Skocz do zawartości

Józek warzy - offline


josefik

Rekomendowane odpowiedzi

No i koniec blg początkowe 22° filtracja po grudzie nieco szła, 17kg słodu jednak zrobiło swoje. Na cienkusza już nie miałem siły i odpowiednio małego fermentatora ale resztę filtratu 11°Blg zagotowałem i zabutelkowałem do jako surowiec do refermentacji.

Edytowane przez josefik
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Rysiu się za mocno postarał po 3 dniach zszedł 22 -> 6,8 blg pomiary refraktometrem więc mogą przy tej gęstości być jakieś odchylenia.

American IPA z 16 -> 4,6 blg zostaje jeszcze na burzliwej.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Oj josefik - mam nadzieję, że załapię się na Ryśka. "Bo wszystkie Ryśki to fajne chłopaki" :) Mój już w butelkach, ale obawiam się, że za słabo go nachmieliłem (a miał być konkursowy). Przyniosę kiedyś. Twoje piwa u nas jeszcze leżakują - nie możemy się z Pawłem zgadać na wspólne próbowanie.

 

Kurde ale się rozpędziłeś :) a ja czekam na śrutownik słody w HB na razie do soboty lageruje pilsa i baniaki puste będą ;)

A u nas wręcz przeciwnie - nie mamy w czym fermentować. Może w sobotę zwolnimy jedno wiadro.

Edytowane przez grzechu_k
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

warka 125

Pils/Ale

 

słody

pilzneński premium- 7kg

carapils - 1kg

 

Zacieranie

64°C - 50 min.

73°C - 10 min.

podgrzanie do 76°C

 

chmielenie/dodatki

tatenger 30g 75 min.

citra 10g 75 min.

hallertau trad. 40g 75 min

tatenger 20g 30 min

hallertau spalt. 20g 15 min

hallertau spalt. 20g 1 min

 

mech 15g - 15 min.

 

drożdże

American Lager / American Ale

 

blg początkowe 12,5

warkę podzieliłem na 2 części 19 -zaszczepione American Ale, 20l - American Lager

Edytowane przez josefik
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

warka 126

Porter Bałtycki

 

słody

pilzneński - 6kg

wiedeński - 2kg

monachijski - 2kg

pszeniczny - 1,1kg

caraamber - 0,5

caramunich II- 0,2kg

caraaroma - 1kg

kawowy - 0,5kg

chocolate - 0,1kg

jęczmień palony - 0,3kg

carafa special II - 0,25kg

 

 

Zacieranie

55°C - 20 min

66°C - 45 min.

72°C - 15 min.

podgrzanie do 76°C

 

chmielenie/dodatki

target 20g 90 min.

aurora 15g 90 min.

lubelski 30g 30 min.

mech 15g - 15 min.

 

drożdże

wlp 820

blg końcowe ok 21

Edytowane przez josefik
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

czyli jakbym chciał zastosować przepis dziele wsio przez 2 :D

mam nowe postanowienie, uwarzyć na grudzień, styczeń, luty zapas portera bałtyckiego, nada się na srogie zimy coby się rozgrzać i uzupełnić energię zużytą na wytwarzanie ciepła własnego

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 122 Wiedeński lager po 12 dniach burzliwej i 36h w temp. 19°C przeszła na lagerowanie. blg ok. 3,5

Warka 124 RIS - spuszczona gęstwa i "rozpoczął" cichą tym razem po pomiarze refraktometrem 6,5blg co jest chyba bardziej wiarygodnym wynikiem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

warka 127

Kölsch

 

słody

pilzneński - 6kg

wiedeński - 3kg

pszeniczny - 0,5kg

 

Zacieranie

38°C - zasyp

66°C - min.

podgrzanie do 76°C

 

chmielenie/dodatki

hallertau trad. 50g 60 min.

saaz 20g 15 min.

mech 15g - 15 min.

 

 

drożdże

wlp 036

Edytowane przez josefik
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.