Rageofhonor Opublikowano 24 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2013 Zakupiłem specjalnie pod Winekita nowe wiadro z pokrywą i rurką fermentacyjną i jak się okazało gdzieś uchodzi powietrze. Test z zamkniętym fermentorem wypełnioną rurką i przyciskaniem pokrywy. Minimalnie trochę powietrza uchodzi. Czy jest sposób by to jakoś uszczelnić? Wiem że to raczej nie problem ale łatwiej określić koniec fermentacji gdy wiadro jest szczelne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roofman Opublikowano 24 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2013 Koniec fermentacji potwierdzasz pomiarami a nie szczelnością wiadra. Nie idź w tym kierunku... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
5k18a Opublikowano 24 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2013 Po co sobie głowę zawracasz kiedy szczelność nie jest tobie do niczego potrzebna? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rageofhonor Opublikowano 24 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2013 Koniec fermentacji potwierdzasz pomiarami a nie szczelnością wiadra. Nie idź w tym kierunku... Moja praktyka jest taka: Bulgotanie jest fermentacja. Nie ma bulgotania koniec fermentacji. Częste robienie pomiarów niesie ze sobą ryzyko infekcji. Dlatego staram się jak najmniej ingerować w proces fermentacji. Pomiar kontrolny robię dopiero wtedy gdy jestem pewien że fermentacja się zakończyła i mam gotowe butelki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynieks Opublikowano 24 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2013 Koniec fermentacji potwierdzasz pomiarami a nie szczelnością wiadra. Nie idź w tym kierunku... Moja praktyka jest taka: Bulgotanie jest fermentacja. Nie ma bulgotania koniec fermentacji. Częste robienie pomiarów niesie ze sobą ryzyko infekcji. Dlatego staram się jak najmniej ingerować w proces fermentacji. Pomiar kontrolny robię dopiero wtedy gdy jestem pewien że fermentacja się zakończyła i mam gotowe butelki. Koniec fermentacji potwierdzasz pomiarami a nie szczelnością wiadra. Nie idź w tym kierunku... Moja praktyka jest taka: Bulgotanie jest fermentacja. Nie ma bulgotania koniec fermentacji. Częste robienie pomiarów niesie ze sobą ryzyko infekcji. Dlatego staram się jak najmniej ingerować w proces fermentacji. Pomiar kontrolny robię dopiero wtedy gdy jestem pewien że fermentacja się zakończyła i mam gotowe butelki. A moja, może skromna jest inna: jest bulgotanie, jest fermentacja. Nie ma bulgotania - zaglądam ostrożnie, bo różnie bywa. Jak jest piana, to nawet nie mierzę. Jak nie ma piany, to mierzę. A potem już tylko do ustalenia bailinga. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marbelka Opublikowano 24 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2013 bulgotanie nie koniecznie oznacza,że jeszcze jest fermentacja-ona mogła się już skończyć a bulka gaz ,który rozpuścił się w piwie podczas fermentacji a teraz się uwalnia i jest co jakiś czas "buulk" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 24 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2013 Dlaczego ten gaz miałby się rozpuścić, a teraz nagle się uwalnia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateos Opublikowano 24 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2013 Np. wzrosła temperatura brzeczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 24 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2013 Dlaczego ten gaz miałby się rozpuścić, a teraz nagle się uwalnia? Teoretycznie, jeżeli temperatura fermentowanego piwa wzrośnie to powiększy się jego objętość i wypchnie CO2 przez rurkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 24 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2013 (edytowane) A dlaczego miałaby się zwiększyć temperatura? Po ustaniu fermentacji temperatura brzeczki raczej spada. Edytowane 24 Kwietnia 2013 przez jake Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 24 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2013 A dlaczego miałaby się zwiększyć temperatura? Po ustaniu fermentacji temperatura brzeczki raczej spada. Jak masz pełną kontrolę nad temperaturą i szczelnością fermentora to rurka nie powinna piernąć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 24 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2013 No to nie rozumiem skąd ten mit o nieprzydatności rurki fermentacyjnej. Czy to jakiś wstyd mieć rurkę fermentacyjną? Nie trendi czy co? Prawdziwi twardziele nie używają rurki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 24 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2013 Nieprzydatna dlatego że nigdy nie wiesz kiedy fermentor straci szczelność, a straci wcześniej czy później. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lkulos Opublikowano 25 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2013 Maż wywiercił w fermentatorze nieco za dużą dziurkę na rurkę fermentacyjną i jest za dużo luzu między uszczelką a rurką. Ja uszczelniłam z zewnątrz gorącym woskiem pszczelim (lejąc go na styk uszczelki i wiadra), trzeba zmieniać co prawda co fermentacja, ale denerwuje mnie, jak piwo nie bulka. No sorry, wiem, że fermentacja jest, ale mnie to denerwuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 25 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2013 Maż wywiercił w fermentatorze nieco za dużą dziurkę A to mąż niecnota Moja propozycja w tej sytuacji jest taka żeby dziurkę powiększyć jeszcze bardziej..... i wcisnąć kolejny rozmiar takiego korka. Ja wziąłem dość duży, ponieważ po jego wyciągnięciu korzystam z otworu do pobierania próbek, bez ściągania pokrywy pokrywy. Poza tym patent o tyle dobry, że nie ma problemy z nieszczelnością. Korek ma stożkowy kształt i zostaje wciskany tak głęboko, aż "złapie" szczelność (oczywiście należy wywiercić taki otwór, żeby wypadł w około 2/3 wysokości korka) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciek1221 Opublikowano 26 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2013 Jeżeli nieszczelność jest na pokrywie to zaleca się posmarowanie krawędzi olejem roślinnym przed zamknięciem. Tak było napisane na stronie, skąd brałem wiadra. Jeżeli chodzi o dziurki na rurkę, to polecam plastelinę lub wosk, zawsze sprawdzało się bardzo dobrze. Lub tak jak mówi Korzeń, wywiercić większą dziurę na większy korek, ale to już trzeba ten korek mieć ) P.S. Ja kiedyś nie miałem korka do balona, więc zrobiłem go z takiej twardej pianki i też było dobrze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rageofhonor Opublikowano 26 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2013 Jak na razie okleiłem fermentor na łączeniu pokrywy z fermentorem taśmą elektryczną i zaczęło słabo bulkać. Albo fermentacja tego kita przebiega tak wolno albo gdzieś jeszcze jest nieszczelność. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roofman Opublikowano 27 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2013 Jak na razie okleiłem fermentor na łączeniu pokrywy z fermentorem taśmą elektryczną i zaczęło słabo bulkać. Albo fermentacja tego kita przebiega tak wolno albo gdzieś jeszcze jest nieszczelność. Chyba raczej tylko w rurce niemrawo bulka przez jakąś nieszczelność...? A sam proces przebiega raczej prawidłowo. Fermentacja nie jest zależna od szczelności wiadra... co mają powiedzieć osoby które nastawiają piwo z luźno położonym deklem na wiadrze? Że im w ogóle nie fermentuje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 30 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2013 (edytowane) Nieprzydatna dlatego że nigdy nie wiesz kiedy fermentor straci szczelność, a straci wcześniej czy później. Mówimy o sytuacji, gdy przez rurkę wychodzi gaz, czyli wiadro jest szczelne. A jak wychodzi, to znaczy, że trwa fermentacja i nie ma potrzeby nic mierzyć, dopóki się nie skończy. Koniec, kropka. Edytowane 1 Maja 2013 przez jake Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się