josefik Opublikowano 9 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Października 2010 (edytowane) warka 106 blonde skasowałem recepturę próbując skopiować do nowego postu uzupełnię w wolnym czasie albo i nie. Edytowane 23 Października 2010 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 9 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2010 Może mały challenge: kto zrobi najwięcej warek na dobę (min 20L, jednoosobowo) ? A może kto najwięcej hl ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 9 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2010 warki są bardziej miarodajne, ktoś będzie miał braumaistera 200 L zrobi jedną 2 warki i po zawodach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 9 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2010 warki są bardziej miarodajne, ktoś będzie miał braumaistera 200 L zrobi jedną 2 warki i po zawodach. Ja akurat nie mam takiego małego garnka żeby uwarzyć taką mikrowarkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 9 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Października 2010 niech mnie świnia obwącha, drewno mi przywieźli więc musiałem dygać, no i czwartej warki już pyknąć nie zdążę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 10 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2010 Cześć A teraz będziesz spał dwa dni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 10 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Października 2010 Cześć A teraz będziesz spał dwa dni A nie, wystarczyło 10h do pełnej regeneracji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 10 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2010 Cześć Cześć A teraz będziesz spał dwa dni A nie' date=' wystarczyło 10h do pełnej regeneracji [/quote'] W takim razie zapraszam do mnie, trzeba robić grządki pod czosnek ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 10 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Października 2010 Wszystkie wczorajsze warki zastartowały Dubbel i blonde na gęstwie belgian ardennes praktycznie z marszu startu BPA na starterze 1214 Abbey wczoraj już nie doczekałem, ale dziś rano burzliwa w pełni. Chyba przejdę na system wieczorno-nocny, 3 warek już chyba nie będę robił ale duży spokój i nie muszę odrywać się od "pracy" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 10 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2010 Też lubię warzyć choć dwie pod rząd, gdyż to jedno sprzątanie. Niestety jak wiadomo robota jest ciężka i wykańczająca. Dlatego maksymalnie dwie warki starczą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 10 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2010 A pomyślcie, że w takim Paulanerze warzą 9 warek dziennie/24h na dobę/ 7 dni w tygodniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 10 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Października 2010 eee ... komercha Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ignac99 Opublikowano 10 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2010 Ja preferuję warzenie dwóch warek w jednym czasie, tzn. jedna tradycyjnie a druga " na lenia", w lodówce turystycznej. Jak by nie było, trochę więcej roboty ale 60 litrów zrobione a tylko dwie godziny więcej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 10 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2010 Ale śmieci wrzucamy JOSEFIKOWI. No trudno to ja też. Dwie warki w ciągu dnia to nic nadzwyczajnego, często tak robię. Oszczedzam ze 2 godziny. Kiedyś jeszcze zatarłem 3, ale z chmielem gotowałem następnego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 10 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Października 2010 Ale śmieci wrzucamy JOSEFIKOWI.No trudno to ja też. Dwie warki w ciągu dnia to nic nadzwyczajnego, często tak robię. Oszczedzam ze 2 godziny. Kiedyś jeszcze zatarłem 3, ale z chmielem gotowałem następnego dnia. Przecież to merytoryczna dyskusja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 10 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2010 No tak merytoryczna, ale to twoje zapiski. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 14 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Października 2010 warka 103 dubbel - zaszło do 3,5 blg - w sobotę butelkowanie warka 104 dubbel ignacowy - 6,5 blg w sobotę idzie na cichą warka 105 belgian pale ale - 3 blg fermentacja burzliwa jeszcze nie zakończona warka 106 blonde - 4 blg jutro cicha po testach organoleptycznych to najlepiej prezentuje się ten Ignacowy dubbel chciałbym, może dlatego że nie za nisko odfermentował, chciałbym żeby finiszował przy 5blg byłoby optymalnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 14 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2010 warka 103 dubbel - zaszło do 3,5 blg - w sobotę butelkowaniewarka 104 dubbel ignacowy - 6,5 blg w sobotę idzie na cichą warka 105 belgian pale ale - 3 blg fermentacja burzliwa jeszcze nie zakończona warka 106 blonde - 4 blg jutro cicha po testach organoleptycznych to najlepiej prezentuje się ten Ignacowy dubbel chciałbym, może dlatego że nie za nisko odfermentował, chciałbym żeby finiszował przy 5blg byłoby optymalnie. Oj będzie co degustować w Poznaniu, aż strach się bać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ignac99 Opublikowano 14 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2010 warka 104 dubbel ignacowy - 6,5 blg w sobotę idzie na cichą po testach organoleptycznych to najlepiej prezentuje się ten Ignacowy dubbel chciałbym, może dlatego że nie za nisko odfermentował, chciałbym żeby finiszował przy 5blg byłoby optymalnie. W moim przypadku piwo po burzliwej zeszło do 6 Blg w 7 dni, po trzech tygodniach cichej do 4,5 Blg. Ale ja do tego miałem znacznie wyższą gęstość początkową, bo aż 20 Blg. Widzę, że użyłeś o połowę mniej chmielu? Było to zamierzone? Bo cała reszta (prócz drożdży) jest dokładnie taka jak w mojej recepturze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 14 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Października 2010 warka 104 dubbel ignacowy - 6' date='5 blg w sobotę idzie na cichą po testach organoleptycznych to najlepiej prezentuje się ten Ignacowy dubbel chciałbym, może dlatego że nie za nisko odfermentował, chciałbym żeby finiszował przy 5blg byłoby optymalnie.[/quote'] W moim przypadku piwo po burzliwej zeszło do 6 Blg w 7 dni, po trzech tygodniach cichej do 4,5 Blg. Ale ja do tego miałem znacznie wyższą gęstość początkową, bo aż 20 Blg. Widzę, że użyłeś o połowę mniej chmielu? Było to zamierzone? Bo cała reszta (prócz drożdży) jest dokładnie taka jak w mojej recepturze. chmielu dałem dobrze /przeliczyłem w beertools/ ale kopiowałem recepturę ctrl + C i nie poprawiłem, co zaraz uczynię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 15 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Października 2010 Jutro zwalnia się jeden tank więc przymierzam się do trippla i jeśli sił starczy to może na tej samej gęstwie /1214 abbey/ coś uwarzę. Coś to będzie prawdopodobnie kolejny trippel z innej receptury bądź dubbel. start około ~20.00 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 16 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Października 2010 warka 107 trippel skład: pilzneński - 5,3kg pale ale - 3kg abbey - 0,3kg pszeniczny 2kg pszenica niesłodowana - 0,5kg platki owsiane błyskawiczne - 0,23kg Zacieranie zasyp 47°C 65°C 15 min. 68°C 15 min. 73°C 30 min. chmielenie/dodatki bramling cross - 11g 60 min. willamette - 50g 60min east kent goldings - 20g 15min. east kent goldings - 10g 5 min. mech irlandzki 10g 10 min. curacao 25g kolendra 13g suszone figi 2 szt drożdże Wyeast Belgian Abbey 1214 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 17 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Października 2010 (edytowane) coś kiepska wydajność 15,5 blg prawdopodobnie przez to że zacierałem poza systemem tzn. sterownikiem i nie chcąc przypalić podczas zacierania mocno rozcieńczyłem zacier. nie zmieściło się garze do gotowania, zostało jeszcze ok 7blg w młócie. Niestety cienkusza nie zdążę zrobić. w poniedziałek dorzucę cukru do fermentatora. Edytowane 17 Października 2010 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alkos Opublikowano 17 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2010 coś kiepska wydajność 15,5 blg prawdopodobnie [...] podczas zacierania mocno rozcieńczyłem zacier. Wczoraj zacieralem 6kg slodu w 28L wody, wydajnosc mialem 78%... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 17 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2010 coś kiepska wydajność 15,5 blg prawdopodobnie przez to że zacierałem poza systemem tzn. sterownikiem i nie chcąc przypalić podczas zacierania mocno rozcieńczyłem zacier.nie zmieściło się garze do gotowania, zostało jeszcze ok 7blg w młócie. Niestety cienkusza nie zdążę zrobić. w poniedziałek dorzucę cukru do fermentatora. U nas 1kg więcej słodu do zasypu i 0.7kg cukru trzcinowego dał 18blg przy 46l nastawu, dałem 3lwody/kgsłodu, w młócie zostało ok 5 blg. Musisz kupić większy gar bo faktycznie wczoraj miałeś towaru pod samą szyję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się