vojtol Posted December 11, 2012 Share Posted December 11, 2012 (edited) Uwarzyłem wczoraj „Potwora z Loch Ness” (Strong Scotch Ale). Celowałem w warkę 27 l, ale trochę przesadziłem i wyszło prawie 30. W nocy trzymałem fermentor szczelnie zamknięty, dwa razy popuszczałem gazu. Dziś piana wymusiła na mnie otwartą fermentację, podgląd na zdjęciu, prawdziwe „wysokie krążki”. Co dalej? Czekać aż opadnie, czy zbierać pianę? Wolałbym jednak jak najszybciej zamknąć fermentor, niestety piana ciągle jeszcze rośnie... Edited February 12, 2013 by vojtol Link to comment Share on other sites More sharing options...
lolo Posted December 11, 2012 Share Posted December 11, 2012 (edited) Piękny widok Po 2 dniach powinno się uspokoić. Do tego czasu bym pilnował w takim stanie jakie jest. Nie będę dodawał, że wyjście piany jest Twoją winą. Fermentor nie powinien być tak zapełniony brzeczką. Edited December 11, 2012 by lolo Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacer Posted December 11, 2012 Share Posted December 11, 2012 Zbieraj śmiało, za chwilę zaczną wypływać. Link to comment Share on other sites More sharing options...
vojtol Posted December 11, 2012 Author Share Posted December 11, 2012 Zbieraj śmiało, za chwilę zaczną wypływać. Wolałbym zbytnio w tym nie grzebać, będę na razie zbierał pianę, która wypadnie poza obręb fermentora. Link to comment Share on other sites More sharing options...
lolo Posted December 11, 2012 Share Posted December 11, 2012 Wsadź fermentor w jakąś dużą miskę. Co wyleci zgarniesz z michy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
vojtol Posted December 11, 2012 Author Share Posted December 11, 2012 Wsadź fermentor w jakąś dużą miskę. Co wyleci zgarniesz z michy. Stoi na dużej blasze z piekarnika. Bardziej boję się o domowników, ciężko wartę ciągle trzymać i bronić warki przed ciekawskimi Link to comment Share on other sites More sharing options...
lolo Posted December 11, 2012 Share Posted December 11, 2012 a jakiej temperaturze trzymasz? Link to comment Share on other sites More sharing options...
vojtol Posted December 11, 2012 Author Share Posted December 11, 2012 a jakiej temperaturze trzymasz? 19°, a brzeczka ma 21° C Link to comment Share on other sites More sharing options...
lolo Posted December 11, 2012 Share Posted December 11, 2012 a to bardzo dobra temperatura Link to comment Share on other sites More sharing options...
vojtol Posted December 11, 2012 Author Share Posted December 11, 2012 Uff! Nastąpił przełom, piana zaczęła się redukować Poczekam jeszcze trochę i zaczynam ją zbierać, mocno ściemniała z wierzchu, lepiej żeby mi się toto nie wymieszało z brzeczką. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Usiu Posted December 11, 2012 Share Posted December 11, 2012 Ładna piana jakie to drożdże? Link to comment Share on other sites More sharing options...
vojtol Posted December 11, 2012 Author Share Posted December 11, 2012 Poczekam jeszcze trochę i zaczynam ją zbierać A gdzie tam! Ledwie zebrałem starą z wierzchu, zaraz wyrasta nowa, w ciągu dosłownie minuty, w oczach rośnie! Ładna piana jakie to drożdże? To był starter z 4 g Safale S-04 (około pół paczki leżało kilkanaście dni w lodówce) i 3.5 L brzeczki (~12° Blg) z wysładzania. Zadane przy 19° C do brzeczki 20° Blg. Miało być mniej tej brzeczki, ale człowiek zachłanny jest . Link to comment Share on other sites More sharing options...
gimp Posted December 11, 2012 Share Posted December 11, 2012 vojtol, spoglądając na opis profilu, masz już 9 warek na koncie. Aż dziw bierze, że taka zachłanność wzięła górę nad doświadczeniami z poprzednimi fermentacjami Powodzenia w ogarnianiu twojego gejzera! Link to comment Share on other sites More sharing options...
vojtol Posted December 11, 2012 Author Share Posted December 11, 2012 vojtol, spoglądając na opis profilu, masz już 9 warek na koncie. Aż dziw bierze, że taka zachłanność wzięła górę nad doświadczeniami z poprzednimi fermentacjami Powodzenia w ogarnianiu twojego gejzera! Ta zachłanność wynikła właśnie z tych doświadczeń: — uwarzyłem 20 litrów — zabutelkowałem 17 ; — no to uwarzyłem 23 — zabutelkowałem 20, 10 rozdałem ; — to uwarzyłem 25 — zabutelkowałem 22 — znów za mało ; — żeby zabutelkować 25 — muszę uwarzyć jakieś 27 ~ 28, — to już na styk; — tym razem uwarzyłem akurat , — ale przesadziłem ze starterem, który był kroplą przepełniającą czarę Link to comment Share on other sites More sharing options...
smaug Posted December 11, 2012 Share Posted December 11, 2012 Jak widzę to zdjęcie to aż mnie korci, żeby sobie kamerę w fermentorze zamontować. Widok super! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Popular Post vojtol Posted December 11, 2012 Author Popular Post Share Posted December 11, 2012 (edited) Jak widzę to zdjęcie to aż mnie korci, żeby sobie kamerę w fermentorze zamontować. Widok super! Film poklatkowy (time-lapse) o tym jak piana się tworzy byłby świetny. Więcej zdjęć: https://www.facebook...&type=1 A tak buzuje brzeczka po zdjęciu piany, w życiu czegoś takiego nie widziałem!: [media] [/media] Edited December 13, 2012 by vojtol Glowa, bajo33, Reynevan and 2 others 5 Link to comment Share on other sites More sharing options...
klisz Posted December 11, 2012 Share Posted December 11, 2012 A tak buzuje brzeczka po zdjęciu piany, w życiu czegoś takiego nie widziałem!: https://www.dropbox....48sb/nessie.mkv To żyje!!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gąska Posted December 11, 2012 Share Posted December 11, 2012 Jak widzę to zdjęcie to aż mnie korci, żeby sobie kamerę w fermentorze zamontować. Widok super! Dokładnie o tym samym pomyślałem Naprawdę piękny widok i ten filmik mmm mogę oglądać w kółko Link to comment Share on other sites More sharing options...
bajo33 Posted December 11, 2012 Share Posted December 11, 2012 A tak buzuje brzeczka po zdjęciu piany, w życiu czegoś takiego nie widziałem!: https://www.dropbox....48sb/nessie.mkv Vojtol czemu drugi raz gotujesz brzeczkę? ;p A tak na poważnie to dobra robota, są świetne materiały dla przyszłych pokoleń Trzymam kciuki, żeby żadna infekcja się nie wdała. Link to comment Share on other sites More sharing options...
arek-lin Posted December 11, 2012 Share Posted December 11, 2012 Dobry film! najpierw myślałem, że to zlepek jakiś, przyspieszone tempo czy coś Któryś raz już oglądam, hipnotyzuje Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mariusz_CH Posted December 11, 2012 Share Posted December 11, 2012 Piękna rzecz! Aż serce rośnie! Link to comment Share on other sites More sharing options...
vojtol Posted December 12, 2012 Author Share Posted December 12, 2012 To żyje!!! W tej warce wszystko jest potworne... ...nazwa jest potworna, ilość jest potworna, piana jest potworna, a teraz jeszcze w środku wylągł się i pływa mały potwór Nessie A tak na serio. Wydaje mi się że to buzowanie wynika ze styku brzeczki ze śladowymi ilościami spirytusu, którym dezynfekowałem cedzak do zbierania piany i brzegi fermentora, do tego dochodzi jeszcze mocna produkcja CO₂. W końcu to fermentacja burzliwa Link to comment Share on other sites More sharing options...
Z_bychu Posted December 12, 2012 Share Posted December 12, 2012 Na pewno tego nie gotujesz ??? Link to comment Share on other sites More sharing options...
wyvern Posted December 12, 2012 Share Posted December 12, 2012 Vojtol czemu drugi raz gotujesz brzeczkę? Sterylizacja po otwarciu:) Link to comment Share on other sites More sharing options...
olo333 Posted December 12, 2012 Share Posted December 12, 2012 Jak widzę to zdjęcie to aż mnie korci, żeby sobie kamerę w fermentorze zamontować. Widok super! Film poklatkowy (time-lapse) o tym jak piana się tworzy byłby świetny. Powstał już taki dawno temu pershi 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now