Ciptongue Opublikowano 20 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2014 Piękne dzięki za recenzje, obydwie. Wszystko się zgadza, kiepska piana, lekko wyczówalny DMS i lekka alkoholowość pod koniec. Tak wszystkie piwa tak oklejam. Zostawiłem też w depozycie 2 inne - Rancors Rage AIPA i T-Fighter Gasoline - również z takimi etykietami. Widziałem ety od innych piw na fb, czekam na Death Star RISa No to szacun, mi by się raczej tak nie chciało, najpierw oklejać potem zmywać, daj pan spokój. Te do depozytu i dla znajomych to może jeszcze, ale wszystkie... Mam tylko nadzieję, że Twój browar nie skończy jak planeta Alderaan, zanim będę miał coś więcej na wymianę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waz Opublikowano 21 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2014 American India Pale Ale browaru Wężowe Specjały Barwa: Bursztynowa, klarowne Piana: Obfita, drobnopęcherzykowa, dość trwała Aromat: Intensywny ziemisty, trochę cytrusowy (dla mnie super) Smak: Przedwszystkim chmiel, intensywna goryczka, która nie pozostawała długo w ustach, słodowość zdecydowanie na drugim planie Goryczka: Wysoka, przyjemna Odczucie w ustach: Lekkie, nasycenie wysokie Bardzo dobre piwo. Mogę się dowiedzieć jakie chmiele i ile ich tam wrzucono, szczególnie na goryczkę? Każdy ma swój gust i odczuwa goryczkę itd inaczej, to piwo pozostawia jeszcze wiele do życzenia. Chmielone było tak: 60' - Marynka 25g 10 - 10g Simcoe i 10g Centennial 0 - 20g Simcoe i 20g Centennial Na zimno 30g Simcoe i 30g Centennial Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
corsano Opublikowano 21 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2014 (edytowane) 60' - Marynka 25g 10 - 10g Simcoe i 10g Centennial 0 - 20g Simcoe i 20g Centennial Na zimno 30g Simcoe i 30g Centennial Chmielenie wygląda na łagodne W jakiej temperaturze chmieliłeś na zimno? I ile dni? Jakie drożdże? Czy piwo było mętne na cichej? Edytowane 21 Sierpnia 2014 przez corsano Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waz Opublikowano 21 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2014 Dla mnie to piwo wyszło za bardzo trawiaste. Nie wysładzałem za mocno więc to nie tego wina. Temperatura cichej ok 20 st, tak piwo było mętne us-05. Na pewno popełniłem dwa błędy: - Zbyt niska temperatura zacierania (uciekła tym samym słodowość) - to na pewno bo temperatura spadła mi za bardzo, dodam też odprobinę monachijskiego więcej - No i ten trawiasty posmak... może 7 dni chmielenia na zimno to za dużo, a może simcoe daje takie efekty, może mam kiepską wodę, może zakupie Iungę zamiast Marynki, może jak by piwo było bardziej treściwe to by tak nie było czuć... Pytań jest wiele... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waz Opublikowano 21 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2014 Reasumując odrobinę się zniechęciłem do chmielenia na zimno, bez tego typu chmielenia byłem bardziej zadowolony. Nawet się zastanawiam nad zastąpieniem chmielenia na zimno przerwą chmielową podczas studzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
corsano Opublikowano 21 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2014 Zacieranie nie powinno mieć wpływu na tak kiepską jakość goryczki. Tutaj z chmieleniem za zimno poszło coś nie tak. Możliwe, że zbyt wysoka temperatura. Chmielenie przy studzeniu nie da w połowie tak dobrego efektu jak chmielenie na zimno. A jak chmieliłeś APA? Bo tam wszystko było super Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waz Opublikowano 21 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2014 Na zimno było tylko Cascade i chmielenie trwało jeden dzień krócej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
corsano Opublikowano 22 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2014 To dziwna sprawa Cascade okazał się lepszy od innych Wychodzi na to, że chmiel był kiepski w AIPA Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waz Opublikowano 22 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2014 Próbował ktoś mojego portera bałtyckiego? Mam ochotę wysłać go na konkurs ale się waham... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
corsano Opublikowano 22 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2014 Miałem go zatrzymać na zimę ale jak chcesz to mogę sprawdzić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waz Opublikowano 23 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2014 O jak ty go masz to już wiem że oszczędzę na przesyłce :-P. Teraz już nie ma goryczki a co mówić do zimy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
corsano Opublikowano 25 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2014 Uwaga! Ponieważ lubię się dzielić zostawiam moją ostatnią butelkę American Wheat które zdobyło w tym roku podium na 3 konkursach Wcześniej zostawiałem po robocza nazwą ProjectX - Massachusetts Aktualny stan: corsano: Munich Dunkel Pszeniczne RIS 22 RIS 20 x 3 Saison American Wheat Wężowe Specjały: APA Z'Beer Brewery: ESB Hop Labs: Hefeweizen Witbier Browar Bazyl: IPA Belgian Amber x 3 Kasztany Company Black IPA Alderaan Brewery Mandalorian Hefe-Weizen Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waz Opublikowano 25 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2014 ProjectX - Massachusetts O to ja nie wiedziałem że degustowałem jakiś czas temu taką sławę... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
corsano Opublikowano 26 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2014 ProjectX - Massachusetts O to ja nie wiedziałem że degustowałem jakiś czas temu taką sławę... A recenzja gdzie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waz Opublikowano 26 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2014 Dobre było Moje kubki smakowe rozróżniają tylko dobre i niedobre (jak na razie) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mycroft Opublikowano 2 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2014 Ja wziąłem wspomnianego American Wheata. Poza tym, że piwo aż nieprzyzwoicie klarowne;) (jak na wheata), to super okaz. Piana biała, trwała, średniopęcherzykowa. Aromat amerykańskich chmieli (cytrusy). Goryczka niska, przyjemna. Wysycenie niskie, bardzo dobra pijalność. P.S. Zostawiłem dwa ginger weizenbocki. Zapraszam do degustacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hap Opublikowano 3 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2014 Ja wziąłem wspomnianego American Wheata. Poza tym, że piwo aż nieprzyzwoicie klarowne;) (jak na wheata), to super okaz. Piana biała, trwała, średniopęcherzykowa. Aromat amerykańskich chmieli (cytrusy). Goryczka niska, przyjemna. Wysycenie niskie, bardzo dobra pijalność. P.S. Zostawiłem dwa ginger weizenbocki. Zapraszam do degustacji. Hej, zachecam do aktualizowania listy depozytu tak jak to jest na przyklad w watku rzeszowskiego depozytu i tak jak to dzielnie czyni corsano. Czyli kazdorazowo PRZEKLEJAMY liste, wykreslamy piwa ktore wzielismy, dodajemy te ktore zostawilismy.Bedzie latwiej ogarnac co jest w depozycie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
corsano Opublikowano 10 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2014 (edytowane) Alderaan Brewery - Rancors Rage - AIPA Barwa: Bursztynowy, pod światło czerwona, mętna 2/3 Piana: Bardzo obfita, średniopęcherzykowa, zwarta i zbita, trwała 5/6 Aromat: Intensywny, cytrusowy, ziołowy, estrowy (1) - owocowy 7/12 Smak: Lekko słodowy, cytrusowy, estrowy (1) - owocowy, lekki alkohol (1), brak podbudowy słodowej 8/17 Goryczka: Średnia, w charakterze ziołowo-alkoholowa, niezalegająca 3/6 Odczucie w ustach: Niska pełna, nasycenie niskie, mało treściwe, cierpkie 3/6 OCENA: 28/50 Wężowe Specjały - Porter Bałtycki Barwa: Czarna, nieprzejrzysta 3/3 Piana: Średnio obfita, średniopęcherzykowa, z dużymi bąblami, dość zwarta, niezbyt trwała 3/6 Aromat: Niezbyt intensywny, karmelowy, fenolowy (1), w tle skórka od chleba i suszone owoce, lekki alkohol (1) 7/12 Smak: Karmelowy, czekoladowy, lekko biszkoptowy, fenolowy (1) i alkoholowy (1), bilans w stronę słodowości, brak kontry ze strony goryczki 9/17 Goryczka: Niska, w charakterze alkoholowa, wyraźnie zbyt niska 2/6 Odczucie w ustach: Pełne ale pije się dość lekko jak na portera bałtyckiego, nasycenie niskie - odpowiednie 5/6 OCENA: 29/50 Browar Bazyl - Belgian Amber Barwa: Bursztynowa, zamglona 3/3 Piana: Obfita, średniopęcherzykowa, nie trwała, szybko opadająca 2/6 Aromat: Średnio intensywny, trochę słodowy, lekko estrowy, DMS (1), kwas izowalerianowy (2), mało charakteru belgijskiego 3/12 Smak: Słodowy, głównie owocowy, lekka kwaskowość, bilans w stronę słodowości 8/17 Goryczka: Bardzo niska, delikatna 3/6 Odczucie w ustach: Lekkie, mało treściwe, nasycenie niskie 4/6 OCENA: 23/50 Edytowane 10 Września 2014 przez corsano Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mycroft Opublikowano 28 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2014 Wziąłem trzy z browaru Feniks/Phoenix: saison, dubbel i Kordylier (cascadian dark ale). Zostawiłem 3 szt. American Wheata (a w zasadzie Oceanian Wheata, bo chmiele nowozelandzkie). Na etykiecie nie zmieścił się skład, więc podaję tutaj. Słody: pilzneński, pszeniczny, carawheat, orkiszowy. Chmiele: Pacific Gem, Nelson Sauvin. Drożdże Safale US-05. e.w. 13%, alk. ~5% obj., IBU 33. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
the_doctor Opublikowano 18 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2014 W pierwszym poście napisane jest, że depozyt nie przyjmie piw młodszych niż 1 m-c. Czy dotyczy to okresu, który upłynął od zabutelkowania, czy zadania drożdży? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waz Opublikowano 18 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2014 Według mnie od zabutelkowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 21 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2014 Hej. Czy depozyt jeszcze działa? Nie widzę ruchu w temacie, żadnych degustacji, listy piw. Czy w Warszawie funkcjonuje jakiś inny depozyt lub inna forma dzielenia się wrażeniami z degustacji piw innych piwowarów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 21 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2014 depozyt działa ale albo nie wpisują albo nie przywieźli nic nowego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forestly Opublikowano 22 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2014 Jest ruch jaki taki w tym depozycie czy można trafić na jakieś piwo, które już tam rok smutno leży? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
corsano Opublikowano 23 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2014 W tej chwili większość piw ma 5-6 miesięcy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się