kiedos Opublikowano 28 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2013 Witam Zacząłem robić warki 20L i na mojej indukcji trwa to zbyt długo:( Garnek 50L zajmuje dwa pola jednak akurat te co mają dzielona moc i zagotowanie na dwóch ustawionych na 9 i 5 trwa tyle samo co na jednym na 9:). Po wysładzaniu do zagotowania upływa ponad 40 minut. Wymyśliłem że dokupię za 15zł grzałkę 2,5kw i o połowę będzie krócej bo pole też ma 2,5kw. Większych grzałek w dobrej cenie nie znalazłem, można ewentualnie dwie:) Czy są jakieś przeciwwskazania? Myślałem też nad kupieniem taboretu gazowego za 100zł (butlę mam) ale jak poczytałem to to chyba taniej wyjdzie mi na prądzie bo jak sobie przypomnę ile ciepła na przy gotowaniu na gazie idzie w atmosferę Jedyny plus taboretu ze mógłbym w garażu sobie warzyć ale w kuchni przyjemniej i nie trzeba co chwilę butli napełniać Myślałem też nad dwoma grzałkami bo wtedy mam 7kw czystej energii ale to już chyba przesada:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miruk Opublikowano 28 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2013 Ja mam zestaw: kuchenkowy palnik gazowy o mocy może 2kW (po modyfikacji dyszy) + grzałka nurkowa 2000W . Na samym gazie baaaardzo powoli podnosi się temperatura. Na zestawie gaz + prąd jest juz lepiej ( nie wiem ile to zajmuje czasu bo wysłodziny dolewam partiami do gara), natomiast jak dochodzi do wrzenia to grzałka nurkowa szaleje i trzeba uważać na uciekającą brzeczke. Wtedy zostawiam na samym gazie. A z 7kW + indukcja to nie wiem czy podoła twoja instalacja elektryczna - bezpieczniki jak to wszystko podłączysz w jednym miejscu w kuchni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kiedos Opublikowano 28 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2013 Akurat indukcje mam na 3 fazach osobno, więc tylko 5kw na gniazdko więc spoko. Tylko chyba za dużo zabawy a kilka minut szybciej Wysłane z mojego JY-G4 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 28 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2013 Przy założeniu różnicy temperatur równej 40°C (czyli start od 60°C) i wielkości warki 40L, wyszło mi tak z grubsza 44min, do zagotowania się brzeczki przy grzałce 2,5kW. Skracanie się czasu grzania jest proporcjonalne do zwiększania mocy i dla 5,0kW będzie to ok. 22min , a dla 7,5kW wychodzi 15min. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kiedos Opublikowano 28 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2013 (edytowane) Na pewno przy 40L? Ja miałem 40 minut przy ok 25l choć może miałem temperaturę mniejszą niż 60 bo ostatnio wysladzanie powoli szło. Te 15 minut brzmi kusząco więc zainwestuje dodatkowe 10zł w drugą grzalke. Na pewno przyda się przy większej warce choć boję się o płytę bo 50kg to może nie wytrzymać. Wysłane z mojego JY-G4 przy użyciu Tapatalka Edytowane 28 Grudnia 2013 przez kiedos Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 28 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2013 Grzałkę wybrać jak największej mocy, a le z regulatorem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 28 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2013 Na pewno przy 40L Wartość czysto teoretyczna, nieuwzględniająca strat - oszacowałbym je na poziomie 10-15%. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sugarsweet Opublikowano 28 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2013 Wymyśliłem że dokupię za 15zł grzałkę 2,5kw Maly plus za to ze grzalka chyba nie jest chinska... Ktos tu kiedys przestrzegal przed nimi. Tak na serio to radzilbym wziac polska Eliko (sam taka kupilem 2kw, ale do wzmacniania Lidla, koszt 50-60pln). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
areks1111 Opublikowano 29 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2013 te chińskie za parę zł to szajs niesamiowity. Kiedyś były fajne grzałki do zagotowania wody w wiadrach - popularne u mnie na wsi. Duża, długa, porządna grzała która sięgała prawie do samego dna. Nie wiem ile mocy, ale migiem zagotowywała wiadro zimnej wody. Ktoś wie czy to jeszcze da sie gdzieś kupić?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 29 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2013 Ktoś wie czy to jeszcze da sie gdzieś kupić?? Z Tablicy ściągnąłem dwie takie, po 1,6kW każda - mega sprawa. Producentem jest szczecińska Selfa, ale ze strony wnioskuję, że już nie produkują. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marbelka Opublikowano 29 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2013 też myślałem o dodatkowej zanurzeniowej w moim warzelnym 37L,bo gotując na płycie ceramicznej 20L szło ok ale zagotowanie 33-35L już byłoby problemem i dodatkowo bałem się o wytrzymałość płyty,zamontowałem więc wewnątrz dwie grzałki po 1600W. Nie boisz się o wytrzymałość płyty? to ok 50kg-masz w instrukcji coś o max obciążeniu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kiedos Opublikowano 29 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2013 Skoro pozwalają 20kg garnki to 80kg mój 40kg zajmuje 4 pola. Mój garnek wystaje nawet za kuchenkę Wysłane z mojego JY-G4 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marbelka Opublikowano 29 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2013 myślę,że te 20kg to max a nie na każde pole,nie ryzykowałbym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kiedos Opublikowano 29 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2013 Na razie najwięcej wierzyłem 30L Wysłane z mojego JY-G4 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 29 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2013 (edytowane) myślę,że te 20kg to max a nie na każde pole,nie ryzykowałbym Jest to wartość obciążenia na jednostkę powierzchni (u mnie wynosi ona max. 25kg dla pola o średnicy D=220mm, czyli swoją płytę mogę obciążać wartością równą 0,065kg/1,00cm2 - informacja podana przez producenta (płyta ceramiczna Whirpool). Wartość obciążenia zależy od nośności spieku ceramicznego z którego wykonana jest płyta grzejna. Producenci płyt ceramicznych zakładają korzystanie z naczyń, których średnica jedynie nieznacznie może przekraczać średnicę pola grzewczego. W przypadkach innych działamy na własne ryzyko. Teoretycznie z powyższej zależności moja płyta (60x60cm) mogła by udźwignąć ponad 200kg, ale na pewno nie odważę się na takie eksperymenty. Zakładam, że jeżeli gar zakrywa dwa pola grzejne, to ma średnicę zbliżona do 40cm i przy łącznej masie do 50kg nie powinno się nic złego stać, ale jak pisałem powyżej, takie korzystnie z płyty to wyłącznie na własne ryzyko. Ja stawiłem max 35kg, ale w garze o średnicy znacznie przekraczającej moje największe pole grzewcze. Edytowane 29 Grudnia 2013 przez korzen16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kiedos Opublikowano 29 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2013 Jak moja TEKA choć z podobnych materiałów jest zbudowana jak to śmiało można stawiać i 100L aby tylko równo i czysto było pod garnkiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
r2less Opublikowano 29 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2013 Ja się właśnie rozglądam za kolejną płytą indukcyjną, bo dotychczasowa przy 18-tej warce jednak pękła. Na samym początku użytkowania zrobiłem garem małe wyszczerbienie z brzegu, a sposób ostaniego pęknięcia wskazuje, że ten mały zadzior mógł jakoś szkło osłabić. Być może jakiś mały twardy okruch był pod garem, a może jeszcze co innego, ciężko zgadnąć. Od tego pierwszego wyszczerbienia postępowałem z płytą jak z jajkiem, a tu trach. Płyta FOLKLIG z IKEI za 999 zeta, raczej nie polecam, choć pewnie gdybym był bardziej ostrożny, to do nieszczęścia by nie doszło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się