Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Mateusz Papiernik Opublikowano 26 Stycznia 2015 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2015 (edytowane) Cześć, Żaden kalkulator Plato/SG z refraktometru przed i po fermentacji na Androida mnie nie zadowalał, bo albo były za duże, albo używały tylko jednego wzoru (np. BrewBuddy - funkcja wielomianowa Terrilla). Na komputerze z reguły używam kalkulatora na stronie Northern Brewer, ale na telefonie jest niewygodny, a w kuchni z reguły telefon mam pod ręką, a nie komputer. W firmie w wolnych przebiegach popełniliśmy prostą aplikację na Androida, która robi to tak jak ja chciałem, na prywatny użytek. Może komuś z Was tez się przyda https://play.google.com/store/apps/details?id=makimo.pl.refractometer Do wprowadzenia albo jeden albo dwa odczyty w Brix z refraktometru + współczynnik korekcji (domyślnie 1.04). W przypadku obliczeń tylko przed fermentacją następuje korekta o współczynnik + przeliczenie na SG. W przypadku odczytu również po fermentacji, na wyjściu dodatkowo SG + Plato przeliczone po fermentacji + ABV. Gęstość z wzoru PrimeLab (z Northern Brewer) i liniowego wzoru Terrilla (z seanterrill.com), ABV z http://byo.com/hops/item/1313-refractometers p.s. nie sugerujcie się proszę idiotycznym opisem na Google Play, zostało wrzucone byle szybciej, bo potrzebowałem "na już" ;-) W wolnej chwili trochę to ugładzę. Pozdrawiam! M. Edytowane 26 Stycznia 2015 przez Mateusz Papiernik Fidel, Mates, Xenocyd i 18 innych 21 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 26 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2015 Dodaj jeszcze możliwość wprowadzenia OG w Plato/Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateusz Papiernik Opublikowano 26 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2015 Znaczy, chciałbyś możliwość wprowadzenia wartości przed korekcją o współczynnik korekcji brzeczki? Bo przecież odczyt z refraktometru przed fermentacją de facto jest w plato, +/- korekta o ~1.04. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 26 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2015 Różnica nie wielka ale jest. Na dziesiątce 0.4 stopnia na 25 1 stopien Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateusz Papiernik Opublikowano 26 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2015 To fakt. Jak rozumiem, przed fermentacją mierzysz spławikiem, a po fermentacji refraktometrem? O takiej kombinacji nie pomyślałem. Rzucę do dorobienia w wolnej chwili Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 27 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2015 Dzięki za programik! Życie znowu stało się proste. Jak jeszcze będzie ta opcja żeby zamiennie wpisywać brix lub blg to ogień! Dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateusz Papiernik Opublikowano 27 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2015 Dorobimy, dorobimy Dzięki za miłe słowo. panta_rei 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 27 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2015 Super tego brakowało Toolkit na androida trochę nie wygodny był i podawał przybliżone wartości, wypróbuje przy następnym warzeniu! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wania Opublikowano 28 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2015 Super, zainstalowana Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 28 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2015 Zainstalowałem ale refraktometru jeszcze nie mam . Przelicznik jak się zmieni na 1.00 to chyba blg. Program prosty bez bajerów i reklam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateusz Papiernik Opublikowano 28 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2015 Jak się zmieni na 1.0 to Blg - ale na obu odczytach. Dodamy, żeby mogło być inaczej przed fermentacją, a inaczej po. Reklam nigdy nie będzie - napisaliśmy to na mój prywatny użytek i za reklamy bym obcinał premie ;-) A na serio - cieszę się, że komuś poza mną się ta aplikacja przyda Mam nadzieję również rozbudować ją o parę innych przydatnych rzeczy obok, ale ne robiąc "tłoku". Lubię sobie życie ułatwiać, a nie utrudniać, i tak był jej cel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xenocyd Opublikowano 28 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2015 Pomimo, że mam mobilną wersję BS na telefonie i ona ma narzędzia to przeliczania odczytu refkraktometru, to i tak sobie zainstalowałem Łatwo, prosto, bez zbędnego klikania - gdyby wszystkie aplikacje były tak użyteczne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateusz Papiernik Opublikowano 4 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2015 Poszedł update, da się ustawić inny współczynnik korekcji brzeczki dla przed i po fermentacji, lub odznaczyć jedną z wartości - przy odznaczeniu użycia współczynnika dla Brix przed fermentacją ten odczyt brany jest bez żadnych obliczeń, czyli jak Blg z hydrometru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 4 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2015 A można dodać przelicznik z OG/FG? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateusz Papiernik Opublikowano 4 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2015 Znaczy, konwerter SG na Plato, czy liczenie alkoholu na podstawie obu odczytów z hydrometru w Blg/Plato? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 4 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2015 Dokładnie tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateusz Papiernik Opublikowano 4 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2015 Przyjmuję Nie obiecuję jak szybko, firmowe projekty na razie biorą górę - ale jak będzie chwila wolnego, to się dorobi. GB... 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 4 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2015 Przyjmuję Nie obiecuję jak szybko, firmowe projekty na razie biorą górę - ale jak będzie chwila wolnego, to się dorobi. Wykonałeś fajny, prosty, darmowy programik i nic nie chcesz w zamian Jeśli kiedyś będziesz w Kielcach to się wcześniej odezwij, poczęstuję Cię moim piwkiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
1therion Opublikowano 9 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2015 Ściągnąłem, użyłem, tego dokładnie potrzebowałem (bo wcześniej musiałem biegać do komputera by przeliczyć wskazania na jakiejś www). Jedna mała modyfikacja, jaką mógłbym zasugerować, to podawanie też procentowego odfermentowania (skoro masz już OG i FG, to tylko kwestia jednego przeliczenia). Mała zmiana, a całkiem pokaźna nowa funkcjonalność (a mi oszczędzi jednego wklepywania tych danych do arkusza ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 9 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2015 Czy to ma jakieś ograniczenia co telefonu/wersji androida ? Bo pojawia mi się komunikat "Aplikacja jest niezgodna z Twoim urządzeniem." Telefon http://www.mgsm.pl/pl/katalog/sonyericsson/livewithwalkman/Sony-Ericsson-Live-with-Walkman.html Android 2.3.4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateusz Papiernik Opublikowano 9 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2015 4.0+. Niestety, użycie starszych wersji wg statystyk marketu to mniej niż 10% - koszt developmentu na starsze wersje Androida względem tylko współczesnych wersji jest zbyt duży, żeby się z tym szarpać. Przykro mi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 9 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2015 OK, to tylko przyspieszy wymianę telefonu, bo już niestety pamięci wewnętrznej nie styka na wszystkie potrzeby. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ElGreco Opublikowano 3 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2019 Czy ktoś mógłby uaktualnić link https://play.google.com/store/apps/details?id=makimo.pl.refractometer, ponieważ wygasł? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateusz Papiernik Opublikowano 3 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2019 Oryginalną wersję można pobrać z licznych kopii, m.in tu: https://apkpure.com/refractometer-calculator/makimo.pl.refractometer - aczkolwiek instalacja będzie wymagała włączenia w telefonie pozwolenia na instalację oprogramowania z niezaufanych źródeł. Na oficjalny sklep aplikacja wróci na pewno - ale nie jestem w stanie podać dokladnej daty, nie zależy to tylko ode mnie. Będę starał się, żeby stało się to szybciej niż później. Pozdrawiam! M. ElGreco 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ElGreco Opublikowano 3 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2019 Dzięki wielkie! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi