Skocz do zawartości

Józek warzy - offline


josefik

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć :)

 

Cześć :)

 

A teraz będziesz spał dwa dni :)

A nie' date=' wystarczyło 10h do pełnej regeneracji :/[/quote']

W takim razie zapraszam do mnie, trzeba robić grządki pod czosnek ;-)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wszystkie wczorajsze warki zastartowały Dubbel i blonde na gęstwie belgian ardennes praktycznie z marszu startu BPA na starterze 1214 Abbey wczoraj już nie doczekałem, ale dziś rano burzliwa w pełni.

Chyba przejdę na system wieczorno-nocny, 3 warek już chyba nie będę robił :/ ale

duży spokój i nie muszę odrywać się od "pracy" :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ale śmieci wrzucamy JOSEFIKOWI.

No trudno to ja też. Dwie warki w ciągu dnia to nic nadzwyczajnego, często tak robię. Oszczedzam ze 2 godziny. Kiedyś jeszcze zatarłem 3, ale z chmielem gotowałem następnego dnia.

Przecież to merytoryczna dyskusja :lol:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

warka 103 dubbel - zaszło do 3,5 blg - w sobotę butelkowanie

warka 104 dubbel ignacowy - 6,5 blg w sobotę idzie na cichą

warka 105 belgian pale ale - 3 blg fermentacja burzliwa jeszcze nie zakończona

warka 106 blonde - 4 blg jutro cicha

 

po testach organoleptycznych to najlepiej prezentuje się ten Ignacowy dubbel

chciałbym, może dlatego że nie za nisko odfermentował, chciałbym żeby finiszował

przy 5blg byłoby optymalnie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

warka 103 dubbel - zaszło do 3,5 blg - w sobotę butelkowanie

warka 104 dubbel ignacowy - 6,5 blg w sobotę idzie na cichą

warka 105 belgian pale ale - 3 blg fermentacja burzliwa jeszcze nie zakończona

warka 106 blonde - 4 blg jutro cicha

 

po testach organoleptycznych to najlepiej prezentuje się ten Ignacowy dubbel

chciałbym, może dlatego że nie za nisko odfermentował, chciałbym żeby finiszował

przy 5blg byłoby optymalnie.

Oj będzie co degustować w Poznaniu, aż strach się bać :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

warka 104 dubbel ignacowy - 6,5 blg w sobotę idzie na cichą

 

po testach organoleptycznych to najlepiej prezentuje się ten Ignacowy dubbel

chciałbym, może dlatego że nie za nisko odfermentował, chciałbym żeby finiszował

przy 5blg byłoby optymalnie.

W moim przypadku piwo po burzliwej zeszło do 6 Blg w 7 dni, po trzech tygodniach cichej do 4,5 Blg. Ale ja do tego miałem znacznie wyższą gęstość początkową, bo aż 20 Blg.

Widzę, że użyłeś o połowę mniej chmielu? Było to zamierzone? Bo cała reszta (prócz drożdży) jest dokładnie taka jak w mojej recepturze.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

warka 104 dubbel ignacowy - 6' date='5 blg w sobotę idzie na cichą

 

po testach organoleptycznych to najlepiej prezentuje się ten Ignacowy dubbel

chciałbym, może dlatego że nie za nisko odfermentował, chciałbym żeby finiszował

przy 5blg byłoby optymalnie.[/quote']

W moim przypadku piwo po burzliwej zeszło do 6 Blg w 7 dni, po trzech tygodniach cichej do 4,5 Blg. Ale ja do tego miałem znacznie wyższą gęstość początkową, bo aż 20 Blg.

Widzę, że użyłeś o połowę mniej chmielu? Było to zamierzone? Bo cała reszta (prócz drożdży) jest dokładnie taka jak w mojej recepturze.

chmielu dałem dobrze /przeliczyłem w beertools/ ale kopiowałem recepturę ctrl + C i nie poprawiłem, co zaraz uczynię.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jutro zwalnia się jeden tank więc przymierzam się do trippla i jeśli sił starczy to może na tej samej gęstwie /1214 abbey/ coś uwarzę. Coś to będzie prawdopodobnie kolejny trippel z innej receptury bądź dubbel. start około ~20.00

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

warka 107

trippel

 

skład:

 

pilzneński - 5,3kg

pale ale - 3kg

abbey - 0,3kg

pszeniczny 2kg

pszenica niesłodowana - 0,5kg

platki owsiane błyskawiczne - 0,23kg

 

 

Zacieranie

zasyp 47°C

65°C 15 min.

68°C 15 min.

73°C 30 min.

 

 

chmielenie/dodatki

bramling cross - 11g 60 min.

willamette - 50g 60min

east kent goldings - 20g 15min.

east kent goldings - 10g 5 min.

 

 

mech irlandzki 10g 10 min.

curacao 25g

kolendra 13g

suszone figi 2 szt

 

 

drożdże

Wyeast Belgian Abbey 1214

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

coś kiepska wydajność 15,5 blg prawdopodobnie przez to że zacierałem poza systemem tzn. sterownikiem i nie chcąc przypalić podczas zacierania mocno rozcieńczyłem zacier.

nie zmieściło się garze do gotowania, zostało jeszcze ok 7blg w młócie. Niestety cienkusza nie zdążę zrobić. w poniedziałek dorzucę cukru do fermentatora.

Edytowane przez josefik
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

coś kiepska wydajność 15,5 blg prawdopodobnie przez to że zacierałem poza systemem tzn. sterownikiem i nie chcąc przypalić podczas zacierania mocno rozcieńczyłem zacier.

nie zmieściło się garze do gotowania, zostało jeszcze ok 7blg w młócie. Niestety cienkusza nie zdążę zrobić. w poniedziałek dorzucę cukru do fermentatora.

U nas 1kg więcej słodu do zasypu i 0.7kg cukru trzcinowego dał 18blg przy 46l nastawu, dałem 3lwody/kgsłodu, w młócie zostało ok 5 blg. Musisz kupić większy gar bo faktycznie wczoraj miałeś towaru pod samą szyję :smilies:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.