amap Opublikowano 26 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2015 a jak to niby działać? wciskasz korek do butelki, gazujesz i....? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 26 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2015 (edytowane) I albo otwierasz i pijesz (np masz wodę gazowaną), albo otwierasz i zamykasz zwykłym szampanowym korkiem (to co było w środku nagazowane to będzie tylko troszkę mniej nagazowane), albo wrzucasz do czegoś bardzo zimnego i otwierasz i zamykasz zwykłym szampanowym korkiem (w zimnym więcej gazu się rozpuści w cieczy, co pozwala na wyższe nagazowanie). Przy nagazowaniach rzędu 5-6V/v jak trochę gazu ucieknie to nie powinno być problemu. Edytowane 26 Listopada 2015 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 5 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2015 (edytowane) Warka 74 mild 3 Zasyp: 1kg pale ale strzegom 1kg pilzneński strzegom 300g caragold 300g strzegom pszeniczny 250g karmelowy 30 strzegom 100g czekoladowy ciemny strzegom 100g czekoladowy jasny strzegom 100g karmelowy 150 Woda: Ca+2 Mg+2 Na+ Cl- SO4-2 HCO Actual 125.5 1.0 38.4 97.5 56.8 166.858RA 115 do 11l wody wsypane 2.21 gipsu, 6g cacl i 7g chalk. Do gotowania wsypane wsypanie 2g baking soda i 1g naoh Zacieranie do 11l wody wsypano słód, temp z 72 zeszła do 68 68-63°C - 60 min 5 min podgrzane do 68°C 68-66°C - 20 min grzanie 11 min 76°C - 1min, przełożenie do filtracji 3.5l zawrócone. Przed gotowaniem 25l Chmielenie: 22g ekg na 60' Chłodzenie naturalne. Zadana gęstwa fm10 do piwa o temp około 14°C. napowietrzany 2 minwarzone w sobotę, dopiero w poniedziałek sprawdziłem czy pracuje, i pracuje. 18C.21.12 zabutelkowane z dodatkiem 90g cukru, wyszło 20l. miało 4 blg Edytowane 6 Stycznia 2016 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 6 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2015 (edytowane) Również dwa piwa zacierane jednorazowo, jednak coś mi się pomieszało z wagą i zasyp wyszedł dużo za duży... Więc do notatek lepiej podchodzić z dystansem. Zacieranie na dwa gary Zasyp: 5.44kg strzegom pilzneński 1.8kg pilzneński 1.06kg strzegom wiedeński 800g strzegom bursztynowy 454g caragold 430g strzegom pale ale 415g fawcett crystal 160 317g strzegom czekoladowy 400 150g castlemalting black 100g strzegom karmelowy 150 Zacieranie na dwa gary ilości wody niestety nie zapisałem... zasyp i woda w równej ilości pierwszy gar do wody 74°C wsypano słody, temp 67.5 67.5- 63°C - 38' grzanie 10 min 68°C - 22 min grzanie 12 min 76°C- 1 min Drugi gar do wody 73°C wsypano słody, temp 67 67.5- 64°C - 65 min grzanie 14 min 77°C - 15 min wysładzanie - ok 35l wyszło ok 50l 13.5 blg Warka 75 mild 25l 13.5 blg chmielenie: 13g mieszanka fuggle i ekg - 60 min 17g sybilla - 60 min wlany wrzątek do fermentora plus osobno 13l wody. W sumie powinno być 35l 9.5 blg. Piwo wystawione na dwór.rano zadane 100ml gęstwy wlp001. Temp piwa 17, temp drożdży ok 18. ok 17 piwo już pracuje, 20C03.01 zabutelkowane z dodatkiem 80g cukru, wyszło 18.8l. Reszta poszła do kega. Profil wody piwa:Ca+2 Mg+2 Na+ Cl- SO4-2 HCO RA 96.0 1.0 31.0 75.6 47.5 128.983 87.5 Warka 76 Brown porter 25l 13.5 blg chmielenie: Cascade de 20g na 60' sybilla 5g na 50 min 23g cascade de na 15' schłodzone do 18C, wlane do kega. dodane 200ml drożdży fm10 gęstwa, z czego nie wiadomo ile poszło na ziemię. Blg po gotowaniu 16 Profil wody piwa: Ca+2 Mg+2 Na+ Cl- SO4-2 HCO RA 125.6 1.0 40.3 99.0 62.0 165.355 112 Edytowane 6 Stycznia 2016 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 20 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2015 (edytowane) Warka 77 Resztkowe Sprzęt: termometr IKEA po regeneracji, garnek biały Woda: z kranu Zasyp: Około 7 kg wymieszanych słodów Zacieranie: ok 60 min w ok 68°C Wysłodki - do ok 5 blg.filtrat czarny Chmielenie:gotowanie 60 min 60 min Sybilla 30g 7 min sybilla 20g 3 min Sybilla 30g Po gotowaniu ok 25l ok 16 blg.32BU wg bs Drożdże: FM10 gęstwa Zabutelkowane 18.01 z dodatkiem 130g cukru. Wyszło 20.5L. Zeszło do 7 blg. W smaku i aromacie lekki alkohol. Edytowane 18 Stycznia 2016 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 20 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2015 (edytowane) Warka 78 Brown porter mocno przerobiona receptura z jamila, dostosowana do słodów które miałem Sprzęt: termometr IKEA po regeneracji, garnek biały, do zacierana brązowy. Woda: z kranu Zasyp: Wiedeński - 3 kg Monachijski - 1 kg bursztynowy - 1 kg czekoladowy jasny 400- 0.14kg czekoladowy ciemny 1200 - 0.15 kg Zacieranie:Do 18,5 l wody o temp 72-74°C wsypano słód (zimny z piwnicy). Temp po zasypaniu - 65°C, grzanie 7 min, do 68 68-62 - 60 min 15 min grzanie 72- 35 minut, przełożenie do filtracji filtrat klarowny wysładzanie przerwane przy 5 blg Chmielenie:gotowanie 60 min 60 min ekg 30g 15 min pożywka wyeast 2g 10min ekg 15g Po gotowaniu ok 25l 13.5 blg. 25 IBU wg bs Drożdże: Us05, jedna paczka , rehydratyzowana Po gotowaniu schłodzone do 17.5, zadane drożdże o podobnej temperaturze, wstawione do piwnicy i na sterowniku ustawione 17.5 Edytowane 20 Grudnia 2015 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 20 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2015 Warka 70 Blond zabutelkowana z dodatkiem 80g cukru, wyszło 18l. Zeszło do 0 blg. Piwo w smaku fajne, ciekawe, jak się dobrze nagazuje może być petarda. Są owoce, przyprawy, pieprz i inne fenole, do tego fajnie pasujący delikatna alkoholowa wytrawność, troszkę też cierpkość jak w młodym miodzie pitnym. Alkohol jest przyjemny, nie rozpuszczalnikowo-acetonowo-spirytusowy, tylko delikatnie rozgrzewający. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 21 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2015 (edytowane) Warka 79 BGSA Woda - z kranu Zasyp: 6kg best pilzneński cukier kandyzowany "morela" z 1kg cukru Zacieranie: do 21.5l wody wsypane słody temp 64.5°C 64.5-61 - 50min grzanie 9 min 67-59°C - 120 min grzanie 23 min 72°C, przełożenie do filtracji wysładzanie - nie mam notatek:( Dodałem na pewno 2-3g kwasu fosforowego do wody do wysładzania. Przegotowane raz przed właściwym chmieleniem przez godzinę, później godzina przerwy i już właściwe chmielenie. Chmielenie: 60 min 45g ekg na 60' 1.6g pożywki wyeast na 20 min 10g ekg na 8' drożdże - jedna fiolka klasztornej medytacji, starter 1.6l na mieszadle dwudniowy, blg startera nie zapisałem ale z obliczeń wychodziło ok. 0,75 mld/ml/plato schłodzenie do ok 18, zadane drożdże, napowietrzane naturalnie lane z kranu z wysokości. wstawione do piwnicy i ustawiona temp 17.5c, później stopniowo podnoszona o ok 1c/dzień. startowo 18.5 blg 16.01 Zabutelkowane z dodatkiem 4g cukru/but (syrop dodawany do każdej butelki). Zeszło do 2.5 blg. Wyszło 23l Edytowane 17 Stycznia 2016 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 6 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2016 Warka 80 Blond Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 6 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2016 (edytowane) Warka 81 Rauch(prawie)pils Zasyp: 3kg best pilzneński 1.5kg best wędzony Woda: RO, 17.5l do zacierania, 15l do wysładzania Profil wody: Ca+2Mg+2Na+Cl-SO4-2 HCO|RA 32,6| 0,5| 0,5| 57,2| 0,5| 0,006|-35 Dodane do wody 4g cacl i 2g kwasku cytrynowego Zacieranie: zasyp do 17.5l wody o temp 72, wyszło 68 stopni, 68-56°C- 110' grzanie 16 minut 74°C - 15 minut Przełożenie do filtracji, rozpoczęcie filtracji po 35 minutach Wysładzanie przerwano przy 2 blg Chmielenie: 15g magnum - 60 min 25g saaz - 30 min Wyszło - ok 20l 15 blg, będę musiał dolać 4l wody przy rozlewie. Drożdże - saszetka danstar nottingham.rozsypana bezpośrednio na brzeczkę - wiem lipa, ale jakoś tak wyszło. Fermentacja - brzeczka schłodzona do 18°C, wstawiona do piwnicy do 4°C, otulona kablem grzewczym, na sterowniku ustawiłem 15°C. 14.01 przeniesione do 18°C 01.02 Zabutelkowane z dodatkiem 4l wody i 140g cukru. Wyszło 22.5l w butelkach nalanych pod sam kapsel. Zeszło do 3.5 blg Edytowane 1 Lutego 2016 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wolf83 Opublikowano 6 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2016 Widzę iż zaczynasz modyfikację wody Kwasek cytrynowy obniża ph? Jakie ma zadanie, że go dodałeś ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 6 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2016 (edytowane) Modyfikację stosuję już jakiś czas... Kwasku dodałem ponieważ kalkulator wyrzucił mi wysoką wartość ph, piwo było na samych jasnych słodach (ciemne zakwaszają), do tego ten profil wody którego użyłem jest ekstremalnie miękki, i nie sprzyja enzymom do pracy. 2g kwasku powinno być niewyczuwalne w smaku, tym bardziej że cytrynowy nie jest jakimś mocnym kwasem. A mlekowego ani fosforowego pod ręką nie miałem. Nie mam niestety możliwości pomiaru pH, wtedy mógłbym ilość kwasu odpowiednio dostosowywać. Opieram się na kalkulatorze który czasem ponoć potrafi trochę przekłamywać. BTW uzupełniłem zapiski mildów, brown portera, oraz BGSA Edytowane 6 Stycznia 2016 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 17 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2016 Wczoraj rano butelkowałem BGSA. Zeszło całkiem fajnie, z 18.5 do 2.5, zobaczymy co będzie po nagazowaniu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czeburaszka710 Opublikowano 17 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2016 Dwa gramy kwasku na tyle wody to prawie nic . Ja dla tego żeby zbić pH do 5,2 z ph7 , dolewam na każde 15l wody podgrzanej do 85c 5ml kwasu fosforowego 80% . Tak z ciekawości jakie testy używasz do pomiaru składu chemicznego wody , dość dokładnie to masz rozpisane . Bo kalkulatory fajnie działają , ale pod warunkiem że mamy dokładne parametry wstępne . U Ciebie to rozpisane " pierwsza liga " Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 17 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2016 (edytowane) Mam wodę RO. Przyjmuję że ma ona po 1 każdego składnika mineralnego, i za pomocą kalkulatora http://www.brewersfriend.com/mash-chemistry-and-brewing-water-calculator/liczę sobie ile jakiej soli dodać, żeby mieć określony skład. Przykładowo wypełniony mój kalkulator: http://www.brewersfriend.com/mash-chemistry-and-brewing-water-calculator/?id=SZXX9ST Tak naprawę RO nie zbija mi każdego parametru wody do jedności, ale można przyjąć że 90% składników mineralnych z kranówki odpada, czyli każdy parametr mam praktycznie poniżej 10ppm. A to już przy ustalaniu składu wody mały błąd... Myślałem o sprawdzeniu czy faktycznie membrana tak fajnie czyści wodę, ale nie mam dostępu do dobrego czujnika TDS, a specjalnie kupować nawet chińskiego średnio mi się opłaca - wolę teraz inwestować w kontrolę temperatury w browarze. Co do dwóch gramów kwasku - woda RO ma bardzo mały bufor, więc powinno coś zrzucić to pH. Natomiast ponoć można używać do wysładzania RO, bez zakwaszania i obawy że wypłucze taniny itp. Edytowane 17 Stycznia 2016 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czeburaszka710 Opublikowano 17 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2016 No i wszystko jasne , faktycznie przy wodzie RO czy destylowanej można mineralizować wedle dowolnego schematu . A ja tam już kombinowałem jakim zestawem ten skład wody mierzysz . Co do TDS to on mierzy przewodność wody która zależy od substancyj rozpuszczonych ( sumarycznie ) . Poszczególnych minerałów nie wyłapiesz . Czyli i tak RO prościej . Trzeba pomyśleć nad tym , bo jak na razie mierzę PH i dodaję kwas fosforowy , ot taka kulawa modyfikacja . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 17 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2016 Wiem, ale orientacyjnie bym wiedział czy woda za membraną jest faktycznie tak mocno zdemineralizowana. Co do pomiarów wody- można kupić zestawy akwarystyczne i tanio sobie kilka najważniejszych parametrów wody określić. A czym mierzysz pH? Bo też chciałbym sobie to wprowadzić, ale po jednorazowym teście pasków doszedłem do wniosku że szkoda na nie i ich dokładność zdrowia i nerwów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czeburaszka710 Opublikowano 18 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2016 (edytowane) Mam dwa PH-metry elektroniczne i paski . Elektroniczne mam firmy Hanna . Eksploatacja takich urządzeń dość kosztowna ( płyny eksploatacyjne i czyszczące ) i wymaga dodatkowej pracy ( kalibracja , uzupełnienie płynu do przechowywania elektrody ) , Paski mam z podziałką 0,4 PH w zakresie 4,8-6,8 i co 1PH w zakresie 1-10 firmy POCH , pomiary na paskach powtarzalne i bardzo proste . Generalnie uważam ze na początek dobrej jakości paski załatwiają sprawę . Edytowane 18 Stycznia 2016 przez czeburaszka710 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 19 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2016 Warka 82 Blond Do uzupełnienia po bitwie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 21 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2016 Warka z przebojami. Miała być wczoraj, ale jako że zatarłem w pracy, i przewoziłem zacier w bagażniku, na skutek pewnego ostrego zakrętu wszystko mi się wylało i miałem 2cm grubo zacieru w całym bagażniku.... Dzisiaj drugie podejście, tym razem już od początku w domu, nieprędko znów będę woził zacier autem... Warka 83 Blond 4 do uzupełnienia po bitwie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 21 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2016 przewoziłem zacier w bagażniku, na skutek pewnego ostrego zakrętu wszystko mi się wylało i miałem 2cm grubo zacieru w całym bagażniku.... Przebój roku! Pozazdrościć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 21 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2016 Spoko, część powycierałem, a to co wsiąkło w tapicerkę na razie zamarzło. Gorzej jak przyjdą roztopy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wajcha Opublikowano 21 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2016 Bartek a myślałem że będziemy Ciebie kojarzyć z potrójną pierwszą watką bart3q 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 23 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2016 (edytowane) Warka 84 Hoppy Pils Woda: Ca+2 Mg+2 Na+ Cl- SO4-2 HCO RA 22.0 2.3 16.9 51.7 21.3 1.000 -13,7suma wody 37l - 19.5 do zacierania, 12l do wysładzania, 5l podczas gotowania (uzupełnienie odparowania i lekkie rozwodnienie piwa)dodane do wody RO - 0.77 g gipsu (odpowiednik 1g dwuwodnego), 0.5g soli epsom, 1.5g NaCl i 2g CaCl. Zasyp: 5kg best pilzneński 0.5kg monachijski Zacieranie: Zasyp do wody o temp 66°C, po zasypie 61°C grzanie 2 min 63-60°C - 25 min grzanie 2 min 62-61°C - 10 min grzanie 13 min 72-69°C - 30 min grzanie ok 15 min 78°C i przełożenie do filtracji Wysładzanie zakończono przy 4.5 blg Chmielenie: 5g mosaic - 60 min 10g mosaic - 30min 20g mosaic - 15 min 10g chinook - 15 min 75g mosaic, 40g chinook, 10g amarillo, 10g El Dorado - Whirlpool, przy ok 73°C, trzymane 7 min, po czym stwierdziłem że mocny aromat się unosi->olejki parują-> sprawdziłem temp wrzenia myrcenu- 64°C-> chłodzenie 3 min do 59°C i przerwa 20 min. W sumie chmiel na whirlpool wrzucony na około 30 minut. Drożdże: Starter Urquell lager, dokładnie nie wiem ile drożdży ale ilość powinna być ok. Drożdże 9°C, zadane do piwa o temp 8°C, przeniesione do piwnicy do temp 8°C. Napowietrzane przez lanie z kranu z wysokości. Z chmielinami po whirlpoolu wylane 2 litry Fermentacja 23.01 18.00 8°C 24,01 18,00 8,8°C, piana jest ale rurka nie bulka Komentarz BS pokazuje 27 IBU, ale nie uwzględnia chmielenia whirlpoolowego. Będę dodawał w niższym zakresie - raczej poniżej 74°C. Chcę uniknąć izomeryzacji, bo tego chmielu jednak pójdzie dość sporo, i na pewno goryczkę podbije. Licząc 10% wykorzystania chmielu w whirlpoolu wychodzi ponad 60 IBU Wyliczyłem to na podstawie tego wykresu: przez podstawienie chmielu z whirlpoola w bs na 10 min (używam algorytmu Ttinsetha). Ale takie wykorzystanie jest wg artykułu o chmieleniu whirlpoolowym powyżej 80°C. Poniżej 74°C powinno być sporo mniejsze, więc w widełki (do 45 ibu) powinienem się zmieścić Piwo przy chłodzeniu pachniało bardzo fajnie liczi, schłodzona brzeczka też przyjemnie smakuje, dość niska goryczka (jak na brzeczkę po gotowaniu), dużo smaku liczi. Brzeczka mętna jak szczyny lucyfera, ale się sklaruje;) Przy chłodzeniu miałem trochę przebojów, a brzeczki z takim chmieleniem nie chciałem drugi raz przegotowywać. Może wyjdzie bez wyczuwalnej infekcji, ale gęstwa tak czy siak idzie w kibel (szkoda, bo to miało być piwo na rozpędzenie drożdży...) 27,02 Zabutelkowane z dodatkiem 3g cukru na but w postaci syropu. Wyszło 21.5l, ale część piwa wyciekła (nieszczelny kranik w fermentorze) Edytowane 27 Lutego 2016 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 3 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2016 Z ciekawością zobaczę co wyjdzie z Twojego eksperymentu. Warka 68 Berliner weisse Dzisiaj spijam ostatnią butelkę. Piwo ogólnie było dziwne - na początku miało mocne nuty bananowe, ale po jakimś czasie się ulotniły. Do tego miało tendencje do wychodzenia z butelki. Opinie o nim miałem na początku takie sobie, ale po kilku miesiącach już były pozytywne. Najważniejsze, piwo nie wykazywało jakiś drastycznych wad. No ale odkapslujmy i przejdźmy do degustacji: Piana: Biała, średniopęcherzykowa, dość szybko znikła Barwa: Jasnobursztynowe, klarowne Aromat:Raczej rześki, delikatnie kwaskowaty, daleko w tle majaczy się gdzieś ta zanęta do ryb;) Raczej słaby, mało wyraźny Smak: Bardo wysokie wysycenie. Delikatna kwaskowatość.Delikatny smak słodowy, piwo lekkie i wytrawne.Kwaskowatość w sumie na poziomie niskim - jest wyczuwalna, troszkę większa niż w pszeniczniakach, ale niedużo, i inna w charakterze. Opinia mojej dziewczyny - pachnie troszkę zakwasem chlebowym, ale taki zakwas który nie idzie w ocet, tylko w całkiem coś innego. Przegazowane, smakuje jak oranżadka musująca w proszku. Później trochę chleba, lekko przypalonej skórki chlebowej. Wytrawne.NIe jest jakoś strasznie złożone, takie jest "rzadkie". Jakby dolać jakiegoś soczku to wyszłaby bardzo sympatyczna oranżadka, nie przypominająca w niczym piwa, delikatnie kwaskowata. Ogólnie: Bardzo sympatyczne piwo, do spijania bezrefleksyjnie w większych ilościach, ewentualnie zamiast ogórków na kaca (ponoć dobre, ja nie próbowałem). Eksperyment uważam za udany w połowie - piwo jest bez większych wad, natomiast mogłoby zakwasić się bardziej - ale może to wina tego, że próbowałem zakwasić już lekko nachmieloną brzeczkę, a lacto nie lubią ponoć chmielu. Będę miał kiedyś czas to powtórzę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się