Makaron Opublikowano 18 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2009 Szukam sprawdzonego przepisu na piwo w stylu Dunkelweizen. Na pewno ma byc 50% pszenicy, pilzneński i monachijski ,ale w jakich proporcjach? Mam zamiar uzyc drozdzy wyeast 3068 (drugiej generacji) i chmiel perle. Za BJCP Gestosc - 11°-14°Blg. Nachmielenie niskie 10-18 IBU. Kolor 10-18 SRM. Za propozycje z gory dziekuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 18 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2009 Sprawdzony przepis, na bazie zestawu z BA. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 18 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2009 A co bys powiedzial na zmodyfikowany przepis 1,5kg Slod pilzneński 2kg slod pszeniczny 0,6kg slod monachijski 0,2 slod karmelowy (brytyjski crystal) 0,05 slod czekoladowy (brytyjski czekoladowy) chmiel 30g perle drozdze Wyeast 3068 Zacieranie dekokcja dwuwarowa Horch-Kurz, albo jednowarowo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 18 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2009 Wygląda ok. To Perle, ile ma a-k? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 18 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2009 cos kolo 5%. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 19 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2009 A to mój: Recipe Specifications -------------------------- Batch Size: 22.70 L Boil Size: 26.77 L Estimated OG: 13.700 Plato Estimated Color: 34.9 EBC Estimated IBU: 15.0 IBU Brewhouse Efficiency: 70.00 % Boil Time: 70 Minutes Ingredients: ------------ Amount Item Type % or IBU 3.13 kg Wheat Malt, Ger (3.9 EBC) Grain 54.06 % 1.36 kg Munich Malt II (22.0 EBC) Grain 23.49 % 0.90 kg Pilsner (2 Row) Ger (4.0 EBC) Grain 15.54 % 0.17 kg Cara-Crystal (120.0 EBC) Grain 2.94 % 0.17 kg Special B Malt (350.0 EBC) Grain 2.94 % 0.06 kg Carafa Special II (1200.0 EBC) Grain 1.04 % 30.00 gm Tettnang [3.80 %] (60 min) Hops 15.0 IBU 1 Pkgs Weihenstephan Weizen (Wyeast Labs #3068) Yeast-Wheat Mash Schedule: Single Infusion, Medium Body Total Grain Weight: 5.79 kg ---------------------------- Single Infusion, Medium Body Step Time Name Description Step Temp 60 min Mash In Add 15.10 L of water at 74.9 C 67.0 C 10 min Mash Out Add 8.46 L of water at 93.7 C 75.6 C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 19 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2009 Jaki słód użyłeś jako Cara-Crystal? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 19 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2009 Jaki słód użyłeś jako Cara-Crystal? Przypuszczam, że był to Cara-Crystal. Zgadłem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 19 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2009 No tak :o Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 19 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2009 Jaki słód użyłeś jako Cara-Crystal? Przypuszczam' date=' że był to Cara-Crystal. Zgadłem? Tak, zgadłeś. Jak mam w recepturze Crystal 60, to używam Cara-Crystal; z tymi Caramunichami to już nie wiem który z nich by trzeba by użyć... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 19 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2009 Ja bym dał (i jak będę kiedyś warzył to dam ) karmelowy Baltic Malt - trochę ciemniejszy, ale mocno słodowy. A z Weyrmannów to Caramunich III, który nadaje wytrawnej, lekko ostrej słodowości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryush Opublikowano 6 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2009 Jutro startuję z Dunkelweizenem, zasyp planuję taki (celuję w 25-28l): słód pilzneński - 2,5kg słód pszeniczny jasny - 2,5kg słód monachijski - 0,6kg słód barwiący 1600 EBC - 100g no i trochę jęczmienia niesłodowanego rzucę, do 0,5kg.. Czy z tego wyjdzie dunkel? Czy nie za dużo tego barwiącego? To pierwsze ciemne piwo którego skład sam komponuję.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyfronik Opublikowano 6 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2009 No chyba mało tej pszenicy. Wg opisu powinna stanowić 50% zasypu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 6 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2009 Moim zdaniem palonego jest dużo za dużo, część pilzneńskiego zamieniłabym monachijskim i tak jak pisze Cyfronik trochę mało słodu pszenicznego. Niesłodowany jęczmień też mi tam troszkę nie pasuje Makaron na początku wątku podał podstawowe wytyczne dla stylu. Układając recepturę możesz wspomóc się jakimś kalkulatorem. Ja do obliczeń używam tego arkusza sporządzonego przez tzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyfronik Opublikowano 6 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2009 Szukałem czego innego, ale znalazłem to http://www.germanbeerinstitute.com/Dunkelweizen.html Zamiast barwiącego, czekoladowy. Zamiast jęczmienia, ciemny karmel i więcej pszenicy..... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryush Opublikowano 7 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2009 (edytowane) Czekoladowego nie mam Musi być barwiący, tylko ile? 50g? Ciemny karmel.. hmm, chyba jeszcze mam.. A udział pszenicy zwiększę aktualnie zasyp wygląda tak: słód pilzneński - 2kg słód pszeniczny jasny - 3kg słód monachijski - 0,6kg słód karmelowy ciemny - 0,3kg słód barwiący 1600 EBC - 0,035kg Edytowane 7 Sierpnia 2009 przez Maryush Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TurTle Opublikowano 6 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2009 (edytowane) Witam, może ktoś mnie oświeci, dlaczego do Dunkelweizena używa się pszenicznego jasnego, a nie ciemnego? Przymierzam się do tego piwa, a męczy mnie to... Edytowane 6 Listopada 2009 przez TurTle Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 6 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2009 Witam,może ktoś mnie oświeci, dlaczego do Dunkelweizena używa się pszenicznego jasnego, a nie ciemnego? Przymierzam się do tego piwa, a męczy mnie to... Jak chcesz możesz dać ciemny, wtedy np. dasz trochę mniej monachijskiego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TurTle Opublikowano 10 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2009 Nie tam żebym chciał, już zamówiłem jasny Tyle, że mnie to zastanowiło. W charakterystyce ciemnego jest, że do dunkelweizena, w jasnym tylko o hefe-weizenie, a wszystkie receptury na dunkela podają jasny... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 22 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2009 Sprawdzony przepis, na bazie zestawu z BA. Cześć, Mam pytanie, kopyr dawałeś wszystkie słody od razu, czy czekoladowy później podczas zacierania ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pako1 Opublikowano 22 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2009 Sprawdzony przepis' date=' na bazie zestawu z BA.[/quote']Cześć, Mam pytanie, kopyr dawałeś wszystkie słody od razu, czy czekoladowy później podczas zacierania ? Ja bym dał od razu ,dlatego że to pszeniczny i na dodatek taka mała ilość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 22 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2009 Sprawdzony przepis' date=' na bazie zestawu z BA.[/quote']Cześć' date=' Mam pytanie, kopyr dawałeś wszystkie słody od razu, czy czekoladowy później podczas zacierania ?[/quote'] Ja bym dał od razu ,dlatego że to pszeniczny i na dodatek taka mała ilość. Tak właśnie zrobiłem, drożdże zapodane czekamy na efekty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browman Opublikowano 4 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2011 Dzisiaj uważyłem Dunkel-weizena. Cel 25 L Zasyp: pszeniczny jasny-1,5 kg pilzneński - 2 kg orkiszowy- 1 kg Caraaroma 0,2 kg Carawheat 0,2 kg psze,czekolad. 0,06 kg Zapowiada się niezłe piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browman Opublikowano 15 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2011 Dzisiaj będę butelkował,zapomniałem,że mam tylko 32 kapsle. Ale dam sobie radę,przygotowałem 32 butelki 0,66 + 3 0,5 na klamerkę i jedną 2 L też na klamerkę. Mam około 1,7 L brzeczki zawekowanej nie wiem czy to wystarczy na 23 L. Chyba dla bezpieczeństwa brzeczkę zagotuję i schłodzę przed zadaniem. Pierwszy raz dodaję brzeczkę do refermentacji. Chciałem też zrobić piwo na drożdżach W34/70,ale nie zwykłego Pilsa tylko coś mocniejszego-mam tylko takie drożdże na stanie. Jeśli chodzi o słody to mam tylko pilzneński 10 kg orkiszowy 2 kg Carahell 0,6 kg Carapils 0,5 kg pszeniczny czekoladowy 0,05 Caraffa typ II 0.8 kg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browman Opublikowano 15 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2011 (edytowane) Dzisiaj będę butelkował,zapomniałem,że mam tylko 32 kapsle. Ale dam sobie radę,przygotowałem 32 butelki 0,66 + 3 0,5 na klamerkę i jedną 2 L też na klamerkę. Mam około 1,7 L brzeczki zawekowanej nie wiem czy to wystarczy na 23 L. Chyba dla bezpieczeństwa brzeczkę zagotuję i schłodzę przed zadaniem. Pierwszy raz dodaję brzeczkę do refermentacji. Chciałem też zrobić piwo na drożdżach W34/70,ale nie zwykłego Pilsa tylko coś mocniejszego-mam tylko takie drożdże na stanie. Jeśli chodzi o słody to mam tylko pilzneński 10 kg orkiszowy 2 kg Carahell 0,6 kg Carapils 0,5 kg pszeniczny czekoladowy 0,05 Caraffa typ II 0.8 kg. Chciałby coś o wyższym °Blg Proszę o skasowanie mojego posta powyżej.Coś było nie tak podczas wysyłania. Edytowane 15 Kwietnia 2011 przez Browman Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się