Raczek Opublikowano 14 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Października 2013 Warka nr. 37 MILD zabutelkowana z dodatkiem 102g cukru rozpuszczonego w 0,5l wody przy 3BLG. Wyszło 40x0,5 i 4 x0,33l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 19 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Października 2013 (edytowane) Warka nr. 39 Pszeniczka 12BLG /19.X.2013/ Pierwsze moje zacieranie wieczorne. Przedwczoraj podjąłem szybką spontaniczną decyzję dotyczącą zacierania Weizena (poprzednie już wyszło dawno) tak się składa że dzisiaj moja LP ma babski wieczór więc nagle i zacieranie nie stanowi problemu (dziwne są kobiety). Niestety z powodu chłodnicy jaką mam chłodzenie odbędzie się na balkonie a drożdże zostaną zadane wprost z weizenbocka którego przeleję na cichą jutro. Muszę pomyśleć nad porządną chłodnicą !!! Surowce: - słód pszeniczny 2,5kg - słód pilznański 2kg Hallertauer Hersbrucker 20g Drożdże 3068 po Weizenbocku #38 Plan Zacierania: 43°C - zasyp 70' 42-44°C - 40' 62-64st.C 20' 72-73°C - 5' 76°C - podgrzanie do filtracji Filtracja do objętości 28-29l Gotowanie 60minut HH - 20g - 60minut Wyszło 12BLG/22l. - zadane gęstwą po #38 w ilości kilku dużych łyżek Test FFT : 3,2 BLG (mierzone reflaktometrem) Wszystko poszło dość sprawnie, nawet filtracja niestety brak odpowiedniej chłodnicy uniemożliwiła mi zadanie drożdży wczoraj. Brzeczka po lekkim ostygnięciu trafiła do fermentora i na balkon na całą noc. Drożdże zadane dopiero rano 20.X w temp. 18st.C, Start fermentacji w 17st. stopniowo będę podnosić temp. do 19st.C Edytowane 24 Października 2013 przez Raczek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mały Opublikowano 19 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2013 trzeba sie będzie drogi piwowarze wymienić buteleczkami i porównać (nasza już tydzień fermentuje) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 19 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Października 2013 trzeba sie będzie drogi piwowarze wymienić buteleczkami i porównać (nasza już tydzień fermentuje) nie widzę przeszkód Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 20 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Października 2013 Dzisiaj na cichą zlałem warkę #38 Weizenbock zapomniałem zmierzyć BLG Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 26 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Października 2013 #38 Weizenbock przelany do butelek z dodatkiem 160g cukru. Koniec fermentacji troszkę przed 3BLG. wyszło 40X0,5 , 5x0,33 i 1x 1l. Nagazowanie planowane 2,5v, alk. 6,5% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 26 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2013 Zamawiam flaszkę! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 26 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Października 2013 Zamawiam flaszkę! Musi się ułożyć zielone piwo bardzo mocno czuć alkohol w nim Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 29 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Października 2013 39#Pszeniczka 12BLG zeszła do 3,2BLG i trafiła do butelek z dodatkiem 152g cukru rozpuszczonego w niecałym litrze wody planowane nagazowanie >2,5v, alk. 4,6%. Tym samym fermentory zostały opróżnione co się w sezonie u mnie rzadko zdarza Dzisiaj miała powstać warka nr. 40 i miała to być APA single Hop Cascade, ale jakoś tak nie było czasu niestety. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 8 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2013 (edytowane) Warka nr. 40 Cascade Pale Ale /8.XI.2013/ Goryczka: 36IBU Kolor: 22,6EBC OG: 13,5BLG FG: 2,8BLG Surowce: - słód pale ale 3kg - słód wiedeński 1kg - słód monachijski I 1kg - słód karmelowy ciemny 333EBC 0,2kg Chmiel Cascade 80g 1084 Irish Ale gęstwa - dzięki Fidel Plan Zacierania: 55°C - zasyp i przerwa 10minut w temp.55st.C 66-67st.C -40minut 72-73°C - 20minut 78st.C - 5minut i filtracja Filtracja do objętości 28-29l Gotowanie 60minut 17g - 60minut 15g - 30minut 15g - 15minut 10g - 10minut 20g - 5minut Wyszło 13,5BLG/23,5l. - zadane gęstwą zebraną jakieś 2 tygodnie temu. Czas pracy 5,5 godziny Test FFT : 2BLG Edytowane 15 Listopada 2013 przez Raczek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 12 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2013 dzisiaj na mieszadło poszły London Ale 1028 dzięki szukis starter ok 2l zasili piwo które powstanie w piątek. Będzie do "I hate you" double IIPA 20BLG Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 15 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2013 Cascade Pale Ale 13,5BLG Przelana dzisiaj na cichą połączoną z chmieleniem na zimno 30g cascade w granulacie i na balkon Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 19 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2013 Warka nr. 41 "I Hate You" Imperial IPA 20BLG /18.XI.2013/ Goryczka: 120IBU Kolor: EBC OG: 20.2BLG FG: 4BLG Surowce: - słód pale ale 5,5kg - słód Aroma 0,2kg - słód monachijski I 1,5kg - słód Crystal 300 0,3kg Chmiele: - Galaxy 15g - Columbus 15g - Cascade 20g - Topaz 15g - Summit 15g - Sorachi Ace 15g - Amarillo 20g - Chinook 18g - Centenial 23g - Citra 30g dodatki: - cukier biały 0,7kg - mech irlandzki 7g 2 litrowy Starter z 1028 London Ale dzięki Szukis za drożdże Plan Zacierania: 55°C - zasyp i przerwa 10minut w temp.55st.C 66-67st.C -90minut 78st.C - 5minut i filtracja Filtracja do objętości 28-29l Gotowanie 60minut Galaxy 15g + Columbus 15g - 60 minut Cascade 20g - 40 minut Topaz 15g + Summit 15g - 30 minut Sorachi 15g + Amarillo 10g - 15 minut Amarillo 10g + Chinook 18g - 10 minut Centenial 23g + Citra 10g -5 minut Citra 20 g - 0 minut Cukier dodany na ostatnie 10minut razem z mchem Wyszło 20,2BLG/23l. zadane 2 litrowym starterem w temp. 22st.C Temp. fermentacji 18st.C i stopniowo będę podnosić docelowo do 20st.C Czas pracy 7 godzin Niestety 7,5 kg słodu w garnku Lild + filtrator z oplotu nie pozwoliły na łatwą pracę, kilka razy trzeba było zamieszać dość mocno i prawie do samego dna żeby coś poleciało ale ogólnie spodziewałem się większych problemów przy tym piwie. Jestem zadowolony z wydajności oraz objętości piwa w fermentorze. Piwo pierwotnie miało nazywać się "Tajfun" z racji ilości użytych w nim słodów. Było to idealne piwo żeby pozbyć się zalegających chmieli. Jestem ciekaw jak ta mieszanka będzie smakować 120IBUpowinno być wyczuwalne Test FFT : BLG Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mały Opublikowano 19 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2013 nie tajfun tylko TORNADO, bo chyba wszystko ze spiżarni ci wymiotło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 26 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2013 23 listopada do butelek trafiła warka #40 Cascade Single hoop z dodatkiem 102g cukru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 26 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2013 Jutro planach zlanie #41 IIPA na cichą wraz z chmielami ok 50g (zastanawiam się jeszcze jakie chmiele trafią) a czwartek lub piątek ostatnia warka w tym roku Żytni Stout. robię sobie miesiąc przerwy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 26 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2013 Jutro planach zlanie #41 IIPA na cichą wraz z chmielami ok 50g (zastanawiam się jeszcze jakie chmiele trafią) a czwartek lub piątek ostatnia warka w tym roku Żytni Stout. robię sobie miesiąc przerwy żytniego stoutu jestem ciekaw - podziel się wrażeniami z degustacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 27 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2013 (edytowane) Plan jest taki że żytniego będzie 30%,50%pale a reszta to czekoladowy i palony jęczmień oraz dla pełni karmelowy 300EBC chmielenie Galaxy na goryczkę na ok 40IBU do tego US04. Sam jestem ciekaw dam znać jak wyszło Wysyłane z mojego LG-P760 za pomocą Tapatalk 2 Edytowane 27 Listopada 2013 przez Raczek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Preis Opublikowano 28 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2013 Piwo pierwotnie miało nazywać się "Tajfun" z racji ilości użytych w nim słodów. Było to idealne piwo żeby pozbyć się zalegających chmieli. Jestem ciekaw jak ta mieszanka będzie smakować 120IBUpowinno być wyczuwalne Test FFT : BLG 120 IBU, Raczek będziesz używał go do łuszczenia starego lakieru i cyklinowania podłóg? potęga! To piwo na zlot? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 28 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2013 Nie wyrobie się z nim na zlot Wysyłane z mojego LG-P760 za pomocą Tapatalk 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 1 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2013 Wczoraj IIPA poszła na cichą z dodatkiem Amarillo i Citra po 20g Wysyłane z mojego LG-P760 za pomocą Tapatalk 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 13 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2013 (edytowane) Warka nr. 42 "Sun in the night" Żytni Stout /13.XII.2013/ Goryczka:50IBU Kolor: EBC OG: 14,5BLG FG: 4BLG Surowce: - słód pale ale 3kg - słód żytni 2kg - karmelowy 300EBC 0,5kg - słód czekoladowy 0,3kg - jęczmień palony 0,15kg Chmiele: - Galaxy 35g Fermentis US-04 Plan Zacierania: 69st.C - Zasyp (bez palonych) 66-68st.C - 90minut --->wsypanie słodów palonych w 72st.C 78 - filtracja Filtracja do objętości 30l Gotowanie 60minut Galaxy 35g - 60minut Wysładzanie dla cierpliwych 4godziny do objętości ok 29l. 30% słodu żytniego jednak swoje robi chociaż rekordu nie było jak w przypadku Rogenbier-a to i tak mozolnie to szło. Wyszło 14,8BLG/25l. (Albo powolne, bardzo powolne wysładzanie albo grubiej ześrutowane słody ale jestem w szoku i wydajności i ilości) Temp. fermentacji 18st.C i stopniowo będę podnosić docelowo do 22st.C Edytowane 13 Grudnia 2013 przez Raczek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 13 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2013 Jak filtracja? Wysłane z mojego Blade III Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 13 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2013 Jak filtracja? Wysłane z mojego Blade III Zapowiada się na dość długą... Ok 3l w 10minut nie wróży optymistycznie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kristo Opublikowano 13 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2013 Mam nadzieje że nie stanie całkiem, bo wtedy dłuuuugi dzień przed Tobą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się