thobeta Opublikowano 29 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2008 (edytowane) Unowocześniłem swój browar ostatnio o elektroniczny pomiar temperatury brzeczki oraz fermentacji. Zakupiłem termometr do PC Koszt to 39zł Dokupiłem jeszcze dwie sondy po 29zł za sztukę Wszystkie dane są archiwizowane i przedstawiane w formie wykresów. Możliwość jest ustawienia alarmów np. przy zacieraniu. Bardzo wygodna i nie droga sprawa. Musicie dysponować tylko wolnym komputerem. Mi wpadł w ręce stary laptop z uszkodzoną matrycą. Zorganizowałem do niego zewnętrzny monitor i razem z Beersmithem dzielnie wspomaga moje poczynania. Komputer to Pentium I 233MHz i w zupełności sobie ze wszystkim radzi. Poniżej podaje gdzie można interfejs zakupić oraz kilka zdjęć z jego działania. Tutaj można ściągnąć darmowy program do jego obsługi (po Polsku) www.HydroX.pl/download/tm2s.zip Tutaj jest stonka do zakupu: http://hydrox.pl/cgibin/shop?info=tm2s Parametry termometru ze strony producenta ? stały pomiar temperatury w wielu miejscach jednocześnie z możliwością zapisu danych, ? dokładność 0.5C (po kalibracji do 0.1C), ? wygodna analiza historyczna w postaci wykresów w wybranych okresach 2, 7 i 30dni (dołączone zdjęcia) ? łatwe i proste podłączenie - jeden wolny port szeregowy RS232 (9 pin), ? konstrukcja termometru umożliwia sukcesywne dołączanie kolejnych czujników - do 255, ? zakres mierzonych temperatur od -25C do +85C, ? dane z czujnika do komputera przekazywane są w postaci cyfrowej, ? maksymalna długość przewodu (odległość czujnika od komputera) - 100m, ? możliwość ustawienia alarmów i ostrzeżeń (sygnały dźwiękowe, uruchamianie wskazanych aplikacji), ? czujniki łączy się równolegle za pomocą pojedynczego dwużyłowego przewodu o dowolnym przekroju. Informacje dodatkowe: Termometr tm2s składa się z układu elektronicznego (mieszczącego się we wtyczce RS232) oraz czujnika tmp. Długość kabla czujnika wynosi 5m, ale może być zwiększona do 100m bez pogorszenia dokładności pomiaru. Do pomiaru temperatur w kilku wielu miejscach jednocześnie konieczne jest zakupienie jedynie dodatkowych czujników tmp. Bardzo intuicyjny, spolszczony i darmowy program do obsługi termometru (3.14MB) Edytowane 29 Sierpnia 2008 przez thobeta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon Opublikowano 29 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2008 Wygląda nieźle. Mam tylko pytanko co do samej sondy. Z czego ona jest wykonana, do jakiej temperatury można ją żyłować oraz czy jest dopuszczona do kontaktu z żywnością? Sam zastanawiam się nad zakupem podobnego termometru ale sonda była zalana w rurce termokurczliwej i jakoś to do mnie nie przemawiało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thobeta Opublikowano 2 Września 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Września 2008 Faktycznie masz racje...nie zastanawiałem się nad tym czy te sondy są dopuszczone do spożywki :-/ Wsadzę jutro kilka zdjęć swojego czujnik. Orientowałem się i są w sprzedaży specjalne sondy z atestem do spożywki ale nie mam pojęcia w jakiej cenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thobeta Opublikowano 5 Września 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Września 2008 Sonda jest z nierdzewki zaklejona u dołu i góry coś na wzór kleju na gorąco. Każda sonda posiada "ogonek" do podłączenia następnej. Czujniki mają przypisany niepowtarzalny numer dlatego komputer je rozróżnia i identyfikuje. Program posiada jeszcze moduł edycyjny przy pomocy którego możemy zmienić dosłownie wszystko od wprowadzenia znaków specjalnych, zaprojektowania wskaźnika analogowego, dźwięków alarmów, na wklejeniu rysunku np. naszej warzelni z punktami pomiarowymi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 6 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2008 No zaczyna mi się to podobać dotychczas miałem termometr na baniaku i sprawdzałem temperaturę, ale w dobie dzisiejszej techniki jestem staroświecki. JK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 6 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2008 chyba se takiego czujnika sprawię aby na stare lata do fermentatorowni nie biegać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thobeta Opublikowano 6 Września 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Września 2008 (edytowane) Kilka fotek z dziewiczej warki z użytkowaniem cyfrowego termometru. Sonde zanurzyłem bezpośrednio do brzeczki ale wpadł mi do głowy lepszy pomysł. Kawałek rurki mosiężnej o średnicy takiej by sonda swobodnie wsunęła się do środka - zaślepiamy jeden koniec, wsuwamy do środka sonde, zalewamy wszystko np. olejem lub borygiem i zaklejamy np. klejem na gorąco u góry. Tak skonstruowany przyrząd wkładamy do naczynia z brzeczką bez żadnego zawieszania kabli, kłopotów z przewodami itp. Edytowane 7 Września 2008 przez thobeta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wesoly Opublikowano 7 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2008 Jakieś dwa lata temu zacząłem używać DS18B20 do kontroli temperatury podczas warzenia oraz fermentacji piwa. Fotki można obejrzeć pod adresem: http://picasaweb.google.com/rafal.wesoly/Browar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thobeta Opublikowano 7 Września 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Września 2008 (edytowane) U Ciebie widzę jakąś sporą płytkę z elektroniką to jest termometr ? Na monitorze masz to wzorowo rozwiązanie. Zazdroszczę. PS. Jak to jest że w piwnicy masz cieplej niż w tankach ? Jakoś je chłodzisz dodatkowo ? Edytowane 7 Września 2008 przez thobeta KaeR 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wesoly Opublikowano 7 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2008 Dodatkowa elektronika to mikrokontroler, który w przyszłości ma być wykorzystany do sterowania całym mikro browarem, mi. sterowanie grzałkami, pompkami, zaworami, itp. Tanki są dodatkowo na samym początku fermentacji schładzane wężownica zanurzeniową do temperatury fermentacji . W razie konieczności, jak jest za ciepło również można wychładzać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thobeta Opublikowano 7 Września 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Września 2008 (edytowane) Rafał podał byś miejsce zakupu kontrolera. Masz jakiś odnośnik gdzie można poczytać o jego parametrach i możliwościach Procesor ADUC836 z tego co widzę...zaprogramowany czy sam musiałeś coś robić w tym temacie ? Edytowane 7 Września 2008 przez thobeta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wesoly Opublikowano 9 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2008 Procek miał być programowany we własnym zakresie. Na razie całość leży i czeka. Sterownik wraz z LCD zakupiony na w firmie ei-elektornik.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bolek Opublikowano 5 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2009 -> thobeta Ten Twój czujnik to też DS18b20, w sklepie kosztuje ok 5zł. Pozanim, nie ma nic magicznego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Infam Opublikowano 6 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2009 [...]Sonde zanurzyłem bezpośrednio do brzeczki ale wpadł mi do głowy lepszy pomysł. Kawałek rurki mosiężnej o średnicy takiej by sonda swobodnie wsunęła się do środka - zaślepiamy jeden koniec, wsuwamy do środka sonde, zalewamy wszystko np. olejem lub borygiem i zaklejamy np. klejem na gorąco u góry. Tak skonstruowany przyrząd wkładamy do naczynia z brzeczką bez żadnego zawieszania kabli, kłopotów z przewodami itp. Mosiężna rurka nie jest najlepsza do tego celu. Unikamy przecież kontaktu brzeczki z cynkiem (mimo tego, że jest go tam niewiele, a i rurka nie jest duża). Trochę lepsza byłaby miedziana. Ja właśnie takich używam do DS1820. Jest jednak mała różnica. Nie wklejałem do rurki DS. Zrobiłem króćce termometryczne (rurka z jednej strony zaślepiona - wlutowany krążek blaszki Cu). Sprawdza się przy zacieraniu. Gorzej wygląda to przy fermentacji. Rurka pokrywa się nalotem, tak jakby śniedziała. Zniechęciło mnie to do kontroli i rejestracji T w brzeczce. Nie pozostawałoby nic innego jak wykonać takie króćce z nierdzewki/kwasówki. Swoim króćcem z mosiądzu zapewne zrobiłbyś więcej szkód niż bez niego (tzn. zanurzając samą czujkę System jest świetny, polecam (ma drobne niedociągnięcia ale da się przeżyć). Mój laptop rejestruje non stop T już chyba ok. 2 lat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 6 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2009 Rurka pokrywa się nalotem, tak jakby śniedziała. Jeżeli na zielono, to uważaj - to jest podobno jakiś trujący związek miedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 6 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2009 (edytowane) Rurka pokrywa się nalotem' date=' tak jakby śniedziała.[/quote']Jeżeli na zielono, to uważaj - to jest podobno jakiś trujący związek miedzi. Węglan miedzi. Zabezpiecza miedź przed utlenianiem się Edytowane 6 Stycznia 2009 przez jacer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thobeta Opublikowano 6 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2009 -> thobeta Ten Twój czujnik to też DS18b20, w sklepie kosztuje ok 5zł. Pozanim, nie ma nic magicznego Ale nie będę się bawił w lutowanie układów. Nie jestem elektronik. Gotowy nie kosztuje wielkich pieniędzy no i jest gwarancja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bolek Opublikowano 6 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2009 Rurka pokrywa się nalotem' date=' tak jakby śniedziała.[/quote']Jeżeli na zielono' date=' to uważaj - to jest podobno jakiś trujący związek miedzi.[/quote'] Węglan miedzi. Zabezpiecza miedź przed utlenianiem się A gdyby tak całość (czujnik i rurka) wsadzić jeszcze w koszulke termokurczliwą?. Ciężko będzie zrobić obudowe taką "obojętną" obudowe. Kwasówek w formie rórki fi 8 jeszcze nie spotkałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Waldi Opublikowano 5 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2010 A gdyby tak całość (czujnik i rurka) wsadzić jeszcze w koszulke termokurczliwą?. Ciężko będzie zrobić obudowe taką "obojętną" obudowe. Kwasówek w formie rórki fi 8 jeszcze nie spotkałem Udało i się znaleźć w katalogu (w necie) rurki 6 × 1 i 8 × 1. Szóstka za cienka bo DS1820 ma 4,8 mm natomiast po ósemke dzisiaj się wybieram. Dla informacji - cena ~5 zł/m. Swoją drogą układ już zmontowany i działa. Pozostało mi zrobić czujnik tylko zastanawiam się czym wypełnić rurkę? Ze względu na na szybkość pomiaru najlepiej, żeby DS pływał w jakiejś przyzwoicie przewodzącej ciepło cieczy albo był zalany/zatopiony w czymś takim. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bolek Opublikowano 5 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2010 Mam całe kryzy na czujnik, długie na 13cm, gwint (chyba) M12. Koniec który pływa jest jak dobrze pamiętam lutowany srebrem ;/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agrest Opublikowano 5 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2010 Ze względu na na szybkość pomiaru najlepiej, żeby DS pływał w jakiejś przyzwoicie przewodzącej ciepło cieczy albo był zalany/zatopiony w czymś takim. Może jakiś olej? W transformatorach się stosuje to i tutaj powinien być ok, tylko niestety nie wiem jaki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Waldi Opublikowano 5 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2010 Chyba niezbyt jasno się wyraziłem. Mianowicie, jeśli wkładasz czujnik do kryzy dobrze by było, że był w czymś zanurzony/zalany/zatopiony nie przewodzącym prądu a w miarę dobrze przewodzącym ciepło. Powietrze jest dobrym izolatorem więc taki pomiar będzie dokonywany z opóźnieniem a być może i błędem. Nie wiem jak to jest realizowane w praktyce ale tak to sobie na logikę wyobrażam. Jaką średnicę wewnętrzną ma Twoja kryza? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Waldi Opublikowano 5 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2010 Może jakiś olej? W transformatorach się stosuje to i tutaj powinien być ok, tylko niestety nie wiem jaki Istnieje z tego co się orientuję olej transformatorowy choć na nasze potrzeby pewnie dobry byłby jakikolwiek. Ale łatwiejszy do zdobycia jest - bo i nim myślałem - płyn chłodniczy - glikol. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agrest Opublikowano 5 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2010 No nie wiem. Glikol ma przewodność rzędu 2500-4500?s/cm to jest raczej bardzo dużo i oznacza dużą przewodność elektryczną, chyba że coś mi się popitoliło. W tej sytuacji lepsza by była chyba zwykła woda z RO. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 5 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2010 Cześć. Zastosuj pastę silikonową do procesorów. Problemem może być tylko wstrzyknięcie pasty na dno kryzy czy obudowy czujnika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się