PiwoLab Opublikowano 7 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2015 (edytowane) ... Edytowane 19 Stycznia 2015 przez PiwoLab Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kilis Opublikowano 7 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2015 Twój projekt też się sprawdzi, ale musi być precyzyjny. Ta szczelina musi być mała żeby słód nie mógł przedostać się poza wałki. Pozioma płytka przykrywająca też gdyby była niziutko nad wałkami jak u mnie też by nie przepuszczała słodu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 9 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2015 Okazało się, że akurat mój problem spowodowany był jednak blaszkami, które podejrzewałem na samym początku. Otóż w pierwszej wersji szczelina pomiędzy blaszkami była zbyt mała, przez co słód niechętnie spadał na wałki. Dostałem propozycję zwrotu gniotownika, przesłanie go w celu wymiany blaszek lub przesłanie mi blaszek bym sam je wymienił. Wczoraj wymieniłem je i mój problem ustąpił, jednak obserwując to jak zachowuje się słód na wałkach mogę mieć obawy, że gdy się one lekko stępią to będę miał problem wspominany przez innych, gdyż widać, że słód nie jest wciągany przez wałki od razu, ale część ziaren się przez chwilę "ślizga" na nich i nie jest przez nie "zasysany" ze stałą prędkością, tylko przez chwilę łapie więcej, a przez chwilę mniej - co jest też wyczuwalne po ciężarze jaki stawia korbka. Nie jest idealnie, bo w porównaniu do zaprezentowanego przez kogoś filmiku z mieleniem za pomocy gniotownika z CP idzie to wolno, jednak w stosunku do tego co było wcześniej to niebo i ziemia. Wczoraj zmieliłem na szczelinie ok.0,9mm niecałe 5kg słodu w 20min, wcześniej taką ilość mieliłem w czasie od 45min. do 1 godziny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiwoLab Opublikowano 9 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2015 (edytowane) ... Edytowane 19 Stycznia 2015 przez PiwoLab Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiwoLab Opublikowano 10 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2015 (edytowane) ... Edytowane 19 Stycznia 2015 przez PiwoLab Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Opublikowano 10 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2015 Jesteśmy już po próbie 100kg po radełkowaniu wałków, a dokładniej to ja zmieliłem 19,5kg a u weny ześrutowaliśmy 77kg czyli 96,5 kg. Te 77kg mieliliśmy trochę ponad 2 godziny używając do tego maszynki do mięsa Zelmera, która ma prędkość około 130obr/min. Szczelinę ustawiliśmy na 1,50mm aby dostosować śrutę do warzelni Janka. Według mnie te 1,50mm jest wystarczające, wszystkie ziarna były przełamane, łuska była ładna, a ilość mąki była do zaakceptowania. Choć jak ktoś chce to można zmniejszyć szczelinę i śrutować na mąkę. Przed radełkowaniem podobny efekt miałem przy szczelinie 1,00mm. Dwa razy robiliśmy próbę prędkości śrutowania porcji 5kg za pierwszym razem wyszło 6:14 min (gdzieś na początku zabawy) a za drugim razem (ostatnie 5kg) 6:17 min. Porównując to do czasu jaki spędzałem przy śrutowniku przed zmianą molety (około godziny i ciągłe problemy) to jest szał i uważam, że tak powinno to wyglądać. A teraz najważniejsze: Nie jest to jednostkowe stanowisko więc myślę, że mogę to napisać, śrutownik po około 80-90kg przestawał śrutować, słód się ślizgał zamiast być wciąganym. Teraz nie zauważyłem aby radełkowanie się stępiło (wcześniej też nacięcia były dość głębokie mimo to śrutownik nie wciągał słodu) czyli stal jest na tyle wytrzymała aby się nie tępić. Wałki po ciągłym śrutowaniu były ciepłe (nie gorące, po prostu ciepłe ale to było prawie 80kg słodu na raz!). Przez ten czas raz tylko przeczyściłem wałki ale stwierdziłem, że nie ma to sensu bo słód przelatywał cały czas w tym samym tempie. Aaa i jeszcze kwestia tulei, luz na tulejach jest minimalny a i podczas pracy nie grzały się bardzo, wałki na całej powierzchni były ciepłe więc i okolice tulei były ciepłe ale nic nadzwyczajnego. Jeśli coś przeoczyłem to myślę, że Janek dopisze swoje spostrzeżenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiwoLab Opublikowano 10 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2015 (edytowane) ... Edytowane 19 Stycznia 2015 przez PiwoLab Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 13 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2015 Właściwie nie mam nic do dodania. Te 77 kg słodu poszło sprawnie. O dziwo 30 letnia maszynka wytrzymała. Obroty ok 130 na minutę są dla mnie wystarczające. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michwo1 Opublikowano 13 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2015 Dzisiaj przeprowadziłem proces radełkowania wałków w gniotowniku Gabej, koszt 20 zł. Mam nadzieję, że trochę teraz posłuży ale już oglądam się nad materiałem do nowych wałków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiwoLab Opublikowano 21 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2015 Ja swój wystawiłem do sprzedaży. Polecam, za jedyne 650 zł z motoreduktorem. Wystarczy włączyć wtyczkę do gniazdka , wsypać słód i po wszystkim. Tu można kupić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 21 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2015 Polecam, za jedyne 650 zł z motoreduktorem a to Twój już pozbył się problemów (tych wykropkowanych)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiwoLab Opublikowano 21 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2015 Tak, chodzi bez problemów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ras13 Opublikowano 21 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2015 PiwoLab na co się przesiadasz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ras13 Opublikowano 21 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2015 PiwoLab na co się przesiadasz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiwoLab Opublikowano 21 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2015 3D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ras13 Opublikowano 21 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2015 Nic mi to nie mòwi niestety . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiwoLab Opublikowano 21 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2015 (edytowane) Gniotownik 3. walcowy. EDIT: Zrobiłem sobie taki jak na poniższych fotkach. Parametrami porównywalny z Crankandstein lub Monster Mills Edytowane 22 Stycznia 2015 przez PiwoLab elroy 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk77 Opublikowano 25 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2015 Witam Wszystkich bardzo serdecznie od jakiegoś czasu przyglądam się forum oraz Państwa postom, ponieważ chciałbym rozpocząć produkcję śrutownika. Wykonałem już pierwszy prototyp takiego urządzenia.Jest jeszcze parę poprawek do wykonania ale w najbliższym czasie powinienem się z nimi uporać Zwracam się z prośbą do jakiegoś DOŚWIADCZONEGO "piwowara" najlepiej z województwa kujawsko-pomorskiego o spotkanie w celu przetestowania mojej maszynki. Parę słów na temat budowy młynka. Jest to śrutownik dwuwalcowy z regulacja szczeliny miedzy rolkami za pomocą mimośrodu. Walki osadzone są na 4 łożyskach. Wałki są wykonane z wysoko gatunkowej stali trudnościeralnej o twardości około 50 HRC czyli 480 HB. O więcej szczegółów technologicznych maszynki proszę pytać. Jeśli maszynka spełni wasze oczekiwania a głęboko w to wierze to powinienem rozpocząć produkcję pierwszych sztuk w ciągu najbliższym 2 miesięcy. Chciałbym też sprawdzić jakie byłoby zainteresowanie takim młynkiem. . Dołączam zdjęcia i chciałbym powtórzyć że jest to na razie prototyp urządzenia i jego wygląd może jeszcze ulec zmianie. Pozdrawiam serdecznie elroy 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 25 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2015 Jak grube są krążki z których składają się walce gniotownika? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk77 Opublikowano 25 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2015 faktycznie nie napisałem bardzo istotnej informacji wałek ma średnice 40mm i ma 120mm długości krążki mają grubość 4mm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 25 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2015 Witam Wszystkich bardzo serdecznie od jakiegoś czasu przyglądam się forum oraz Państwa postom, ponieważ chciałbym rozpocząć produkcję śrutownika. Wykonałem już pierwszy prototyp takiego urządzenia.Jest jeszcze parę poprawek do wykonania ale w najbliższym czasie powinienem się z nimi uporać Zwracam się z prośbą do jakiegoś DOŚWIADCZONEGO "piwowara" najlepiej z województwa kujawsko-pomorskiego o spotkanie w celu przetestowania mojej maszynki. Parę słów na temat budowy młynka. Jest to śrutownik dwuwalcowy z regulacja szczeliny miedzy rolkami za pomocą mimośrodu. Walki osadzone są na 4 łożyskach. Wałki są wykonane z wysoko gatunkowej stali trudnościeralnej o twardości około 50 HRC czyli 480 HB. O więcej szczegółów technologicznych maszynki proszę pytać. Jeśli maszynka spełni wasze oczekiwania a głęboko w to wierze to powinienem rozpocząć produkcję pierwszych sztuk w ciągu najbliższym 2 miesięcy. Chciałbym też sprawdzić jakie byłoby zainteresowanie takim młynkiem. . Dołączam zdjęcia i chciałbym powtórzyć że jest to na razie prototyp urządzenia i jego wygląd może jeszcze ulec zmianie. Pozdrawiam serdecznie Jak dla mnie wygląda solidnie. A tak z ciekawości, to która część woj. kuj-pom? jeśli północno zachodnia to może bym się ze Szczecina wybrał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się