vojtol Opublikowano 11 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2012 (edytowane) Uwarzyłem wczoraj „Potwora z Loch Ness” (Strong Scotch Ale). Celowałem w warkę 27 l, ale trochę przesadziłem i wyszło prawie 30. W nocy trzymałem fermentor szczelnie zamknięty, dwa razy popuszczałem gazu. Dziś piana wymusiła na mnie otwartą fermentację, podgląd na zdjęciu, prawdziwe „wysokie krążki”. Co dalej? Czekać aż opadnie, czy zbierać pianę? Wolałbym jednak jak najszybciej zamknąć fermentor, niestety piana ciągle jeszcze rośnie... Edytowane 12 Lutego 2013 przez vojtol Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 11 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2012 (edytowane) Piękny widok Po 2 dniach powinno się uspokoić. Do tego czasu bym pilnował w takim stanie jakie jest. Nie będę dodawał, że wyjście piany jest Twoją winą. Fermentor nie powinien być tak zapełniony brzeczką. Edytowane 11 Grudnia 2012 przez lolo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 11 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2012 Zbieraj śmiało, za chwilę zaczną wypływać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vojtol Opublikowano 11 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2012 Zbieraj śmiało, za chwilę zaczną wypływać. Wolałbym zbytnio w tym nie grzebać, będę na razie zbierał pianę, która wypadnie poza obręb fermentora. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 11 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2012 Wsadź fermentor w jakąś dużą miskę. Co wyleci zgarniesz z michy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vojtol Opublikowano 11 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2012 Wsadź fermentor w jakąś dużą miskę. Co wyleci zgarniesz z michy. Stoi na dużej blasze z piekarnika. Bardziej boję się o domowników, ciężko wartę ciągle trzymać i bronić warki przed ciekawskimi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 11 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2012 a jakiej temperaturze trzymasz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vojtol Opublikowano 11 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2012 a jakiej temperaturze trzymasz? 19°, a brzeczka ma 21° C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 11 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2012 a to bardzo dobra temperatura Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vojtol Opublikowano 11 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2012 Uff! Nastąpił przełom, piana zaczęła się redukować Poczekam jeszcze trochę i zaczynam ją zbierać, mocno ściemniała z wierzchu, lepiej żeby mi się toto nie wymieszało z brzeczką. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 11 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2012 Ładna piana jakie to drożdże? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vojtol Opublikowano 11 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2012 Poczekam jeszcze trochę i zaczynam ją zbierać A gdzie tam! Ledwie zebrałem starą z wierzchu, zaraz wyrasta nowa, w ciągu dosłownie minuty, w oczach rośnie! Ładna piana jakie to drożdże? To był starter z 4 g Safale S-04 (około pół paczki leżało kilkanaście dni w lodówce) i 3.5 L brzeczki (~12° Blg) z wysładzania. Zadane przy 19° C do brzeczki 20° Blg. Miało być mniej tej brzeczki, ale człowiek zachłanny jest . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gimp Opublikowano 11 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2012 vojtol, spoglądając na opis profilu, masz już 9 warek na koncie. Aż dziw bierze, że taka zachłanność wzięła górę nad doświadczeniami z poprzednimi fermentacjami Powodzenia w ogarnianiu twojego gejzera! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vojtol Opublikowano 11 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2012 vojtol, spoglądając na opis profilu, masz już 9 warek na koncie. Aż dziw bierze, że taka zachłanność wzięła górę nad doświadczeniami z poprzednimi fermentacjami Powodzenia w ogarnianiu twojego gejzera! Ta zachłanność wynikła właśnie z tych doświadczeń: — uwarzyłem 20 litrów — zabutelkowałem 17 ; — no to uwarzyłem 23 — zabutelkowałem 20, 10 rozdałem ; — to uwarzyłem 25 — zabutelkowałem 22 — znów za mało ; — żeby zabutelkować 25 — muszę uwarzyć jakieś 27 ~ 28, — to już na styk; — tym razem uwarzyłem akurat , — ale przesadziłem ze starterem, który był kroplą przepełniającą czarę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smaug Opublikowano 11 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2012 Jak widzę to zdjęcie to aż mnie korci, żeby sobie kamerę w fermentorze zamontować. Widok super! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. vojtol Opublikowano 11 Grudnia 2012 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2012 (edytowane) Jak widzę to zdjęcie to aż mnie korci, żeby sobie kamerę w fermentorze zamontować. Widok super! Film poklatkowy (time-lapse) o tym jak piana się tworzy byłby świetny. Więcej zdjęć: https://www.facebook...&type=1 A tak buzuje brzeczka po zdjęciu piany, w życiu czegoś takiego nie widziałem!: [media] [/media] Edytowane 13 Grudnia 2012 przez vojtol dobrzanek, bajo33, Reynevan i 2 innych 5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klisz Opublikowano 11 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2012 A tak buzuje brzeczka po zdjęciu piany, w życiu czegoś takiego nie widziałem!: https://www.dropbox....48sb/nessie.mkv To żyje!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gąska Opublikowano 11 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2012 Jak widzę to zdjęcie to aż mnie korci, żeby sobie kamerę w fermentorze zamontować. Widok super! Dokładnie o tym samym pomyślałem Naprawdę piękny widok i ten filmik mmm mogę oglądać w kółko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bajo33 Opublikowano 11 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2012 A tak buzuje brzeczka po zdjęciu piany, w życiu czegoś takiego nie widziałem!: https://www.dropbox....48sb/nessie.mkv Vojtol czemu drugi raz gotujesz brzeczkę? ;p A tak na poważnie to dobra robota, są świetne materiały dla przyszłych pokoleń Trzymam kciuki, żeby żadna infekcja się nie wdała. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arek-lin Opublikowano 11 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2012 Dobry film! najpierw myślałem, że to zlepek jakiś, przyspieszone tempo czy coś Któryś raz już oglądam, hipnotyzuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 11 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2012 Piękna rzecz! Aż serce rośnie! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vojtol Opublikowano 12 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2012 To żyje!!! W tej warce wszystko jest potworne... ...nazwa jest potworna, ilość jest potworna, piana jest potworna, a teraz jeszcze w środku wylągł się i pływa mały potwór Nessie A tak na serio. Wydaje mi się że to buzowanie wynika ze styku brzeczki ze śladowymi ilościami spirytusu, którym dezynfekowałem cedzak do zbierania piany i brzegi fermentora, do tego dochodzi jeszcze mocna produkcja CO₂. W końcu to fermentacja burzliwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Z_bychu Opublikowano 12 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2012 Na pewno tego nie gotujesz ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wyvern Opublikowano 12 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2012 Vojtol czemu drugi raz gotujesz brzeczkę? Sterylizacja po otwarciu:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 12 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2012 Jak widzę to zdjęcie to aż mnie korci, żeby sobie kamerę w fermentorze zamontować. Widok super! Film poklatkowy (time-lapse) o tym jak piana się tworzy byłby świetny. Powstał już taki dawno temu pershi 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się