funekp Opublikowano 3 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2011 Witam czy moge chmielić na zimno chmielem lubelskim na cichej?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kentaki Opublikowano 3 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2011 Oczywiście, to przecież chmiel aromatyczny, wszystko zależy jaki styl piwa warzysz, na pewno sprawdzi się w lagerach. Jednak nie spodziewaj się tak intensywnego aromatu jak z chmieli amerykańskich w tak ostatnio modnych AIPA. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
funekp Opublikowano 3 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Września 2011 (edytowane) Jeśli chodzi o styl to jest dezstylowiec i chce mu nadać troche aromatu jeszcze na cichej Edytowane 3 Września 2011 przez funekp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kentaki Opublikowano 3 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2011 Spoko, eksperymentuj, to najlepsza szkoła . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel1024 Opublikowano 3 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2011 wrzuć relacje z rezultatu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Merv Opublikowano 3 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2011 dezstylowiec Brzmi jakbyś już wiedział co z nim zrobisz jak nie będzie smaczne;D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
funekp Opublikowano 4 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Września 2011 (edytowane) spokojnie wszystko sie wypije Edytowane 4 Września 2011 przez funekp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bimbelt Opublikowano 4 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2011 Oczywiście, to przecież chmiel aromatyczny, wszystko zależy jaki styl piwa warzysz, na pewno sprawdzi się w lagerach. Jednak nie spodziewaj się tak intensywnego aromatu jak z chmieli amerykańskich w tak ostatnio modnych AIPA. Oczywiście na zimno można też chmielić goryczkowym i to często z rewelacyjnymi rezultatami. Goryczki od tego nie przybywa, za to aromatu i to często unikalnego, jak najbardziej tak. Lukas994 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kentaki Opublikowano 4 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2011 Jasne, mi osobiście aromat Marynki zdecydowanie bardziej podchodzi niż Lubelskiego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
twawrzyniak Opublikowano 4 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2011 Robiłem bezstylowce na drożdżach S04, jasne piwo odrobinę Caramunich I, chmieliłem na cichej przez tydzień raz Tettnagerem , drugi raz Fuglesem i dodawałem na 20 litrów 1/2 tabletki Hops Aroma .Wyniki wyśmienite. Wg mnie chmielenie na zimno pozwala poznać prawdziwy aromat poszczególnych chmieli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 29 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2011 Będę warzył swoją pierwszą warkę IPA z BA i będzie tam trzeba na cichej dodać chmielu, rozumiem, że do tej operacji potrzebuję siateczki do gotowania chmielu, żeby później nie mieć syfu w butelkach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 29 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2011 nie,musisz mieć pończochę,z siatki się łatwo wydostanie . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JakubS Opublikowano 29 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2011 Ja chmiel sypie bezposrednio do fermentatora. Siatke zakladam na koncowke wezyka przed dekantowaniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
funekp Opublikowano 29 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Września 2011 Ja również wsypałem bezpośrednio i większość chielu opada na dno jak dobrze zdekantujesz to będzie ok ale jak nalewałem przez filtrotor z oplotu który mam w fermentorze z kranikiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cemik1 Opublikowano 29 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2011 (edytowane) Ja też obywam się bez woreczków czy pończoch. Edytowane 29 Września 2011 przez cemik1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 29 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2011 Dzięki za porady. Teraz muszę tylko zrobić filtrator i mogę zaczynać warzenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavulonek Opublikowano 5 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2011 Sypnąłem 30g Amarillo bez woreczków. Przelewając do fermentora "rozlewowego" przytrzymywałem na końcu wężyka "skarpetę". W efekcie może ze dwa paprochy się przedostały. A zapach takiego piwa... genialny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrekU Opublikowano 23 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2015 (edytowane) Podczepię się pod temat, zabutelkowałem 10 litrów american wheat, zostawiłęm sobie 10 litrów zeby dochmielić na zimno. W zasadzie nie mam doświadczenia z tym procesem, raz chmieliłem aipa i średnio byłem zadowolony (trawa, łodyga itp) American wheat chmieliłem w ten sposób start 20gr perle 45' 15 gr amarillo 60' 10gr mosaic i 20 gr citra i wyłaczenie palnika Podpowie ktoś jak fajnie dochmielić na zimno te 10L ? mam na stanie Mosaic Citra Amarillo Cascade Hallertauer Perle Lomic Lubelski Edytowane 23 Sierpnia 2015 przez PiotrekU Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
opeciarz Opublikowano 26 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2015 Też podepnę sie pod temat. Mam pytanko odnośnie może bardziej technicznej kwestii chmielenia na zimno, a mianowicie chciałem chmielić nie więcej niż 5 dni w dwóch turach to znaczy na 5 dni pierwszą część chmielu, a na 2 dni reszta chmielu. Dotychczas jak chmieliłem na zimno to chmiel pływał na powierzchni przez conajmniej 5 do 7 dni, nie chciał zatonąć. Efektem tego było, że jedną warkę przed rozlewem lekko wstrząsnąłem aby chmiel poszedł na dno i aromat rozszedł sie po całej brzeczce, przez to piwo wyszło mi bardzo nieklarowne wręcz błotniste. Z inną warką z kolei nic nie robiłem, poczekałem aż chmiel sam opadnie (tydzień) z klarownością było bardzo dobrze ale w aromacie wyszła zielostość, lekka łodyga, a tego chciałbym uniknąć (dodam, że dodałem chmiel do saisona w ramach eksperymetu do części piwa. Właściwe piwko było bardzo dobre bez nut łodygowych więc zielistośc nie wyszła z gotowania, a właśnie z chmielenia na zimno) Teraz chciałem przetestować chmielenie w dwóch etapach i własnie jak technicznie mam to zrobić aby piwo było klarowne, a jednocześnie uzyskać czysty aromat owoców. Rozważam różne pomysły: chmiel do siateczki, rozsypanie chmielu i nic nierobienie licząc na to że jednak aromat jakoś sie rozejdzie czy też lekkie zamieszanie razem z dodanym właśnie chmielem licząc na to, że 2 dni klarowania wystarczy, a ewntualnie dodatkowo ogarnąć filtarcję np. przez pończochę czy przez myjkę. Jakie macie doświadzcenia z takim sposobem dodania chmielu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalW Opublikowano 26 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2015 Trzy-cztery dni chmielenia na zimno (w normalnej temperaturze), potem wygotowana pończocha. A tu post kogoś mądrzejszego o chmieleniu na zimno: http://www.piwo.org/topic/11043-fermentacja-cicha-aipa-temperatura/?p=235793 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się