Skocz do zawartości

Browar "U Koziołka"


Rekomendowane odpowiedzi

  • 2 tygodnie później...

Warka 122 Munich dunkel zabutelkowana z dodatkiem 155g cukru. Wyszło 24l

Warka 123 Flanders Red Ale przelany do balonu i zadana mieszanka Roeselare Ale, aktywowana dawno i trzymana w lodówce.... Zszedł do 8.2 brix.

Edytowane przez bart3q
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 129 Hoppy Pils

  • Woda:

RO, ok 18l do zacierania, dodane wsypane 1g gipsu, 0.5g epsom, 1.5g nacl, 2g cacl
ok 18l do filtracji, dodane 2g kwasku cytrynowego

  • Zasyp:

5kg best pils

  • Zacieranie:

zasyp 5kg słodów do 70°C, ok 18l
13.23 65°C - ok 60/62°C - 73min
grzanie 15 min
73°C - 72.5°C - 22min
grzanie
76°C i filtracja

 

  • Chmielenie:

gotowanie 95 min
35g sybilla 95 min
150g chmielu x na whirlpool (88°C, zaraz spadło do 83°C, 55 minut do 65°C,

Dalsze chłodzenie do 8°C
Napowietrzane 5min przez bujanie, dodane 250ml gęstwy mnich lager, wstawione do piwnicy.
Wyszło ok 19l 15.2 brix, zostanie dolane jeszcze 5l wody

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 130 Polski Pils

  • Woda:

RO, ok 18l do zacierania, dodane wsypane 1g gipsu, 0.5g epsom, 1.5g nacl, 2g cacl
ok 18l do filtracji, dodane 2g kwasku cytrynowego

  • Zasyp:

5kg best pils

 

  • Zacieranie:

Zasyp słodów do 71°C, wyszło 67.5°C
67.5°C-64°C - 50 min
grzanie 14 min
73°C - 72.5°C - 15 min
grzanie
76°C i przełożenie do filtracji

  • Chmielenie:

Gotowanie 90 min
Sybilla 30g na 60'
Sybilla 40g na 15'
Sybilla 70g na 0'

Schłodzone do 8°C, napowietrzane 5min przez bujanie wiadrem. Zadane 250ml gęstwy Munich Lager, zebranej w ten sam dzień.

Wyszło 24l 12.5-13 brix

27,04 zabutelkowałem z dodatkiem 140g cukru, wyszło 24l. Zszedł do 7 brix, co daje ok 3.4 plato końcowego i około 5,2%. Część zabutelkowałem normalnie, a do 9l dodałem 3ml aromatu chmielowego hop shine. Pachnie obiecująco, zobaczymy co będzie jak się nagazuje i ułoży troszku. Poszło do piwnicy 12°C.

Edytowane przez bart3q
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 131 Cherry smoked

  • Woda:

do zacierania ok 18l , z kranu

do wysładzania ok 8l RO i 10l z kranu, do RO dodane 1g kwasku, do wody z kranu dodane 2g kwasku. Ro wlewane później.

  • Zasyp:

2990g Cherry briess (do 10.2016)
3010g Best pils

  • Zacieranie:

Do ok 18l wody 71°C wsypany słód
67.5°C-64°C - 65 min
grzanie 9min
72°C 20 min

filtracja do 2.2 brix

  • Chmielenie:

gotowanie 71 min
25g sybilla na fwh
25g sybilla na 15'

Wyszło ok 22l 11.5brix, trochę wykipiało...
Schłodzone do 15°C, zadane ok 150ml gęstwy uso5. Napowietrzane 5 min, przeniesione do piwnicy

W kuchni jeszcze kilka godzin po warzeniu pachnie parówkami...

 

Zabutelkowane 24.04 20.5l z dodatkiem 130g cukru. Zeszło do 6,7 brix (3.5 plato, 4,2%)

Edytowane przez bart3q
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka 132 New Polish IPA

 

Woda:

do kleikowania 5l, z kranu

do zacierania 13.5l, z kranu

do wysładzania 9l RO +1g kwasku cytrynowego, oraz 7.5l z kranu + 3g kwasku cytrynowego

do gotowania dosypane 3g NaCl i 2g CaCl, w sumie chlorki:siarczany OKOŁO 115:75

 

Zasyp:

3kg Best Pilzneński

1.5kg pszenica niesłodowana

500g płatki owsiane

 

Zacieranie:

Skleikowane dzień wcześniej niesłodki w 5l wrzącej wody.

 Do wody o temp 77°C wsypany kleik i słód, wyszło 58°C

grzanie 10 min

67°C - 65°C - 60 min

grzanie 11 min

73°C-72°C - 30 min

grzanie 10 min

76°C i przełożenie do filtracji

 

Koniec wysładzania przy 3 brix

 

Chmielenie:

Gotowanie 90 min

2.5g sybilla FWH

150g Cascade PL na whirlpool - 80°C- ok 65°C - 60 min

150g Cascade PL na zimno

 

Schłodzone do 15°C.

Zadane drożdże bourlington ale, gęstwa 3 dniowa, po NEIPA 2, ok 100ml, wystawione z lodówki pół godziny przed zadaniem.

Napowietrzane przez bujanie wiadrem 5 min

Wyszło ok 20l 13brix

 

Na drugi dzień 16°C, później 17, 18,

24.07 podniesione do 22°C

27.03 Dodane 150g Cascade PL. Przestawione do 10°C. 8brix

Edytowane przez bart3q
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Chmielenie:

Gotowanie 90 min

2.5g sybilla FWH

150g Cascade PL na whirlpool - 80°C- ok 65°C - 60 min

150g Cascade PL na zimno

 

Ile będzie miało IBU? Tam nie miało być 25g Sybilli?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 133 "Brett" saison 2

Woda:
do zacierania ok 20-21l, z kranu
do wysładzania ok 15.5l, z dodatkiej 2.5g kwasku cytrnowego, z kranu
do gotowania dodane 4g CaCl

Zasyp:
4500g Strzegom pilzneński
500g Pszeniczny
500g wiedeński
150g Fawcett Pale Crystal 60-90 EBC
210g Cukru

Zacieranie:
Słody wsypane do wody 73°C, ok 20-21l (trochę za dużo, pomyliłem się w liczeniu zasypu i uwzględniłem też cukier jako wielkość zasypu... Ale to nic nie szkodzi)
67°C- 63°C - 93 min
przełożenie do filtracji

koniec wysładzania przy 5,2 brix

Chmielenie:
Gotowanie 60 min
40g Cascade PL na FWH (do 95°C)
40g Cascade PL na 0'

Schłodzone do 21.5°C
Napowietrzane przez bujanie 5 min wiadrem

Zadane drożdże WLP644 Saccharomyces brux-like Trois, po warce 126. Przepłukane, ilość ciężka do określenia. Temperatura ok 20°C
Wyszło 24.5l  14.4 brix

 

 

Druga warka "brett" saisona. Miałem akurat gęstwę, poprzednie piwo wyszło fajnie, choć jest lekko zbyt słabo odfermentowane jak na saisona. Teraz przefermentuję trochę cieplej, chciałbym uzyskać jeszcze więcej oddrożdżowego charakteru piwa, no i może wyjdzie troszkę cech typowo brettowych

Edytowane przez bart3q
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 134 English Porter

Woda:
ok 18-19l do zacierania, z kranu
ok 15l wody do wysładzania, plus 1.5g kwasku cytrynowego


Zasyp:
4300 Best pale ale
450g Crystal 60-90EBC
220g Chateau Cara crystal 150 EBC
220g Strzegom 300 EBC
220g Fawcett Chocolate

Zacieranie:
zasyp do wody o temp 72°C
68°C - 63°C - 80 min
przełożenie do filtracji
filtracja do 4,6 brix


Chmielenie:
gotowanie 60 min
30g Sybilla FWH w 97°C
5g Sybilla 8'

Schłodzone do 17°C
Napowietrzone przez bujanie 5 min wiadrem
Zadane ok 120-150ml gęstwy burlington ale, po NEIPA 2, kilkudniowej, wyciągniętej ok godzinę wcześniej z lodówki

Wstawione do 17°C

Wyszło ok 23l 13.9 brix

Dolane 3l wody, więc wyjdzie sumarycznie 26l 12.8 brix

 

05,05 zabutelkowane 24.5l z dodatkiem 155g cukru. Zeszło do 6.3 brix co daje 2.1 blg i 5,7%

Edytowane przez bart3q
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka 135 Desitka

Woda: z kranu, 18.5l do zacierania
ok 16l do wysładzania, plus 3g kwasku cytrynowego

Zasyp:
5kg Strzegom Pale Ale Zero
170g Bestmaltz Caramel Pils

Zacieranie:
wsypane słody do 18.5l 73°C, wyszło 78.5
dolane 0.5l zimnej wody, wyszło 67.5°C

67,5°C - 62°C - 2h
grzanie 15 min
72-71°C - 20 min
grzanie 8min
76°C i przełozenie do filtracji
filtracja ok 16l do 3,7 brix

przegotowanie i zostawienie do jutra

gotowanie bardzo długo
50g saaz na fwh, tuż przed zagotowaniem
50g na 20'
50g na 0'


schłodzone do 11.5°C
Zadane drożdże
napowietrzane symbolicznie
wyszło ok 16 brix
10.05 dolane 12l wody, zakegowane. Wyszło 30l.

Edytowane przez bart3q
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Warka 131 cherry smoked zabutelkowana z dodatkiem 130g cukru, wyszło 20.5 l. W dalszym ciągu pachnie parówkami...

Warka 117 Ris 36 blg  zakegowany, na nagazowanie ok 2.0v/v. Zeszło do 17,4 brix, co daje po przeliczeniach 4,5 blg końcowego i 19.5%

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W końcu, po długiej przerwie... Już się nie mogłem doczekać :)

Warka 136 Hefeweizen

 

Woda: z kranu, 18.5l do zacierania, ok 16l do wysładzania

 

Zasyp:

1500 best pale ale

3500 best pszeniczny

 

Zacieranie:

zasyp do 48, ustaliło się na 46°C

46°C-45.5°C - 30 min

grzanie 10 min

53.5-53°C - 15 min

grzanie 20 min

66.6 - 65°C - 55 min

grzanie ok 15 min

76°C i filtracja

 

wysładzanie do 2.8 brix

 

Gotowanie ok 70 min

10g cascade na 60'

 

Schłodzone do 16°C, napowietrzane przez bujanie 5 min. Zadane drożdże ok 22°C, 2l starter 3068, około 3 dniowy, zdekantowany.

Wyszło ok 22.5l 12.4 brix

Edytowane przez bart3q
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 137 Hoppy pils

Woda: RO, ok 18l do zacierania, dodane wsypane 1g gipsu, 0.5g epsom, 1.5g nacl, 2g cacl
ok 16l do filtracji, dodane 2g kwasku cytrynowego

3l wody saguaro do uzupełnienia odparowania po gotowaniu.

Zasyp:
4,05kg best pils
0.95 kg best pale ale

Zacieranie:
zasyp do wody o temp 70°C

66°C - 62°C - 75 min
grzanie 10 min
76°C - 0min

Chmielenie:
gotowanie 90 minut
2g Centennial na 90 minut
30g centennial na 60 min
20g centennial na 0
70g chmielu x na 0

Schłodzone do 10,5°C. Napowietrzane przez bujanie wiadrem 5 min, zadane ok 200ml gęstwy Munich lager zbieranej w ten sam dzień. Gęstwa o temperaturze ok 7°C. Wstawione do lodówki 8°C.

Wyszło ok 23l 12.8brix

 

30,05 Zabutelkowane 12l z dodatkiem 70g cukru, wstawione do lodówki 10°C

Reszta poszła do kega. Nie zmierzyłem do ilu zeszło.

Edytowane przez bart3q
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj wyszkoliłem kolejnego piwowara - moja dziewczyna Ania postanowiła zrobić swoje pierwsze piwo samodzielnie :) Starałem się nawet nie wtrącać, tylko słody jej ześrutowałem, przygotowałem starter z drożdży i wiadro umyłem ;) Wybrała sobie hefeweizena, już bulka, zobaczymy co wyjdzie, a że dzień wcześniej zrobiłem swojego, to zobaczymy czyj będzie lepszy ;P

 

A dzisiaj zabutelkowałem warkę 130 - Pilsa. Z dodatkiem 140g cukru, wyszło 24l. Zszedł do 7 brix, co daje ok 3.4 plato końcowego i około 5,2%. Część zabutelkowałem normalnie, a do 9l dodałem 3ml aromatu chmielowego hop shine. Pachnie obiecująco, zobaczymy co będzie jak się nagazuje i ułoży troszku. Poszło do piwnicy 12°C.

 

A z gęstwy od razu powstał hoppy pils - wiadra nie mogą stać puste! Prowadzi to do smutku u piwowara i fluktuacji niekorzystnych emocji ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 138 Mild

 

Woda:

z kranu, 14l do zacierania, 14l do wysładzania, 3l do gotowania, 3l saguaro po gotowaniu dla uzupełnienia odparowania.

Do gotowania dodano 2g CaCl i 2g NaCl

 

Zasyp:

2600g Viking Colorado Pale Ale

500g Strzegom wiedeński

220g Biscuit 50 EBC

200g Chateau Cara Crystal 150 EBC

160g Caragold 120 EBC

106g Briess Midnight Wheat 1100 EBC

65g Caraamber 60-90 EBC

60g Fawcett pale crystal 60-90EBC

 

Zacieranie:

do 14l wody o temp 71°C wsypano słody, wyszło 68°C

68°C-63°C - 69 min

grzanie 16 min

76°C i przełożenie do filtracji

 

wysładzanie 14l wody, do 4,4 brix

 

Chmielenie

gotowanie ok 60-65 min

22g Sybilla na 60min

 

Dolane 3l saguaro

Schłodzone do 15°C, zadane zrehydratyzowane us-05, napowietrzane 5 min przez bujanie wiadrem. Zaniesione do piwnicy 14°C

 

Wyszło ok 24l 9.5 brix

22,05 Zabutelkowano z dodatkiem 130g cukru, wyszło 22.5l, zeszło do 5,6 brix co daje 3,1 blg i 3,4% alko

Edytowane przez bart3q
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

3l saguaro po gotowaniu

A co to ?

 

Woda.

 

Dobra, teraz kojarze coś takiego w lidlu, ale najpierw wujek google odesłał mnie tu:

 

https://pl.wikipedia.org/wiki/Karnegia_olbrzymia

 

i się przeraziłem, co ma kaktus do milda :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Woda: z kranu, 33l do zacierania, 27l do wysładzania + 6g kwasku cytrynowego

 

Zasyp:

5kg Colorado pale ale

5kg Strzegom pszeniczny

 

Zacieranie:

wsypanie słodów do wody o temp 74°C

66.8°C - 66.2°C - 60 min

 

Wysładzanie do 5 brix

 

Warka 139 Polska pszenica Marynka

 

gotowanie ok 70 min

20g Marynka na około 65 min

80g Marynka na 0'

 

dolane 3l wody saguaro po gotowaniu

Wyszło ok 21.5l 11.2brix

 

Schłodzone do 14°C, zadany starter Stare nadreńskie o temp ok. 22°C, napowietrzane 5min przez bujanie wiadrem, wsadzone do piwnicy 14°C.

 

Warka 140 Polska pszenica Oktawia

 

gotowanie ok 60 min

20g Oktawia tuż przed zagotowaniem

80g Oktawia na 0'

 

dolane 3l wrzątku po gotowaniu

Wyszło ok ?l 11.5brix

 

Schłodzone do 14°C, zadany starter Stare nadreńskie o temp ok. 14°C, napowietrzane 5min przez bujanie wiadrem, wsadzone do piwnicy 14°C.

 

Pierwsze testy zacierania w lodówce turystycznej 52l. Spadek temperatury minimalny, wydajnośc słaba (spodziewałem się 2 razy po 25l dwunastki, wyszło 2x po około 22l, 11.5 brix), ale też może być spowodowana krótkim wysładzaniem.

Uznałem że w zapiskach mam prawo rozbić to jedno zacieranie na dwie warki - liczę jedno gotowanie jako warkę, a skąd mam brzeczkę - czy z ekstraktu, czy z zacierania, się nie liczy.

Bardzo mi się podoba zacieranie w lodówce - dopóki nie uruchomię kadzi zaciernej z mieszadłem 50l, zamierzam sporo z tego korzystać.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka 141 Hefeweizen

Woda: z kranu, 17.5l do zacierania, nie zapisałem ile do wysładzania, pewnie z 2g kwasku cytr.

 

Zasyp:

3.5kg pszeniczny strzegom

1.5kg pilzneński best

 

Zacieranie:

67-61°C - 1h33min

grzanie 18 min

76°C

 

Filtracja, chyba do 5brix (coś mi się przytkała i wysładzałem na raty...)

Gotowanie 60 min

15g Sybilla 60'

Schłodzone do ok 15°C, wstawione do piwnicy, zadane gęstwą 3068 z poprzedniej warki. Napowietrzane 5 min.

Wyszło ok 11brix, nie pamiętam....

 

05,06 zabutelkowane z dodoatkiem 150g cukru (troszkę wykipiało). Wyszło 21.5l. zeszło do 7.7brix (3%, 5brix) ? :D

Edytowane przez bart3q
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wspólne zacieranie:

Woda: pełny gar brązowy 75°C, pełny nierdzwny 8l 75°C, pełny ceramiczny 75*, 2.5l wody 70°C, razem ok 40l wody

wysładzanie: 8l + cały brązowy garnek razem ok 33l, plus ok 5g kwasku cytrynowego.

 

Zasyp:

10kg Strzegom pszeniczny

4kg Best Pils

 

Zacieranie:

słód wsypany do wody, wyszło ok 67°C.

po ok 1.5h rozpoczęta filtracja, temperatura spadła do ok 64-63°C.

 Wysładzanie do 4 brix

 

Warka 142 Hefeweizen

gotowanie 1.5h

12g sybilla na 80 min

 

po gotowaniu dolane ok 5l wody

wyszło ok 25l 12.7 brix, zadane ok 150ml gęstwy 3068, zbieranej kilka godzin wcześniej. Schłodzone do około 15°C, wstawione do piwnicy 17°C. Napowietrzane przez bujanie 5 min wiadrem.

 

Warka 143 Świerkowe

 

gotowanie 65 min

ok 20g sybilla na 60 min

150g pędów świerku na 15 min

150g pędów świerku na 5 min

 

schłodzone do 14°C, dodany wrzątek, w sumie schłodzone do 19.5.
wyszło 12.8brix. Zadane ok 150ml gęstwy us05, zbieranej w ten sam dzień. Napowietrzane 5 min przez bujanie wiadrem, wstawione do piwnicy ok 17°C.

 

Warka 144 Berliner Weisse

 

brzeczka 10 blg, przegotowana 15 min, schłodzona do 40°C, zadane bakterie l.casei z preparatu "Biotyk", 1 listek (wiem, mało, ale cóż...).

ok 32 godziny w temperaturze 40°C-25°C opadająco.

Brzeczka się nagazowała, pojawiła się piana i zapach serwatki, w smaku dość słabo kwaśne, ale słodycz na razie może to skontorwać. Nie było sensu dłużej trzymać, piana nie świadczyła dobrze (chociaż l.casei są heterofermentatywne), wolałem nie ryzykować. Blg nie spadło, ciągle było 10.

 

rozwodnione do 8 brix

Gotowanie 75 min

8g Cascade PL na 60min

Wyszło ok 19.5l 9,7 brix

 

Schłodzone do 15°C, zadane ok 100ml gęstwy us05 zbieranej 2 dni wcześniej. Napowietrzane 5 min, wstawione do piwnicy 17°C.

Edytowane przez bart3q
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.