kentaki Opublikowano 17 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2016 Jaki zasyp i czym chmieliłeś grodziskie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 17 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2016 W przyszłym tygodniu uzupełnie całą recepturę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 22 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2016 (edytowane) Od dawien dawna przymierzałem się do tego szczepu i w końcu będzie okazja na najbliższej warce go przetestować. Wyeast 2112 California Lager wraz z FM42 Stare Nadreńśkie przefermentują następną warkę. Zobaczymy jak wypadną w bezpośrednim porównaniu. Później pójdzie pewnie jeszcze coś na gęstwie. Edytowane 22 Marca 2016 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RapTom Opublikowano 25 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2016 Od dawien dawna przymierzałem się do tego szczepu i w końcu będzie okazja na najbliższej warce go przetestować. Wyeast 2112 California Lager wraz z FM42 Stare Nadreńśkie przefermentują następną warkę. Zobaczymy jak wypadną w bezpośrednim porównaniu. Później pójdzie pewnie jeszcze coś na gęstwie. Jak by Ci po burzliwej zostało parę ml tych 2112 chętnie przygarnę, nawet odrobinę do zrobienia startera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 25 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2016 No problem. Uzupełniłem recepturę na Podwójne Grodziskie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RapTom Opublikowano 25 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2016 Dzięki Nie bałeś się, że ten CM i Bestmalz przykryją delikatną wędzonkę dębową ? U mnie też zaraz wpiszę recepturę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 25 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2016 Piwo zrobiłem w sumie bardziej pod siebie. Nie przepadam za delikatną wędzonķą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RapTom Opublikowano 25 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2016 Piwo zrobiłem w sumie bardziej pod siebie. Nie przepadam za delikatną wędzonķą Zrobiłem dokładnie tak samo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 15 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2016 (edytowane) Po miesięcznym rozprężeniu wracam do warzenia. #95 Koelsch Warzenie: 17.04.2016 | Estymacja z BS: 11,7°Blg | warka 40l | IBU 35 | EBC 7 | Zakładana wyd.: 82,5% Zasyp: 7,1 kg Słód pilzneński Weyermann - 5,00 kg (70,4%) Słód wiedeński Weyermann - 1,00 kg (14,1%) Słód pszeniczny Weyermann - 0,70 kg (9,9%) Słód monachijski II Weyermann - 0,40 kg (5,6%) Woda i jej modyfikacje: Całość woda RO, profil Yellow Ballaced (Bru'n Water)Do zacieru (z wodą do infuzji): CaSO4 | MgSO4 | NaCl | CaCl2 - 2,5g | 1,7g | 0,3g | 3,1gDo gotowania: CaSO4 | MgSO4 | NaCl | CaCl2 - 2,4g | 1,6g | 0,3g | 3,0g Zacieranie, filtracja, wysładzanie: woda do zasypu 18,5l 90 min - 67-66°C dolanie 9,5l wrzątku 05 min - 75°CPomiaru PH 5,9. Wysładzanie 27l gorącej wody. Gotowanie: 75 min 60 min - 20g Permiant 7,5% 30 min - 20g Perle 5% 15 min - 10g mech irlandzki 15 min - 10g pożywka CP 10 min - 50g Agnus 10,5% whirlpool 5 min - 80g Mittelfrueh 4,5% whirlpool 5 min - 30g Perle 5% whirlpool 5 min - 50g Mount Hood 5% Fermentacja: Wyszło 37l - 12,8°Blg, rozcieńczyłem do 40l - 12,3°Blg Zawróciłem około 10l schłodzonej brzeczki i otrzymałem około 74°C, wrzuciłem chmielu i po kilku mintach rozpocząłem wolne chłodzienie do 14°C i w tej temperaturze zostały zdane drożdże. Fermentor 1 w ciągu 24h wyraźne nabrzuszenie wieka, Fermentor 2 w 24h już piana i rozpoczęta fermentacja. Fermentor 1: zdane starterem 1,5l Wyeast 2112 California Lager (saszetka lipiec 2015, starter kręcony około 30h, łądnie zmętniał i pojawiła się delikatna pianka), fermentacja w lodówce 14,5°C Fermentor 2: zdane 200 ml średniej gęstej gęstwy FM42 Stare Nadreńskie (gęstwa 1 tydzień po zebraniu, I pokolenie), otoczenie 17°C, fermentacja 19°C 18.04.2016 - fermentor 1 ma już ładną piankę temperatura 15-16°C, fermentor 2 fermentuje w pełni, temperatura 19°C 19.04.2016-22.04.2016 - fermentor 2 w przedziale 18-19°C, fermentor 1 co dobrę o 0,5 stopień więcej aż do 17°C 23.04.2016 - fermentor 2 piana opada temperatura spadła do 17°C, fermentor 1 stabilne 17°C 24.04.2016 - przeniosłem oba wiadra do 19°C otoczenia 01.05.2016 - w między czasie temperatura otoczenia wzrosła do 21°C 03.05.2016 - fermentor 1 przelałem do kega 10.05.2016 - fermentor 2 przelałem do kega Komentarz: Edytowane 12 Maja 2016 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 28 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2016 (edytowane) [receptura przeniesiona] Edytowane 23 Maja 2016 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 2 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2016 (edytowane) Mała zmiana planów na majówkowe warzenie. Z racji wygrania półfinału w Karpackich Bitwach Piwowarów Domowych trzeba szybko zrobić piwo na finałową batalię (17 czerwca). Styl był już wcześniej ustalony a jest to Double IPA. #96 Double IPA Warzenie: 03.05.2016 | Estymacja z BS: 19,1°Blg | warka 12l | IBU 103 | EBC 12 | Zakładana wyd.: 82% Zasyp: 4,3 kg Pilzneński Malteurop - 2,90 kg (67,4%) Pszeniczny Malteurop - 1,00 kg (23,3%) Płatki ryżowe - 0,30 kg (7,0%) Caramunich I Weyermann - 0,10 kg (2,3%) Woda i jej modyfikacje:Całość woda RO, profil Yellow Malty(Bru'n Water)Do zacieru (z wodą do infuzji): CaSO4 | MgSO4 | NaCl | CaCl2 - 1,0g | 0,7g | 0,2g | 2,2gDo gotowania: CaSO4 | MgSO4 | CaCl2 - 0,2g | 0,2g | 0,5gZacieranie, filtracja i wysładzanie:woda do zasypu 11,5l o temperaturze 75°C 90 min - 67°C dolanie 6l wrzątku 05 min - 75°CPH 5,7. Wysładzanie 4l gorącej wody. Gotowanie: 85 min 60 min - 30g Premiant 5,0% 30 min - 30g Palisade 7,5% 10 min - 30g Palisade 7,5% do whirlpool - po 20g Amarillo 8,8%, Mosiac 11,7%, Simcoe 13,3% Fermentacja: Wyszło 11l - 20,4°Blg 03.05.2016 - po 6h wybrzuszone wieko, temperatura 14,5°C 04.05.2016 - piana fermentacyjna, przestawiłem sterownik na 15°C, temperatura fermentacji 16°C 05.05.2016 - przestawiłem sterownik na 15,5°C 06.05.2016-08.05.2016 - temperatura fermentacji 16-17°C, ładna 2 cm piana 09.05.2016 - niewielki spadek temperatury (do 16°C) i piana się rozrzeda, podniosłem sterownik o 0,5°C 11.05.2016 - temperatura fermentacji wróciła na 17°C, podniosłem o kolejne 0,5°C na sterowniku 14.05.2016 - przeniesienie do temperatury otoczenia 19-20°C, lekka pianka cały czas się utrzymuje 23.05.2016 - piana praktycznie całkowicie opadła, piwo zaczyna się klarować 29.05.2016 - chmielenie na zimno w 20-22°C, po 30g Amarillo 8,8%, Mosiac 11,7%, Simcoe 13,3% 01.06.2016 - butelkowanie z syropem z 50g cukru Komentarz: Edytowane 13 Czerwca 2016 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RapTom Opublikowano 2 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2016 Mała zmiana planów na majówkowego warzenie. Z racji wygrania półfinału w Karpackich Bitwach Piwowarów Domowych trzeba szybko zrobić piwo na finałową batalię (17 czerwca). Styl był już wcześniej ustalony a jest to Double IPA. #96 Double IPA (cała recepturę uzupełnię w czerwcu) Dam Ci moje. Szkoda czasu Wysłane z mojego SM-G388F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 2 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2016 Możesz dać, porównam do swojego RapTom 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 11 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2016 (edytowane) W sobotę z grubej rury, warzenie dwóch mocnych i dużych warek do beczki. #97 i #98 Porter (Akcja beczka III)Warzenie: 14.05.2016 | Estymacja z BS: 20,4°Blg | warka 40l | IBU 38 | EBC 66 | Zakładana wyd.: 75% Zasyp: 12,4 kg Pilzneński Bruntal- 11,00 kg Coffee CM - 1,00 kg Carafa I Weyermann - 0,30 kg Pszenica prażona - 0,10 kg Woda i jej modyfikacje:całość kranówkaZacieranie, filtracja i wysładzanie:woda do zasypu 32l o temperaturze 75°C1 i 2 warka zacieranie 67°C przez ponad 90 min, mash-out i filtracja Brak pomiaru PH. Wysładzanie 29,5l gorącej wody.Gotowanie: 75 min 60 min - 50g Zeus 15% 05 min - dodanie ekstraktu płynnego 1,7kg Bruntal Fermentacja: Wyszło w sumie z 2 warek około 80-82l - około 20°Blg Oba wiadra (Speidel 120l) zadane około 500-600ml bardzo gęstej gęstwy US-05. Brzeczki schłodzone w okolice 15-20°C więc średnio w okolic 17-18°C, drożdże ruszyły w trakcie pierwszych 12h. 15.05.2016-19.05.2016 - otoczenie 16-18°C, fermentacja główna trwała ledwie kilka dni 19.05.2016-13.06.2016 - otoczenie 20°C 14.06.2016 - piwo przelane do mniejszych wiaderek i przewiezione do pomieszczenia z 6°C Komentarz: - fitracja 1 warki pod koniec utknęła bo nie zrobiłem mash-out, po jego zrobieniu wszystko poszło sprawnie Edytowane 15 Czerwca 2016 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 13 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2016 W sobotę, na potrzeby uwarzenia ponad 200l Portera do beczki, garaż zamieni się w dużą warzelnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 13 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2016 Ambitny plan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 13 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2016 (edytowane) Nie będę sam. W warzeniu będzie uczestniczył również Browar Wojen i jego instalacja: http://www.piwo.org/katalog/browar/364-wojen/ Edytowane 13 Maja 2016 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 16 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2016 (edytowane) Z trudem ale się udało, niewiele ponad 80l Portera o gęstości około 20°Blg. 1 warka z problemami filtracji, spodziewałem się tego w sumie z racji, że nie zrobiłem mash-out. Zacieru było po rant, mogłem dolać jakieś 5l warzątku ale zaryzykowałem. Nie opłaciło się, końcówka utknęła i musiałem cały zacier ponownie przełożyć do garnka, podgrzać do 78°C i znowu przełożyć i przefiltrować. W między czasie 2 warkę zacierałem w osobnym garnku i tym razem zrobiłem porządny wygrzew. Następnie przełożyłem do filtracji do lodówki po przefiltrowaniu 1 warki. Gdy 1 warka skończyła się gotować, schłodziłem, umyłem garnek, przełożyłem 2 warkę do niego i zacząłem gotować. Od filtracji wszystko szło dość sprawnie. Czas pracy około 10h. Info o 2 pozostałych warkach, które robił Browar Wojen, oraz kilka fotek, w sąsiednim wątku: http://www.piwo.org/topic/12891-browar-wojen/?p=399121 Edytowane 16 Maja 2016 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 23 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2016 (edytowane) Plan długi weekend, dwie warki w tym #100. #99 Belgian Pale AleWarzenie: 28.05.2016 | Estymacja z BS: 10,5°Blg | warka 20l | IBU 20 | EBC 10 | Zakładana wyd.: 82,5% Zasyp: 3,25 kgPilzneński Malteurop - 2,00 kg (61,5%) Pszeniczny Malteurop - 1,00 kg (30,8%) Abbey Malt Weyermann - 0,25 kg (7,7%)Woda i jej modyfikacje:Całość woda RO, profil Yellow Ballaced (Bru'n Water)Do zacieru (z wodą do infuzji): CaSO4 | MgSO4 | NaCl | CaCl2 - 1,3g | 0,9g| 0,1g | 1,5gDo gotowania: CaSO4 | MgSO4 | NaCl | CaCl2 - 1,4g | 1,0g| 0,2g | 1,6gZacieranie, filtracja i wysładzanie:woda do zasypu 10l o temperaturze 75°C90 min - 67°C dolanie 4,5l wrzątku 05 min - 75°CBrak pomiaru. Wysładzanie 16l gorącej wody.Gotowanie: 75 min 60 min - 05g Nugget 17% 30 min - 05g Willamette 5,5% 15 min - 05g mech irlandzki 15 min - 05g pożywka CP 10 min - 20g Willamette 5,5% whirlpool 5 min - 75g Willamette 5,5% Fermentacja:Wyszło 15l - 12,8°Blg, rozcieńczyłem do 19,5l - 10°Blg Zadane starterem z FM20 Białe Walonki, starter kręcony na szybko, około 2h na 1l brzeczce, starter szybko zmetniał. Brzeczka schłodzona do 19°C i w tej temperaturze zadane drożdże, otoczenie 20°C, fermentacja ruszyła w 12h. 29.05.2016 - start w 12h, fermentacja 22°C, ładna 2cm piana 30.09.2016 - temperatura fermentacji 23°C, ładna dość wysoka piana 31.05.2016 - już po 3 dniach piana opadła i przeniosłem do stałej temperatury 23-24°C 12.05.2016 - w całości poszło do kega. Komentarz: - coś pomyliłem się z liczeniem wody bo wyszło po gotowaniu sporo za mało Edytowane 13 Czerwca 2016 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelH Opublikowano 23 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2016 #99 Że tak zapytam - co będzie na #100? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 23 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2016 (edytowane) Przyszła wielkopomna chwila. Kolejne dzikie piwo z serii Dziki Gon - interpretacja Oud Bruin. Piwo będzie w kilku wersjach, "czysty" oraz z różnymi dodatkami owoców (2-3 wersje), owoce w drugiej fazie fermentacji, pewnie gdzieś za pół roku. #100 Dziki Gon v.3Warzenie: 28.05.2016 | Estymacja z BS: 15,2°Blg | warka 20l | IBU 20 | EBC 40 | Zakładana wyd.: 82,5% Zasyp: 4,85 kgPilzneński Malteurop - 3,20 kg (66,0%) Monachijski Litovel - 0,60 kg (12,4%) Wiedeński Weyermann - 0,50 kg (10,0%) Caramunich II Weyermann - 0,25 kg (5,2%) Karmelowy ciemny Litovel - 0,20 kg (4,1%) Pszenica prażona - 0,10 kg (2,1%) Woda i jej modyfikacje:Całość woda RO, profil Brown Ballaced (Bru'n Water)Do zacieru (z wodą do infuzji): CaSO4 | MgSO4 | NaCl | CaCl2 | CaCO2 - 0,9g | 1,3g| 0,6g | 0,9g | 1,0gDo gotowania: CaSO4 | MgSO4 | NaCl | CaCl2 - 1,9g | 1,4g| 0,6g | 1,8gZacieranie, filtracja i wysładzanie:woda do zasypu 17l o temperaturze 75°C80 min - 66-63°C 10 min - 72°C 05 min - 78°C Bez pomiaru PH. Wysładzanie 12l gorącej wody.Gotowanie: 75 min 60 min - 10g Nugget 17% 15 min - 05g mech irlandzki 15 min - 05g pożywka CP Fermentacja:Rozcieńczyłem 2l wody do 20l - 14,7°Blg Schłodzone do 19°C i w tej temperaturze zadane WLP 665 Flemish Ale Blend (fiolka do 27.05.2016). Drożdże rozruszane około przez około 2h na 1l brzeczki ale przez te parę godzin nie zauważyłem żadnej ich aktywności. 29.06.2016 - temperatura otoczenia 20°C, narazie brak aktywności drożdży, minęło 24h 30.06.2016 - temperatura otoczenia 20°C, narazie brak aktywności drożdży, minęło 48h 31.06.2016 - temperatura otoczenia 20°C, po 60h bąbelki i piewsze oznaki piany, 72h fermentacja w pełni Komentarz: Edytowane 13 Czerwca 2016 przez WiHuRa Cichus 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 25 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2016 (edytowane) Sezon lagerowy - podsumowanie Generalnie wszyło nienajgorzej, znacznie lepiej niż zeszłego roku, choć wciaż brakuje mi wiele do ideału. Dolniaki to jednak ciężki temat, można na tym zejść zęby, ale się nie poddaje. #84 Dortmunder - zrobiłem 30l, z czego cześć (~10l) na CP18 Gozdawy dla testów, niestety był problem z fermentacją tej części, piwo długo nie chciało się klarować, przelałem na cichą do słoików bo nie było gdzie ale słoiki okazały się nieszczelne i 10l lekko skwaśniało, wylałem. Główna część na FM30 było wporządku, zbyt słodowe, keg dość szybko poszedł. #86 Rachubier - taka spontaniczna warka, jednak co nagle to po diable, problem był tego typu że na szybko zadałem je CP18 Gozdawy, zaś problem z #84 zauważyłem dopiero później i niestety wyszło na to, że z gęstwa również była problematyczna, piwo słabo odfermentowało, fermentacja się wlokła za długo i w końcu dobrało się do tego piwa coś niedobrego (zakażenie). #87 German Pilzner - co ciekawe piwo na FM30, 100% słodzie pilzneńskim i dekokcji wyszło .. słodowe. Tego się nie spodziewałem, raczej bałem się że będzie za bardzo wytrawne. Piwo grzeszyło lekkim aldehydem ale poza tym było całkiem całkiem, w każdym razie oba kegi zostały opróżnione. #88 Boston Lager - piwo w całości rozlane na imprezie, niewiele z niego wypiłem także też nie wiele mogę powiedzieć, szału nie było, pierwsza odsłona tej receptury (dwa lata temu) wyszła mi najlepiej więc jest potencjał w samej recepturze, trzeba tylko poprawić wykonanie. #90 Czeski Pilzner - chyba mój najlepszy wyrób, zwłaszcza 2 fermentor na świeżym starterze, przyjemna dość wyraźna goryczka, ziołowo kwiatowy aromat, może ponownie zbyt słodowe jak na mój gust ale to już kwestia dopracowania. Poszło też szybko. Początki były złe bo warki fermentowne na CP18 w całości poszły na straty, dalekim jednak na wskazywanie winy na drożdże, raczej błąd piwowara. Sezon w całości poświęcony na zacieranie dekokcyjne, proces opanowałem bo temperatury po powrotach dekotu był w końcu takie jak trzeba, powstał jednak efekt podwyższonej słodowości w tych piwach co nie do końca może mi pasowało, niestety od jakiegoś czasu nie robię pomiarów FG więc tak naprawdę nie wiem czy poprostu odfermentowanie nie było zbyt słabe, trzeba będzie wrócić do pomiarów, przynajmniej w przypadku lagerów. Co do samych drożdży, praktycznie w całości użyłem FM30, generalnie jestem zadowolony z ich pracy. Kolejny sezon lagerowy trzeba będzie jednak wprowadzić i potestować jeszcze jakieś inne szczepy. W planie mam także podział warek i zestawienie dolnej fermentacji z pracą W2112. Po pierwszych warkach W2112 jestem bardzo zadowolony z ich pracy i bardzo czystego profilu, #95 Koelsch wyszedł na nich super. Edytowane 25 Maja 2016 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 30 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2016 Z okazji #100 krótka garść statystyk po których łatwo zauważyć główne nurty w browarze. Dolna fermentacja - 28 Górna fermentacja - 67 Piwa "dzikie" - 5 Najcześciej warzone style: po 6 warek - Czeski Pilzner po 5 warek - Bitter, Stout, Witbier, 100% Peated Ale, Grodziskie (różne wariacje), Łącza ilość wszystkich wędzonych warek - 20 Cichus 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 30 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2016 a co uważasz za największy sukces swojego browaru po pierwszych 100 warkach? Akcje beczka ? 100% peated? może coś innego ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 30 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2016 Sukces ? Póki co chyba to, że wciaż chce mi się warzyć i wciąż sprawia mi to niezłą frajdę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się