Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Drzewo Jeżozwierza Opublikowano 8 Lutego 2014 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2014 Dziś nudząc się troszkę popełniłem taki oto mały i banalnie prosty projekcik, który jak się okazuje lubi robić zamieszanie . Mieszadełko opiera się na: 1. Solidna obudowa, która bez odkształceń utrzyma nawet 3-litrowe startery 2. Wentylator 120mm na 12v 3. Regulator obrotów oparty na podstawowym schemacie aplikacyjnym LM317T (regulowany scalony stabilizator napięcia) 4. 2 magnesy neodymowe umieszczone na wentylatorze ok. 1mm pod powierzchnią płyty 5. "Tuleja" została wykonana z dwóch sklejonych dekielków - jeden od korpusu lustrzanki Canona, drugi od zaślepki bagnetu (wcześniej wykorzystywane jako prosty pierścień pośredni do fotografii makro :-) ) Po uruchomieniu magnesy dookoła zalałem jeszcze żywicą dla pewności, że nic się nie oderwie :-) W następnym tyg. jak dotrze kolba i rdzeń odbędę pierwsze testy praktyczne, a póki co mieszadełko przedstawia się tak: marcin_l85, camilos, Maryh i 5 innych 8 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin_l85 Opublikowano 8 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2014 Dostałeś kolego punkta:) Po co ta miedziana taśma? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drzewo Jeżozwierza Opublikowano 8 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2014 Dzięki Kolego :-) MÓJ PIERWSZY PUNKT!!!!! :-) Miedziana taśma jest tam z tego względu, że obudowa na początku miała służyć do zupełnie innego celu wymagającego ekranowania - oczywiście ekran nie opierałby się tylko na jednym pasku miedzi :-) W każdym razie, trochę pracy i drożdżaki od razu lepiej będą się czuły a najwięcej czasu z całości zajął mi cholerny przełącznik, bo chinole odwrotnie wlutowały diodę podświetlającą i trzeba było rozbierać to małe cholerstwo na czynniki pierwsze i polutować jak trzeba . Jimm 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pszemas Opublikowano 8 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2014 a czy ten regulator obrotów to można gdzieś kupić? bo ja z elektroniki zero... co najwyżej mogę sobie poskładać z gotowych elementów coś.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drzewo Jeżozwierza Opublikowano 8 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2014 W każdym elektronicznym i nie trzeba szukać zestawu do montażu, bo cała elektronika ogranicza się do prostego układu scalonego, dwóch rezystorów, dwóch kondensatorów i potencjometru, więc nawet dla niewprawnego elektronika nie powinno być to żadnym problemem :-). Jak coś, mogę to rozrysować "łopatologicznie" :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin_l85 Opublikowano 8 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2014 (edytowane) Jak coś, mogę to rozrysować "łopatologicznie" :-) Działaj Płytka to jakiś uniwersal? oczywiście ekran nie opierałby się tylko na jednym pasku miedzi :-) Znaczy się służy jako masa / "-" Edytowane 8 Lutego 2014 przez marcin_l85 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
..::maniek::.. Opublikowano 8 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2014 (edytowane) Łopatologiczna wersja bez kondensatorów Edytowane 8 Lutego 2014 przez ..::maniek::.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drzewo Jeżozwierza Opublikowano 8 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2014 (edytowane) Działam działam, płytka tu jest uniwersalna, ale można zmontować to na pająku (choć nie wiem co pająk na to :-) ) - do takiego czegoś nie ma sensu przecież trawić ścieżek . Niebawem wrzucę rysuneczek :-) Miedziana "rzeczka" w tym przypadku jest jako masa. Edytowane 8 Lutego 2014 przez Drzewo Jeżozwierza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drzewo Jeżozwierza Opublikowano 21 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2014 Tak sobie pomyślałem, że zamiast tej elektroniki, można za kilka zł kupić w komputerowym po prostu gotowy regulator prędkości wentylatora ( http://www.kurtmedia.pl/product-pol-376696-REGULATOR-PREDKOSCI-WENTYLATORA-ZALMAN-FAN-MATE-2.html ), podłączamy to pod 12v i po sprawie, mamy ładną płynną regulację. Ja akurat budowałem z tego, co aktualnie miałem pod ręką, ale to tak zupełnie na marginesie :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 21 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2014 Takie coś jest fajnym rozwiązaniem - mam u siebie i się świetnie sprawdza: http://allegro.pl/aab-cooling-fc3-regulator-obrotow-wentylatora-i4053151722.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drzewo Jeżozwierza Opublikowano 21 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2014 A samo mieszadełko - rzecz rewelacyjna, teraz nie wyobrażam sobie pracy bez tego ustrojstwa oczywiście w zestawie z kolbą i rdzeniem :-). Swoją drogą teraz pracuję nad sterylizatorem do małych pierdółek, żeby nie moczyć ich w piro, co wkurza szczególnie w przypadku kapsli, które lubią szybko rdzewieć. Oczywiście jak zrobię, to się pochwalę wynalazkiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tytan56 Opublikowano 24 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2014 Skoro pracujesz nad sterylizatorem to może słyszałeś coś o sterylizacji ozonem? Tak się zastanawiam, bo też mnie wkurza piro, a akurat posiadam ozonator. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 24 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2014 coś o sterylizacji ozonem? se poczytaj jak już szukać nie chcesz http://www.piwo.org/topic/13188-dezynfekcja-ozonem/page__hl__ozonem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tytan56 Opublikowano 24 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2014 No i se poczytałem, dziękuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drzewo Jeżozwierza Opublikowano 24 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2014 Jaki odzew :-). Ja myślę tu o sterylizowaniu małych rzeczy (kapsle, wężyki itp) 9-11W lampą TUV zamkniętą w szczelnym pojemniku - która swoją drogą też jakieś tam niewielkie ilości ozonu wytwarza, z większymi rzeczami (fermentory) radzę sobie piro. Sterylizowanie pierdół lampą jest po prostu mniej upierdliwe. Oczywicie z racji tego, że promienie nie są zbyt dobre dla człowieka, obudowa musi być światłoszczelna i zastosowany będzie wyłącznik, który będzie automatycznie wyłączał lampę w przypadku otwarcia sterylizatora. Planowana wielkość komory sterylizatora to ok. 20x30x10 cm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Opublikowano 24 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2014 Całkiem ciekawe rozwiązanie. Jak już będziesz to mieć zrobione to wrzuć jakieś fotki albo coś i oczywiście wrażenia z użytkowania bo jestem ciekawy jak to się może sprawdzać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
micheal_paku Opublikowano 12 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2014 podłączamy to pod 12v i po sprawie, właśnie a co z 12v, pod co to podłączyłeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drzewo Jeżozwierza Opublikowano 19 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2014 12V jest z jakiegoś małego zasilacza impulsowego (12v / 1A), który kiedyś służył chyba do jakiejś ramki cyfrowej. Sądzę, że tu jakikolwiek zasilacz uniwersalny z elektronicznego za kilka złociszy spokojnie da radę, bo prąd to pobiera znikomy . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
br.an.tr Opublikowano 23 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2014 Miałeś narysować schemat regulatora obrotów i jakie części dokładnie użyłeś dwóch rezystorów, dwóch kondensatorów i potencjometru , Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drzewo Jeżozwierza Opublikowano 1 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2014 (edytowane) Przyznam się, że nie pamiętam rezystorów, ale możesz spokojnie robić wg rysunku wrzuconego powyżej przez Mańka czyli 260 Ohm oraz 1kOhm, potencjometr 1 kOhm. Dodałem jeszcze dwa kondziory, jeden 470uF 35V na wejściu zasilania i ok. 10uF 35V równolegle z wentylatorem. Edytowane 1 Sierpnia 2014 przez Drzewo Jeżozwierza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drzewo Jeżozwierza Opublikowano 1 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2014 (edytowane) A to już nowa wersja mieszadła, bo pozyczyłem koledze, któremu niestety wypadło podczas przenoszenia i skończyło swój żywot (połamany wentylator). A więc: Moja przyjaciółka od kilkunastu lat okazała się tu niezwykle pomocna Po wyrzuceniu uszkodzonego i prowizorycznie zamontowanego wentylatora wydłubałem ładnie dziurkę na gniazdo 230V, zamontowałem też zasilacz 15V - zależało mi, by zasilać mieszadełko prosto z sieci. Kabelki poukładane, można przejść dalej Nowy wentylator montuję już dość solidnie, opiera się na dwóch przykręconych od spodu beleczkach i jest przykręcony dwiema śrubkami. W prawym dolnym rogu też widać prostą izolację zabezpieczającą przed napięciem sieciowym, która okazała się bardzo pomocna przy ustawianiu i wyważaniu wentylatora. Jak widać - działa . Na płaszczyźnie widać wyrysowane ołówkiem dwa okręgi ułatwiające właściwe umiejscowienie magnesów - włączamy wentylator i przykładamy ołówek we wcześniej ustalonych miejscach tak, by odległość pomiędzy krawędziami okręgów odpowiadała średnicy magnesu, potem tylko jedna linia centralnie przez środek kółka i mamy idealnie wyznaczone miejsca do przyklejenia neodymów Niestety obudowa miała tendencję do uginania sie pod ciężarem startera, co skutkowało ocieraniem magnesów o pokrywę. Wklejenie na żywicę dwóch poprzeczek i kawałka znalezionej w skrzynce blachy skutecznie usztywniło całą konstrukcję tak, że napełniona wodą kolba praktycznie nie powoduje żadnego odkształcenia pokrywy. Klejenie magnesów, również na żywicę. Jak się okazało, idealnym narzędziem do ustawienia odpowiedniego dystansu pomiędzy magnesami okazał się patyk od lizaka . Oczywiście po wyschnięciu żywicy patyk został usunięty. Mocowanie magnesów do wentylatora, jak już kiedyś w poprzedniej wersji opisywałem, zrobione z dekielków od lustrzanki Canona, pewnie z Nikona też by się dało, a Sony wiadomo, że się nie nadaje Pierwsze testy praktyczne, czyli się kręci i w porównaniu do wcześniejszej wersji pracuje stabilniej i znacznie ciszej, udało mi się w końcu dobrze wyważyć to wirujące cholerstwo Podświetlenie gałki zrobiłem ... bo miałem na to ochotę. Oczywiście w rzeczywistości wygląda to sporo lepiej . Podświetlenie zapala się w momencie podłczenia ustrojstwa do prądu. EDIT: uzupełniłem opis montażu magnesów na wentylatorze. Edytowane 2 Października 2014 przez Drzewo Jeżozwierza MagicznyJanusz i leech 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi666 Opublikowano 6 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2014 (edytowane) Łopatologiczna wersja bez kondensatorów taki układ daje mi od 5,9v do 7,1v na wiatrak, powienien chyba do 12v dawać? Edytowane 6 Sierpnia 2014 przez zibi666 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość arczi_901 Opublikowano 6 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2014 Ma ktoś może dobry sposób jak ustawić magnes z dysku HDD żeby nie było drgań ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
br.an.tr Opublikowano 7 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2014 Mi się wydaje ale nie jestem pewny. Robimy podwyższenie aby magnes nie zakłócał pracy wiatraczka. A na to podwyższenie mocujemy blachę i wtedy kładziemy magnes i przesuwamy i ustawiamy magnes. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 8 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2014 Ma ktoś może dobry sposób jak ustawić magnes z dysku HDD żeby nie było drgań ? Korek od butelki z wina. MagicznyJanusz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi