Infam Opublikowano 14 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2009 (edytowane) Proponuję wątek, w którym moglibyśmy odsłaniać tajniki sztuki piwowarskiej Tym niewtajemniczonym ale przejawiającym chęci spotkania 3. stopnia z Piwem. Jeśli masz w planach warzenie, na które możesz zaprosić przyszłych Piwowarów (starzy Wyjadacze też mogą w drodze wyjątku wpaść) to ZRÓB TO. Przed warzeniem można się umówić na jakieś restauracyjne ale nie jest to warunek konieczny. Priorytety: 1. "Warzenie" a więc przygotowania do warki, zacieranie, filtracja, gotowanie brzeczki przedniej, chmielenie, chłodzenie, filtracja/dekantacja, drożdże i to co będzie później. 2. Rozmowy w tłoku, temat przewodni j.w. temat uzupełniający "kobiety" 3. Degustacja. Dopuszcza się rzeczoną w ilościach nie wpływających na "sposób warzenia". 4. Część 2. "kobiety" :rolleyes: Mile widziane posty przyszłych Piwowarów p.t. "Jestem stad i z największą przyjemnością poznam tak Szanowną Brać, która sprzeciwia się prozie kompromisów i nieskutecznie próbuje poprawiać to, co spieprzyła komercja... i takie tam" I co Wy na to? Przyznaję, że pomysł ściągnąłem od Artura z Browar.biz Twoje! Edytowane 14 Marca 2009 przez Infam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 14 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2009 cześć ale że co ? ze mam nagrać 5-8 h warzenia na wideo i obublikować ? i jeszcze rozmowy o "dupeczkach" ;-) a w międzyczasie piwko ? no to może byc jazda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 14 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2009 cześć ale że co ? ze mam nagrać 5-8 h warzenia na wideo i obublikować ? i jeszcze rozmowy o "dupeczkach" ;-) a w międzyczasie piwko ? no to może byc jazda masz napisać kiedy będziesz warzyć , jak znajdzie się chętny uczeń zaprosić , ugościć i pokazać jak się warzy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 14 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2009 cześć ale że co ? ze mam nagrać 5-8 h warzenia na wideo i obublikować ? i jeszcze rozmowy o "dupeczkach" ;-) a w międzyczasie piwko ? no to może byc jazda Infamowi chodzi o pomoc na żywo. Jak coś warzysz, to zaproś kogoś z okolicy, na pewno coś się nauczy Tak w ogóle, to zaraz was Dori spacyfikuje i będziecie mieli za swoje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Infam Opublikowano 14 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2009 Trochę przypadkiem wpadła mi wolna niedziela (stąd ten post powyżej; wolna od abjazatielnosti domowych) a więc zaraz coś ześrutuję, przegotuję i już od wczesnych godzin porannych (tj. od 10:00 może z poślizgiem...) będę warzył. Brown Ale. Msza poranna i... do Infama (jak w 1. poście, raczej jak w Wielkim Poście). Zapraszam. Zaproszenie spóźnione o kilka dni ale takie realia (za co przepraszam). Mam nadzieję, że następne warki będą bardziej zorganizowane, czego i Wam i sobie życzę. Nie warzę w domu (lokal gastronomiczny) więc nie będzie głosów sprzeciwu domowników Chętni na PW. Nie będę miał za złe jak nikt się nie zgłosi (trochę późno sią obudziłem...). Zapraszam. Będę dłuuugo (do wieczora). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Infam Opublikowano 14 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2009 ale że co ?ze mam nagrać 5-8 h warzenia na wideo i obublikować ? i jeszcze rozmowy o "dupeczkach" ;-) a w międzyczasie piwko ? no to może byc jazda Szkoda, że jesteś tak daleko. BB. Skoro rozmowy okołotematyczne nie znalazły uznania będą wyłączone (ewentualnie pokątnie). A co tam Piwo ponad wszystko! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 14 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2009 No to ja w ostatni poniedziałem gościłem marcina z tego forum. Jest w trakcie zakupu sprzętu do zacierania i po porównaniu smaków powiedział, że raczej nie wróci do brewkitów, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Infam Opublikowano 14 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2009 Dobra robota. Masz następną duszę. Prosimy o jeszcze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 15 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2009 I to na emigracji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin Opublikowano 15 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2009 zgadzam sie. kolega Makaron to jest G-O-S-C!!!!!! zaprosil,pokazal i piwko dal sprobowac. naprawde ekstra. do kitow nie wroce.teraz tylko kupuje sprzet, robie wlasna kadz do zacierania i boiler i bawie sie ze slodem itp itd. DLA KAZDEGO KTO ZACZYNA: serio, to nie jest takie trudne.wystarczy chciec. jezeli bardzo chcesz, nic nie stoi na drodze aby sie nauczyc. kto by pomyslal, ze makaron i ja sie spotkamy itd. a jednak! czyli cos w tym jest.... pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rad998 Opublikowano 15 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2009 no jesli tak.. to ja bede warzyl pale ale w okolicach 26-28 marca. jeszcze dokladnie nie wiem czy bedzie do czwartek piatek czy sobota no ale jakby byl ktos ostatecznie chetny to zapraszam. Mam za soba 5 warek z czego 3 zacierane wiec jakas wiedza juz jest, aby pokazac conieco. Te daty dlatego tak orientacyjnie gdyz do konca nie wiem w ktory dzien dokladnie bede mogl ( zalezy to od czynnikow zewnetrznych ze tak powiem no ale oczywiscie na 2-3 dni wczesniej bede juz wiedzial ) jesli ktos nie chce zobaczyc mnie na zywo to moze takze tutaj : http://www.piwo.org/forum/t971-zacieranie-infuzyjne-krok-po-kroku.html pozdrawiam ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Infam Opublikowano 15 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2009 Może będzie jedna dusza sprzedana. Nic na siłę. Do następnego! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Infam Opublikowano 27 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2009 Może trochę OT ale co tam. Jeśli macie problemy ze śrutowaniem (ręka boli na Porkercie i takie tam) to zapraszam. Infam posiada dwa wydajne śrutowniki (jeden do 80 EBC, drugi powyżej). Infam nie liczy na profity (dziwak?). Można kupić całe ziarno (da się dłużej przechować) a przed warką ześrutować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flood Opublikowano 27 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2009 Ponieważ właśnie będę startował z pierwszym zacieraniem - na razie przyszły zakupy ześrutowane. Jedyne czego mi teraz brakuje przy następnych zakupach - to porkert - i tak właśnie się zastanawiałem czy wypada zapytać, czy u kogoś dałoby radę ześrutować, jeśli zdecydowałbym się na większe zakupy. Dzięki za inicjatywę - chętnie przy okazji skorzystam. Tak BTW - w czym Infam przechowuje większe ilości słodu? Przyszła wczoraj paczka, i jeden z worków był pęknięty - sporo szukania, gdzie te 5 kg upchnąc na kilkanaście dni. pzdr flood Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Infam Opublikowano 27 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2009 [...]Dzięki za inicjatywę - chętnie przy okazji skorzystam. Zapraszam. Kontakt na PW. Tak BTW - w czym Infam przechowuje większe ilości słodu?Przyszła wczoraj paczka, i jeden z worków był pęknięty - sporo szukania, gdzie te 5 kg upchnąc na kilkanaście dni. Słód przechowuję w oryginalnych opakowaniach. Są to woreczki foliowe i worki "młynarskie" (takie jak na mąkę). Piwnica, dość chłodno, brak wilgoci. Niektórzy przesypują do fermentora (Dori, Twoje!) ale szkoda rzeczonego blokować na słód Jeśli chcesz przytrzymać tylko kilkanaście dni to się nie przejmuj, wsyp z tego pęniętego woreczka np. do garnka, przykryj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Infam Opublikowano 31 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2009 (edytowane) Z "pewną dozą niepewności" ale za to z nieukrywanym entuzjazmem chciałbym oznajmić warzenie w browarze Infam. Data: 4. lub 5. kwietnia b.r. (przyszły weekend) Miejsce: uBrowar Infam (na PW) Zapraszam. Priorytety jak w pierwszym poście. Mam do wyboru marcowe (coby wykorzystać temperaturę) lub coś z górniaków (może dry stout?) Edytowane 31 Marca 2009 przez Infam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Infam Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Wiele było zmian sobota / niedziela; niedziela / sobota. Właśnie chyba się wszystko wyjaśniło! Padło na warzenie w sobotę. Godzina: ok. 10:00 (plany planami a zawsze był drobny poślizg; mam nadzieję, że tym razem rzeczonego nie będzie). Kości nie zostały jeszcze rzucone ale wszystko wskazuje jednak na dwa górniaki (szkoda tych temperatur w piwnicy, ostatni gwizdek więc może jednego zamienię na marcowe?) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beztroski1 Opublikowano 3 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2009 Witam. Koło świąt ktoś warzy w Krakowie . Chętnie bym zobaczył Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 3 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2009 Witam. Koło świąt ktoś warzy w Krakowie . Chętnie bym zobaczył E-prezes zamierza. http://browar.biz/forum/showpost.php?p=814338&postcount=195 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beztroski1 Opublikowano 4 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2009 Witam. Koło świąt ktoś warzy w Krakowie . Chętnie bym zobaczył E-prezes zamierza. http://browar.biz/forum/showpost.php?p=814338&postcount=195 Dzienki . ale nie dam rady . Wracam dopiero na piątek do kraju Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Infam Opublikowano 4 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2009 Dzięki Stasiek, DrDred, Maremali za spotkanie. Z Waszym sporym wkładem zaangażowania powstanie (mam nadzieję) ponad setka piwek. Brown Ale i niezaklasyfikowane (12,5Blg Budvary, 31 IBU i bardzo słodowe, zacierane na słodko, z akcentami kawy i czekolady) ale znawcy podpowiedzą co uwarzyliśmy. Były drobne problemy techniczne - amba zżarła dwa balingomierze ale ostał się rezerwowy. Wielki plus dla Yemu! Dzięki za starter. Twoje! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yemu Opublikowano 4 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2009 zaluje ze nie moglem uczestniczyc osobiscie ze startami polecam sie na przyszlosc ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 4 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2009 Dzięki Stasiek, DrDred, Maremali za spotkanie. Z Waszym sporym wkładem zaangażowania powstanie (mam nadzieję) ponad setka piwek. Szkoda, że dziś nie mogłem razem z Tobą coś uwarzyć. Ale chociaż wpadłem na chwilę i zabutelkowałem marcowe. A w domu właśnie butelkuję IPA. I w tym momencie nie mam już nic w fermentorach. :o Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Infam Opublikowano 4 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2009 [...]I w tym momencie nie mam już nic w fermentorach. :o Bida Panie, bida. A jeszcze kilka dni temu mieliśmy ok. 10. fermrntorów pełnych Stoją sobie w kącie i czekają... To może następne warzenie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 4 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2009 Stoją sobie w kącie i czekają... To może następne warzenie? Nie kuś, nie kuś... wiesz, że u mnie to niedługo... Zaraz zaplanuję szybką warkę na poniedziałek albo wtorek po pracy. Jak tam temperatury w piwnicy? Uda się jeszcze jakiś koźlak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się