beztroski1 Opublikowano 16 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2009 A więc zaczynam przygodę z piwowarstwem.Temat śledzę od jakiegoś czasu a pomysł kiełkował (jak ziarno) od dawna. Wsparcie wasze będzie potrzebne ,potrzebne to jasne ,ze wzglen. technicznych inter. mnie warzenie infuzyjne. Tak na początek. Czyli sposoby i receptury warzenia w lodóweczce.Na mapie się zaznaczyłem ale dla precyzji pochodzę z Zakopanego, mieszkam ze swoją pod Krakowem (w wekend=wochenende) a tymczasowo na stałe w Wiedniu.Tak więc podeślijcie coś. Jeszcze jedno, nie miałem okazji takiego piwa domowego pić. Jeśli jest Możliwość odkupienia paru butelek to dajcie znać beztroski1@wp.pl . Do usłyszenia:D pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beztroski1 Opublikowano 16 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2009 Jeszcze jedno, w Krakowie mieszkam w okolicach Wieliczki:o . Wiec jak by co to;) mogę podjechać . Gdzieś dalej też Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 16 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2009 Witamy poczytaj wątek Makarona o lodówce. Artykuł o zaceiraniu infuzyjnym i wątek rada998 oraz Jejskiego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 16 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2009 Cześć! Jeżeli wpadasz do Krakowa, to daj znać mailowo, albo PW - podrzucę co nieco do spróbowania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beztroski1 Opublikowano 16 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2009 Ci co nie śpią niech będą pozdrowieni. Dzienki. Zobaczę sobie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 16 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2009 (edytowane) Właściwie każde piwo możesz zacierać w lodówce, tak właśnie robią amerykanie. Ale jak ktoś kurczowo chce trzymać się tradycji to niektóre piwa wypadałoby zacierać dekokcyjnie. Piwa domowe bardziej doświadczonych kolegów smakują jak piwa z małych browarów rzemieślniczych (czasami nawet lepiej) EDIT: Ups... zapomniałem. Witaj na forum, to powinno być na samym początku. Edytowane 16 Marca 2009 przez Makaron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 16 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2009 A na miejscu masz dostęp do surowców? Chyba jesteś pierwszym forumowiczem z Austrii Zacieram, dzięki artykułom Makarona, w lodówce od dwóch warek i bardzo sobie chwalę. Chyba tak zostanie na dłużej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beztroski1 Opublikowano 16 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2009 Świetnie. Ale jestem mobilny więc jak coś to mogę podjechać. Lub gdzieś na mieście . Za około 2 tyg. jestem na koniec tyg. w kraju (sobota+niedziela do16 god.). Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beztroski1 Opublikowano 16 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2009 Witam elroy I Makaron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beztroski1 Opublikowano 16 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2009 Nie wiem jak z surowcem tutaj. Do tej pory nie byłem w temacie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 16 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2009 Wsparcie wasze będzie potrzebne ,potrzebne to jasne ,ze wzglen. technicznych inter. mnie warzenie infuzyjne. Tak na początek. Czyli sposoby i receptury warzenia w lodóweczce. Witam i gratuluję odważnego i jedynie słusznego podejścia do tematu. Lodóweczka na początek to trafiony pomysł. Jak już zaczniesz to to co nawarzysz będziesz musiał wypić I o to chodzi. Zbieraj butelki z zamknięciem patentowym. U siebie masz ich na pewno dużo do wyboru, a znacznie Ci ułatwią życie. itd. itp. pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 16 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2009 (edytowane) Nie wiem jak z surowcem tutaj. Do tej pory nie byłem w temacie Jeśli miałbyś problemy ze znalezieniem sklepu dla piwowarów amatorów to w mikrobrowarach w okolicy (jak nie w jednym to w drugim) powinni Ci odsprzedać worek słodu i odrobine chmielu Na początek wystarczy. Edytowane 16 Marca 2009 przez Makaron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beztroski1 Opublikowano 16 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2009 I jeszcze jakieś proste ale dobre i szybkie receptury . Dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 17 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2009 (edytowane) Polskie Ale http://www.piwo.org/forum/t512-Polish-Ale.html Brown Ale http://www.piwo.org/forum/t425-Receptury-Brown-Ale.html IPA http://www.piwo.org/forum/t421-Receptura-English-IPA--do-dyskusji-proporcje-.html Strong Bitter (Pale Ale) http://www.piwo.org/forum/t652-Strong-Bitter.html Dark Mild http://www.piwo.org/forum/t422-Receptury-Dark-Mild-.html Bitter http://www.piwo.org/forum/t433-Receptury-Bitter.html i wiele wiele innych. Pytaj co masz dostępne pod ręką później na pewno coś da się wymyśleć. Edytowane 17 Marca 2009 przez Makaron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 17 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2009 To i ja przyłączam się do powitań Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 17 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2009 I ja witam. Po postach widać co to będzie za piwowar. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beztroski1 Opublikowano 17 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2009 Witam witam. . Bez przesady. Będę się starał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 18 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2009 Witam witam. . Bez przesady. Będę się starał Teraz to się musisz starać podwójnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beztroski1 Opublikowano 26 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2009 Cześć! Jeżeli wpadasz do Krakowa, to daj znać mailowo, albo PW - podrzucę co nieco do spróbowania Witam . Jesli twoja oferta jest dalej aktualna to jestem juz w sobote w krakowie. Podaj jakis namiary . Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
totislaw Opublikowano 27 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2009 (edytowane) Jeszcze jedno, w Krakowie mieszkam w okolicach Wieliczki:o . Wiec jak by co to;) mogę podjechać . Gdzieś dalej też Witam kolegę sąsiada , w końcu Wieliczka to rzut beretem. Edytowane 27 Marca 2009 przez totislaw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beztroski1 Opublikowano 27 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2009 Witam kolegę sąsiada , w końcu Wieliczka to rzut beretem. A Witam . Widze ze tez jestes na poczatku tej pienistej drogi :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
totislaw Opublikowano 27 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2009 A Witam . Widze ze tez jestes na poczatku tej pienistej drogi :D Nie dość że na początku to jeszcze mnie ambitnie niż Ty, najpierw ze 3-4 brewkity a potem może i ja pójdę w ślady kolegi z lodóweczką. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beztroski1 Opublikowano 30 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2009 Nie dość że na początku to jeszcze mnie ambitnie niż Ty, najpierw ze 3-4 brewkity a potem może i ja pójdę w ślady kolegi z lodóweczką. Ja zwlekałem za długo . Więc co się będę oszczędzał . . Zacznę i albo wyjdzie albo nie . Do skutku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się