przemak Opublikowano 14 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2009 zakupię puchę WES'a Jasne + drożdże S-04, bez dodatków ekstraktu słodoweg/glukozy/cukru na 12/13 litrów. Przy rozlewie do butelek, dodam glukozy. Co do gąsiora, przemawia do mnie post kolegi bielok. Myślałem właśnie o użyciu pochodnej NaOH, lub brutalnej siły Kerchera sądzę, że taka kombinacja, jak na pierwszy raz, będzie dla mnie najlepsza. W końcu to początek, a zamierzam się rozwijać Nie rob 10l piwa, szkoda zachodu. Przy "normalnej" 23 litrowej warce roboty jest dokladnie tyle samo (moze poza pozyskiwaniem i myciem butelek), a piwa dwa razy wiecej. Tez tak myslalem przed pierwsza robota i dobrze, ze zrobilem normalna objetosc, i tak zostalo wypite w mniej niz miesiac. Co to jest dwadziescia piw? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biskup Opublikowano 14 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2009 (edytowane) przemak , parafrazując z Siekierezady: "10l pachnie mi malizną" jeżeli już dodawać to ekstrakt WES'a 1,7 kg płynny, si? Jeżeli go dodam, to czy muszę być konsekwentny i do refermentacji dać ekstrakt, czy mogę np glukozę ? Edytowane 14 Marca 2009 przez Biskup Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 14 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2009 Jeżeli go dodam, to czy muszę być konsekwentny i do refermentacji dać ekstrakt, czy mogę np glukozę ? Nie musisz być konsekwentny - do refermentacji wystarczy glukoza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyfronik Opublikowano 15 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2009 (edytowane) przemak , parafrazując z Siekierezady: "10l pachnie mi malizną" jeżeli już dodawać to ekstrakt WES'a 1,7 kg płynny, si? Jeżeli go dodam, to czy muszę być konsekwentny i do refermentacji dać ekstrakt, czy mogę np glukozę ? Nie, nie i jeszcze raz nie. Pucha WESa, Piwo Domowe Jasna, inaczej niż wszystkie inne, jest szykowana na 10 litrów i basta. Jeżeli dodasz drugą puchę NIEchmielonego ekstraktu, piwo będzie NIEdochmielone. Chcesz 20 litrów, to kup drugą puchę Piwo Domowe Jasne (czyli nachmielony ekstrakt słodowy). U Coopersa np. masz puchę European Lager nachmieloną na 23 litry, ale za mało cukru w cukrze, więc trzeba coś dodać. I w takim przypadku dodajesz NIEchmielony ekstrakt. Piwo WESa jest po prostu zrobione uczciwie, bez tanich chwytów marketingowych. Do refermentacji możesz dać co chcesz glukoza/ekstrakt/cukier byle nie za dużo. Ile to nie za dużo odpowiedź da ci ten kalkulator http://hbd.org/cgi-bin/recipator/recipator/carbonation.html?10803437#tag OT Wlaśnie wróciłem z roboty i sączę Noteckie (któreś tam) więc proszę o wyrozumiałość. Edytowane 15 Marca 2009 przez cyfronik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biskup Opublikowano 15 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2009 zrozumiałem przystępuje do realizacji. Jeszcze raz serdecznie dziękuję za poświęcony mi czas. pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biskup Opublikowano 15 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2009 jeszcze jedna sprawa: Wyczytałem, że do warzenia piwa powinno używać się wody nisko mineralizowanej. Mam dostęp do wody destylowanej, laboratoryjnej, nie takiej ze stacji paliw Niestety, z tego co się orientuję, nie nadaje się ona do ciągłego spożycia, właśnie z powodu kompletnego braku minerałów. Moje pytanie: czy stosujecie ją u siebie, jako powiedzmy składnik procentowy do wody, czy jest to przesada? Nie pytam generalnie w mojej kwestii brewkitowej, lecz ogólnie. nie tworzyłem nowego wątku, ale jak moderator stwierdzi że powinienem, to proszę o wyłączenie tego postu do nowego tematu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 15 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2009 Na początek nie kombinuj za dużo z wodą. Jeśli masz smaczną kranówke, to użyj jej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 15 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2009 jeszcze jedna sprawa: Wyczytałem, że do warzenia piwa powinno używać się wody nisko mineralizowanej. Mam dostęp do wody destylowanej, laboratoryjnej, nie takiej ze stacji paliw Niestety, z tego co się orientuję, nie nadaje się ona do ciągłego spożycia, właśnie z powodu kompletnego braku minerałów. Moje pytanie: czy stosujecie ją u siebie, jako powiedzmy składnik procentowy do wody, czy jest to przesada? Nie pytam generalnie w mojej kwestii brewkitowej, lecz ogólnie. nie tworzyłem nowego wątku, ale jak moderator stwierdzi że powinienem, to proszę o wyłączenie tego postu do nowego tematu Można mieszać taką wodę z kranówą, żeby modyfikować jej twardość, skład mineralny itd. Na tę chwilę jednak w ogóle sobie tym głowy nie zaprzątaj. Wróć do tematu, po kilku(nastu) zacieranych warkach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biskup Opublikowano 15 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2009 nie no, wiadomo napisałem, że nie chodzi o teraz tylko generalnie sam pomysł. Jestem akwarystą, więc wiem co nieco o twardości i mojej kranówce, ale chciałem zapytać... powrócę do pomysłu za pewien czas. Dziękować pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemak Opublikowano 15 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2009 Nie, nie i jeszcze raz nie. Pucha WESa, Piwo Domowe Jasna, inaczej niż wszystkie inne, jest szykowana na 10 litrów i basta. Jeżeli dodasz drugą puchę NIEchmielonego ekstraktu, piwo będzie NIEdochmielone. Ja nie myslalem akurat o piwie WES, tylko w ogole. Wydaje sie, ze 10 litrow na poczatek wystarczy, ze bedzie latwiej czy co tam, tymczasem roznica w robocie zadna a piwa dwa razy wiecej. To mycie, gotowanie i wszystko dla skrzynki piwa? I najrozsadniej to kupic zestaw dwupuszkowy- wcale drozej nie wychodzi, a spokoj z proporcjami, nachmieleniem i innymi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 15 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2009 jeszcze jedna sprawa: Wyczytałem, że do warzenia piwa powinno używać się wody nisko mineralizowanej. Mam dostęp do wody destylowanej, laboratoryjnej, nie takiej ze stacji paliw Niestety, z tego co się orientuję, nie nadaje się ona do ciągłego spożycia, właśnie z powodu kompletnego braku minerałów. Moje pytanie: czy stosujecie ją u siebie, jako powiedzmy składnik procentowy do wody, czy jest to przesada? Nie pytam generalnie w mojej kwestii brewkitowej, lecz ogólnie. nie tworzyłem nowego wątku, ale jak moderator stwierdzi że powinienem, to proszę o wyłączenie tego postu do nowego tematu Na pewno w przyszłości przyda się ta woda destylowana, szczególnie do pilsów, ogólnie jasne piwa lepiej robić na wodzie miekkiej, ciemne na twardej. Raczej nie stosuje się 100% wody destylowanej, co najwyżej 75%, w kranówce są pewne minerały konieczne dla drożdży. Możesz też komponować dowolną wodę z wody destylowanej i soli wapnia/magnezu, ale to zaawansowana zabawa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biskup Opublikowano 20 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2009 no i stało się już prawie doba od rozpoczęcia fermentacji. Bulgocze aż miło ( srednio co 10 s ), przyjemny kożuszek na powierzchni też się już pojawił przed wrzuceniem drożdży zmierzyłem BLG i wyszło lekko ponad 10°Blg dzięki wielkie za wsparcie. Dam znać co z tego wyszło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biskup Opublikowano 29 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2009 odgrzewam kotleta. dziękuję wszystkim za pomoc, piwo wyszło zacne Piękny kolor, bardzo bursztynowy, wręcz momentami czerwony, w smaku bardzo OK na początku miałem wrażenie, że jest kwaśne, i już się załamałem, ale okazało się, że jestem zbyt przeczulony. Jeszcze raz dziękuję Wam i zabieram się za coś bardziej ambitnego. pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek Opublikowano 29 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2009 odgrzewam kotleta. dziękuję wszystkim za pomoc, piwo wyszło zacne Piękny kolor, bardzo bursztynowy, wręcz momentami czerwony, w smaku bardzo OK na początku miałem wrażenie, że jest kwaśne, i już się załamałem, ale okazało się, że jestem zbyt przeczulony. Jeszcze raz dziękuję Wam i zabieram się za coś bardziej ambitnego. pozdrawiam Chwali się Eminencjo! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się