Skocz do zawartości

Józek warzy - offline


josefik

Rekomendowane odpowiedzi

Nawiązując jeszcze do "grzania" to przez kilka następnych dni scenariusz jest ustalony ;) . Nie da się za wiele zrobić w takim garażu.

20111002221.jpg

szacun ! pozdrowienia z Bydgoszczy.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

AIPA na drożdżach us-05 przelana na cichą blg 2,8.

Dodano 100g Citry w szyszkach, 50g chmielu Warrior w granulacie i 50g Sorachi Ace w granulacie.

Drugi fermentator z nieszczęsnymi drożdżami od Witka w pełni burzliwej, blg ok. 6o

Edytowane przez josefik
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 155 Aipa na drożdżach witkowych przelana na cichą przy okazji dodałem wyciągu z curacao i kolendry. Zeszło coś około 3blg

Warka 156 również przelana na cichą pomiar blg ok. 2o do jednego z fermentatorów dodano

Citra w szyszkach 100g

Warrior granulat 50g

Cascade granulat 100g

 

Drugi fermentator otrzymał

Cascade w szyszce 100g

citra granulat 100g

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ooo, podobna myśl mi zaświtała, ale zupełnie bez żadnych podtekstów - ot, każdemu wg potrzeb.

Nie ma tu żadnych podtekstów, w tym sezonie który szybko dobiega końca zostały mi może 4-5 warek do zrobienia, wyspecjalizowałem sie w produkcji piw belgijskich ale wiadomo że mimo tej różnorodności jakaś odmiana jest mile widziana.

Nie uwarzyłem i już nie zdążę zrobić żadnego lagera w sezonie :) , więc taka zamiana jest dla mnie pożądana.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

warka 157

Witbier

 

skład

pilzneński - 4kg

pale ale - 2kg

pszeniczny - 3kg

monachijski - 0,2kg

orkisz ziarno kleikowane - 3kg

płatki orkiszowe - 1,6kg

płatki ryżowe - 0,5kg

płatki jęczmienne - 0,4kg

 

 

 

Zacieranie

Zasyp 45°C

dodanie skleikowanego ziarna orkiszowego

48°C - 15 min.

67°C - 40 min.

72°C - 10 min.

podgrzanie do 78°C

 

 

chmielenie/dodatki

50 g Hallertau Hersbrucker (3,5%) - added during boil, boiled 60 m

20 g Motueka (8,1%) - added during boil, boiled 60 m

20 g Hallertau Hersbrucker (3,5%) - added during boil, boiled 30 m

20 g Saaz (4%) - added during boil, boiled 15 m

20 g Motueka (8,1%) - added during boil, boiled 5 m

25 g nasiona kolendry - added during boil, boiled 15 m

25 g nasiona kolendry - added during boil, boiled 5 m

90 g curacao - added during boil, boiled 0 m

 

drożdże

wlp-400

Blg 12,9

Edytowane przez josefik
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wituś zrobiony. Mała korekta receptury - przy gotowaniu, zapomniałem dodać curacao w zakładanym czasie.

Wrzuciłem już przy zgaszonym palniku. Chciałem jeszcze jutro zrobić stouta, bo po weekendowej imprezie może być ciężko z mobilizacją ale raczej czasowo się nie wyrobię.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Były w nowym roku problemy z dostępem do kamery, a to przez to że DYNDNS przestał już być darmowy.

Można teraz logować się do strony wpisując bezpośrednio adres 87.248.76.208 będzie chwila czasu to do jakieś ładnej staropipowej domeny przypiszę. :)

Edytowane przez josefik
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 155 Aipa na drożdżach witkowych przelana na cichą przy okazji dodałem wyciągu z curacao i kolendry. Zeszło coś około 3blg

Warka 156 również przelana na cichą pomiar blg ok. 2o do jednego z fermentatorów dodano

Citra w szyszkach 100g

Warrior granulat 50g

Cascade granulat 100g

 

Drugi fermentator otrzymał

Cascade w szyszce 100g

citra granulat 100g

W poniedziałek robię rozlew tych AIPek, na ostatnie 3 dni dorzucę jeszcze ostatnią dawkę chmielu.

50g citry + 50g cascade do pierwszego fermentatora i 50g centennial + 50g cascade do drugiego.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

warka 158

Dry Stout

receptura na podstawie "stout wołomiński" Zgody

 

skład

pilzneński - 5,3kg

pale ale - 6,6kg

jęczmień palony - 1,6kg

płatki jęczmienne błyskawiczne - 2,8

 

Zacieranie

66°C - 90 min.

podgrzanie do 77°C

 

 

chmielenie/dodatki

East Kent - 140g 60 min.

 

Drożdże

Wyeast 1084

WLP 001

 

blg12,7/11

Edytowane przez josefik
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.