bart3q Opublikowano 17 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2017 (edytowane) Warka 127 NEIPA Warka 128 NEIPA Do uzupełnienia Ris przeniesiony w 20°C Edytowane 17 Lutego 2017 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 27 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2017 (edytowane) Warka 122 Munich dunkel zabutelkowana z dodatkiem 155g cukru. Wyszło 24l Warka 123 Flanders Red Ale przelany do balonu i zadana mieszanka Roeselare Ale, aktywowana dawno i trzymana w lodówce.... Zszedł do 8.2 brix. Edytowane 27 Lutego 2017 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 27 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2017 Warka 129 Hoppy Pils Woda: RO, ok 18l do zacierania, dodane wsypane 1g gipsu, 0.5g epsom, 1.5g nacl, 2g caclok 18l do filtracji, dodane 2g kwasku cytrynowego Zasyp: 5kg best pils Zacieranie: zasyp 5kg słodów do 70°C, ok 18l13.23 65°C - ok 60/62°C - 73mingrzanie 15 min73°C - 72.5°C - 22mingrzanie76°C i filtracja Chmielenie: gotowanie 95 min35g sybilla 95 min150g chmielu x na whirlpool (88°C, zaraz spadło do 83°C, 55 minut do 65°C, Dalsze chłodzenie do 8°CNapowietrzane 5min przez bujanie, dodane 250ml gęstwy mnich lager, wstawione do piwnicy.Wyszło ok 19l 15.2 brix, zostanie dolane jeszcze 5l wody Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 27 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2017 (edytowane) Warka 130 Polski Pils Woda: RO, ok 18l do zacierania, dodane wsypane 1g gipsu, 0.5g epsom, 1.5g nacl, 2g caclok 18l do filtracji, dodane 2g kwasku cytrynowego Zasyp: 5kg best pils Zacieranie: Zasyp słodów do 71°C, wyszło 67.5°C67.5°C-64°C - 50 mingrzanie 14 min73°C - 72.5°C - 15 mingrzanie76°C i przełożenie do filtracji Chmielenie: Gotowanie 90 minSybilla 30g na 60'Sybilla 40g na 15'Sybilla 70g na 0'Schłodzone do 8°C, napowietrzane 5min przez bujanie wiadrem. Zadane 250ml gęstwy Munich Lager, zebranej w ten sam dzień. Wyszło 24l 12.5-13 brix 27,04 zabutelkowałem z dodatkiem 140g cukru, wyszło 24l. Zszedł do 7 brix, co daje ok 3.4 plato końcowego i około 5,2%. Część zabutelkowałem normalnie, a do 9l dodałem 3ml aromatu chmielowego hop shine. Pachnie obiecująco, zobaczymy co będzie jak się nagazuje i ułoży troszku. Poszło do piwnicy 12°C. Edytowane 27 Kwietnia 2017 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 1 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2017 (edytowane) Warka 131 Cherry smoked Woda: do zacierania ok 18l , z kranu do wysładzania ok 8l RO i 10l z kranu, do RO dodane 1g kwasku, do wody z kranu dodane 2g kwasku. Ro wlewane później. Zasyp: 2990g Cherry briess (do 10.2016)3010g Best pils Zacieranie: Do ok 18l wody 71°C wsypany słód67.5°C-64°C - 65 mingrzanie 9min72°C 20 minfiltracja do 2.2 brix Chmielenie: gotowanie 71 min25g sybilla na fwh25g sybilla na 15'Wyszło ok 22l 11.5brix, trochę wykipiało...Schłodzone do 15°C, zadane ok 150ml gęstwy uso5. Napowietrzane 5 min, przeniesione do piwnicyW kuchni jeszcze kilka godzin po warzeniu pachnie parówkami... Zabutelkowane 24.04 20.5l z dodatkiem 130g cukru. Zeszło do 6,7 brix (3.5 plato, 4,2%) Edytowane 24 Kwietnia 2017 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 18 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2017 (edytowane) Warka 132 New Polish IPA Woda: do kleikowania 5l, z kranu do zacierania 13.5l, z kranu do wysładzania 9l RO +1g kwasku cytrynowego, oraz 7.5l z kranu + 3g kwasku cytrynowego do gotowania dosypane 3g NaCl i 2g CaCl, w sumie chlorki:siarczany OKOŁO 115:75 Zasyp: 3kg Best Pilzneński 1.5kg pszenica niesłodowana 500g płatki owsiane Zacieranie: Skleikowane dzień wcześniej niesłodki w 5l wrzącej wody. Do wody o temp 77°C wsypany kleik i słód, wyszło 58°C grzanie 10 min 67°C - 65°C - 60 min grzanie 11 min 73°C-72°C - 30 min grzanie 10 min 76°C i przełożenie do filtracji Koniec wysładzania przy 3 brix Chmielenie: Gotowanie 90 min 2.5g sybilla FWH 150g Cascade PL na whirlpool - 80°C- ok 65°C - 60 min 150g Cascade PL na zimno Schłodzone do 15°C. Zadane drożdże bourlington ale, gęstwa 3 dniowa, po NEIPA 2, ok 100ml, wystawione z lodówki pół godziny przed zadaniem. Napowietrzane przez bujanie wiadrem 5 min Wyszło ok 20l 13brix Na drugi dzień 16°C, później 17, 18, 24.07 podniesione do 22°C 27.03 Dodane 150g Cascade PL. Przestawione do 10°C. 8brix Edytowane 27 Marca 2017 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 18 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2017 Chmielenie: Gotowanie 90 min 2.5g sybilla FWH 150g Cascade PL na whirlpool - 80°C- ok 65°C - 60 min 150g Cascade PL na zimno Ile będzie miało IBU? Tam nie miało być 25g Sybilli? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 18 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2017 Nie, jest dokładnie tyle ile miało być Tak duża dawka chmielu na whirlpool też dodaje goryczki. A poza tym NEIPA ma nie mieć goryczki zbyt dużej, ma wyjść coś w rodzaju soczku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 19 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2017 A no to zmienia postać rzeczy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 19 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2017 (edytowane) Warka 133 "Brett" saison 2Woda:do zacierania ok 20-21l, z kranudo wysładzania ok 15.5l, z dodatkiej 2.5g kwasku cytrnowego, z kranudo gotowania dodane 4g CaClZasyp:4500g Strzegom pilzneński500g Pszeniczny500g wiedeński150g Fawcett Pale Crystal 60-90 EBC210g CukruZacieranie:Słody wsypane do wody 73°C, ok 20-21l (trochę za dużo, pomyliłem się w liczeniu zasypu i uwzględniłem też cukier jako wielkość zasypu... Ale to nic nie szkodzi)67°C- 63°C - 93 minprzełożenie do filtracjikoniec wysładzania przy 5,2 brixChmielenie:Gotowanie 60 min40g Cascade PL na FWH (do 95°C)40g Cascade PL na 0'Schłodzone do 21.5°CNapowietrzane przez bujanie 5 min wiadremZadane drożdże WLP644 Saccharomyces brux-like Trois, po warce 126. Przepłukane, ilość ciężka do określenia. Temperatura ok 20°CWyszło 24.5l 14.4 brix Druga warka "brett" saisona. Miałem akurat gęstwę, poprzednie piwo wyszło fajnie, choć jest lekko zbyt słabo odfermentowane jak na saisona. Teraz przefermentuję trochę cieplej, chciałbym uzyskać jeszcze więcej oddrożdżowego charakteru piwa, no i może wyjdzie troszkę cech typowo brettowych Edytowane 19 Marca 2017 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 20 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2017 (edytowane) Warka 134 English PorterWoda:ok 18-19l do zacierania, z kranuok 15l wody do wysładzania, plus 1.5g kwasku cytrynowegoZasyp:4300 Best pale ale450g Crystal 60-90EBC220g Chateau Cara crystal 150 EBC220g Strzegom 300 EBC220g Fawcett ChocolateZacieranie:zasyp do wody o temp 72°C68°C - 63°C - 80 minprzełożenie do filtracjifiltracja do 4,6 brixChmielenie:gotowanie 60 min30g Sybilla FWH w 97°C5g Sybilla 8'Schłodzone do 17°CNapowietrzone przez bujanie 5 min wiadremZadane ok 120-150ml gęstwy burlington ale, po NEIPA 2, kilkudniowej, wyciągniętej ok godzinę wcześniej z lodówkiWstawione do 17°C Wyszło ok 23l 13.9 brix Dolane 3l wody, więc wyjdzie sumarycznie 26l 12.8 brix 05,05 zabutelkowane 24.5l z dodatkiem 155g cukru. Zeszło do 6.3 brix co daje 2.1 blg i 5,7% Edytowane 5 Maja 2017 przez bart3q Skajo 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 2 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2017 (edytowane) Warka 135 DesitkaWoda: z kranu, 18.5l do zacieraniaok 16l do wysładzania, plus 3g kwasku cytrynowegoZasyp:5kg Strzegom Pale Ale Zero170g Bestmaltz Caramel PilsZacieranie:wsypane słody do 18.5l 73°C, wyszło 78.5dolane 0.5l zimnej wody, wyszło 67.5°C67,5°C - 62°C - 2hgrzanie 15 min72-71°C - 20 mingrzanie 8min76°C i przełozenie do filtracjifiltracja ok 16l do 3,7 brixprzegotowanie i zostawienie do jutragotowanie bardzo długo50g saaz na fwh, tuż przed zagotowaniem50g na 20'50g na 0'schłodzone do 11.5°CZadane drożdżenapowietrzane symboliczniewyszło ok 16 brix10.05 dolane 12l wody, zakegowane. Wyszło 30l. Edytowane 10 Maja 2017 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 24 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2017 Warka 131 cherry smoked zabutelkowana z dodatkiem 130g cukru, wyszło 20.5 l. W dalszym ciągu pachnie parówkami... Warka 117 Ris 36 blg zakegowany, na nagazowanie ok 2.0v/v. Zeszło do 17,4 brix, co daje po przeliczeniach 4,5 blg końcowego i 19.5% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2017 (edytowane) W końcu, po długiej przerwie... Już się nie mogłem doczekać Warka 136 Hefeweizen Woda: z kranu, 18.5l do zacierania, ok 16l do wysładzania Zasyp: 1500 best pale ale 3500 best pszeniczny Zacieranie: zasyp do 48, ustaliło się na 46°C 46°C-45.5°C - 30 min grzanie 10 min 53.5-53°C - 15 min grzanie 20 min 66.6 - 65°C - 55 min grzanie ok 15 min 76°C i filtracja wysładzanie do 2.8 brix Gotowanie ok 70 min 10g cascade na 60' Schłodzone do 16°C, napowietrzane przez bujanie 5 min. Zadane drożdże ok 22°C, 2l starter 3068, około 3 dniowy, zdekantowany. Wyszło ok 22.5l 12.4 brix Edytowane 25 Kwietnia 2017 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 27 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2017 (edytowane) Warka 137 Hoppy pilsWoda: RO, ok 18l do zacierania, dodane wsypane 1g gipsu, 0.5g epsom, 1.5g nacl, 2g caclok 16l do filtracji, dodane 2g kwasku cytrynowego 3l wody saguaro do uzupełnienia odparowania po gotowaniu.Zasyp:4,05kg best pils0.95 kg best pale aleZacieranie:zasyp do wody o temp 70°C66°C - 62°C - 75 mingrzanie 10 min76°C - 0minChmielenie:gotowanie 90 minut2g Centennial na 90 minut30g centennial na 60 min20g centennial na 070g chmielu x na 0Schłodzone do 10,5°C. Napowietrzane przez bujanie wiadrem 5 min, zadane ok 200ml gęstwy Munich lager zbieranej w ten sam dzień. Gęstwa o temperaturze ok 7°C. Wstawione do lodówki 8°C. Wyszło ok 23l 12.8brix 30,05 Zabutelkowane 12l z dodatkiem 70g cukru, wstawione do lodówki 10°C Reszta poszła do kega. Nie zmierzyłem do ilu zeszło. Edytowane 30 Maja 2017 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 27 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2017 Wczoraj wyszkoliłem kolejnego piwowara - moja dziewczyna Ania postanowiła zrobić swoje pierwsze piwo samodzielnie Starałem się nawet nie wtrącać, tylko słody jej ześrutowałem, przygotowałem starter z drożdży i wiadro umyłem Wybrała sobie hefeweizena, już bulka, zobaczymy co wyjdzie, a że dzień wcześniej zrobiłem swojego, to zobaczymy czyj będzie lepszy ;P A dzisiaj zabutelkowałem warkę 130 - Pilsa. Z dodatkiem 140g cukru, wyszło 24l. Zszedł do 7 brix, co daje ok 3.4 plato końcowego i około 5,2%. Część zabutelkowałem normalnie, a do 9l dodałem 3ml aromatu chmielowego hop shine. Pachnie obiecująco, zobaczymy co będzie jak się nagazuje i ułoży troszku. Poszło do piwnicy 12°C. A z gęstwy od razu powstał hoppy pils - wiadra nie mogą stać puste! Prowadzi to do smutku u piwowara i fluktuacji niekorzystnych emocji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 4 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2017 (edytowane) Warka 138 Mild Woda: z kranu, 14l do zacierania, 14l do wysładzania, 3l do gotowania, 3l saguaro po gotowaniu dla uzupełnienia odparowania. Do gotowania dodano 2g CaCl i 2g NaCl Zasyp: 2600g Viking Colorado Pale Ale 500g Strzegom wiedeński 220g Biscuit 50 EBC 200g Chateau Cara Crystal 150 EBC 160g Caragold 120 EBC 106g Briess Midnight Wheat 1100 EBC 65g Caraamber 60-90 EBC 60g Fawcett pale crystal 60-90EBC Zacieranie: do 14l wody o temp 71°C wsypano słody, wyszło 68°C 68°C-63°C - 69 min grzanie 16 min 76°C i przełożenie do filtracji wysładzanie 14l wody, do 4,4 brix Chmielenie gotowanie ok 60-65 min 22g Sybilla na 60min Dolane 3l saguaro Schłodzone do 15°C, zadane zrehydratyzowane us-05, napowietrzane 5 min przez bujanie wiadrem. Zaniesione do piwnicy 14°C Wyszło ok 24l 9.5 brix 22,05 Zabutelkowano z dodatkiem 130g cukru, wyszło 22.5l, zeszło do 5,6 brix co daje 3,1 blg i 3,4% alko Edytowane 22 Maja 2017 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tauruss Opublikowano 4 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2017 3l saguaro po gotowaniu A co to ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Azizi1926 Opublikowano 4 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2017 3l saguaro po gotowaniu A co to ? Woda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tauruss Opublikowano 4 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2017 3l saguaro po gotowaniu A co to ? Woda. Dobra, teraz kojarze coś takiego w lidlu, ale najpierw wujek google odesłał mnie tu: https://pl.wikipedia.org/wiki/Karnegia_olbrzymia i się przeraziłem, co ma kaktus do milda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 4 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2017 Woda z lidla, kupiłem kilka takich w baniakach po 5-6l i uzupełniam nimi braki w odparowaniu lub do lekkiego hgb - zależy ile piwa chcę mieć z danego zasypu, i jak mam duże wiadra Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tauruss Opublikowano 5 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2017 A już myślalem że piwo z sokiem z kaktusa Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 12 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2017 Woda: z kranu, 33l do zacierania, 27l do wysładzania + 6g kwasku cytrynowego Zasyp: 5kg Colorado pale ale 5kg Strzegom pszeniczny Zacieranie: wsypanie słodów do wody o temp 74°C 66.8°C - 66.2°C - 60 min Wysładzanie do 5 brix Warka 139 Polska pszenica Marynka gotowanie ok 70 min 20g Marynka na około 65 min 80g Marynka na 0' dolane 3l wody saguaro po gotowaniu Wyszło ok 21.5l 11.2brix Schłodzone do 14°C, zadany starter Stare nadreńskie o temp ok. 22°C, napowietrzane 5min przez bujanie wiadrem, wsadzone do piwnicy 14°C. Warka 140 Polska pszenica Oktawia gotowanie ok 60 min 20g Oktawia tuż przed zagotowaniem 80g Oktawia na 0' dolane 3l wrzątku po gotowaniu Wyszło ok ?l 11.5brix Schłodzone do 14°C, zadany starter Stare nadreńskie o temp ok. 14°C, napowietrzane 5min przez bujanie wiadrem, wsadzone do piwnicy 14°C. Pierwsze testy zacierania w lodówce turystycznej 52l. Spadek temperatury minimalny, wydajnośc słaba (spodziewałem się 2 razy po 25l dwunastki, wyszło 2x po około 22l, 11.5 brix), ale też może być spowodowana krótkim wysładzaniem. Uznałem że w zapiskach mam prawo rozbić to jedno zacieranie na dwie warki - liczę jedno gotowanie jako warkę, a skąd mam brzeczkę - czy z ekstraktu, czy z zacierania, się nie liczy. Bardzo mi się podoba zacieranie w lodówce - dopóki nie uruchomię kadzi zaciernej z mieszadłem 50l, zamierzam sporo z tego korzystać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 30 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2017 (edytowane) Warka 141 Hefeweizen Woda: z kranu, 17.5l do zacierania, nie zapisałem ile do wysładzania, pewnie z 2g kwasku cytr. Zasyp: 3.5kg pszeniczny strzegom 1.5kg pilzneński best Zacieranie: 67-61°C - 1h33min grzanie 18 min 76°C Filtracja, chyba do 5brix (coś mi się przytkała i wysładzałem na raty...) Gotowanie 60 min 15g Sybilla 60' Schłodzone do ok 15°C, wstawione do piwnicy, zadane gęstwą 3068 z poprzedniej warki. Napowietrzane 5 min. Wyszło ok 11brix, nie pamiętam.... 05,06 zabutelkowane z dodoatkiem 150g cukru (troszkę wykipiało). Wyszło 21.5l. zeszło do 7.7brix (3%, 5brix) ? Edytowane 5 Czerwca 2017 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 7 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2017 (edytowane) Wspólne zacieranie: Woda: pełny gar brązowy 75°C, pełny nierdzwny 8l 75°C, pełny ceramiczny 75*, 2.5l wody 70°C, razem ok 40l wody wysładzanie: 8l + cały brązowy garnek razem ok 33l, plus ok 5g kwasku cytrynowego. Zasyp: 10kg Strzegom pszeniczny 4kg Best Pils Zacieranie: słód wsypany do wody, wyszło ok 67°C. po ok 1.5h rozpoczęta filtracja, temperatura spadła do ok 64-63°C. Wysładzanie do 4 brix Warka 142 Hefeweizen gotowanie 1.5h 12g sybilla na 80 min po gotowaniu dolane ok 5l wody wyszło ok 25l 12.7 brix, zadane ok 150ml gęstwy 3068, zbieranej kilka godzin wcześniej. Schłodzone do około 15°C, wstawione do piwnicy 17°C. Napowietrzane przez bujanie 5 min wiadrem. Warka 143 Świerkowe gotowanie 65 min ok 20g sybilla na 60 min 150g pędów świerku na 15 min 150g pędów świerku na 5 min schłodzone do 14°C, dodany wrzątek, w sumie schłodzone do 19.5.wyszło 12.8brix. Zadane ok 150ml gęstwy us05, zbieranej w ten sam dzień. Napowietrzane 5 min przez bujanie wiadrem, wstawione do piwnicy ok 17°C. Warka 144 Berliner Weisse brzeczka 10 blg, przegotowana 15 min, schłodzona do 40°C, zadane bakterie l.casei z preparatu "Biotyk", 1 listek (wiem, mało, ale cóż...). ok 32 godziny w temperaturze 40°C-25°C opadająco. Brzeczka się nagazowała, pojawiła się piana i zapach serwatki, w smaku dość słabo kwaśne, ale słodycz na razie może to skontorwać. Nie było sensu dłużej trzymać, piana nie świadczyła dobrze (chociaż l.casei są heterofermentatywne), wolałem nie ryzykować. Blg nie spadło, ciągle było 10. rozwodnione do 8 brix Gotowanie 75 min 8g Cascade PL na 60min Wyszło ok 19.5l 9,7 brix Schłodzone do 15°C, zadane ok 100ml gęstwy us05 zbieranej 2 dni wcześniej. Napowietrzane 5 min, wstawione do piwnicy 17°C. Edytowane 7 Czerwca 2017 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się