profik Opublikowano 3 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2015 (edytowane) Pomyliłeś trochę IPA z AIPA z tym transportem i debowymi beczkami... Tak miałem na myśli IPA, z rozpędu rzuciłem american... ..."o czym pisze Mitch Steele w swojej książce „IPA: Techniques, Recipes And The Evolution Of India Pale Ale”, że dawne piwa w stylu IPA na pewno też cechowała nuta „funky”, bowiem transportowano je w drewnianych beczkach, a długi czas przewozu z Anglii do Indii sprzyjał rozwojowi dzikich drożdży i innych mikrobów." Edytowane 3 Lipca 2015 przez profik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 6 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2015 (edytowane) 06.07.2015r #23 Pale Ale (co prawda zbyt jasne jak na styl ale chce jasne piwo kropka ) Styl: American Pale Ale 13 Blg 33 IBU 4,08 SRM 37 litrów 72 % wydajność Piwo ma być słodkie z lekką goryczką i subtelnym aromatem amerykańskich chmieli. Zasyp: 73% - Pilzneński Optima- 5,00 kg 11% - Płatki ryżowe - 0,75 kg 10% - Carapils - 0,70 kg 6% - Karmelowy 30 - 0,42 kg Zacieranie: 69C 90 min 78C mashout Chmielenie: 60 min - Magnum (12%) 25g - 27,5 IBU 15 min - Simcoe (11,4) 10g - 5 IBU 5 min - Simcoe (11,4) 15g - 3 IBU 0 min - Simcoe (11,4) 15g - 0,3 IBU 0 min - Waimea (14,9) 20g - 0,4 IBU Hop Stand - Simcoe (11,4) 30g - 70C/80min Hop Stand - Waimea (14,9) 20g - 70C/80min Fermentacja: Podzielone na dwa wiadra, w jedym 9l gęstości 10 BLG zadane dzikimi drożdżami po fermentacji szampana. Drugie wiadro na gęstwie z poprzedniej warki (wprawdzie to z warki nr #19 zebrana 21.06 czyli ma 2 tygodnie) wyszło 29,5l rozrzedzone woda do gęstość 13 BLG więc i IBU troszkę spadnie. Wiadro I - wstawione z dzikusami pod schody, jakieś 19-20C (przy aktualnych upałach) Wiadro II - wstawione do lodówki, z ustawioną temperaturą na maximum (czyli jakieś 15C) ponieważ kontroler mam zepsuty... Realnie w środku jest 18C Edit: 09.07 - Wiadro I - siedzie w otoczeniu 20C, wiadro II w lodówce temp fermentujacego piwa 18C - odfermentowało do 5Blg. 10.07 - wiadro II wylaczylem lodowke, drozdze ewidentnie zrobily juz swoje. Fermentacja zwolnila, piana praktycznie juz opadla. Temperatura w wiadrze to 17C takze niech sobie dofermentuje w trakcie temp sie wyrowna do otoczenia, najwyzej dogrzeje kablem do 21C . 13.07 - Wiadro II zlane na cichą przy 3,5 Blg, wiadro I na dzikich drożdżach zostaje jeszcze w głównym fermentorze, jak na razie odfermentowanie z 10 do 3,5 Blg Jakoś 21 lipca przelałem piwo na dzikich drożdżach do dwóch szklanych słojów. Edytowane 16 Października 2015 przez profik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 8 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2015 Pierwsze kegowanie poszło sprawnie! #19 FAH Amar w kegu i nawet smaczny Musze bardziej zwracać uwagę na chmiel który kupuję, a bardziej na to gdzie go kupuję... bo sybilla która poszła na zimno niestety okazała się stara... wali jak nie wiem. Największy plus? Brak butelkowania oraz możliwość konsumpcji po kilku godzinach. Minusy? Jakoś szybciej schodzi... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wajcha Opublikowano 8 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2015 Cieszę się że kegi dotarły i już są w użytku. Jeszcze raz przepraszam za opóźnienie:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 9 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2015 (edytowane) #23 Pale Ale - bardzo ładnie fermentuję, to na US-05 ma 18C i bujną pianę, a to na dzikusach siedzi pod schodami w 20C i piana jest ale bardziej "bąblowa" jak bańki z mydła. Jestem ciekaw efektów pracy dzikusów, a głównie tego do jakiego stopnia odfermentują i jaki nadadzą piwu profil! Edytowane 9 Lipca 2015 przez profik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 10 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2015 Normalnie jestem w szoku, jak piwo może się różnic z butelki i z kega... Warka #19 nalana z kega jest bym powiedział 2 lub nawet 3x bardziej chmielona niż ta sama z butelki... Jedyna różnica między nimi to zanim piwo trafiło do kega zostało zlane do małego wiadra 15l i wstawione na cold crashing do 2C na około 4 dni. aaa i klarowność jak koncernowy lager - podoba mi się Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 10 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2015 (edytowane) No to się pochwalę! Mam syna Franka! Na tą okazję RIS! Edytowane 10 Lipca 2015 przez profik bart3q, pepek84 i cml 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelH Opublikowano 10 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2015 Zdrowie Franka! :-) profik 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 11 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2015 Gratulacje! profik 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 13 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2015 (edytowane) Test piwa #18 Lolek (Blond Ale) Barwa: taka jak chciałem, czyli bardzo jasne chociaż wpadający w pomarańcz - ze wględu (tak myślę) dość gwałtownego gotowania. Aromat: po początkowym zgniłym jaju praktycznie nie ma śladu, myślę, że może być leciutka infekcja gdyż lekka szmata gdzieś się pałęta, ale może to być pozostałość siarki... ogólnie waiiti dał naprawde cudowny aromat, szczerze spisałem go na straty i przeleżał w zamrażalniku z 4 miesiące, ale na szczęście nie nadaremnie. Są głównie owoce cytrusowe i lekka słodka pomarańcza. Następnym razem dam go więcej też na hop stand. Smak: Lekkie, cytrusowe, lekko kwaskowe, wytrawne. Niestety odfermentowało dość płytko stąd nie ma słodyczy, która kontrowała by lekka grejpfrutową goryczkę, ale i tak jest nieźle. Goryczka naprawdę dobra, gdyby było więcej słodyczy byłoby idealnie. Piwo zdecydowanie do powtórzenia. ______________________ Zlałem też dzisiaj na cichą #23 Pale Ale z wynikiem 3,5 Blg, mętne jak cholera, mam nadzieję, że się wyklaruję, na pewno wrzucę na cold crashing przed kegowaniem. Wersja na dzikich drożdżach zostaje jeszcze w głównym fermentorze, jak na razie odfermentowanie z 10 do 3,5 Blg Edytowane 18 Lipca 2015 przez profik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 13 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2015 zdrowia dla całej rodziny ! profik 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 13 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2015 Gratulacje! zdrowia dla całej rodziny ! Zdrowie Franka! :-) Dziękuję! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 17 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2015 Miał być Wheat Wine oraz American Wheat z wysłodków ale zepsuła mi się w domu lodówka i do momentu reklamacji, musze lodówkę fermentacyjną przeznaczyć na główną domową lodówke... Cóż, przynajmniej mam kolejny dowód na to, iż piwowarstwo domowe może się przydać! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 18 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2015 (edytowane) #22 Scotch Ale / Wee heave - zlałem próbkę do pomiaru i rzeczywiście dalej 6 blg, wrażenie pozytywne, piwo wyszło jak najbardziej w stylu, może mogloby być więcej słodyczy, chyba bardziej z karmelowego słodu niż z niższego odfermentowania bo tutaj pełnia jest brakuje po prostu słodyczy ale tak tylko ciut więcej..., ale może to tylko złudzenie. Zobaczymy po 5-6 miesiącach. Natomiast aromat słodowy jak najbardziej jest, lekki karmel też, ale taki ciemny, gorzki (może to od palonego jęczmienia?) troszkę daktyli (przypomina taka lżejszą wersję mojego barley wine) Edytowane 18 Lipca 2015 przez profik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 20 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2015 (edytowane) Warzenie z nudów, serwis do lodówki przyjedzie dopiero w środę więc robię cos lekkiego w stylu harcerskim, co będzie mogło fermentowac w piwnicy w 20C. Wersja pierwsza harcerskiego była zrobiona od razu na około 5 BLG ale wg mnie przez małą gęstość początkową łatwo złapać coś niechcianego do piwa... dlatego zrobię ciut gęstsze i rozcieńczę przed butelkowaniem. 20.07.2015r #24 Harcerskie 2 Styl: Harcerskie 5 blg 25 IBU (celuje w 30IBU po rozcieńczeniu będzie "pi razy drzwi" 25) 18,5 litrów (2litry wylane z osadami więc w sumie 20,5) 65 % wydajność ?? ABV 9,3 SRM Zasyp: 45% - Słód karmelowy 30 - 0,90 kg 25% - Żytni - 0,50 kg 15% - Pilzneński - 0,30 kg 15% - Carapils - 0,30 kg Postanowiłem zapisywać cel dodania danego słodu, by mieć rozeznanie czy trafiłem z efektem w gotowym piwie! Tak więc: karmelowy 30 - dla słodyczy żytni - dla ciała pilzneński - by sie wszystko zatarło (może być go za mało ale zobaczymy...) carapils - głownie dla piany i pełni Zacieranie: Wsypanie słodów do wody o temp około 75C 72C 90 min 78C mashout Chmielenie: 28 min - Magnum 12% - 16g 15 min łyżeczka mchu 5 min -Styrian Goldings - 10g Hop Stand 78C/30min - Styrian Goldings 30g Filtracja przy użyciu druciaków, jak zawsze przy trudniej filtrujących się zasypach. Fermentacja: Schodzone do 16,5C w 20 min (nie ma tragedii jak na środek lata) oraz zadane uwodnionymi US-05 - zniesione do piwnicy - 20C otoczenie. Po 3 dniach burzliwej przy 3,5 BLG przelane do szklanego słoja. Edit: 1. Do gotowania poszło 25,5l brzeczki o gęstości 5,5 BLG - chcę odparować do 17l i uzyskać 8 BLG. Jestem ciekaw czy przy gwałtownym gotowaniu przez 60 min odparuję z gara 8,5l wody. 2. W połowie gotowania zaczał się kończyć gaz w butli i niestety odparowało tylko do 6 BLG, więc przed butelkowaniem rozcieńczę tylko do 5blg. Zeszło do 3 blg. Rozcieńczyłem z 6 do 5blg - 4 litrami wody oraz zabutelkowano wraz z 180g cukru. Wyszło 35x 0,5l oraz 10x 0,33l Najszybsza produkcja ever od wsypania słodu do gara do butelkowania minęło 5 dni Edytowane 31 Lipca 2015 przez profik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 20 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2015 (edytowane) #23 Pale Ale - pierwszy raz jestem szczęśliwy z infekcji! Wiadro na dzikich drożdżach ma najpewniej Lactobaciliusa. W porównaniu do wczesniejszej infekcji ta tutaj wygląda "czysto" w sensie bąble sa takie jednolite, równe i czyste. I w sumie to jestem w kropce, bo nie bardzo wiem jak postępować z kwasami... Nejpewniej nie ruszać przez najbliższe tygodnie. Trzeba zgłębić temat... Edytowane 20 Lipca 2015 przez profik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 22 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2015 (edytowane) Ostatnio zrobiłem kolejne dwie nalewki: Lipówka Kwiat lipy - cały litrowy słój, dodałem tylko kwiaty bez szypułek i innych liści, gałązek... Spirytus 95% - 1 l Woda - dopełnione do pełna słoika około 2 szklanki Wszystko szczelnie zamknać i na dwa tyg do przegryzienia. Przed butelkowaniem: 2 szklanki wody 0,4 kg cukru (wg przepisu powinien byc 1kg cukry ale wtedy wyjdzie likier, a ja wolę nalewkę) 1/2 laska wanilii Wszystko zagotować, połączyć z pierwszym nastawem, zabutelkować. Orzechówka Robiona na dwa nastawy pierwszy: (okolo) 300g zielonych orzechów 1l wódki Nastaw drugi (około) 200g zielonych orzechów 0,5l spirytusu 95% 0,2l wódki Po przegryzieniu około 6 tyg nastawy połączę i dodam przyprawy: świeżo starty anyż, świeżo startą gałkę oraz czarny pieprz w ziarnie; oraz cukier. Dodałem: 1/3 gałki muszkatołowej (świeżo startej) 1/2 gwiazdki anyżu (świeżo zmiażdżonej) 10 ziarenek pieprzu (całych) szczyptę cynamonu 1 goździk (cały) oraz 450g cukru i 1/2 laski wanilii (z odzysku po lipówce) Cukier i wanilia zagotowane i dodane do nastawu wraz z przyprawami. Odstawiam na 4 miesiące. Czyli przed świętami butelkowanie. Wyszło przepyszne! Ale zabutelkowalem po 13 miesiącach! Bardzo pomaga na bół żołądka, naprawdę jest mega na tą dolegliwość. Edytowane 1 Września 2016 przez profik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 22 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2015 (edytowane) #22 Scotch Ale / Wee heave - zabutelkowano wraz z 102g cukru na 23,5l. Wyszło 71x 0,33l. PS: Nie ma to jak butelkowanie środkiem nocy - upał już nie doskwiera, a w domu cisza i spokój... Edytowane 22 Lipca 2015 przez profik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 23 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2015 (edytowane) #23 Pale Ale - Rolane do 2 kegów. Wersja na dzikich drożdżach wygląda tak: Tutaj w pełnej rozdzielczości: To mlekowiec czy tlenowiec, bo po pierwszej chwili zadowolenia że to lactobacillus, naszło mnie lekkie niezdecydowanie. Na razie i tak zlałem do dwóch 4,5l słoi. Piwo ogólnie zeszło na dzikusach do 2 blg. W smaku jest bardzo pełne jak na poczatkowe10 blg i lekko słodkawe, takie smooth w konsystencji. W sumie to jestem zadowolony. Nie ma żadnego kwasku, a tymbardziej kwasu... zobaczymy za jakiś czas. Gdyby ktoś reflektował mam gęstwę tych dzikich drożdży do oddania Edytowane 23 Lipca 2015 przez profik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 24 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2015 (edytowane) 24.07.2015r Powtórka, czyli piwo ma być słodkie z lekką goryczką i subtelnym aromatem amerykańskich chmieli. Wersja pierwsza miała zbyt dużą goryczkę w stosunku do słodyczy, stąd zacieram wyżej i daję ciut więcej karmeli. Chmieli też dam więcej z tą różnicą że będzie citra i amarillo. #25 Pale Ale 2 Styl: American Pale Ale 13 Blg* 23,5 IBU** 4,78 SRM 31 litrów 75 % wydajność (na pewno niższą gdyż miałem źle wyskalowaną łyżkę) Zasyp: 83,3% - Pilzneński Strzegom- 6,50 kg 9% - Carapils - 0,70 kg 7,7% - Karmelowy 30 - 0,60 kg Zacieranie: 73,5C--->67C 90 min 78C mashout Wysładzanie 1x 10l oraz 2x 4l - wodą z kranu o temp około 60C Otrzymałem 36,5l brzeczki o ekstrakcie 15,5 blg Chmielenie: 60 min - Magnum (12%) 3g - 3 IBU 15 min - Amarillo & Citra po 15g - 12,3 IBU 15 min - łyżeczka mchu 10 min - Amarillo & Citra po 15g - 9 IBU 5 min - Amarillo & Citra po 15g - 5 IBU 0 min - Citra - 20g 0 min - Amarillo - 40g Chłodzenie chłodnicą zanurzeniową około 100l wody zeszło w garze do 17,8C. Fermentacja: Gęstwa US-05 po wcześniejszej warce około 150ml dość rzadka. Wstawione do lodówki temp ustawiona na maximum zyli jakieś 18 może 16C sie zobaczy co będzie. Jak na razie temp w fermentorze po 5h od zadania drożdży około 18C. * tutaj celuję w 17 blg podczas fermentacji gdyż przy rozlewie do kega zrobię HGB - jestem ciekaw czy 7 litrów wody (22,5%) bardzo zmieni profil piwa. ** z powodu HGB na pewno ciut spadnie Na zimno na 3 dni powedrowalo 50g citry. Edytowane 6 Sierpnia 2015 przez profik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 25 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2015 #24 Harcerskie 2 - Najszybsza produkcja ever! Od zatarcia słodu do butelkowania minęło 5 dni Zeszło do 3 blg. Rozcieńczyłem z 6 do 5blg - 4 litrami wody oraz zabutelkowano wraz z 180g cukru. Wyszło 35x 0,5l oraz 10x 0,33l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 31 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2015 (edytowane) 31.07.2015r Kolejne wieczorno- poranne warzenie piwa. #26 Pale Ale 3 Styl: American Pale Ale 15,5 Blg przed HGB 24 IBU 5,01 SRM 28 litrów (kosmiczne straty po chmieleniu, nie wiem dlaczego ale z 31l zostało mi 27l w fermentorze) 69 % wydajność (na pewno niższą gdyż miałem źle wyskalowaną łyżkę) Zasyp: 55% - Pilzneński Strzegom - 4,00 kg 14% - Pilzneński Optima- 1,00 kg 14% - Pszeniczny - 1,00 kg 11% - Karmelowy 30 - 0,8 kg 6% - Carapils - 0,50 kg Zacieranie: Woda z kranu pół na pół z osmozą w sumie 20l do zacierania. 72,5C----> 68C 45 min podgrzanie do ~71C - 30 min 78C mashout Wysładzanie tak samo 50/50 (woda/osmoza) Chmielenie: 60 min - Magnum (12%) 16g - 14 IBU 15 min - łyżeczka mchu 5 min - Citra z odzysku (11,4) 40g - 6,5 IBU 5 min - Cascade (7,6) 20g - 2,2 IBU Hop Stand - Citra (11,4) 40g - 78C--->??C/30min Hop Stand - Cascade (7,6) 40g - 78C--->??/30min Fermentacja: Gęstwa po wcześniejszej warce US-05 około ??ml Edit: Zmieniam chmielenie, tzn kombinuje by wyciagnąc maksimum aromatu przy podobnych/lub mniejszych ilościach chmielu. Słodycz oczywiście ma byc duża więc się nie dziwcie zacieraniem - "takie zamówienie" Następnym razem muszę celować w 33l po gotowaniu bo z chmielinami odpada mi trochę za dużo i w fermentorze ląduję za mało... Edytowane 6 Sierpnia 2015 przez profik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 3 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2015 (edytowane) Dzisiaj połączyłem dwa nastawy orzechówki, co prawda troche wczesnie ale jakoś "tak wyszło" Dodałem: 1/3 gałki muszkatołowej (świeżo startej) 1/2 gwiazdki anyżu (świeżo zmiażdżonej) 10 ziarenek pieprzu (całych) szczyptę cynamonu 1 goździk (cały) oraz 450g cukru i 1/2 laski wanilii (z odzysku po lipówce) Cukier i wanilia zagotowane i dodane do nastawu wraz z przyprawami. Odstawiam na 4 miesiące. Czyli przed świętami butelkowanie. Zrobiłem też dzisiaj wózeczek do przewożenia gara, do fermentorów tez sie nada Edytowane 3 Sierpnia 2015 przez profik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 4 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2015 (edytowane) 04.08.2015 #25 Pale Ale 4 Styl: American Pale Ale 17 Blg przed HGB 41 IBU 5,3 SRM ?? litry 74 % wydajność (na pewno niższą gdyż miałem źle wyskalowaną łyżkę) Zasyp: 72% - Pilzneński Strzegom- 6,20 kg 11,5% - Pszeniczny Strzegom - 1,00 kg 10,5% - Karmelowy 30 - 0,90 kg 6% - Carapils - 0,51 kg Zacieranie: Wsypanie słodów do 24l wody - temperatura 68C podgrzanie do 70,5C 70,5C---->68C 75min 73C 10min 78 mashout Wysładzanie 2l + 2l + 2l + 2l + 2l + 2l + 2l + 2L + 2L + 2L - wodą z kranu o temp około 60COtrzymałem 38l brzeczki o ekstrakcie 16 blgChmielenie: 60 min - Magnum (12%) 40g - 33 IBU 15 min - łyżeczka mchu 10 min - Amarillo & Citra po 10g - 5 IBU 5 min - Amarillo & Citra po 10g - 2.7 IBU Hop stand w 75C/30min - Amarillo & Citra po 40g Fermentacja:Gęstwa US-05 po warce #25 (3 dniowa) około 100ml dość gęsta. Wstawione do lodówki by schłodzić do 16C i zadać drożdże. Normalnie pobiłem własny rekord - czas pracy 3,5h do momentu chłodzenia. Tutaj robię hop stand więc będzie 4,5h na warkę, ale licząc bez to wraz z chłodzeniem i przelaniem wychodzi 4h! 18.08 - na 3-4 dni cichej poszło po 40g citry i amarillo Edytowane 18 Sierpnia 2015 przez profik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 6 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2015 (edytowane) Rozlałem #25 Pale Ale 2 do kega, przy czym dolałem wody by rozrzedzić do 13blg. Klasyczny HGB. Warzysz wysoko, dolewasz wody i masz więcej piwa... Tyle w teorii, w praktyce mocno czuć wodnistość piwa, pomimo słodkiego zacierania i dużych udziałów słodów: karmelowego i carapils... Wyszło o dziwo na plus bo piwo naprawde lekkie w odbiorze, zobaczymy co powiedzą nieświadomi. Cały HGB możecie krytykować ale jestem z tych którzy muszą sami sprawdzić by uwierzyć! Edytowane 6 Sierpnia 2015 przez profik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się