bnp Opublikowano 29 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2011 kolega sobie kupi trochę a amylazy do surowców niesłodowanych i nie będzie żadnych ale to żadnych problemów z filtracją http://www.winohobby.biz/index.php?cat_id=140 lub taniej i sprawdzone http://www.bimberhobby.pl/product.php?id_product=23 jak napiszesz do koleśia to ci sprzeda tylko 1 enzym dawkowanie to 1-2 ml na 2-4 kg kaszy maki lub ryżu idealnie przerabia się ryż, wydajność powala pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 4 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2011 Numer warki: 60 :beer::beer: Nazwa: II CKPD Bitter Styl: Extra Special/Strong Bitter (English Pale Ale) (8C) Wielkość warki: 20 L Gęstość: 13,5 Blg Kolor: 36 EBC Goryczka: 37 IBU Kalorie: 181 kcal w małym piwie Składniki: Pilzneński Litovel 4.100 kg Monachijski Weyermann 0.800 kg Crystal 150 0.100 kg Caramunich? TYPE II 0.325 kg Palony Żywiecki 0.075 kg Marynka 30.000 g 60.000 min Fuggles 15.000 g 15.000 min First Gold 20.000 g 15.000 min drożdże Safale S-04 Zacieranie: 30 min Maltozowa 62,0 °C 30 min Dekstrynowa 72,0 °C 5 min Wygrzewanie zacieru 75,6°C Gotowanie: 60 min Woda/Słód = 4/1 Wydajność efektywna w/g Brewtarget: 65% Wszystkie wartości teoretyczne z wyliczeń, jutro jak się samo schłodzi zadam drożdże i zmierzę gęstość i objętość Piwo warzone pokazowo podczas finału II Częstochowskiego Konkursu Piw domowych Bractwa Piwnego, warzone w kociołku, z wysładzaniem więc wydajność pewnie wyższa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 5 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2011 Sprawdziłem Bittera: 19L, 15,5°Blg, czyli wydajność 72%. Zadane drożdżami S-04. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 17 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2011 Numer warki: 61 Nazwa: No 61 Pils na niemieckich chmielach Styl: German Pilsner (Pils) (2A) Wielkość warki: 60 L Gęstość: 13,5 Blg Kolor: 7,5 EBC Goryczka: 29 IBU Kalorie: 179 kcal w małym piwie Składniki: Pilzneński Litovel 11.000 kg Carahell 0.500 kg Brewers Gold 80.000 g 60.000 min Hallertauer Mittelfrüh 80.000 g 15.000 min Hallertauer Mittelfrüh 20.000 g 5.000 min drożdże Zymoferm Z003 German Allround Zacieranie: 45 min Maltozowa 64,0 °C 45 min Dekstrynowa 72,0 °C 5 min Wygrzewanie zacieru 75,6°C Gotowanie: 70 min Woda/Słód = 3/1 Wydajność efektywna w/g Brewtarget: 92% Czeka mnie jednak sporo przeróbek w HERMSie, szybkozłączki się zapychają przy cyrkulacji zacieru, wężyki się zgniatają od ciśnienia, muszę zrobić stojak i połączyć to bezpośrednio miedzią wszystko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 19 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2011 No niestety ale ponad 50cio godzinny lagtime drożdży to dla mnie przegięcie. Starter jak zawsze 2L na mieszadle magnetycznym, tym razem 2 dniowy, ale i tak był podejrzanie mało mętny pod koniec. Drożdże Zymoferm Z003 German Allround z datą przydatności (bezstarterową...) do 22/04/2011, musiały być już tam same zdechlaki. Zadaję trzymanymi na czarną godzinę uwodnionymi S-23, mam nadzieję, że tym razem fermentacja ruszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 10 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Września 2011 W końcu mogłem spokojnie uwarzyć piwo, a w zasadzie dwa za jednym zamachem: Numer warki: 62 Nazwa: Summer Ale Styl: American Pale Ale (10A) Wielkość warki: 23 L Gęstość: 13 Blg Kolor: 10 EBC Goryczka: 36 IBU Kalorie: 175 kcal w małym piwie Składniki: Pilzneński Litovel 4.00 kg Cara 30 0.40 kg Monachijski 0.35 kg Nugget 25.0 g 60.000 min Liberty 25.0 g 10.000 min drożdże US-05 pół saszetki Zacieranie: 35 min Maltozowa 62,0 °C 30 min Dekstrynowa 72,0 °C 5 min Wygrzewanie zacieru 75,6°C Gotowanie: 70 min Woda/Słód = 4/1 Wydajność efektywna w/g Brewtarget: 82% Numer warki: 63 Nazwa: American Amber Ale Styl: American Amber Ale (10B) Wielkość warki: 23 L Gęstość: 13 Blg Kolor: 22 EBC Goryczka: 30 IBU Kalorie: 174 kcal w małym piwie Składniki: Pilzneński Litovel 4.10 kg Crystal 145 0.60 kg Nugget 22.0 g 60.000 min Liberty 15.0 g 5.000 min drożdże US-05 pół saszetki Zacieranie: 30 min Maltozowa 62,0 °C 40 min Dekstrynowa 72,0 °C 5 min Wygrzewanie zacieru 75,6°C Gotowanie: 70 min Woda/Słód = 4/1 Wydajność efektywna w/g Brewtarget: 83% Czas sumaryczny obu warek: 7,5h Przeprosiłem się z kociłekiem a'la Lidl i wszystko poszło bardzo sprawnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 18 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Września 2011 Numer warki: 64 Nazwa: H-alt Styl: Düsseldorf Altbier (7C) Wielkość warki: 25 L Gęstość: 12,4 Blg Kolor: 22 EBC Goryczka: 39 IBU Kalorie: 165 kcal w małym piwie Składniki: Pilzneński Litovel 3.60 kg Cara 145 0.40 kg Monachijski 0.60 kg Caramunich II 0.25 kg Brewers Gold 20.0 g 60 min Marynka 30.0 g 60 min Hallertauer Hersbrucker 20.0 g 15 min drożdże US-05 gęstwa Zacieranie: 30 min Maltozowa 62,0 °C 30 min Dekstrynowa 72,0 °C 5 min Wygrzewanie zacieru 75,6°C Gotowanie: 70 min Woda/Słód = 4/1 Wydajność efektywna w/g Brewtarget: 83% Czasu nie mierzyłem, chill-out Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 27 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2011 Dzisiaj zrobiłem turbo-dniówkę Numer warki: 65 Nazwa: Może w końcu Pils Styl: German Pilsner (Pils) (2A) Wielkość warki: 27 L Gęstość: 12,4 Blg Kolor: 8 EBC Goryczka: 38 IBU Kalorie: 165 kcal w małym piwie Składniki: Pilzneński Litovel 4.80 kg Carahell 0.30 kg Marynka 25.0 g 60 min Marynka 25.0 g 30 min Hallertauer Tradition 30.0 g 15 min Hallertauer Tradition 40.0 g 0 min drożdże Munich Lager starter 2L zdekantowany Zacieranie: 5 min Białkowa 52,0 °C 40 min Maltozowa 62,0 °C 30 min Dekstrynowa 72,0 °C 5 min Wygrzewanie zacieru 75,6°C Gotowanie: 70 min Woda/Słód = 3,7/1 Wydajność efektywna w/g Brewtarget: 85% Numer warki: 66 Nazwa: Jasny Gwint Styl: Weizen/Weissbier (15A) Wielkość warki: 25,5 L Gęstość: 12,2 Blg Kolor: 7 EBC Goryczka: 13 IBU Kalorie: 162 kcal w małym piwie Składniki: Pilzneński Litovel 2.00 kg Pszeniczny 2.00 kg Pszenica niesłodowana 2.00 kg (skleikowana) Hallertauer Hersbrucker 40.0 g 60 min drożdże Wyeast - Weihenstephan Weizen gęstwa od Artura i Sary, dzięki Zacieranie: 15 min Ferulikowa 44,0°C 10 min Białkowa 52,0 °C 30 min Maltozowa 62,0 °C 30 min Dekstrynowa 72,0 °C 5 min Wygrzewanie zacieru 75,6°C Gotowanie: 70 min Woda/Słód = 3,3/1 Wydajność efektywna w/g Brewtarget: 72% Numer warki: 67 Nazwa: Ciemna Gwiazda Styl: Dunkelweizen (15B) Wielkość warki: 26,5 L Gęstość: 12,6 Blg Kolor: 37 EBC Goryczka: 12 IBU Kalorie: 168 kcal w małym piwie Składniki: Pilzneński Litovel 1.20 kg Pszeniczny ciemny 3.00 kg Monachijski 0.80 kg Caraamber 0.30 kg Barwiący Strzegom 0.10 kg (do wygrzewania) Hallertauer Hersbrucker 40.0 g 60 min drożdże Wyeast - Weihenstephan Weizen gęstwa od Artura i Sary, dzięki Zacieranie: 15 min Ferulikowa 44,0°C 10 min Białkowa 52,0 °C 30 min Maltozowa 62,0 °C 30 min Dekstrynowa 72,0 °C 5 min Wygrzewanie zacieru 75,6°C Gotowanie: 70 min Woda/Słód = 3,3/1 Wydajność efektywna w/g Brewtarget: 79% Czas łączny: 12h, uffffffff Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 27 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2011 no to zaszalałeś... ~80l za jednym posiedzeniem, będzie co pić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 27 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2011 Ty Pstrowski 300% normy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 27 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2011 Trzy warki w jeden dzień Ładnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi Opublikowano 27 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2011 Gratulacje ja też miałem taki dzień w życiu a raczej dobę,ale po tym spałem jak niemowlak i jeszcze mi się śniło że kolejne piwo warzę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 9 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2011 Numer warki: 68 Nazwa: Pszeźlak Styl: Weizenbock (15C) Wielkość warki: 23,0 L Gęstość: 18,0 Blg Kolor: 45 EBC Goryczka: 16 IBU Kalorie: 246 kcal w małym piwie Składniki: Pilzneński Litovel 2.50 kg Pszenica niesłodowana 3.00 kg Monachijski 1.50 kg Crystal 150 0.50 kg Melaidynowy 0.20 kg Caramunich II 0.40 kg Special B 0.30 kg Lomik 50.0 g 70 min drożdże Wyeast - Weihenstephan Weizen gęstwa Zacieranie: 50 min Kleikowanie pszenicy 70,0 °C 30 min Maltozowa 64,0 °C 40 min Dekstrynowa 72,0 °C 5 min Wygrzewanie zacieru 75,6°C Gotowanie: 70 min Woda/Słód = 2,1/1 Wydajność efektywna w/g Brewtarget: 72%, lipna, ale przy tej gęstości zacieru to norma Czas: nie liczyłem, na luzie, w międzyczasie kolacja mieście W międzyczasie również: Rozlana warka 66 - FG 3,5°Blg, 1 KEG (nagazowanie sztuczne) + 15 butelek (40 g glukozy) Rozlana warka 67 - FG 3,0°Blg, 1 KEG (nagazowanie sztuczne) + 15 butelek (40 g glukozy) Spróbowany Pils z warki 65, super Do jutra na przerwie diacetylowej, choć w sumie go nie wyczuwam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 10 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2011 Numer warki: 69 Nazwa: Boczek Styl: Ur-Bock Wielkość warki: 27,0 L Gęstość: 17,0 Blg Kolor: 26 EBC Goryczka: 24 IBU Kalorie: 233 kcal w małym piwie Składniki: Pilzneński wędzony 4.00 kg (produkcja Marzeny ) Monachijski 2.40 kg Amber 65 0.50 kg Melaidynowy 0.20 kg Magnum 20.0 g 60 min Tradition 20.0 g 15 min drożdże Munich Lager gęstwa (330 ml) Zacieranie: 30 min Maltozowa 62,0 °C 45 min Dekstrynowa 72,0 °C 5 min Wygrzewanie zacieru 75,6°C Gotowanie: 70 min Woda/Słód = 2,8/1 Wydajność efektywna w/g Brewtarget: 87% Czas: jakieś 6h Pils z warki 65 przelany na cichą fermentację, FG 3,8°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 10 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2011 I jak ten wędzony słód? Daje wędzonką? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 10 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2011 I jak ten wędzony słód? Daje wędzonką? Daje, słód miał piękny zapach, jak to się przełoży na smak, tym bardziej w koźlaku - zobaczymy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 21 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2011 Numer warki: 70 Nazwa: Lekki Bitter Styl: Standard/Ordinary Bitter (8A) Wielkość warki: 27,0 L (Do fermentora 25L, 2 L zamrożone) Gęstość: 10,0 Blg Kolor: 21 EBC Goryczka: 32 IBU Kalorie: 131 kcal w małym piwie Składniki: Pale Ale 3.90 kg Cara 30 0.20 kg Palony Żywiecki 0.07 kg Chmiele: Pilgrim 34.0 g 60 min First Gold 20.0 g 1 min drożdże Wyeast - London Ale (starter 2L) Zacieranie: 90 min Kompromisowa 67,5 °C 5 min Wygrzewanie zacieru 75,6°C Gotowanie: 70 min Woda/Słód = 4/1 Wydajność efektywna w/g Brewtarget: 86% Czas: jakieś 5,5h Starter przed schłodzeniem pachniał ładnie, ale po schłodzeniu i zlaniu płynu wyszedł jakiś siarko-wodór, mam nadzieję, że był ok. Rozlew: Pils z warki 65 - 1 KEG gazowany sztucznie + 7 litrów z 50g glukozy do butelek Weizenbock z warki 68 - 1 KEG + 6,5L do butelek z łącznie 100 glukozy, FG 7 Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 29 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2011 Numer warki: 71 Nazwa: 110 IBU Barleywine Styl: American Barleywine (19C) Wielkość warki: 15,0 L (plus litr z osadów na startery) Gęstość: 25,0 Blg Kolor: 30 EBC Goryczka: 110 IBU Kalorie: 353 kcal w małym piwie Składniki: Pale Ale 6.00 kg Cara 30 0.35 kg Crystal 150 0.40 kg Amber 65 0.15 g Chmiele: Columbus 40 g 60 min Nugget 40 g 30 min Liberty 30 g 15 min Liberty 50 g 5 min drożdże Wyeast - London Ale gęstwa 200 ml Zacieranie: 120 min Kompromisowa 67,5 °C 5 min Wygrzewanie zacieru 75,6°C Gotowanie: 90 min Woda/Słód = 2,7/1 Wydajność efektywna w/g Brewtarget: 76% Czas: jakieś 6h Spróbowałem brzeczki: to będzie zabijacz neronów Rozlew: Urbock z warki 69 - 1 KEG + 9L do butelek Bitter w warki 70 - 1 KEG + 9L do butelek oba piwa bez cichej fermentacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 29 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2011 Spróbowałem brzeczki: to będzie zabijacz neronów Przecież Neron już nie żyje Chyba neUronów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 29 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2011 Przecież Neron już nie żyje Chyba neUronów No dobra neronom się udało, neurony zginą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 6 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2012 Numer warki: 72 Nazwa: Pils bohemski Styl: Bohemian Pilsener (2B) Wielkość warki: 25,1 L Gęstość: 13,0 Blg Kolor: 7 EBC Goryczka: 39 IBU Kalorie: 174 kcal w małym piwie Składniki: Bohemian Pilsener 4.70 kg Monachijski 0.40 kg Chmiele: Lomik 60 g 60 min Lomik 30 g 30 min Lomik 60 g 15 min Lomik 30 g 5 min drożdże Wyeast - Munich Lager gęstwa 200 ml Zacieranie: 10 min Białkowa 52,0 °C 25 min Maltozowa 62,0 °C 40 min Dekstrynowa 72,0 °C 5 min Wygrzewanie zacieru 75,6°C Gotowanie: 70 min Woda/Słód = 4/1 Wydajność efektywna w/g Brewtarget: 83% Numer warki: 73 Nazwa: Pils gorzki Styl: German Pils (2A) Wielkość warki: 35,0 L Gęstość: 13,4 Blg Kolor: 6 EBC Goryczka: 48 IBU Kalorie: 180 kcal w małym piwie Składniki: Pilzneński Weyermann 6.20 kg Bohemian Pilsener 0.30 kg Chmiele: Marynka 48 g 60 min granulat Marynka 54 g 30 min szyszka Lubelski 50 g 15 min szyszka drożdże Wyeast - Munich Lager gęstwa 250 ml Zacieranie: 10 min Białkowa 52,0 °C 40 min Maltozowa 62,0 °C 30 min Dekstrynowa 72,0 °C 5 min Wygrzewanie zacieru 75,6°C Gotowanie: 70 min Woda/Słód = 4/1 Wydajność efektywna w/g Brewtarget: 94% Czas łączny obu warek: jakieś 9h Sprawdziłem Barleywine po 8 dniach fermentacji: niecałe 8 °Blg - super , potrzymam jeszcze 2-3 dni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 9 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2012 Barleywine odfermentowało do 7,9 °Blg, drożdże wydają się być w dobrej kondycji co dobrze wróży refermentacji. Zebrałem gęstwę i przelałem na krótką cichą fermentację. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 12 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2012 Barleywine odfermentowało do 7,9 °Blg, drożdże wydają się być w dobrej kondycji co dobrze wróży refermentacji. Zebrałem gęstwę ... Hmm... nie za mocne piwo na zbieranie gęstwy? Tzn zebrać zawsze można, ale czy zamierzasz ją jeszcze wykorzystać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 12 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2012 Hmm... nie za mocne piwo na zbieranie gęstwy? Tzn zebrać zawsze można, ale czy zamierzasz ją jeszcze wykorzystać? Ano zobaczymy, wyglądały zdrowo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 12 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2012 Jesteś w stanie to ocenić nieuzbrojonym okiem ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się