fasadakarpik Posted May 25, 2013 Share Posted May 25, 2013 Witam wszystkich serdecznie , jestem już po kilku warkach z puszki więc przyszedł czas na zacieranie . Szukam garnka i nie mogę się zdecydować czy emalia czy nierdzewka . Znalazłem taką ofertę http://allegro.pl/garnek-mega-gastro-30-l-promocja-i3263089890.html I pytanie brzmi czy to się nada? i ile warki uwarzę w takim garnku ? Zmieści się tyle składników żeby było 25 litrów piwa? Link to comment Share on other sites More sharing options...
WiHuRa Posted May 25, 2013 Share Posted May 25, 2013 (edited) Fajna cena. 25l piwa dasz radę zrobić w garnku 30l ale podczas gotowania będziesz musiał nalać po sam rant, trzeba wtedy uważać aby nie wykipiało. Edited May 25, 2013 by WiHuRa Link to comment Share on other sites More sharing options...
fasadakarpik Posted May 25, 2013 Author Share Posted May 25, 2013 Czyli lepszy wybór niż podatna na odpryski emalia? Zauważyłem że większość zestawów słodów jest na 20 l. piwa więc powinien być ok. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zbynek80 Posted May 25, 2013 Share Posted May 25, 2013 (edited) Ja warzę w 30l emalii zdarzyło mi się nastawiać 25L warki spokojnie się mieści jak uchylisz pokrywkę (a tak powinieneś zrobić ) nic nie wykipi. Pozostaje kwestia jakości tego garnka. Edit : Najlepiej było by go wziąć w rękę, ja w domu mam tańsze i droższe garnki stalowe i te tanie to z takiej blachy jakby. Ale gotować się da. Masz otrzymać 20L teoretycznie ale czasami się spokojnie wysłodzi na 23L , 25L aby po gotowaniu uzyskać te 21 -23 l brzeczki a potem 20-22L piwa. Edited May 25, 2013 by Zbynek80 Link to comment Share on other sites More sharing options...
fasadakarpik Posted May 25, 2013 Author Share Posted May 25, 2013 No właśnie też o to chodzi chcę kupić gar do zacierania i nie żałować potem wyboru. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bzdzionek Posted May 25, 2013 Share Posted May 25, 2013 chcę kupić gar do zacierania i nie żałować potem wyboru. Jeśli Ci fundusze pozwalają zainwestuj w większą pojemność (50l), a na pewno nie będziesz żałował decyzji Link to comment Share on other sites More sharing options...
fasadakarpik Posted May 25, 2013 Author Share Posted May 25, 2013 No właśnie mam ograniczenia do 200 złociszy Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bzdzionek Posted May 25, 2013 Share Posted May 25, 2013 No właśnie mam ograniczenia do 200 złociszy To w tej kwocie pozostaje 30 litrów, chyba, że jakaś 50 z drugiej ręki Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rysiek Posted May 25, 2013 Share Posted May 25, 2013 No właśnie mam ograniczenia do 200 złociszy To w tej kwocie pozostaje 30 litrów, chyba, że jakaś 50 z drugiej ręki no niekoniecznie: http://www.alepiwo.pl/?produkty/sprzet/warzelnia/gar-zacierno-warzelny-37l.html Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bzdzionek Posted May 25, 2013 Share Posted May 25, 2013 no niekoniecznie: http://www.alepiwo.p...rzelny-37l.html Jeśli emalia to rzeczywiście jest jeszcze 40, ja osobiście preferuje nierdzewkę i tutaj już będzie ciężko coś znaleźć powyżej 30 litrów do 200 złotych Link to comment Share on other sites More sharing options...
maciek1221 Posted May 25, 2013 Share Posted May 25, 2013 Jak kupujesz garnek, bo nie masz, to nie warto kupować 30 litrowego, bo między 30 a 50litrami różnica cenowa jest niewielka, jeżeli mówi o sprzedawcy, który oferuje pojemności od 30l do 100l, bo jak ktoś ma tylko jedną pojemność, to nie wiadomo co to za garnek. Jak masz ograniczony fundusz, to radzę kupić emalię 50litrów nową za 133zł na allegro. Pozdrawiam, ps, nawet jak obijesz emalię, to przy dbaniu będziesz musiał trochę poczekać, aż zrobi Ci się dziura Link to comment Share on other sites More sharing options...
fasadakarpik Posted May 25, 2013 Author Share Posted May 25, 2013 A to nie jest tak że jak się emalia odbije to przechodzi niekorzystny smak na piwo? Link to comment Share on other sites More sharing options...
cemik1 Posted May 25, 2013 Share Posted May 25, 2013 Nie jest. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Voitas Posted May 25, 2013 Share Posted May 25, 2013 skoro nie jest, to czemu służą instrukcje jak lutować takie ubytki? Link to comment Share on other sites More sharing options...
fasadakarpik Posted May 25, 2013 Author Share Posted May 25, 2013 No to już głupieje i nie mam bladego pojęcia co zamówić a już się szykowałem na tą emalie 40l. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mateos Posted May 25, 2013 Share Posted May 25, 2013 skoro nie jest, to czemu służą instrukcje jak lutować takie ubytki? Lutują jak emalia odbije się do metalu, aby nie rdzewiało i żelazo nie przechodziło do brzeczki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
maciek1221 Posted May 25, 2013 Share Posted May 25, 2013 Obita emalia nie taka straszna jak ją malują, uwierz mi, ja gotowałem aż mi dziurę wyżarło na wylot, dziurę załatałem szmatką i teraz w nim wysładzam, a nową emalię załatwiłem od cioci. Teraz szukam kega 50litrów, bo spawam krany do tego itd, ale Tobie radzę brać emalię 50litrów, a nie 30! 133zł za garnek to niedużo Pzdr Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bzdzionek Posted May 25, 2013 Share Posted May 25, 2013 (edited) No to już głupieje i nie mam bladego pojęcia co zamówić a już się szykowałem na tą emalie 40l. Jeśli zdecydujesz się na emalię to bierz 50 litrów (większych już niestety nie produkują). Tutaj masz link do aukcji na allegro: http://allegro.pl/ga...3271388194.html http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=3262597009&ars_source=ars&ars_socket_id=16&ars_rule_id=84 Edited May 25, 2013 by Bzdzionek Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzysztoń Posted May 25, 2013 Share Posted May 25, 2013 Nie wiem jak w stalowych garnkach odbita emalia wpływa na smak piwa, ale w żeliwnym kociołku ( ok.120 l) z obitą emalią powidła miały zdecydowanie metaliczny posmak. W ubiegłym roku dałem kocioł do emaliowania, i powidła - palce lizać.Mając takie doświadczenia, raczej nie zdecydowałbym się na warzenia w obitym garnku. A nawiązując do pytania kolegi fasadakarpik - sam warzę w garnku 40 l emalia, i po dziewięciu warkach dochodzę do wniosku, że 50 l byłby zdecydowanie bardziej przydatny. Ostatnia moja warka z 5,9 kg słodów, zacierana w lodówce turystycznej (35l) dała mi 34 l brzeczki 12blg. W tej lodówce mogę spokojnie zatrzeć 8 kg słodu i gar 50 l byłby na styk. Reasumując - zastanów się, czy pieniądze wydane na ten garnek z linku który podałeś, będą dobrze wydanymi pieniędzmi. Link to comment Share on other sites More sharing options...
banita12 Posted May 25, 2013 Share Posted May 25, 2013 Nie słuchaj ludzi, którzy mówią, że obita emalia nie wpływa na smak to bzdura. Z drugiej strony jeżeli kupisz dobrą emalię jak np Emalia Olkusz to bez obaw ja swojego gara używam od 6 lat i nie ma żadnej ryski. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Biniu Posted May 25, 2013 Share Posted May 25, 2013 Ja mam 40 l emalię z drugiej ręki. Nie jest to zbyt porządny typ emalii, ale dziur nie ma. Więcej mi nie potrzeba. Nie mam miejsca fermentować jednocześnie więcej niż jeden fermentor piwa, a te mają pojemność 30 litrów, więc większego wybicia niż 25 litrów nie mam zamiaru robić. Na początku przygody z piwowarstwem nie miałem zamiaru kupować nierdzewki za 300 zł, było więcej wydatków. Gar z emalii przestanie się nadawać to kupię nierdzewkę, a to mam nadzieję za przynajmniej kilkanaście warek. Link to comment Share on other sites More sharing options...
remos Posted May 26, 2013 Share Posted May 26, 2013 (edited) Jak masz mały budżet to może pomyśl o takim zestawie zacieranie w lodówce + bojler do gotowania wody i brzeczki ja zrobiłem to tak Edited May 26, 2013 by remos Link to comment Share on other sites More sharing options...
fasadakarpik Posted May 26, 2013 Author Share Posted May 26, 2013 Też dobry pomysł , ale zostanę jednak przy garnku bo przyda się do kuchni Myślę nad tym 50l z Olkusza i do tego muszę dokupić jakiś termometr, polecacie jakiś który będzie cały czas zanurzony w brzęczce? Link to comment Share on other sites More sharing options...
fasadakarpik Posted May 26, 2013 Author Share Posted May 26, 2013 Padło na emalię z Olkusza 50l. Dzięki za rady. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gawon Posted May 26, 2013 Share Posted May 26, 2013 i tak już po fakcie ,nie mówię że źle zrobiłeś bo ja ma 40L olkusza,ale jaki trzeba mieć odprysk i ile gotować że by zmienił się smak piwa? podczas gotowania ile się go dostanie 0,001g ? chciał bym zobaczyć tych speców jak by dostali piwa z różnych garnków swoją drogą mi do mojego gara spadł młotek 70dkg w piwnicy i niema śladu to co trzeba zrobić że by odprysło coś,spadł też mi z krzesła Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now