dMYGOo Opublikowano 30 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2014 (edytowane) Cześć, mam do oceny kolejną recepturę. (nie bijcie ) Moim celem jest uzyskanie piwa w stylu belgian dark stong ale. Zasyp na 20 l (docelowo 17 l gotowego piwa): 5 kg słodu pilzneńskiego 1 kg słodu monachijskiego 500 g słodu carapils 500 g słodu biscuit 100 g pszenicznego słodu czekoladowego Chmielenie: na 45-50 min Golden Styrian 30 g Saaz 30 g Drożdże Safale S-33 Moje obawy dotyczą filtracji przy 21 Blg i 7 kg zasypu. Myślałem również o opcji zastąpienia chmielu Saaz Motueką (w duchu "nowej fali") i podzielenie. Wtedy chmielenie wyobrażam sobie tak: Golden Styrian 30 g na 45 min Motueka 15 g na 50 min Motueka 15 g chmielenie na zimno Edytowane 30 Września 2014 przez dMYGOo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dario Opublikowano 30 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2014 (edytowane) A gdzie cukier kandyzowany? W belgijskich piwach jest wskazany dodatek cukru dla zwiększenia odfermentowania, żeby piwo było bardziej wytrawne. Daj z 10-15%. Tutaj masz przykładową recepturę: http://www.piwo.org/blog/25/entry-58-309-quadrupel/ Edytowane 30 Września 2014 przez Dario dMYGOo 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 30 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2014 przemyśl dodatek słodu Special, dość często pojawia się w recepturach na BDSA zazwyczaj dodaje się też nieco cukru (do gotowania lub w trakcie fermentacji gdy kończy się faza wysokich krążków) z filtracją nie powinno być większych problemów, warzyłem BDSA z 8kg słodu w zeszłym tygodniu i wszystko poszło gładko gęstość powinieneś uzyskać, ale przygotuj się na nieco dłuższe gotowanie - u mnie osiągnięcie 21 blg przy tego typu zasypie wymaga około 2 godzin gotowania jakbym się miał bawić w chmiele z NZ, to brałbym raczej Pacific Jade dMYGOo 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 30 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2014 A dlaczego chcesz dać pół kilo carapilsa? No i drożdże... Na S-33 belgijskości może być jak na lekarstwo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dMYGOo Opublikowano 30 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Września 2014 jakbym się miał bawić w chmiele z NZ, to brałbym raczej Pacific Jade Myślałem o Motuece ze względu na jej koneksje z Saazem No i drożdże... Na S-33 belgijskości może być jak na lekarstwo Na wlp 545 mnie nie stać. masz inny pomysł na drożdże do tego piwa? Co do zasypu, rozważam zastąpienie 1 kg pilzneńskiego taką samą ilością cukru kandyzowanego oraz carapilsa specialem. Obawiam się jednak, że kolor będzie za ciemny. Może zrezygnować z czekoladowego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 30 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2014 No to już sam sobie musisz odpowiedzieć czy chcesz robić piwa jak najlepsze, czy robić po kosztach. Do piwa o takiej mocy i tak najlepiej byłoby użyć gęstwy, wiec już cena drożdży rozkłada się na co najmniej 2 piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Green Fox Opublikowano 30 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2014 Można pójść w trochę bardziej wiejsko-przyprawowe klimaty i użyć T-58, jeżeli na pewno chcesz stosować suche? Powinny odfermentować głęboko, co pozytywnie wpłynie na wytrawność piwa. Może w zasypie zastąpić część słodu pilzneńskiego słodem klepiskowym, dla uwydatnienia słodowego charakteru? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 30 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2014 T-58 wcale mi tak głęboko nie schodziły, nie liczyłbym na wytrawnego quadrupla przy tych drożdżach. Napisz skąd jesteś, może ktoś w twojej okolicy ma gęstwę na zbyciu. Jest zresztą odpowiedni wątek: http://www.piwo.org/topic/4027-oddam-poszukuje-gestwe/ dMYGOo 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepe11 Opublikowano 30 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2014 jakbym się miał bawić w chmiele z NZ, to brałbym raczej Pacific Jade Myślałem o Motuece ze względu na jej koneksje z Saazem No i drożdże... Na S-33 belgijskości może być jak na lekarstwo Na wlp 545 mnie nie stać. masz inny pomysł na drożdże do tego piwa? Co do zasypu, rozważam zastąpienie 1 kg pilzneńskiego taką samą ilością cukru kandyzowanego oraz carapilsa specialem. Obawiam się jednak, że kolor będzie za ciemny. Może zrezygnować z czekoladowego? W Belgach drożdże to podstawa , kupisz jedną saszetkę płynnych i możesz na nich robić piwa do zimy zaczynając od słabszych kończąc na powyższym projekcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 1 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2014 Na wlp 545 mnie nie stać. masz inny pomysł na drożdże do tego piwa? Drożdże do belgów to podstawa, na tych to będziesz miał Old Ale albo ewentualnie barleywina a nie BDSA. Z suchych masz z Fermentisa T-58, i nowe Abbaye, z Danstar Belle Saison, nawet Blanche z Brewferma mogą być dobre. I jak pisał Adamsky T-58 schodzą bardzo słabo, nawet raczej zbyt słabo do takiego piwa, ja na T-58 dodał bym z 10-20% cukru. A tak w ogóle to zrezygnował bym z tych chmieli i chmielił najtańszymi (np Lubelski, Marynka, IUNGA) a kupił porządne drożdże płynne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 17 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2016 Szykuję się do BDSA. Znalazłem przepis na klon Gulden Draak, wg. użytkowników forum pochodzący z Clone Brews. Czy ktoś ma książkę i jest w stanie to sprawdzić? http://hbd.org/brewsandviews/messages/15516/18763.html?1068047815 Zasyp Pilzneński 13 lb 5,9 kg 67% Pale ale 4 lb 1,8 kg 20,50% Pszeniczny 1 lb 0,45 kg 5% Crystal 65L 14 oz 0,40 kg 4,50% Aromatic 4 oz 0,113 kg 1% Cara Munich 3 oz 0,085 kg 1% Biscuit 2 oz 0,057 kg 0,75% Zacieranie 90 minut 66 °C Warzenie Brewers gold 1 oz 28 g '90 Clear candi sugar 0,5 lb 0,23 kg '90 Styrian Golding 0,25 oz 7 g '15 Mech irlandzki łyżeczka '15 BLG: 26-27 FG: 5-6,5 IBU: 26 ABV: 10,5 Alternatywnie rozważam klon Bernardusa. Jakieś doświadczenia z tymi dwoma recepturami? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ori2go Opublikowano 17 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2016 Cześć A jakie drożdże? Od nich powinno się zaczynać recepturę. Wysłane z mojego Kruger Matz 0793 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 17 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2016 (edytowane) A jakie drożdże? Jasne. Teraz na BPA rozgrzewam FM 26 Belgijskie pagórki czyli jak chcą internety ten sam szczep co Wyeast 3522 Belgian Ardenne. Wspomniany powyżej przepis poleca Wyeast 1388 albo 3787, ale nie o to pytałem W tzw. międzyczasie znalazłem kolejny książkowy: BDSA z Brewing Classic Styles - Jamil Zainasheff OG: 24,4 | FG: 6 | ABV: 10,6 | IBU: 31 7 galonów - 26,5 l (a nawet więcej) filtratu o BLG=21 do warzenia Zasyp: 6,8 kg pilzneńskiego 1,36 kg monachijskiego 0,45 kg Aromatic 20 L 0,45 kg CaraMunich 60 L 0,45 kg Special B 120 L 0,227 kg melanoidynowego 28 L 0,227 kg pszenicznego Zacieranie: 67°C (60 minut?) Warzenie: 90 minut - chmiel na 60 minut: 69 g Hellertau 4%AA Mam na oku jeszcze kopię Brew like a monk, i jak dam radę z niej ściągnąć to też przepisze tutaj. Ale pytania wciąż w mocy: Czy ma ktoś Brew clones (w dowolnej formie) i może potwierdzić prawdziwość tego przepisu. Ewentualnie wręcz robił wg niego piwo (a ja nie dotarłem do tego w zapiskach). edit: książka znaleziona, przepis jak powyżej. Super. Edytowane 18 Kwietnia 2016 przez zasada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się