Porter Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2013 (edytowane) Warka #55 "Weizemerican" 13°Blg - 26.08.2013 Piwo w stylu: Hefe-Weizen IBU: 10,8 EBC: 12,1 SUROWCE pszeniczny jasny Strzegom (2.5kg) wiedeński Strzegom (1,8kg) melanoidynowy 80 EBC (0,3kg) cara-ruby 50 (0,3kg) pilzneński (0,40kg) glukoza (0,19kg) chmiel Citra 12% (granulat, 20g) drożdże Wyeast 3638 Bavarian Wheat ZACIERANIE Ilość wody do zacierania: 20l 47°C - 15' 52°C - 5' 62°C - 30' 72°C - 30' 78°C -> filtracja WYSŁADZANIE Ilość wody zużytej do wysładzania: 14,5l. Do chmielenia trafiło 27,5l. CHMIELENIE Czas gotowania: 30min Citra (10g) naFWH Citra (10) na ostatnie 2 minuty gotowania Do fermentora powędrowało 25l brzeczki o gęstości 13,2°Blg. Drożdże zadane 27.08. o 9.30 rano. KOMENTARZ * Końcówka sezonu. Drożdże na pszenicę już któryś tydzień pauzowały w lodówce, a że pogoda strzeliła focha - czas na warzenie więcej niż dobry. * Nachmieliłem amerykańcem tę pszenicę. Zapach rozszedł się przepiękny. Jeśli fermentacja przebiegnie bezproblemowo - szykuje się klawe piwko. 09.09.2013 Piwo odfermentowało do 2,5°Blg. 23.09.2013 Piwo zabutelkowane. Zakapslowałem 45 butelek 0,5l z dodatkiem 150g cukru. Edytowane 23 Września 2013 przez Porter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2013 (edytowane) Warka #56 "Joe Black" 12°Blg - 26.08.2013 Piwo w stylu: Dunkelweizen IBU: 21,3 EBC: 31,8 SUROWCE pszeniczny jasny Strzegom (3kg) wiedeński Strzegom (1,0kg) monachijski Strzegom (1,0kg) karmelowy 150 (0,3kg) carared (0,15kg) czekoladowy (0,1kg) carafa II (0,05kg) chmiel Centennial 10% (granulat, 25g) drożdże Wyeast 3638 Bavarian Wheat ZACIERANIE Ilość wody do zacierania: 25l 45°C - 10' 62°C - 30' 72°C - 30' 78°C -> filtracja WYSŁADZANIE Ilość wody zużytej do wysładzania: 10l. Do chmielenia trafiło 27,5l. CHMIELENIE Czas gotowania: 30min Centennial (25g) na FWH Drożdże zadane 27.08. o 9.30 rano. KOMENTARZ * Od kiedy zacząłem warzyć piwa metodą chmielenia brzeczki przedniej, proces zajmuje mi znacznie mniej czasu. Spokojnie wyrabiam się w mniej niż 4 godziny, więc uwarzenie dwu warek pod rząd nie jest żadnym wyczynem. Filtracja obu pszenic też poszła bezproblemowo. * Zachęcony aromatem Citry sypnąłem tym razem Centenniala. Był jednak zeszłoroczny i chyba większość jego aromatu uciekła. Trudno. Uwaga na przyszłość - aromatyczne chmiele, zwłaszcza te cytrusowe muszą być świeże. 09.09.2013 Piwo odfermentowało do 2,5°Blg. Edytowane 9 Września 2013 przez Porter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Widzę mały "rozjazd" w recepturze: chmiel Hallertauer 12% (granulat, 20g) [...]CHMIELENIE Citra (10g) naFWH Citra (10) na ostatnie 2 minuty gotowania Pewnie Hallertauer został z poprzedniej warki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2013 (edytowane) Warka #57 "Amerykański Full" 14°Blg - 27.08.2013 Piwo w stylu: Blonde Ale IBU: 31,3 EBC: 12,6 SUROWCE pale ale Strzegom (4,0kg) wiedeński Strzegom (0,5kg) melanoidynowy 80 EBC (0,2kg) pszeniczny jasny Strzegom (0,6kg) bursztynowy (0,5kg) cara-blond (0,08kg) chmiel Citra 12% (granulat, 30g) chmiel Chinook 13% (granulat 30g) drożdże US-05 ZACIERANIE Ilość wody do zacierania: 25l 70-65°C - 120' 78°C -> filtracja WYSŁADZANIE Ilość wody zużytej do wysładzania: 10l. Do chmielenia trafiło 27,5l. CHMIELENIE Czas gotowania: 30min Citra (15g) na FWH Chinook (15g) na FWH Citra (15g) chmielenie na zimno (3 dni przed rozlewem) Chinook (15g) chmielenie na zimno (3 dni przed rozlewem) Do fermentora powędrowało 25l brzeczki o gęstości 14°Blg. Drożdże uwodnione i zadane o 10.30 następnego dnia. KOMENTARZ * Tym piwem najprawdopodobniej zamknę sezon 2012/2013. Podsumowanie w osobnym poście. * Mam dylemat związany z chmieleniem na zimno. Czy 30g Citry i Chinooka wystarczą, by nadać tych fajowych aromatów? Czy też sypnąć więcej? 05.10.2013 Dopiero dziś udało mi się przelać piwo na cichą. Dodałem łącznie 30g po równo Citry i Chinooka. Mam zamiar zlać piwo do butelek w okolicach wtorku. 09.10.2013 Piwo zabutelkowane. Rozlałem 45 butelek 0,5l z dodatkiem 160g cukru. Do ilu zeszło końcowe °Blg? Zapomniałem zmierzyć... Filtrowało się toto niefajnie. Na drugi raz trzeba pamiętać o założeniu pończochy na koniec wężyka. Gaziki sobie daruję. Zapach zniewalający. Sok z czerwonych grejpfrutów. Piękny pomarańczowy kolor. Świetne piwo! 9.11.2013 Piwo od miesiąca w butelkach. Wyklarowało się ładnie. Wszelkie chmielowe osady opadły na dno. Warka smaczna, solidnie goryczkowa. Co do zapachu... Na przyszłość trzeba pamiętać, żeby do chmielenia na zimno użyć trochę więcej chmielu niż te 30g, które dałem. Owszem, ładnie pachnie to piwko, ale mogłoby pachnieć mocniej... Edytowane 9 Listopada 2013 przez Porter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Widzę mały "rozjazd" w recepturze: chmiel Hallertauer 12% (granulat, 20g) [...]CHMIELENIE Citra (10g) naFWH Citra (10) na ostatnie 2 minuty gotowania Pewnie Hallertauer został z poprzedniej warki. Dzięki, Stasiu za "rękę na pulsie". Już poprawiłem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 28 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2013 Przyszedł czas na małe podsumowanie trzeciego sezonu piwowarskiego. Zacząłem 10 sierpnia 2012 roku, skończyłem 27 sierpnia 2013 roku. Uwarzyłem w tym okresie 21 warek, o 4 mniej niż w poprzednim sezonie. Wynik może niezbyt imponujący, ale jak na własne zapotrzebowanie - zadowalający. Przeprosiny z dolniakami dały pięć bardzo udanych warek. Warunki sprzyjają, więc kontynuacji należy się spodziewać. Zmierzyłem się z dekokcją. Roboty trochę jest, a efekt... Hm. Powiedzmy, że wyczuwalny. Całkowicie przeszedłem na chmielenie brzeczki przedniej. Nie dość, że skraca to proces warzenia, to moje piwa od tego czasu stały się, co tu dużo mówić, smaczniejsze, bardziej gładkie i zbalansowane. Nie zamierzam wracać do godzinnego gotowania. Wprowadziłem rygorystyczny reżim sanitarny. Każdą butelkę traktuję wybielaczem, dzięki czemu pozbywam się osadu, którego nie sposób usunąć tradycyjną szczotką. Potem płukanie wodą, płukanie ClO2 i rozlew. Od tego czasu z moich piw zniknął charakterystyczny zapaszek, który przyprawiał mnie o zgrzyt zębów. Roboty z tym o wiele więcej, ale efekt wart jest tych zabiegów. Wpadki? Warka #42. Kwach. Winne były drożdże. Przeterminowane WLP060 American Ale Yeast Blend. Piwa przeciętne? Warka #37 - Stout. Gorsza kopia wyśmienitego Emmetta Browna. Warka #39 - Jasne. Warka #41 - Jasne. Warka #51 - Brown. Poprawne. Nie pozostawiające większych wspomnień. Piwa ciekawe? Warka #38 - ciemny Belg chmielony na zimno amerykańskim chmielem. Warka #40 - mocno chmielone ESB. Na upały nie było nic lepszego. Koźlaki, zarówno te górne jak i tradycyjne: warki #44, #45, #46, #48. Deserowo słodki octoberfest - warka #47. Bardzo dobry lukrecjowy porter - warka #50, świetne ciemne - #49. Piwa wybitne? Warka #53 - witbier. Ekstraklasa sama w sobie. Skórki pomarańczy i cytryny wrzucone do fermentora na burzliwą dały cudowny aromat. Jeśli skórki - to tylko dodane w taki sposób. Warka #46 - doppelbock. Salvator ma na noc Plany na kolejny sezon? Powtórka witbiera, tym razem w wersji imperialnej. Jakiś RIS (mam na oku klony Mikkelera i Cream Brule). Quadrupel i trippel - tylko na THG. I wreszcie old ale, do którego się przymierzam trzeci rok. Poza tym parę dolniaków: może pierwszy pils z prawdziwego zdarzenia? I obowiązkowo rauchbier! Koniec z żonglowaniem drożdżami. Sezon podzielę na jakby wa etapy: zimowy i wiosenny. Nie ma presji, nie ma ciśnienia. Obyśmy zdrowi byli. I jeszcze refleksja na temat drożdży: - do wszelkiej maści mocnych Belgów: THG. Tylko i wyłącznie. Ani Ardensy, ani Abbeye, czy Strong Alesy nie mają tego czegoś, co trapiści. - do witbiera: tylko Forbiden Fruit. - do pszenic: Bavarian Wheat. - do mocnych dolniaków: Munich Lager. Początek sezonu czwartego? Połowa października? Pażyjom, uwidim... Narka Figlarz i Fidel 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 13 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Października 2013 Sezon 2013/14 otwarty. Imperialny witbier fermentuje w wiaderku... Notatki soon. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 13 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Października 2013 (edytowane) Warka #58 "Imperator WiTT" 19°Blg warzona 12.10.2013 EBC: 14,2 IBU: 14,4 SUROWCE: słód pilzneński Strzegom (3,2kg) słód pszeniczny Strzegom (0,6kg) słód Cara Ruby 50 Castle Malting 0.15kg słód caraaroma Weyermann 0.06kg płatki pszenne (2,0kg) owies niesłodowany (1,0kg) cukier stołowy (0,25kg) kolendra indyjska (18g) świeżo starte skórki pomarańczy i cytryny (4 duże pomarańcze & 4 spore cytryny) CHMIELE (granulat): Lubelski 3,5% (50g) DROŻDŻE: Wyeast 3463 Forbidden Fruit (gęstwa) ZACIERANIE: owies i płatki kleikowane w 10l wrzącej wody, wymieszane i odstawione na 15' dodanie 15l wody, ustabilizowanie temperatury na 50°C wsyp pozostałych słodów 50°C - 15' 64°C - 30' 74°C - 30' 78°C -> filtracja WYSŁADZANIE I FILTRACJA: chmiel do brzeczki przedniej (FWH) 1x7l wody do uzyskania 22,5l /za dużo, jak się okazało/ GOTOWANIE: 60' /miało być standardowe 30', ale oczywiście gaz się skończył, butlę trzeba było wymienić i gotować na nowo/ kolendra na ostatnie minuty gotowania i chłodzenie, Wybicie 20l 19°Blg. Wydajność wg beersmitha 72% Odstawione na noc do chłodzenia KOMENTARZ: testuję mniejsze wybicie. Plan zakłada, że większość warek w tym sezonie to RISy i Belgi, więc zmniejszam wybicie, żeby uniknąć problemów technicznych związanych z filtracją wielkich zasypów (9kg to max), powtórka z niezwykle udanego wita. Mam nadzieję, że mocniejsza wersja będzie równie wyśmienita, rozstawienie graficzne receptury pożyczone od Zgody (mam nadzieję, że się Jarek nie obrazi i nie upomni o prawa autorskie ) 13.10.2013 Drożdże zadane o 9.00 rano. Start fermentacji o 15.00. 16.10.2013 Skórki obrane za pomocą obieraczki z ruchomą końcówką! Dodane do wiaderka wieczorem. 20.10.2013 Imperator WiTT z 19°Blg po tygodniu pracy w sprzyjających warunkach odfermentował do 3°Blg. Ładnie! Niesamowicie piękny zapach! Kolendra w połączeniu ze skórkami pomarańczy i cytryny dają oszałamiającą mieszankę. Plus rozgrzewająca moc blisko 9% i będzie cudowne piwo na Święta. Pytanie: które? 2.11.2013 Wit poszedł do butelek: 20x0,33 + 1x0,4 + 23x0,5l z dodatkiem 120g cukru. Gęstość spadła do 2°Blg, co daje piwku 9,3% alko. Świetne piwo. 8.11.2013 Pierwsze otwarcie i ogromna satysfakcja. Jest gaz. Czuć MOC! Rozgrzewający alkohol, wspaniałe cytrusy, wyraźna kolendra i słodycz - likierowa, choć nie gęsta, nie lepka. Piwo musi się jeszcze ułożyć, ale już wiem, że na Święta będzie wspaniałe. Edytowane 9 Listopada 2013 przez Porter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 13 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2013 Zapisuja się na jedna flaszeczka tego Imperialnego Vitka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 13 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Października 2013 czekaj, czekaj, otwieram książkę rezerwacji... i już! załatwione Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 13 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2013 Wyeast 3463 Forbidden Fruit fajnie pachną podczas fermentacji i potem piwo białe jest przyjemne (blg 12), LP piła mojego . Witek 19 blg, chyba nie dla dziewczyn, żon itp... ale może kiedyś zdarzy się okazja. do spróbowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 13 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Października 2013 Witek 19 blg, chyba nie dla dziewczyn, żon itp... Widzisz, GB... to zależy jak na to patrzeć... Ktoś tu kiedyś napisał, że prawdziwe piwo kobiece to 8%+ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 13 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2013 Ktoś tu kiedyś napisał, że prawdziwe piwo kobiece to 8%+ Święte słowa. Takie piwa "łagodzą" kobiece obyczaje no i ułatwiają stosunki między ludzkie. Jak mówi stare przysłowie słowian: "Hopfen und Malz erleichtert die Balz" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 13 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Października 2013 "Hopfen und Malz erleichtert die Balz" W wolnym tłumaczeniu: "przy pomocy słodu i chmielu, trafisz do celu..." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 13 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2013 Samo sedno sprawy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 20 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Października 2013 Imperator WiTT z 19°Blg po tygodniu pracy w sprzyjających warunkach odfermentował do 3°Blg. Ładnie! Niesamowicie piękny zapach! Kolendra w połączeniu ze skórkami pomarańczy i cytryny dają oszałamiającą mieszankę. Plus rozgrzewająca moc blisko 9% i będzie cudowne piwo na Święta. Pytanie: które? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 2 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2013 Wit poszedł do butelek: 20x0,33l + 1x0,4l + 23x0,5l z dodatkiem 120g cukru. Gęstość spadła do 2°Blg, co daje piwku 9,3% alko. Świetne piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 9 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2013 (edytowane) Warka #59 "Zebrzydowska 13" 13°Blg warzona 9.11.2013 EBC: 13,6 IBU: 15,0 SUROWCE: słód wiedeński Strzegom (3,85kg) słód karmelowy 30 Strzegom (0,5kg) słód monachijski II Strzegom (0,5kg) kaszka kukurydziana (0,4kg) CHMIELE (granulat): Lubelski 3,5% (20g) Tradition 5,5% (20g) DROŻDŻE: US-05 (gęstwa) ZACIERANIE: kaszka kleikowana w 3l wrzącej wody, dolanie 17l wody, wsyp słodów 68°C - 62°C - 90' negatywna próba jodowa 78°C -> filtracja WYSŁADZANIE I FILTRACJA: chmiel do brzeczki przedniej (FWH) 14l wody do wysładzania GOTOWANIE: 30' Wybicie 22,2l 13°Blg.Wydajność wg beersmitha 78% 10.11.2013 Drożdże zadane o godzinie 9.45 KOMENTARZ To ma być piwo szybkie. Nadchodzi czas rodzinnych uroczystości, a zalegające w piwniczce koźlaki, portery i belgi nie do końca odpowiadają amatorom wyrobów koncernowych. Piwo ma być słodkie, stąd kaszka kukurydziana i zacieranie w wyższych temperaturach. Planowane 12°Blg ostatecznie zostało przekroczone o jeden stopień, ale tak to już jest, że piwa o mniejszym wagowo zasypie mają u mnie znacznie lepszą wydajność, niż 8 kilowe mocarze... Planuję fermentować w 18°C, by po paru dniach przenieść warkę na górę i dofermentować w cieple. Zobaczymy, czy uda mi się rozlać piwo za 2 tygodnie. 17.11.2013 Gęstość spadła do 3°Blg. Mętne jak szlag. Dzikie w smaku. Ciekawe, co też z tego piwa wyjdzie. 23.11.2013 Piwo zabutelkowane z dodatkiem 130g cukru. Do flaszek powędrowało 20l napitku. Dziwne piwo. Jedyne, co mogę o nim powiedzieć, że w zapachu czyste jak lager. Bardzo klarowne. O smaku się nie wypowiem, aż do czasu jak się nagazuje. Za tydzień premiera. 26.11.2013 Świetne piwo, ale... Za dużo słodu monachisjkiego i karmelowego. Smak idzie w stronę kwasu chlebowego, ciemnego chleba. W aromacie miód Dosłownie. I karmel. Chmielenie też wymaga korekty. Edytowane 12 Grudnia 2013 przez Porter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 9 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2013 Cześć Andrzej zrobiłeś przed filtracją próbe jodową na zawartość skrobi ?. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 9 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2013 Nie, bo dopiero zacieram ale zrobię, zrobię... Obiecany Witek czeka na Ciebie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 10 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2013 Nie, bo dopiero zacieram ale zrobię, zrobię... Obiecany Witek czeka na Ciebie... Dzięki. dostaniesz mojego na wymianę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 12 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2013 (edytowane) Warka #60 "Thorin" 14,5°Blg piwo w stylu: Smoked Brown Porter warzone 12.12.2013 EBC: 61,1 IBU: 20,9 SUROWCE: słód pale ale Strzegom (3,0kg) słód wędzony Cherry Briess (1,0kg) słód caraaroma Weyermann (0,6kg) słód brown Warminster (0,5kg) słód pale chocolate Thomas Fawcett (0,19kg) płatki owsiane (0,4kg) płatki jęczmienne (0,4kg) CHMIELE (granulat): Pilgrim 9,18% (po korekcie alfakwasów) (25g) DROŻDŻE: Mangrove Jack's M03 Newcastle Dark Ale Yeast (saszetka) ZACIERANIE: płatki kleikowane w 4l wrzącej wody, dolanie 15l wody, wsyp słodów 68°C - 80' 76°C -> filtracja WYSŁADZANIE I FILTRACJA: chmiel do brzeczki przedniej (FWH) 15l wody do wysładzania do gotowania poszły 23l o gęstości: 14°Blg GOTOWANIE: 30' Wybicie (ilość w fermentorze): 20,5l 14,5°Blg. Wydajność wg beersmitha 70% KOMENTARZ Pierwsze moje piwo z dodatkiem słodu wędzonego. Słód wędzony na drewnie wiśniowym z amerykańskiej słodowni Briess pachnie i smakuje świetnie, powiedziałbym klasycznie boczkowo. Zobaczymy jakie posmaki wniesie kilogram do tego z założenia ciemnego, treściwego, lekko podrasowanego angielskiego portera. Browar ma nowy sprzęt. Ojciec zrobił mi filtrator z rurki miedzianej, dla piw o zasypie ponad 7kg. Wkręciłem go dziś na próbę i całe szczęście. Śrutowałem jak idiota, prawie na mąkę i gdyby nie nowy filtrator, który i tak się przytykał, nie wiem, jak długo bym spędził nad tą warką. 4.01.2013 Thorin zabutelkowany. Gęstość spadła do 6,5°Blg, co daje mu niewiele ponad 4,5% alko. Piwo trafiło do 38x0,5l z dadatkiem 100g cukru. Edytowane 4 Stycznia 2014 przez Porter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 13 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2013 (edytowane) Warka #61 "Grizzly" 17,5°Blg piwo w stylu: Other Smoked Beer warzone 13.12.2013 EBC: 92,1 IBU: 37,4 SUROWCE: słód pale ale Strzegom (3,0kg) słód wędzony Whisky Castle Malting (1,0kg) słód wędzony Chateau Peated CM (1,0kg) słód kawowy CM (1,4kg) słód carafa II Weyermann (0,36kg) słód żywiecki palony (0,2kg) CHMIELE (granulat): Tradition 5,04% (po korekcie alfakwasów) (40g) First Gold 7,65% (po korekcie alfakwasów) (30g) DROŻDŻE: Mangrove Jack's M44 US West Coast Yeast (saszetka) ZACIERANIE: ilość wody w garze: 20l, 65°C - wsyp słodów 68°C - 60' 78°C -> filtracja WYSŁADZANIE I FILTRACJA: chmiel do brzeczki przedniej (FWH) 15l wody do wysładzania do gotowania poszły 24l o gęstości: 16,5°Blg GOTOWANIE: 30' Wybicie (ilość w fermentorze): 20,5l 17,5°Blg. Wydajność wg beersmitha 75% KOMENTARZ Druga wędzonka. Zasyp wzorowany na Alaskan Smoke Porterze. Pachnie zachęcająco. Mniej boczkowo, bardziej daje kablami Fatalna pomyłka przy zasypie. Zamiast dwóch kilo słodu whisky, ześrutowałem kilo kawowego. To żem zaszalał... 14.12.2013 Uwodnione drożdże zadane o 9.00 rano. 23.12.2013 Piana opadła. Gęstość spadła do 6°Blg. Zauważyłem, że oba piwa zacierane jednotemperaturowo w 68°C odfermentowały dość płytko. Grizzly jest ciemne, treściwe, gęste. Wędzonka wyczuwalna, acz w dalszym tle. Piwo posiedzi w cieple ze 2-3, potem do chłodni. 28.12.2013 Kilka dni w ciepłowni sprawiło, że gęstość spadła jeszcze odrobinę. 5,6°Blg to chyba ostateczny wynik. Teraz zimnica i rozlew w poniedziałek. Wędzonka solidna. Tak ma być. Kawa. Czekolada. Kawa. 4.01.2014 Grizzly zabutelkowany. Gęstość spadła do 5,5°Blg, co daje mu 6,7% alko. Piwo trafiło do 38x0,5l z dodatkiem 100g cukru. 15.08.2014 Zdegustowałem wzorzec: oryginalnego Alaskan Smoked Portera zakupionego w czerwcu na Birofiliach. Co więcej - przeprowadziłem degustację symultaniczną z moim Grizzly. Wnioski: porażające. Zapach z butelki: Alaskan: mizerny, ledwo wyczuwalny, trochę ciemnych słodów, Grizzly: wyraźny, bogaty, czekoladowy, wędzony. Piana: Alaskan: drobna, beżowa, niezbyt obfita, dość szybko opadająca, nie oblepiająca szkła, Grizzly: drobna, beżowa, obfita, długo otrzymująca się, oblepiająca szkło od góry do dołu, Barwa: na obu piwach identyczna: czarna, z brązowymi refleksami, Wysycenie: Alaskan: niezbyt wysokie, idealne dla mnie, Grizzly: zbyt wysokie, lekko przegazowane, Smak: Alaskan: rozczarowujący, trochę czekolady, lekko kwaśny, wędzonka niewyczuwalna, Grizzly: feeria, kawa, wyraźna, lecz nienachalna wędzonka, czekolada, ciemne słody, To dwa bardzo podobne piwa, tylko, że Grizzly smakuje tak, jak Alaskan smakować powinien. Piwo nie warte 50 złotych. Rozczarowujące. Cienkie. Zaś Grizzly absolutnie do powtórzenia. Edytowane 16 Sierpnia 2014 przez Porter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 14 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2013 (edytowane) Mangrove Jack's M03 Newcastle Dark Ale są szybkie i tworzą masę piany! Ruszyły po 3-4 godzinach od zadania, wieczorem zaatakowały, wylazły z wiadra (w którym było 20l brzeczki!!!), opadły i to chyba koniec. Na powierzchni resztki piany, gęstość 8°Blg z 14,5°Blg. Smak zdecydowany, wędzonka na bardzo dalekim planie, pełnia i wyczuwalna słodycz. Zobaczymy, czy jeszcze zejdą... Edytowane 14 Grudnia 2013 przez Porter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 27 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2013 (edytowane) Warka #62 "Zebrzydowska 12" 12°Blg piwo w stylu: Blonde Ale warzone 27.12.2013 EBC: 10,6 IBU: 12,2 SUROWCE: słód wiedeński Strzegom (3,35kg) słód karmelowy 30 Strzegom (0,1kg) słód monachijski II Strzegom (0,2kg) kaszka kukurydziana (0,8kg) płatki ryżowe (0,5kg) CHMIELE (granulat): Perle 7,12% po korekcie alfakwasów (100g) DROŻDŻE: US-05 (gęstwa) ZACIERANIE: kaszka i ryż kleikowane w 5l wrzącej wody, dolanie 10l wody, 60°C - wsyp słodów wsyp całej porcji chmielu 66°C - 70' 74°C - 30' negatywna próba jodowa 78°C ->filtracja WYSŁADZANIE I FILTRACJA: 14l wody do wysładzania GOTOWANIE: 30' Wybicie 20,5l 13,1°Blg. Wydajność wg beersmitha 77% KOMENTARZ Mam spore zapasy chmielu, którego nie sposób wykorzystać, stąd pomysł, by spróbować chmielenia zacieru. Wiem, że część piwowarów bardzo sobie chwali tę metodę, zwłaszcza, że chmiel idzie tym sposobem głównie na aromat i smak. Zobaczymy. 100g Perle powędrowało do gara, co wg beersmitha, ma dać śladową goryczkę. Ryż ma rozjaśnić piwo, a kukurydza dać posmak słodki. Zebrzydowska 13 biła rekordy popularności, lecz byłą wg mnie zbyt treściwa i zbyt ciemna. Niestety, filtracja nie była przyjemna. Przytykało się szybko. Machnąłem ręką i do gotowania brzeczka trafiła dość mętna. 10.01.2014 Piwo odfermentowało do 2°Blg. Teraz trafi na stryszek, a po paru dniach do butelek. Smaczne. Chmielowe. Słodkie. Edytowane 10 Stycznia 2014 przez Porter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się