vettis Opublikowano 13 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2009 (edytowane) Cześć, Mam pytanko jak to jest w końcu z tymi szyszkami i granulatem. O ile więcej trzeba dać szyszek, od granulatu? Gdzieś czytałem że 10%, gdzieś że 20% 100g granulatu= 110g/120g szyszek ? dori edit - uszczegółowienie tematu Edytowane 3 Grudnia 2009 przez dori Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 13 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2009 Skąd mamy wiedzieć jakich szyszek jakiego granulatu? Porównaj sobie zawartość a-k w obu produktach. I weź pod uwagę, że utylizacja a-k w granulacie jest większa niż tych z szyszek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 13 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2009 I weź pod uwagę, że utylizacja a-k w granulacie jest większa niż tych z szyszek. I chyba właśnie o to o ile większa było to pytanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 13 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2009 Zależy to od wielu czynników, m. in. intensywności gotowania, ekstraktu itd., dlatego nie podałem konkretnej wartości. Proponuję dać 10% a-k z szyszek więcej, przeliczyć na masę chmielu, uwarzyć piwo i po pewnym czasie spróbować czy nie za mało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 13 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2009 10% to za mało. IMO co najmniej 20% więcej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryush Opublikowano 13 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2009 czytałem że 10%, gdzieś że 20% Proponuję dać 10% a-k z szyszek więcej IMO co najmniej 20% więcej. no to wracamy do punktu wyjścia.. vettis, nie ma tu chyba jednoznacznej odpowiedzi. Poza tym - browar to nie apteka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 13 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2009 Jest kilka aspektów, które trzeba wziąć pod uwagę, oprócz tego co wymienił darko, to jeszcze fakt, że w szyszce o wiele szybciej dochodzi do utlenienia alfakwasów, niż w granulacie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 13 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2009 Skąd mamy wiedzieć jakich szyszek jakiego granulatu? Porównaj sobie zawartość a-k w obu produktach. I weź pod uwagę, że utylizacja a-k w granulacie jest większa niż tych z szyszek. Po prostu myślałem, że jest to chyba oczywiste, że chodzi mi o te same rodzaje chmielów tyle że, granulat=szyszka Np: 65g Lubelskiego (szyszki)= ile granulatu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szamankfc Opublikowano 13 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2009 (edytowane) Jest kilka aspektów, które trzeba wziąć pod uwagę, oprócz tego co wymienił darko, to jeszcze fakt, że w szyszce o wiele szybciej dochodzi do utlenienia alfakwasów, niż w granulacie. no nie wiem czy wiele szybciej dochodzi do utlenienia alfa kwasów, niż w granulacie bo jak szyszkę dobrze przechowujesz to nie powinno się nic dziać. Ja raczej stawiam na rozdrobnienie wszak granulat to mielonka z chmielu (spam) zlepiona w granulat perz co mniej się utlenia ale w momencie dodania wilgoci pod postacią wody taki granulat rozpada się i dlatego sadniki są lepiej przekazywane do brzeczki. jak by nie spojrzeć szyszka to nośnik który składa się z zasuszonych całych komórek i w tym problem. granulat może mieć więcej alfa kwasów tylko dlatego że został zmielony i zostały zniszczone błony komórkowe dlatego łatwiej oddaje co kryje w sobie grunt to sprawdzić czy ci smakuje piwko. w końcu browar nie apteka Edytowane 13 Listopada 2009 przez szamankfc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 13 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2009 Jest kilka aspektów' date=' które trzeba wziąć pod uwagę, oprócz tego co wymienił darko, to jeszcze fakt, że w szyszce o wiele szybciej dochodzi do utlenienia alfakwasów, niż w granulacie.[/quote']no nie wiem czy wiele szybciej dochodzi do utlenienia alfa kwasów, niż w granulacie bo jak szyszkę dobrze przechowujesz to nie powinno się nic dziać. Granulat też możesz dobrze przechowywać. Opieram się na tym, co usłyszałem na Letniej Szkole Piwowarów, od fachowców wiedzących o chmielu bardzo dużo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 13 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2009 szamankfc - moja prośba. Przestań uploadować emotionki z innych serwisów, ponieważ niebawem zacznie się problem Korzystaj z tych które są dostępne na forum. Nie chciałbym blokować wstawiania znaczników do innych hostów. ps: niestety musiałem edytować Twój post. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szamankfc Opublikowano 14 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2009 szamankfc - moja prośba.Przestań uploadować emotionki z innych serwisów, ponieważ niebawem zacznie się problem Korzystaj z tych które są dostępne na forum. Nie chciałbym blokować wstawiania znaczników do innych hostów. ps: niestety musiałem edytować Twój post. problem rozwiązany bo przyjęto do wiadomości od dzisiaj mordki tylko z stąd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojosik Opublikowano 5 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2009 W Promash masę szyszek trzeba zwiększyć o 10% w stosunku do granulatu żeby uzyskać takie samo IBU. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 5 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2009 W Promash masę szyszek trzeba zwiększyć o 10% w stosunku do granulatu żeby uzyskać takie samo IBU. Taka jest wartość domyślna, ale równie dobrze możesz skonfigurować program tak żeby to było 20%. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się