Jump to content

Pierwszy garnek do zacierania


Recommended Posts

Witam wszystkich serdecznie , jestem już po kilku warkach z puszki więc przyszedł czas na zacieranie .

Szukam garnka i nie mogę się zdecydować czy emalia czy nierdzewka .

Znalazłem taką ofertę http://allegro.pl/garnek-mega-gastro-30-l-promocja-i3263089890.html

I pytanie brzmi czy to się nada? i ile warki uwarzę w takim garnku ? Zmieści się tyle składników żeby było 25 litrów piwa?

Link to comment
Share on other sites

Fajna cena.

25l piwa dasz radę zrobić w garnku 30l ale podczas gotowania będziesz musiał nalać po sam rant, trzeba wtedy uważać aby nie wykipiało.

Edited by WiHuRa
Link to comment
Share on other sites

Ja warzę w 30l emalii zdarzyło mi się nastawiać 25L warki spokojnie się mieści jak uchylisz pokrywkę (a tak powinieneś zrobić ) nic nie wykipi.

Pozostaje kwestia jakości tego garnka.

Edit :

Najlepiej było by go wziąć w rękę, ja w domu mam tańsze i droższe garnki stalowe i te tanie to z takiej blachy jakby. Ale gotować się da. Masz otrzymać 20L teoretycznie ale czasami się spokojnie wysłodzi na 23L , 25L aby po gotowaniu uzyskać te 21 -23 l brzeczki a potem 20-22L piwa.

Edited by Zbynek80
Link to comment
Share on other sites

chcę kupić gar do zacierania i nie żałować potem wyboru.

Jeśli Ci fundusze pozwalają zainwestuj w większą pojemność (50l), a na pewno nie będziesz żałował decyzji :)

Link to comment
Share on other sites

Jak kupujesz garnek, bo nie masz, to nie warto kupować 30 litrowego, bo między 30 a 50litrami różnica cenowa jest niewielka, jeżeli mówi o sprzedawcy, który oferuje pojemności od 30l do 100l, bo jak ktoś ma tylko jedną pojemność, to nie wiadomo co to za garnek.

 

Jak masz ograniczony fundusz, to radzę kupić emalię 50litrów nową za 133zł na allegro.

Pozdrawiam, ps, nawet jak obijesz emalię, to przy dbaniu będziesz musiał trochę poczekać, aż zrobi Ci się dziura ;)

Link to comment
Share on other sites

skoro nie jest, to czemu służą instrukcje jak lutować takie ubytki?

Lutują jak emalia odbije się do metalu, aby nie rdzewiało i żelazo nie przechodziło do brzeczki.

Link to comment
Share on other sites

Obita emalia nie taka straszna jak ją malują, uwierz mi, ja gotowałem aż mi dziurę wyżarło na wylot, dziurę załatałem szmatką i teraz w nim wysładzam, a nową emalię załatwiłem od cioci. Teraz szukam kega 50litrów, bo spawam krany do tego itd, ale Tobie radzę brać emalię 50litrów, a nie 30! 133zł za garnek to niedużo ;)

Pzdr

Link to comment
Share on other sites

No to już głupieje i nie mam bladego pojęcia co zamówić a już się szykowałem na tą emalie 40l.

Jeśli zdecydujesz się na emalię to bierz 50 litrów (większych już niestety nie produkują). Tutaj masz link do aukcji na allegro:

http://allegro.pl/ga...3271388194.html

http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=3262597009&ars_source=ars&ars_socket_id=16&ars_rule_id=84

Edited by Bzdzionek
Link to comment
Share on other sites

Nie wiem jak w stalowych garnkach odbita emalia wpływa na smak piwa, ale w żeliwnym kociołku ( ok.120 l) z obitą emalią powidła miały zdecydowanie metaliczny posmak. W ubiegłym roku dałem kocioł do emaliowania, i powidła - palce lizać.Mając takie doświadczenia, raczej nie zdecydowałbym się na warzenia w obitym garnku.

A nawiązując do pytania kolegi fasadakarpik - sam warzę w garnku 40 l emalia, i po dziewięciu warkach dochodzę do wniosku, że 50 l byłby zdecydowanie bardziej przydatny. Ostatnia moja warka z 5,9 kg słodów, zacierana w lodówce turystycznej (35l) dała mi 34 l brzeczki 12blg. W tej lodówce mogę spokojnie zatrzeć 8 kg słodu i gar 50 l byłby na styk. Reasumując - zastanów się, czy pieniądze wydane na ten garnek z linku który podałeś, będą dobrze wydanymi pieniędzmi.

Link to comment
Share on other sites

Nie słuchaj ludzi, którzy mówią, że obita emalia nie wpływa na smak to bzdura. Z drugiej strony jeżeli kupisz dobrą emalię jak np Emalia Olkusz to bez obaw ja swojego gara używam od 6 lat i nie ma żadnej ryski.

Link to comment
Share on other sites

Ja mam 40 l emalię z drugiej ręki. Nie jest to zbyt porządny typ emalii, ale dziur nie ma. Więcej mi nie potrzeba. Nie mam miejsca fermentować jednocześnie więcej niż jeden fermentor piwa, a te mają pojemność 30 litrów, więc większego wybicia niż 25 litrów nie mam zamiaru robić.

 

Na początku przygody z piwowarstwem nie miałem zamiaru kupować nierdzewki za 300 zł, było więcej wydatków. Gar z emalii przestanie się nadawać to kupię nierdzewkę, a to mam nadzieję za przynajmniej kilkanaście warek.

Link to comment
Share on other sites

Jak masz mały budżet to może pomyśl o takim zestawie zacieranie w lodówce + bojler do gotowania wody i brzeczki ja zrobiłem to tak

 

img20130526103153.th.jpg

 

img20130526100815.th.jpg

img20130526100803.th.jpg

img20130526100734.th.jpg

img20130526103215.th.jpg

Edited by remos
Link to comment
Share on other sites

Też dobry pomysł , ale zostanę jednak przy garnku bo przyda się do kuchni :)

Myślę nad tym 50l z Olkusza i do tego muszę dokupić jakiś termometr, polecacie jakiś który będzie cały czas zanurzony w brzęczce?

Link to comment
Share on other sites

i tak już po fakcie ,nie mówię że źle zrobiłeś bo ja ma 40L olkusza,ale jaki trzeba mieć odprysk i ile gotować że by zmienił się smak piwa?

podczas gotowania ile się go dostanie 0,001g ? chciał bym zobaczyć tych speców jak by dostali piwa z różnych garnków

swoją drogą mi do mojego gara spadł młotek 70dkg w piwnicy i niema śladu to co trzeba zrobić że by odprysło coś,spadł też mi z krzesła :)

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.