elroy Opublikowano 28 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2013 Kraj pochodzenia: Niemcy Odmiana: goryczkowa Średnia zawartość alfakwasów: 5.5-6.5% Krótki opis: Stara niemiecka odmiana chmielu goryczkowego. Ceniona za szlachetną goryczkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 7 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2013 Jak oceniacie goryczkę od tego chmielu ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 7 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2013 Fajna, trochę oldskulowa, przypomina piwa jakie pijałem pod koniec lat 80-tych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 7 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2013 Chmiel tej odmiany jest również hodowany w Wielkiej Brytanii, gdzie jest wykorzystywany również do chmielenia na aromat i smak. Komercyjny przykład to Crouch Vale Brewer's Gold. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 7 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2013 mi bardzo dopowiada komercyjnie użyty np w genialnym: Jopen Hoppenbier Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzebien Opublikowano 10 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2013 Czy ktoś dawał ten chmiel na zimno? Jeżeli tak to jakiego aromatu można się spodziewać? Planuję użyć po 20g Brewers Gold i Styriana, na 5 dni, na cichą, do 25lBelgian Pale Ale receptury Doroty Chrapek i jestem ciekaw co z tego będzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 10 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2013 W/g mnie ani Golden Brewer ani Styrian Golding nie nadają się na cichą. Golden Brewer to angielski chmiel goryczkowy (kuzyn Bulliona), w smaku podobno czarny pieprz I anyż. Tp tak jakbyś chmielił na zimno Marynką. Do tego Styrian Golding da ci smak suchej trawy I siana. Lepiej Golden Brewer na goryczkę a Styrian na późne chmielenia razem z Saazem. Jeżeli upierasz się z chmieleniem na zimno. to mała dodatkowa ilość Saaza. To taki 'typowy' zestaw chmieli do belgijskich ales. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzebien Opublikowano 10 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2013 Dzięki Scooby za konkrety. Zostało mi właśnie po 20g tych chmieli i nie wiedziałem co z nimi zrobić, ale po Twojej opinii odpuszczam temat, a te chmiele wykorzystam do innej warki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się