illuzio Opublikowano 30 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2013 Nie wiem gdzie miałem to napisać dlatego spróbuje znaleźć pomoc tutaj.. Otóż nie zrobiłem dużo na razie 2 warki i do jednej z nich pytanie. Chodzi o to że jedno z moich piw miało no niezbyt ładny zapach, w smaku nawet ok, ogólnie nieschłodzone dość przeciętne było, ale schłodzone mi bardzo smakowało.. I pytanie brzmi skąd mógł się wziąć nieprzyjemny zapach używałem takich rzeczy ( może połączenie było złe ) Pilzneński 3 kg wiedeński 1,5 kg trochę czekoladowego i karmelowego dla zabarwienia chmieliłem marynką i lubelskim drożdże safale us-05 z góry dziękuję za odpowiedź Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ray Opublikowano 30 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2013 Ale jaki to był zapach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 30 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2013 A jaki to jest nieprzyjemny? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
illuzio Opublikowano 30 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2013 No nie wiem jak do czego to porównać, nieprzyjemny, delikatnie przypominający zapach ścieków Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shayboos Opublikowano 30 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2013 INFEKCJA!!!!!! kanalizacja! kanaliza w skrócie.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 30 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2013 tutaj się właśnie toczy duskusja na temat zapachów tzw "mało przyjemnych" illuzio 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
illuzio Opublikowano 30 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2013 nie był to bardzo mocno nieprzyjemny zapach i w smaku też jakoś nieszczególnie było zepsute, szczerze w smaku w porównaniu z np kasztelanem było bardzo dobre, a zapach ten mniej przyjemny aczkolwiek mało intensywny był już jak przelewałem na cichą, i z cichej do butelek, zapach nie ładny ale w smaku jak najbardziej ok to mi szkoda było. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
illuzio Opublikowano 30 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2013 I przeczytałem że siarkowodór to smród zgniłych jaj i bardziej bym pod to kwalifikował ten zapach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
girgi Opublikowano 16 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2014 Odkopię temat ale ten mi najbardziej pasuje a czuję potrzebę uzewnętrznienia się Warzyłem jako moje piwrwsze piwo z zacieraniem Irisch Red Ale. Pierwsze otwarcie po około tygodniu po butelkowaniu i mina mi zrzedła - jakby nie określać: śmierdzi! Smak spoko ale zapach okropny. podłamany chciałem wylewać ale myślę sobie że to zawsze zdążę zrobić - odstawiłem więc do piwnicy. Wczoraj po około miesiącu od butelkowania kontrolnie otworzyłem flaszeczkę i... super! Piwko niebo w gębie Zero przykrego zapachu, smak i zapach jak na styl przystało - słodowy, delikatny, pełny. Leżakowanie czyni cuda - jestem w szoku że tak dobre efekty można osiągnąc w tak krótki czas. A piwo dalej leży i dojrzewa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 16 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2014 To zależy co śmierdzi. Tylko niektóre zapachy redukują się podczas refermentacji. Apropo - Irish a nie Irisch, wiem że Niemcy wygrali MŚ no ale nie musimy od razy wszystkiego germanizować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anmar Opublikowano 16 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2014 Uważaj tylko żeby Ci szkłem nie przeszło. Choć prawdę mówiąc mamy jeszcze piwo z naszej trzeciej warki, czyli mniej więcej marzec 2009. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
girgi Opublikowano 16 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2014 To zależy co śmierdzi. Tylko niektóre zapachy redukują się podczas refermentacji. Apropo - Irish a nie Irisch, wiem że Niemcy wygrali MŚ no ale nie musimy od razy wszystkiego germanizować No kanalizy albo kwasu cofnąć nie cofniemy ale chciałem zwrócić uwagę że różne "smrodki" mogą się jeszcze ułożyć jak bylo w moim przypadku. Irish nie irish ważne ze ALE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 16 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2014 No kanalizy albo kwasu cofnąć nie cofniemy ale chciałem zwrócić uwagę że różne "smrodki" mogą się jeszcze ułożyć jak bylo w moim przypadku. Kanaliza, nie musi być wynikiem infekcji, związki siarki o przykrym zapachu, mam na myśli siarkowodór, są również produktem ubocznym metabolizmu drożdży. Siarkowodór jest produktem rozpadu jednego z aminokwasów cysteiny, tworzy się on także podczas redukcji siarczanów w czasie namnażania drożdży. Związkami siarkowymi o charakterystycznym kanalizacyjnym zapachu są metanotiol i etanotiol, które powstają w trakcie fermentacji. Nie jest to jednak trwały problem, wystarczy tylko wykazać się cierpliwością i pozwolić drożdżom po sobie posprzątać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 16 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2014 Nie odróżniasz siarkowodoru od kanalizy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 16 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2014 (edytowane) Nie odróżniasz siarkowodoru od kanalizy? Ok troszkę niefortunnie wyszło z tym siarkowodorem i kanalizą, miałem na myśli związki siarki, a co do wątpliwych aromatów, siarkowodór to zgniłe jaja (zbuk), kanaliza to metanotiol i etanotiol. Teraz sensorycznie powinno się zgadzać Edytowane 16 Lipca 2014 przez Bzdzionek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 16 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2014 No i z tego też wynika, że kanaliza nie przechodzi. Do wylania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 16 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2014 Z tego co pamietam w praktyce tylko dwa zwiazki sie redukuja podczas lezakowania/refermentacji Dwuacetyl (masełko) i aldehyd octowy (zieline jablko/farba emulsyjna) inne zapachy nigdy mi sie nie zredukowaly. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 17 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2014 Z tego co pamietam w praktyce tylko dwa zwiazki sie redukuja podczas lezakowania/refermentacji Dwuacetyl (masełko) i aldehyd octowy (zieline jablko/farba emulsyjna) inne zapachy nigdy mi sie nie zredukowaly. Siarkowodór też z czasem zanika, u mnie np szczep Forbidden Friut produkował duże ilości H2S podczas burzliwej fermentacji, przy butelkowaniu były go znikome ilości, a teraz już po miesiącu nie ma po nim śladu. Zresztą przy drożdżach lagerowych też mamy często do czynienia z H2S, który po odpowiednio długim okresie lagerowania i leżakowania idzie w niepamięć. No i z tego też wynika, że kanaliza nie przechodzi. Do wylania. Co do merkaptanów i zapachu kanalizacyjnego (metanotiol, etanotiol) to nie wiem jak jest ze stabilnoscią tych związków w piwie, najwięcej powstaje ich na początku fermentacji, a pod koniec ich ilość powinna się zmniejszać. Natomiast nie wiem, czy jak są wyczuwalne w młodym piwie jest jeszcze szansa na ich pozbycie się. Nie zmienia to jednak faktu, że kanaliza w piwie niezależnie od jej pochodzenia (infekcja, czy inna przyczyna) świadczy o tym, że coś poszło nie tak, więc zamiast rozkładać problem na czynniki pierwsze lepiej uwarzyć nową warkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się