Wania Opublikowano 16 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2013 No dobra czas założyć archiwum browaru na forum Na początku było trochę warek z brewkita, ale je pomijam. Od marca powstały trzy piwa z zacieraniem. #1 Robust Porter (zestaw z HB) Zasyp: 4kg Strzegom Pale Ale 1kg Strzegom Monachijski II 0,2kg Strzegom Karmelowy 300 0,2kg Strzegom Karmelowy 600 0,1kg Strzegom czekoladowy ciemny Zacieranie: 90 minut w 65-67 stopni Na koniec dodany czekoladowy słód i podgrzane do 76 Chmielenie: Magnum 20g 60 minut Fuggles 30g 0 min Fermentacja: Safale S04 w temp. około 22-23 stopni. BLG pocz: 14,5 BLG konc: 4,5 + tydzień na cichej #2 Altbier Zasyp: 1,8kg Strzegom Pilzneński 2,4kg Strzegom Monachijski I 0,1kg Strzegom Karmelowy 300 Zacieranie: 45 minut w 64 stopniach 15 minut w 74 stopniach Chmielenie: Northern Brewer granulat 40g - 60minut Fermentacja: Safeale S04 w temp 22-23 stopnie. BLG pocz: 13, BLG końcowe: 3 + 8 dni na cichej #3 qGrodziskie Zasyp: 2kg Wayermann Pszeniczny Grodziski 0,5kg Wayermann Pszeniczny Jasny Zacieranie: 63 stopnie - 35 minut 73 stopnie - 30 minut Chmielenie: Hallertauer Mittelfruh szyszka 50g - 60 minut Fermentacja: Safbrew S33 w temp 22-23 stopnie BLG początkowe: 8, BLG końcowe: 3 A kolejny w planach jest Saison Właśnie oczekuję na kuriera z paczką z HB Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 16 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2013 Witaj! 2kg Wayermann Pszeniczny Grodziski 0,5kg Wayermann Pszeniczny Jasny Wow! 3 warka i sam słód pszeniczny?! Gratuluję odwagi. Powiedz jak Ci poszła filtracja? Ja robiłem niedawno grodziskie na podobnym zasypie i filtrowałem ok 2 godziny, a gdybym nie mieszał co jakiś czas do dna, to pewnie by to trwało całą noc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wania Opublikowano 16 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2013 (edytowane) Witaj! 2kg Wayermann Pszeniczny Grodziski 0,5kg Wayermann Pszeniczny Jasny Wow! 3 warka i sam słód pszeniczny?! Gratuluję odwagi. Powiedz jak Ci poszła filtracja? Odwaga albo głupota Nie da się ukryć, że dramatycznie to szło. Koniec końców musiałem parę razy zamieszać złożem bo inaczej bym chyba nockę przy tym spędził. Po chmieleniu zostało 15 litrów brzeczki do fermentacji. Edytowane 16 Maja 2013 przez Wania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wania Opublikowano 28 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2013 (edytowane) No to Saison sobie od kilku dni bulgota #4 Saison (zestaw z HB) Zasyp: Słód Pilzneński Weyermann 2,7kg Słód Wiedeński Weyermann 0,8kg Słód Pszeniczny Weyermann 0,7kg Słód Carahell Weyermann 0,2kg Słód Caraaroma Weyermann 0,2kg Słód Zakwaszający Weyermann 0,1kg Zacieranie: Słody wrzucone do 70 stopni i ustalenie temperatury na 64 i trzymanie przez 60 minut Podgrzanie do 72-73 i 20 minut Podgrzanie do 75 stopni Chmielenie: Marynka 30g - 60' Saaz 20g - 15' Curacao - 15' Saaz 10g - 0' Glukoza 300g - 0' Fermentacja: Brzeczka schłodzona w ciągu godziny do 21-22 stopni. Do fermentacji trafiło jakieś 17,5 litra brzeczki 15,5BLG. Zadane drożdżami Safbrew T-58 i tak sobie już kolejny dzień bulgota Edytowane 28 Maja 2013 przez Wania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wania Opublikowano 10 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2013 #3 qGrodziskie Zasyp: 2kg Wayermann Pszeniczny Grodziski 0,5kg Wayermann Pszeniczny Jasny Mam ogromną ochotę powtórzyć tę warkę bo bardzo mi przypadło do gustu, ale na myśli o filtracji boli mnie głowa Czytałem o łusce ryżowej, ale pytanie brzmi, ile jej dodać do takiego zasypu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lkulos Opublikowano 10 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2013 łuska ryżowa jest dość droga i trudno dostępna (chociaż sklepy piwowarskie mają ją w asortymencie), ja jako zamiennik polecam bardzo łuskę gryczaną- jest dużoooo tańsza, łatwo dostępna (chociażby aledrogo) i ma dokłądnie takie samo zastosowanie. My na 20l piwa i zasyp używamy jej ok 300g, jednak w przypadku takiej ilości słodu pszenicznego zastanowiłabym się nad zwiększeniem. Łuskę dodajemy do zacieru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wania Opublikowano 10 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2013 http://allegro.pl/luska-gryki-gryczana-na-wage-1kg-0-2kg-gratis-i3292579350.html Taka? Dodać ją na początku zacierania czy na koniec? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lkulos Opublikowano 10 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2013 Dokładnie taka My dodajemy na początku zacierania, inaczej pływa po wierzchu Wania 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biniu Opublikowano 10 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2013 Nie wpływa ten dodatek jakoś na smak? Ostatnio zastanawiałem się nad tym. Fajnie jakby sklepy piwowarskie miały to w ofercie, opcjonalnie łuskę owsianą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lkulos Opublikowano 10 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2013 W nieprzefermentowanej brzeczce da się wyczuć lekkie gryczane smaki, natomiast w piwie przestają być zupełnie obecne, także nie ma się czym martwić. Dorzuciłam kiedyś sporo do piwa miodowego z nadzieją właśnie na te posmaki, ale po przefermentowaniu zupełnie zanikły Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wania Opublikowano 10 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2013 No to zamawiam, dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 10 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2013 Łuskę można dodać przed filtracją ale wcześniej należy ją namoczyć w wodzie, myślę że 20-30 min wystarczy. Dodatkowo możesz później zlać wodę z wymaczania i dodać samą namoczoną łuskę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wania Opublikowano 15 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2013 #5 Polskie ALE Zasyp: Strzegom Pilzneński 3,7kg Strzegom Pszeniczny Jasny 0,3kg Strzegom Karmelowy Czerwony 0,2kg Zacieranie: 63 stopnie - 30 minut 73 stopnie - 30 minut Chmielenie: Marynka 30g (8.5%) na 60 minut Lomik 40g (4.4%) na 20 minut Drożdże: Danstar Nottingham Do fermentacji poszło jakieś 18,5 litra brzeczki 13BLG. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wania Opublikowano 10 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2013 #6 qGrodziskie 2 Zasyp: Wayermann Pszeniczny Grodziski 2,5kg Zacieranie: 63 stopnie - 35 minut 73 stopnie - 35 minut Chmielenie: Hallertauer Mittelfruh szyszka 50g - 60 minut Drożdże: Safbrew S33 Zgodnie z powyższymi poradami dodałem do filtracji 600g łuski gryczanej i zdecydowanie pomogło to w filtracji i wysładzaniu. Chyba nawet za bardzo bo po chmieleniu okazało się, że wyszło 7BLG Pomiaru dokonałem już po schłodzeniu całości i nie chciało mi się kolejny raz gotować i odparowywać, ale spoko, na pewno będą kolejne warki grodziskiego bo bardzo się w nim rozsmakowałem. Wówczas poprawi się niedociągnięcia Póki co fermentacja zeszła do 2BLG, a próbki smakują całkiem spoko Fermentacje robiłem w mojej skrzyni do fermentacji i temperaturę ładnie udało się utrzymać na poziomie 18 stopni. I teraz pytanie. Przy poprzedniej warce nie klarowałem Grodziskiego i cały czas jest dość mętny. Czy klarować go żelatyną? Sam proces klarowania mniej więcej kumam, ale spokoju nie daje mi późniejsza refermentacja, a opinie na ten temat są różne. Czy można refermentować bez dodatku drożdży, a jeśli dodawać drożdże to jak to się dokładnie robi? Ile trzeba ich dać? Jakie to powinny być drożdże? Czy może być gęstwa pobrana z fermentatora po zlaniu piwa do klarowania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wania Opublikowano 11 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2013 ktos coś doradzi? Widzi mi się tak, że ściagne to piwo do nowego fermentatora, dodam z 4g zelatyny rozpuszczone w 200ml wody i wstawię do chłodni. Tam postoi z dwa dni i co potem? Refermentacja jak zwykle? Czy dodać z łyżkę, łyżeczkę gestwy pobranej z burzliwej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shayboos Opublikowano 11 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2013 ekspertem nie jestem, ale nie ma sensu przelewać do nowego fermentora i tam żelatyny dodać... dodaj teraz żelatyny, a przed rozlewem do nowego fermentora dodaj odrobinę drożdży - niektórzy dają po ~1ml gęstwy na butelkę. Jeżeli chcesz wykorzystać drożdże, których teraz używałeś do fermentacji to przed zadaniem żelatyny musisz pobrać drożdże w sterylny pojemnik - czyli bezsensu dużo roboty ... lepiej wykrozystać drożdże, które lepiej kłaczkują - jeśli i tak do chłodni dajesz to zadaj W34/70 - tanie drożdże dolnej fermentacji, które genialnie się zbijają - będziesz miał ekstra klarownego grodzisza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 11 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2013 No akurat W34/70 to najdroższe suche drożdże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wania Opublikowano 13 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2013 Grodziskie w końcu sklarowałem bez dodawania drożdzy bo innych nie miałem pod ręką, a gęstwą nie chciało mi się bawić Ale wszystko zakończyło się szczęśliwie. Grodziskie jest wyklarowane, nagazowanie jest okej A dziś zrobiłem małe porównanie warki numer 1 i 2 grodziskiego. Różnica to zasyp (w #2 100% dymiony), klarowanie żelatyną warki numer 2 i fermentacja w komorze chłodniczej w mniej więcej stałej temperaturze 18 stopni. Różnica jest kolosalna. Piwo jest w tej chwili idealnie klarowne, pierwsza warka jest nieco lepiej nagazowana, ale i drugiej niczego nie brakuje. Natomiast w smaku jest przepaść na korzyść warki numer dwa. Jest bardzo czysty profil smakowy, tylko i wyłącznie dymioność + chmielowa goryczka, żadnych posmaków w tle. Nieśmiało jestem gotów zaryzykować stwierdzenie, że bije komercyjne przykłady, które piłem czyli Artezana, Pinte i Jopena. A na ciche w tej chwili #7 American Wheat 13BLG Zasyp: Strzegom Pilzneński 2,5kg Strzegom Pszeniczny 3kg Zacieranie: 66-67 stopni - 60 minut Chmielenie: Cascade gran. (7,6%) - 20g/60minut Cascade gran. (7,6%) - 20g/20minut Cascade gran. (7,6%) - 10g/0 minut Fermentacja: Safale US 05 W planach Grodziskie na Lomiku, BlackIPA i powtórka PolskiegoALE w lepszych warunkach fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wania Opublikowano 6 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Października 2013 #8 Polskie ALE / Trzy Chmiele Zasyp: Strzegom Pilzneński 3,7kg Strzegom Pszeniczny Jasny 0,3kg Strzegom Karmelowy Czerwony 0,2kg Zacieranie: 63 stopnie - 30 minut 73 stopnie - 30 minut Chmielenie: Marynka 30g na 60 minut Lubelski 40g na 20 minut Lomik 10g na 0 minut Drożdże: Mauribrew Ale 514 BLG pocz: 12 BLG konc: 5 Wyszło bardzo fajne, lekkie piwo z fajną goryczką. Trochę nad aromatem jeszcze trzeba będzie popracować #9 qGrodziskie 3 Zasyp: Wayermann Pszeniczny Grodziski 2,5kg Zacieranie: 63 stopnie - 35 minut 73 stopnie - 35 minut Chmielenie: Lomik 50g - 60 minut Drożdże: Safbrew S33 BLG początkowe wahało się pomiędzy 7,5 a 8. Można więc uznać, że jest legendarne 7,7 Odfermentowało do 2,7blg. Na razie czeka w butelkach na pierwszą degustację, ale jestem ciekaw różnicy między Hallertauer Mittelfruh a Lomikiem #10 Cascadian Dark Ale Na podstawie receptury scooby'ego -> http://www.piwo.org/topic/3877-darth-vader-black-ipa-cascadian-dark-ale/ Zasyp: Pilzneński - 5,5 kg Carahel - 0,5 kg Carafa II Special - 0,5 kg Biscuit - 0,25 kg Zacieranie 60 min - 66-67°C Pilzneński - 5,5 kg Carahel - 0,5 kg Biscuit - 0,25 kg Po próbie jodowej: Carafa II Special - 0,5 kg wygrzew ->78°C Chmielenie: 35 g - Simcoe - 70 min 30 g - Cascade - 45 min 30 g - Wiliamette - 15 min 30 g - Citra - 5 min 250 g - cukier - 5 min Drożdże: US-05 BLG pocz: 17 Fermentacja trwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Opublikowano 8 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2013 Wania napisz dokładnie krok po kroku jak klarowałeś tego grodzisza bo też mam zamiar coś takiego zrobić a, że nigdy nie chciało mi się klarować wina więc i z klarowaniem piwa nie mam doświadczenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alfi Opublikowano 8 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2013 (edytowane) Wania napisz dokładnie krok po kroku jak klarowałeś tego grodzisza bo też mam zamiar coś takiego zrobić a, że nigdy nie chciało mi się klarować wina więc i z klarowaniem piwa nie mam doświadczenia. Zobacz tutaj - jest nawet foto relacja Edytowane 8 Października 2013 przez Alfi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wania Opublikowano 15 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Października 2013 (edytowane) Wania napisz dokładnie krok po kroku jak klarowałeś tego grodzisza bo też mam zamiar coś takiego zrobić a, że nigdy nie chciało mi się klarować wina więc i z klarowaniem piwa nie mam doświadczenia. Tak jak pisze Alfi korzystałem z tej instrukcji -> http://www.piwo.org/...yny-spozywczej/ Generalnie szklanka ciepłej wody, 4g żelatyny, dobrze wymieszać i do fermentatora. Obniżyć temperaturę poniżej 15 stopni i po dwóch dniach można zlewać A tymczasem warka numer 10 zeszła do 5BLG i zlana na cichą. Do cichej dorzucone: 20g - Citra 15g - Simcoe 10g - Cascade Edytowane 15 Października 2013 przez Wania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wania Opublikowano 2 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2013 Czas na kolejną aktualizację wątku #11 Pumpkin Ale - Korbolowe Receptura z http://domowybrowarm...wo-dyniowe.html Ale trochę dużej wysładzałem, żeby uzyskać 15BLG Zasyp 4,5kg Pilzneński 0,7kg Biscuit Brewferm 0,5kg Karmelowy 30 50g Czekoladowy Jasny 6kg Dynia* Zacieranie 60 min - 66-67C Chmielenie 30g Fuggle - 60 minut 30g Fuggle - 5 minut 12g Pumpkin Spice** - 5minut Drożdże: T58 BLG pocz: 15 BLG końc: 5 *Dynia pokrojona w kostkę i upieczona w piekarniku z dodatkiem szklanki brązowego cukru ** 4 łyżeczki cynamonu, 2 imbiru, 1 ziela angielskiego, 1 gałki muszkatałowej #12 Kolsch - Eau De Cologne Zasyp: Pilzneński - 4kg Pszeniczny - 0,5kg Zacieranie: 65-66 - 30 minut 72 - 30 minut Chmielenie: Lubelski 40g - 60 minut Drożdże: S33 BLG pocz: 11,92 BLG końc: 3,34 #13 Grodziskie Ciemne Jako absolutny fan Grodziskiego miałem ochotę na jakąś własną reinterpretacje stylu i wymyśliłem sobie Grodziskie Ciemne. W założeniach miało być lekkie, o podobnym charakterze do grodziskiego, ale ciemne i delikatnie palone. Zasyp: Pszeniczny Grodziski - 2kg Pszeniczny - 0,5kg Pszeniczny czekoladowy - 0,35kg / do filtracji Zacieranie: 63 - 35' 73 - 35' Chmielenie Lomik - 40g - 60 minut Hallertauer Mittelfrüh - 20g - 20 minut BLG pocz. 7,7 W tej chwili bulgota już za moimi plecami i jestem bardzo ciekaw, co wyjdzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wania Opublikowano 18 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2013 (edytowane) Przyszedł czas na pierwszą dolną fermentację, a że jednym z moich ulubionych stylów jest Porter Bałtycki to właśnie jego popełniłem #14 Porter Bałtycki Zasyp Wiedeński 3kg Monachijski I 2,5kg Monachisjki II 1kg Caramunich I 0,7kg Carahell 0,5kg Carafa I 0,3kg Zacieranie 64C - 30minut 71-72C - 30 minut Chmielenie Marynka 40g - 70 minut Lubelski 30g - 20 minut Drożdże 2x S23 Do fermentacji 20L brzeczki 21,6Brx. Schłodzone do 24 stopni chłodnicą, a potem wstawione na noc do skrzyni z lodem. Powoli ruszało, ale w tej chwili fermentacja już trwa. Edytowane 18 Grudnia 2013 przez Wania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wania Opublikowano 18 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2014 Porter ostatecznie wylądował w butelce z takimi parametrami: Original Gravity: 1.0864 (20.77°P) Estimated Final Gravity: 1.0241 (6.1°P) Alcohol by Volume: 8% (6.5% ABW) Teraz sobie oczekuje na swój czas Choć po miesiącu otwarłem jedną butelkę w celach kontrolnych i zapowiada się nieźle, ale musi się jeszcze poukładać A na pierwsze warzenie w 2014 roku poszedł Mild: #15 Mild Ale Zasyp: Strzegom Pale Ale - 3kg Strzegom bursztynowy - 250g Strzegom Karmelowy Czerwony - 200g Strzegom jęczmień prażony - 80g Zacieranie: 65C - 40 minut 72C - 20 minut mash out Chmielenie: East Kent Goldings - 30g Drożdże: Mangrove Jack's M07 British Ale Fermentacja w 19C BLG Pocz: 9.65 BLG Końc: 2.75 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się