jacer Opublikowano 22 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2011 Niezły zestawik słodów. Widzę, że lecisz konkursowe piwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 22 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2011 Cześć Niezły zestawik słodów. Czyszczenie magazynu ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 22 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2011 14 słodów? chyba rekord... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 22 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2011 Według mnie przekombinowane. Piękno to prostota. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 22 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2011 z RISem jest jak z bigosem wszystko można wrzucić Bielok ma racje chce trochę magazyn przewietrzyć, od zrobienie piwa z listy konkursowej do wysłania daleka i kręta droga prowadzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 22 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2011 (edytowane) No i koniec blg początkowe 22° filtracja po grudzie nieco szła, 17kg słodu jednak zrobiło swoje. Na cienkusza już nie miałem siły i odpowiednio małego fermentatora ale resztę filtratu 11°Blg zagotowałem i zabutelkowałem do jako surowiec do refermentacji. Edytowane 15 Lutego 2011 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 25 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2011 Rysiu się za mocno postarał po 3 dniach zszedł 22 -> 6,8 blg pomiary refraktometrem więc mogą przy tej gęstości być jakieś odchylenia. American IPA z 16 -> 4,6 blg zostaje jeszcze na burzliwej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danol148 Opublikowano 25 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2011 Kurde ale się rozpędziłeś a ja czekam na śrutownik słody w HB na razie do soboty lageruje pilsa i baniaki puste będą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 25 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2011 Mogę Cię jakimś zestawem ześrutowanych słodów poratować bo jutro jadę w twoją stronę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzechu_k Opublikowano 25 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2011 (edytowane) Oj josefik - mam nadzieję, że załapię się na Ryśka. "Bo wszystkie Ryśki to fajne chłopaki" Mój już w butelkach, ale obawiam się, że za słabo go nachmieliłem (a miał być konkursowy). Przyniosę kiedyś. Twoje piwa u nas jeszcze leżakują - nie możemy się z Pawłem zgadać na wspólne próbowanie. Kurde ale się rozpędziłeś a ja czekam na śrutownik słody w HB na razie do soboty lageruje pilsa i baniaki puste będą A u nas wręcz przeciwnie - nie mamy w czym fermentować. Może w sobotę zwolnimy jedno wiadro. Edytowane 25 Stycznia 2011 przez grzechu_k Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 28 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2011 warka 121 szkockie ale zabutelkowana 2,5blg ok 4% alk. 19l keg 50g 21l - butelki 70g glukozy do refermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 29 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2011 (edytowane) warka 125 Pils/Ale słody pilzneński premium- 7kg carapils - 1kg Zacieranie 64°C - 50 min. 73°C - 10 min. podgrzanie do 76°C chmielenie/dodatki tatenger 30g 75 min. citra 10g 75 min. hallertau trad. 40g 75 min tatenger 20g 30 min hallertau spalt. 20g 15 min hallertau spalt. 20g 1 min mech 15g - 15 min. drożdże American Lager / American Ale blg początkowe 12,5 warkę podzieliłem na 2 części 19 -zaszczepione American Ale, 20l - American Lager Edytowane 29 Stycznia 2011 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 29 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2011 warka 123 american ipa na cichej, dodano 40g Simcoe, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 29 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2011 Cześc Szyszka czy granulat? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 29 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2011 garanulat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 29 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2011 warka 118 Fest Oktober zabutelkowana końcowe blg ok. 2 keg 19l - dodano 40g glukozy + drożdże American Lager butelki 0,5l - cukierki sladek + 2 ml\but. drożdży American Lager Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 30 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2011 (edytowane) warka 126 Porter Bałtycki słody pilzneński - 6kg wiedeński - 2kg monachijski - 2kg pszeniczny - 1,1kg caraamber - 0,5 caramunich II- 0,2kg caraaroma - 1kg kawowy - 0,5kg chocolate - 0,1kg jęczmień palony - 0,3kg carafa special II - 0,25kg Zacieranie 55°C - 20 min 66°C - 45 min. 72°C - 15 min. podgrzanie do 76°C chmielenie/dodatki target 20g 90 min. aurora 15g 90 min. lubelski 30g 30 min. mech 15g - 15 min. drożdże wlp 820 blg końcowe ok 21 Edytowane 31 Stycznia 2011 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Franekkkk Opublikowano 30 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2011 a na jaką ilość taki zasyp?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 30 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2011 moje wybicie to średnio 40-42l tutaj ze względu na duży zasyp i ograniczoną pojemność kadzi zaciernej zakładam że wyjdzie 36-38l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Franekkkk Opublikowano 30 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2011 czyli jakbym chciał zastosować przepis dziele wsio przez 2 mam nowe postanowienie, uwarzyć na grudzień, styczeń, luty zapas portera bałtyckiego, nada się na srogie zimy coby się rozgrzać i uzupełnić energię zużytą na wytwarzanie ciepła własnego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 30 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2011 Słuszna koncepcja :okey Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 1 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2011 Warka 122 Wiedeński lager po 12 dniach burzliwej i 36h w temp. 19°C przeszła na lagerowanie. blg ok. 3,5 Warka 124 RIS - spuszczona gęstwa i "rozpoczął" cichą tym razem po pomiarze refraktometrem 6,5blg co jest chyba bardziej wiarygodnym wynikiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 4 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2011 warka 125 Ale przelana na cichą blg 2° Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 5 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2011 warka 119 Tmave zabutelkowana blg końcowe ok. 4,6° 4,5 % alc keg 19l - dodano 50g glukozy butelki 0,5l - dodano cukierki Sladek drożdże do refermentacji WLP 036 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 6 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2011 (edytowane) warka 127 Kölsch słody pilzneński - 6kg wiedeński - 3kg pszeniczny - 0,5kg Zacieranie 38°C - zasyp 66°C - min. podgrzanie do 76°C chmielenie/dodatki hallertau trad. 50g 60 min. saaz 20g 15 min. mech 15g - 15 min. drożdże wlp 036 Edytowane 6 Lutego 2011 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się