waz Opublikowano 10 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2013 Interesuje mnie zakup zestawu słodu na pierwsze dwa piwka. Dwa bo jak jedno nie zasmakuje to może drugie przynajmniej. Jakie piwo preferuje? Nasze,sklepowe np: kasztelan, łomża, tyskie. Nasz sklepowy porter (chyba Okocim jakoś mi nie posmakował, za dużo przypalenizny i goryczki. Piłem hebana i jakoś bardziej mi podchodził. wyczytałem że warto zacząć od zestawu Pale Ale. Czy Pale ale i Belgium Pale ale to to samo? Drugie piwko chciałbym ajkies inne dla odmiany. jak miałbym sam wybierać na podstawie przeczytanych postów to kupił bym to i tu: http://www.homebrewing.pl/pale-ale-12stblg-zestaw-surowcow-p-224.html i http://www.homebrewing.pl/stout-12stblg-zestaw-surowcow-p-280.html Proszę o linki bo nie chce się zrazić za pierwszym razem. Sprzęt mam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 10 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2013 Na początek dobry wybór, Pale Ale i Stout, proste, nieskomplikowane, fajnie się pije. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbynek80 Opublikowano 10 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2013 (edytowane) Jak sama nazwa wskazuje Belgian Pale Ale i Pale Ale to nie to samo. Belgian to Belgijska odmiana: http://www.homebrewing.pl/belgian-pale-ale-13stblg-zestaw-surowcow-p-313.html zrobiłem je jako pierwsze i jeszcze nierozlane i nienagazowane piłem i uważam, że jest bardzo smaczne. Zrobiłem również BA i IRA ale uznałem, że podstawę czyli PA też powinienem zrobić i będę właśnie w weekend je warzył. Więc możesz wziąć sobie na początek PA i jakieś inne bardziej "smakowe" piwko. Pamiętaj, że w trakcie obecnych temperatur musisz się postarać o jakieś chłodne miejsce ok 20°C Edytowane 10 Maja 2013 przez Zbynek80 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dobrzanek Opublikowano 10 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2013 jakaś pszeniczka? nie trzeba czekać długo na pierwsze otwieranie butelek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbynek80 Opublikowano 10 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2013 Tylko co by nie miał na początku problemów z wysładzaniem tej pszeniczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dobrzanek Opublikowano 10 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2013 powiem tak to była moja druga warka- nie miałam problemów, elegancko poszło, mam oplot :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dobrzanek Opublikowano 10 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2013 było szybko bardzo fajne i zniknęło zanim druga warka nabrała smaków :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 10 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2013 Polskie Ale (Polskie Jasne ?) lub Full Aroma Hops (na pierwszy raz niekoniecznie chmielony na zimno) a do tego jakiegoś aromatycznego ejla (Summer Ale), co by za daleko nie odejść od "standardowego górniaka" ale żeby różnica mimo wszystko była znacząca pomiędzy piwami, skoro w planach dwa żeby przynajmniej jedno zaskoczyło... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waz Opublikowano 10 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2013 Dzięki za nie pozostawienie mnie samemu sobie. Jeśli chodzi o pszeniczne to raz tylko piłem z biedrony zdaje się leżajsk pszeniczny i albo po prostu było niedobre albo zbyt przyzwyczajony jestem do klasycznego piwa. A czy domowe smakują inaczej niż ten leżajsk pszeniczny to nie wiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 10 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2013 Jak koledze w porterze przypalenizna i goryczka przeszkadza to stoucie tym bardziej będzie przeszkadzać Pale Ale dobry wybór. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 10 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2013 A ja bym polecił wybranie się do jakiegoś dobrze zaopatrzonego sklepu "piwnego" i kupienie po jednej butelce każdego z piw z browarów PINTA, AleBrowar, Artezan, Kormoran, Jabłonowo (z serii Manufaktura Piwna), może jeszcze Ciechana, czy Miłosławy jakieś. Po wypiciu będziesz mniej więcej wiedział jak piwo może i powinno smakować, przy okazji przekonasz się co ci smakuje, a co nie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waz Opublikowano 10 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2013 Jak koledze w porterze przypalenizna i goryczka przeszkadza to stoucie tym bardziej będzie przeszkadzać Pale Ale dobry wybór. PALE ALE decyzja podjęta. Kwestia drugiego, odmiennego otwarta. Kurcze a myślałem że ten stout to wręcz słodkawy Marzy mi się czarne z piękną pianą, karmelowe, delikatnie słodkawe z umiarkowaną goryczką takie trochę babski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 10 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2013 Spróbuj Guinessa(stout) - jak Ci posmakuje to go sobie uwarz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 10 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2013 (edytowane) Marzy mi się czarne z piękną pianą, karmelowe, delikatnie słodkawe z umiarkowaną goryczką takie trochę babski No to może Sweet/Milk Stout (coś w stronę słodkiego espresso z mlekiem)? Ewentualnie Oatmeal Stout (coś w stronę kawy zbożowej z czekoladą)? Edytowane 10 Maja 2013 przez KosciaK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Billy the Kid Opublikowano 10 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2013 Dzięki za nie pozostawienie mnie samemu sobie. Jeśli chodzi o pszeniczne to raz tylko piłem z biedrony zdaje się leżajsk pszeniczny i albo po prostu było niedobre albo zbyt przyzwyczajony jestem do klasycznego piwa. A czy domowe smakują inaczej niż ten leżajsk pszeniczny to nie wiem. Ale żeś sobie wybrał pszenicę na próbę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waz Opublikowano 10 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2013 i to mnie zraziło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waz Opublikowano 11 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2013 Żeby zrobić z tego Full_Aroma_Hops_,_Carlberg przepisu na 30l warki to jaki garnek potrzebuję, bo już się pogubiłem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 11 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2013 Minimum 40 litrów. A w czym zamierzasz fermentować 30 litrową warkę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waz Opublikowano 11 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2013 Włąśnie byłem w piwnicy z metrówką, mam garnek tylo 20l, no cuż, musi na początek wystarczyć, czli przepisy musze przeliczać na jakieś 15l? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biniu Opublikowano 11 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2013 (edytowane) No taki z 40 litrów minimum, jak nie większy. Dla przykładu podczas 80 minut gotowania w garze o średnicy 40 cm ubyło mi z 30 litrów ok. 7,5 litra, a jeszcze trochę zostało w chmielu. Brzeczki nastawnej miałem 22 litry. Jeśli masz zamiar fermentować w zwykłym plastykowym fermentorze to lepiej oblicz sobie proporcje na 25 litrów by było miejsce na pianę, inaczej może wyjść na spacer podczas burzliwej. edit: Tak na 15 litrów będzie ok. Edytowane 11 Maja 2013 przez Biniu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waz Opublikowano 11 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2013 Oprócz garka 20l Mam jeszcze take cuś 30L :0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waz Opublikowano 11 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2013 Ile litrów robić w takim kegu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waz Opublikowano 23 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2013 No i zakupiłem surowce na Pale Ale i Full Aroma Hoops. Pierwsze piwko w życiu na burzliwej od soboty. Od wczoraj blg nie spada, wynosi aż 5, czy to bardzo źle jak na pierwszy raz? Pale ale 12blg startowe, zacierane jednotemperaturowo, temperatura w poieszczeniu około 20 stopni drożdze Danstar Windsor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbynek80 Opublikowano 23 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2013 To bardzo źle a wręcz coś strasznego. A tak poważnie to po kiego grzyba na tym etapie tam codziennie grzebiesz ? Infekcji szukasz ? Zmierz po 2 tygodniach na pewno będzie niskie blg jak w 3 kolejnych dniach będzie bez zmian to na cichą lub w butelki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waz Opublikowano 23 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2013 (edytowane) A ty przy swoim pierwszym nie grzebałeś? Spuszczm kranikim, to chyba bezpieczny sposób. Edytowane 23 Maja 2013 przez waz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się