Skocz do zawartości

Browar BISHOP


Rekomendowane odpowiedzi

Witbier12Blg-15,8IBU

 

Slody

słód pilzneński-2kg

słód zakwaszający-0.08kg

 

Inne:

pszenica-2kg

płatki owsiane-0.4kg

płatki jęczmienne-0.2kg

płatki orkiszwe-0.25kg

 

kolendra -15g

pomarańcza-2szt

cytryna-1szt

 

Zacieranie:

Płatki i pszenica skleikowana w 12 l wody

 

Zacier główny

-54°C – 30 min

- 64°C – 50 min

- 72°C – 30 min

 

Wysładzanie:

wodą 76°C do uzyskania 26l brzeczki

 

Gotowanie:

60 min

 

Chmielenie:

60 min – 20g Lubelski (PL) 4,5 % A-A

 

 

5 min – 15g kolendra

5 min – 50g skórka z pomarańczy

5 min – 10g skorka z cytryny

Edytowane przez Tomasz B
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj uwarzyłem:

 

WARKA 11 Marcowe 12,5°Blg – 23,3IBU – 20l

 

Skład:

 

Słody:

Słód pilzneński 2,2 kg

Słód monachijski 1,8 kg

Słód karmelowy jasny Carahell® - 0,2 kg

Słód karmelowy monach. Caramunich - 0,15 kg

 

Zacieranie:

- 54°C - 10 min

- 64°C - 30 min

- 72°C - 30 min

 

Wysładzanie:

Wodą 76°C, do uzyskania 26l brzeczki

 

Gotowanie:

60 min

 

Chmielenie:

50min - 20g Marynka 7% A-A

15min - 20g Lubelski 3,8 % A-A

 

Inne:

Mech Irlandzki – 5g

 

Drożdże:

W34/70

 

Zadam jutro rano

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj uwarzyłem:

 

WARKA 12--16°Blg – 25,6 IBU – 27l

 

Skład:

 

Słody:

Słód pilzneński 2 kg

Słód monachijski 5,35 kg

Słód karmelowy jasny Carahell® - 0,15 kg

 

Zacieranie:

- 54°C - 10 min

- 64°C - 30 min

- 72°C - 30 min

 

Wysładzanie:

Wodą 76°C, do uzyskania 36l brzeczki

 

Gotowanie:

60 min

 

Chmielenie:

60min - 25g Marynka 7% A-A

15min - 30g Lubelski 3,8 % A-A

15min - 30g Hallertauer Mittelfruh 4,8 % A-A

Inne:

Mech Irlandzki – 7g

 

Drożdże:

W34/70 gestwa

 

Zadam jutro rano

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

9g/1l

Nie za dużo? Nie wiem jaka temp. fermentacji, ale większość moich dolniaków na W34/70 (9-10°C) miała tendencje do dofermentowywania we flaszkach.

mysle ze nie bo za dlugo nie posiedza a ja lubie mocno gazowane i zimne
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Mój nowy nabytek miernik temperatury z sondą typu K w rozsądnej cenie moge podac linka dla zainteresowanych

 

Jestem zainteresowany. Proszę o link.

DZIĘKUJE !!!!!!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Dzisiaj uwarzyłem:

 

WARKA13 (wlasna receptura) 12,°Blg – 24,3IBU – 28l

 

Skład:

 

Słody:

Słód pilzneński 4,5 kg

Słód monachijski 1kg

Słód karamel Pils Steinbach - 0,4 kg

Słód karmelowy monach. Caramunich - 0,1 kg

 

Zacieranie:

- 54°C - 10 min

- 64°C - 40 min

- 72°C - 20 min

 

Wysładzanie:

Wodą 76°C, do uzyskania 36l brzeczki

 

Gotowanie:

60 min

 

Chmielenie:

60min - 30g Marynka 7% A-A

10min - 30g Sybilla 6,5 % A-A

 

Inne:

Mech Irlandzki – 7g

 

Drożdże:

 

Zadam jutro rano

Edytowane przez Tomasz B
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj uwarzyłem:

 

WARKA14 (własna receptura) 12°Blg –30,1IBU – 28l

 

Skład:

 

Słody:

Słód pilzneński 4 kg

Słód monachijski 1,6 kg

Słód karmelowy jasny Carahell® - 0,2 kg

Słód karmelowy monach. Caramunich - 0,15 kg

 

Zacieranie:

- 54°C - 10 min

- 64°C - 40 min

- 72°C - 20 min

 

Wysładzanie:

Wodą 76°C, do uzyskania 36l brzeczki

 

Gotowanie:

60 min

 

Chmielenie:

60min - 35g Marynka 7% A-A

15min - 35g Sybilla 6,5% A-A

0min -25g Hallertauer Mittelfruh 4,8 % A-A

Inne:

Mech Irlandzki – 7g

 

Drożdże:zadałem dzisiaj

Safale s-04

Edytowane przez Tomasz B
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.