m44 Opublikowano 1 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2007 Witam, Wklejam to wszystko, co pisałem już na temat tego piwka na innym serwisie. 14-08-2007 Swoją przygodę z warzeniem piwka domowego postanowiłem zacząć od gotowców WES-u. W zestawie nr. II znalazłem, obok fermentorów i innego ważnego sprzętu, dwie puszki: "Pierwsze Domowe Jasne" 1,7kg nachmielonego ekstraktu słodowego jasnego 1,2kg nienachmielowanego ekstraktu słodwego jasnego suche drożdże piwowarskie 11,5g (na śmierć zapomniałem jaka była nazwa, a nie chce mi się teraz szukać w śmietniku opakowania, później uzupełnię wpisując pełną nazwę). Obydwa ekstrakty gotowane zgodnie z instrukcją ok. 30min., następnie przeniesione do wanny celem wystudzenia do odpowiedniej temperatury. W międzyczasie gotowałem w innych garnkach wodę potrzebną do uzupełnienia. Wyszło 14l - w czasie sprawdzania Blg temp. brzeczki wynosiła 24-26* (trochę za dużo), więc od uzyskanego wyniku pomiaru (13,5Blg) odjąłem 1Blg, więc w przybliżeniu będzie to ok 12-12,5Blg. Następnie zadałem drożdże i po długim namyślaniu się zaniosłem fermentor do piwnicy (temp. brzeczki spadła z 26* do 22*). Rano obudziłem się widząc taki oto piękny widok: Oczywiście, opis całej zabawy z pierwszym piwkiem jest tutaj ograniczony, ponieważ nie opisałem wszystkich szczegółów, a nie odbyło się to wszystko bez drobnych problemów, z którymi próbowałem sobie jakoś poradzić. O dalszych postępach/porażkach związanych z tą warką będę starał się w tym wątku pisać, ale to za kilka dni. 15-08-2007 Dzisiaj zmierzyłem areometrem próbkę pokazało 5Blg. Piana już prawie całkowicie opadła, ale słychać, że całość jeszcze pracuje (syczy), więc spokojnie potrzymam jeszcze kilka dni zanim zleję na cichą. Oczywiście spróbowałem odrobinę z menzurki i wydaje mi się to kwaśne. Nie wiem, czy cokolwiek z tego wyjdzie? Poczekamy - zobaczymy 30-08-2007 Piwko zostało zlane na cichą po 5 dniach, a tydzień później zabutelkowane. Do rerermentacji użyłem glukozy. Kilka dni temu otwarłem z ciekawości jedna butelkę, ale stwierdziłem, że to jeszcze za wcześnie. Wydaje mi się, że ma to smak młodego piwa, ale za bardzo czuć drożdże - poczekam więc jeszcze kilka tygodni na następną degustację. W między czasie planują uwarzyć kolejne piwko, tym razem z procesem zacierania. Czekam na zamówienie z piwowar.biz (w tym gar 29l i surowce na Pale Ale). Dzisiaj dostałem także z BA zestaw Dark Ale, więc na pewien czas mam spokój z surowcami. Zdjęcia z 1 wrześnie 2007 Wklejam zdjęcia swojego pierwszego Piwa Domowego "Jasnego" Pozdrawiam Damian Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m44 Opublikowano 4 Września 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Września 2007 Wczoraj uwarzyłem swoje pierwsze piwo z procesem zacierania: Skład zestawu (BA): - słód pilzneński Weyermann 3,4 kg (śrutowany) - słód karmelowy jasny 0,4 kg (śrutowany) - słód Carafa? Special Typ II 0,2 kg, - chmiel goryczkowy Marynka 25g (granulat) - chmiel aromatyczny Lubelski 25g (granulat) - drożdże Safale S-04 11,5g Niżej zdjęcia z warzenia: Zacieranie Filtracja Chmielenie fermentacja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 4 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2007 Muszę szczerze stwierdzić, że bardzo ładna relacja oraz zdjęcia. Moje gratulację ! Zdjęcia dodam do galerii na głównej stronie, na pewno się komuś przydadzą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m44 Opublikowano 19 Września 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Września 2007 Brązowe Ale już zabutelkowane prawie tydzień temu. W smaku mocno chmielona i lekko palona. Dam jej więcej czasu na dojrzewanie w butelkach. Natomiast 10 września uwarzyłem kolejną warkę (zestaw z piwowar.biz). #3 Pale Ale pilzneński 3,5 kg; karmelowy jasny 0,5 kg; chmiel Marynka szyszki 40 g; chmiel Lubelski szyszki 50 g; drożdże Safale US-56 Zacieranie (instrukcja ze strony z piwo.org - niestety w przesyłce jej nie było) - całość wsypana do 20 l wody o temp. 40C - podgrzewanie do 61C - 10 minut - max.15 w temp. 60-62C - 45 minut w temp. 70-72C - podgrzanie do 75-76C ... 10 min przerwy W czasie fermentacji burzliwej drożdżaki bardzo ładnie pachniały. Po trzech dniach blg spadło do 4, więc przelałem piwko na cichą. Dzisiaj zlałem odrobinkę do szklanki, aby spróbować jak smakuje. Podobnie jak poprzednia, dość mocno chmielona (goryczka). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m44 Opublikowano 21 Września 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Września 2007 Zapomniałem dodać, że warkę nr. III "Pale Ale" warzyłem według przepisu z piwo.org (Ale | Full Aroma Hops). Sposób zacierania rzeczywiście sprawił, że posmaki słodowe i gorycz pochodząca z mocnego chmielenie łączą się. Mogę to stwierdzić już na tym etapie (dzisiaj zlałem z cichej do butelek), więc po kilku tygodniach powinno być jeszcze lepiej. Do tej receptury na pewno wrócę na przyszłą wiosnę, kiedy będzie trzeba zrobić zapasy piwa na lato (taka mieszanka smaków jest wręcz idealna na letnie upały). Naprawdę udana receptura, polecam wszystkim. Pozdrawiam D.Z Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 21 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2007 Zgadzam się z Tobą. W/w receptura autorstwa Calberga to jedna z fajniejszych w kategoriach piw jasnych. Sam często do niej sięgałem i każdemu polecam. Cieszę się, że jesteś zadowolony z warki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m44 Opublikowano 26 Września 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Września 2007 Wczoraj miała miejsce degustacja "Brązowego Ale". Wizualnie przedstawia się tak: Mocno chmielone, lekko palone. Mnie średnio smakuje, ale trzeba było spróbować. Spróbowałem także "Pale Ale" warzone sposobem podanym na piwo.org. Po kilku dniach jest już piana! Szybko co prawda opada, ale zrobiło to na mnie ogromne wrażenie - piwo praktycznie można pić już teraz. Obecnie przeważają posmaki chmielowe (po cichej łączyły się one ze słodowymi). Mam nadzieję, że jak piwo jeszcze popracuje to goryczka i smak słodowy się "połączą". Natomiast dzisiaj warzę Ciemne Pszeniczne z BA. Ciemne to to nie wyszło, przynajmniej po wysłodzeniu. 24 litry brzeczki stoi teraz na ogniu i czeka na chmielenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacorregis Opublikowano 26 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2007 Dunkel - jednym słowem będzie co pić, bardzo lubię pszeniczne i może kiedyś będzie mi dane spróbować Twojego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 26 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2007 Wczoraj miała miejsce degustacja "Brązowego Ale". Pianka ładna, kolor też przyjemny, a co do smaku, to myślę, że jeszcze warto poczekać trochę. Zdjęcie dodam do galerii Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m44 Opublikowano 27 Września 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Września 2007 26-09-07 #4 Ciemne Przeniczne (zestaw z BA). Po filtracji i gotowaniu uzyskałem 19 litrów brzeczki 11,5BLG (na oko będzie 12, gdyż temperatura w czasie pomiaru była dość wysoka ok. 28*). Wieczorem zadałem suche drożdże do piw przenicznych, dzisiaj jest już duża piana. Czas zastanowić się, jakie piwo uwarzyć w następnej kolejności. Na lagery jest jeszcze za ciepło (nawet w piwnicy), myślałem więc nad Koelschem albo jakimś łagodnym Ale. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 27 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2007 do pszenicy używałeś WB -06? jeśli tak to ciekawa jestem efektu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 27 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2007 do pszenicy używałeś WB -06?jeśli tak to ciekawa jestem efektu No ale WB-06 to przecież drożdże pszeniczne, więc jakich miał użyć ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 27 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2007 do pszenicy używałeś WB -06?jeśli tak to ciekawa jestem efektu No ale WB-06 to przecież drożdże pszeniczne' date=' więc jakich miał użyć ? [/quote'] Z tego co pamiętam to BA kiedyś załączał S-33 do zestawów do piw pszenicznych i dlatego pytam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m44 Opublikowano 27 Września 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Września 2007 Niestety nie wiem, jakie to były drożdże. Dostałem je w opakowaniu foliowym, a nie w "fabrycznej" torebce, która opisywałaby ich zawartość. Będę musiał chyba przedzwonić do BA i się o to dokładnie zapytać. Jeżeli okazałoby się, że są to S-33, to byłbym trochę zawiedziony, gdyż liczyłem, że pod nazwą "specjalne drożdże do piw pszenicznych" będą właśnie te nowe WB-06. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tzi Opublikowano 28 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2007 Gdyby to były WB-06 - to tak by na nich pisało :-) Takie same woreczki były dołączane też przed premierą WB-06 więc nie o takie drożdże chodzi.... Robiłem na takich pszeniczne - wyszło bez zastrzeżeń... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m44 Opublikowano 21 Listopada 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2007 Zapasy Ciemnego Ale i Jasnego Ale (obydwa mocno chmielone, a te drugie zacieranie wg. przepisu z piwo.org) powoli się kończą. Pszeniczne leży sobie w butelkach już kilka tygodni, ale jeszcze go nie spożywam, bo coś mi nie podchodzi (zbyt drożdżowe posmaki). Niedawno na kilka dni do Polski przyjechał kolega (pracuje w Anglii). Zabraliśmy do plecaka kilka piw (Jasne Ale - to z przepisu piwo.org) i kumple dziwili się, że można zrobić tak dobre piwo w domu. Rzeczywiście sami stwierdzili, że takie piwko jest idealne na letnie upały. Trzeba będzie na wiosnę to piwa nawet z dwa razy powtórzyć, żeby było na lato co pić. Tymczasem mamy zimę i temperatury sprzyjają, aby uwarzyć coś dolnej fermentacji. Z racji, iż fundusze mam trochę ograniczone, postanowiłem zamówić 10kg śruty słodowej z Bogutynmlyna + jakieś dodatkowe słody w małych ilościach jako dodatki w zasypie, odpowiednie porcje chmielu i suche drożdże, aby uwarzyć tanio jakiegoś lagera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 21 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2007 No i na co jeszcze czekasz. Bierz się za warzenie bo kumple znowu przyjadą i będą zawiedzeni. Jak im zrobisz prawdziwego lagera dolnej fermentacji to na pewno zostaną w kraju. JK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m44 Opublikowano 23 Listopada 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2007 Teraz już wiem, co może przysłużyć się do tego "cudu". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziadek Opublikowano 24 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2007 Dzisiaj uwarzyłem pszeniczniaka/Hefe-Weizen/ w nowym kotle zrobionym z 50 l KEGa i schładzałem nowa chłodnicą z BA -rewelacja.W przeciągu 30 minut do 25stopni.Poszło na to ok 35 l wody która zużyłem do mycia sprzetu.Inwestycja opłaciła się. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 25 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2007 Zrobiłem kiedyś chłodnicę z rurek miedzianych, które mi zostały po remoncie. Warkę ok 25 l schładzam w 20 min do temp. 20 st. Ile wody zużywam nie wiem. JK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m44 Opublikowano 28 Listopada 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2007 Mam pytanie. Czy 50g chmieli Target i 50g chmielu Saaz wystarczy by nachmielić 2 warki typu lager? Goryczkowego to chyba nie potrzeba dużo, ale aromatycznego można by dać po 25g - czy to wystarczy? Aha, i czy koniecznie trzeba dodawać do lagera jakiś dodatek innego słodu np. carapils lub innego karmelowego? I czy drożdży suchych można użyć dwa razy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m44 Opublikowano 7 Grudnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2007 Czy ktoś z Was korzysta z filtratora z BA? Pytam o to, bo właśnie filtruję i wysładzam, wszystko siedzi już w filtratorze jakieś 15 minut i nici. Jak zamieszam, to poleci bardzo mętna brzeczka i do tego jeszcze takim tempem, że zejdzie na to kilka godzin. Czy u Was też tak jest? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziadek Opublikowano 7 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2007 Używam tego filtratora,filtracja jest długa,musi być podbicie z wody,pierwszy filtrat wlej z powrotem do kadzi filtracyjnej,powtórz to pare razy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 7 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2007 Czy ktoś z Was korzysta z filtratora z BA? Pytam o to, bo właśnie filtruję i wysładzam, wszystko siedzi już w filtratorze jakieś 15 minut i nici. Nici? Tzn. zatkało się i nie leci? Przede wszystkim: czy zrobiłeś podbicie przed wlaniem zacieru? Powinno byc na tyle wysokie, zeby wystawac ponad dno z dziurkami, żeby ziarna nie wbijały się w dziurki przy wlewaniu. Jak nie, wylej zacier, zrób podbicie i spróbuj znowu. Od biedy nie musisz robić podbicia, bylebyś najpierw wlewał "rzadkie", może jeszcze przecedzone sitkiem. Jeżeli to nie ten problem, spróbuj przypiąć długi wężyk do kranika i postawić fermentor jak najwyżej, wytworzy to dodatkowe ssanie. A jeżeli robisz pszeniczne, to nigdy nie będzie całkiem klarowne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m44 Opublikowano 7 Grudnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2007 (edytowane) Jak to powiedział Lepper: "ze względu na mały czas czasu..." nie używałem dlaje tego filtratora tylko zmieniłem go na poprzedni własnej konstrukcji ze zwykłego wiadra. Dzisiaj zabrałem się za warzenie lagera: #5 Lager słód pilzneński 4,0 kg słód karmelowy jasny Cara-hell 0,25kg Zacieranie 30" w 64* 30" w 74* Chmielenie Goryczka ok. 30g Target (w szyszkach) przez 55" Aromatyczny ok 20g Saaz (granulat) przez ok. 5-10" Uzyskałem 18l brzeczki. Drożdże zadane (S-23). Edytowane 1 Lipca 2010 przez m44 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się