lodzia_gacon Opublikowano 7 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2013 Witam wszystkich, Po kilku standardowych warkach postanowiłem że uwarzę coś ,,dzikiego''. Dlatego zakupiłem słody: Słód Pale Ale Weyermann 1kg Słód monachijski Typ II Weyermann 1kg Słód melanoidynowy Weyermann 0,5 kg Słód Carabelge ® 0,5kg Słód Abbey Malt 0,5 kg Dodatkowo powiadam chmiele: Fuggles 50g i Cascade Przy czym tym drugim chciałbym chemilić piwo na zimno. Oprócz tego zakupiłem jeszcze : Mech irlandzki 10g Prosiłbym o parę propozycji sporządzenia planu warzenia. Może coś uda się z tego wykombinować Pozdrawiam Michał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 7 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2013 http://www.piwo.org/topic/10172-co-moge-zrobic-z-tych-skladnikow/ + jakie masz drożdże Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 7 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2013 kolega napisał, że to ma być piwo dzikie, czyli na dzikich drożdżach. problem jest taki, że u nas bardzo ciężko "złapać" jakiś dobry dziki szczep, zwłaszcza o tej porze roku - nie ma żadnych owoców. Proponuję zakupić jakąś paczkę wyeast z mieszanką drożdży dedykowanych oraz bakterii. Co do składników, to nie do końca wiem co chcesz uzyskać, to ma być lambic czy jakieś inne piwo z dodatkiem dzikusów, jak belgijski Orval czy brytyjski Old ale? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 7 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2013 Słód Pale Ale Weyermann 1kg Słód monachijski Typ II Weyermann 1kg z 2 kg słodu (plus maks 20% karmelowych) to cudów nie będzie, chyba że 10 litrowa warka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lodzia_gacon Opublikowano 7 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2013 (edytowane) ok to może zamieńmy tą dzikość na niestandardowość , jak proponowalibyście chmielić piwo na takich słodach, posiadam Fuggles 50g i 50 g Cascade, tym drugim chciałbym na zimno pochmielić, macie jakieś propozycje, dodatkowo chciałbym użyć mchu irlandzkiego, kiedy najlepiej jest go dodawać? drożdże : Fermentis Safale S-04 Dziękuję bardzo za wszelkie propozycje Pozdrawiam Michał Edytowane 7 Grudnia 2013 przez lodzia_gacon Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 7 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2013 to na początek musisz się zastosować do tego co napisał mimazy, z 2kg słodu podstawowego nie będzie standardowej warki. Poza tym słodu karmelowego zdecydowanie za dużo, ja bym dał max 20%, poza tym wywal ten melanoidowy, bo daje takie dziwne posmaki. Co do chmielenia, to oba chmiele nadają się na aromat, potrzebował byś czegoś na goryczkę. goryczkowy Xg - 60' Cascade 25g- 15' Fuggles 25g- 5' Fuggles 25g- 1' Cascade 25g - 5 dni na zimno Mech 2g - 15' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lodzia_gacon Opublikowano 7 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2013 Wielkie dzięki za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quhcik Opublikowano 14 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2014 Wg. mądrych książek dotyczących wytwarzania wina to dzikie drożdże, póżniej się wytwarzają w produkcie, a poprzez to pozwalają na wytworzenie się np. infekcji, bardzo rzadko pozwalają osiągnąć odpowiednią moc w produkcie , jak tzw. drożdże szlachetne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 14 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2014 Ale w winie zależy Ci na mocy. A w piwie wysoka zawartość % niekoniecznie jest ważna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quentin Opublikowano 15 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2014 To zasyp bardziej na 10 l warkę . Jeśli nie będziesz miał innego chmielu to wpakuj tego Fugglesa na całe 60 minut , Cascade na koniec a przez czas burzliwej skombinuj coś na cichą na aromat . Przy małej warce powinno się to już fajnie nachmielić ( o ile chcesz mocno chmielonego piwa ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 15 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2014 Ale w winie zależy Ci na mocy. A w piwie wysoka zawartość % niekoniecznie jest ważna. Oj nie koniecznie, jak wina robię na 9% to portery mają więcej % Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 15 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2014 Dlatego napisałem "niekoniecznie jest ważne" zamiast "nigdy nie jest ważne". Ok. 8% z dzikich (zależy jeszcze jakich) to wartość dla znakomitej większości piw wystarczająca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się