa. Temperatura fermentacji w górnym zakresie (20st.C) odfermentowanie do 2.5 blg Edytowane 8 Marca 2018 przez Joosto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się