Skocz do zawartości

Browar "Piwny Ul"


BuDeX

Rekomendowane odpowiedzi

No to w Piwnym Ulu mały jubileusz ;) 50-tka stuknęła. Z założenia to musiało być coś potężnego ;] Właśnie wystawiłem po chmieleniu gar z brzeczką RIS-a :)

28.04.2013r. #50 Russian Imperial Stout. Ostatni gasi światło.


  •  

  • pilzneński (4.30kg)
  • monachijski (2.50kg)
  • wędzony CM (1,00kg)
  • brown (0,50kg)
  • caraaroma (0,50kg)
  • caramunich II (0,50kg)
  • carafa II (0,22kg)
  • special B (0,20kg)
  • czekoladowy (0,10kg)
  • Jęczmień palony (0,10kg)
  • cukier biały kryształ (1,00kg) - dodany w 4 dniu fermentacji.

Zacieranie:

66-67O - 90 min

72o - 30 min

78o -

 

Chmielenie:

Marynka, granulat, 60g - 60 min

Sybilla, granulat, 60g - 30 min

Lubelski, granulat, 60g - 10 min

 

Fermentacja burzliwa - 25 dni

Fermentacja cicha - 14 dni

 

Objętość brzeczki - 21 l

Zadane drożdżami Danstar Nottingham (gęstwa) w temp. 20 stopni.

OG = 26.0 FG = 6.0 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 12.8%

Rozlane do butelek 02.06.2013r.

Edytowane przez BuDeX
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

04.05.2013r. #51 Fresz. Fresh Pale Ale

  • Słód Pale Ale 4.5 kg
  • Carahell 0.3 kg

Zacieranie:

66-690 - 70min

780 -

 

Chmielenie:

Polaris, granulat, 15g - 60 min

Motueka, granulat, 30g - 30 min

Polaris, granulat, 15g - 30 min

Motueka, granulat, 30g - 10 min

Polaris, granulat, 15g - 10 min

 

Chmielenie na zimno - 7 dni

Polaris, granulat, 25g

Motueka, granulat, 25g

 

Objętość brzeczki - 22 l

Zadane drożdżami WLP 060 (gęstwa) w temp. 21 stopni.

OG = 12.0 FG = 2.5 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 5.3%

Rozlane do butelek 20.05.2013r.

Edytowane przez BuDeX
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

05.05.2013r. #52 American Wheat. Sunny Wheat.

  • Słód Pale Ale 2.5 kg
  • Słód Wiedeński 0.2 kg
  • Słód pszeniczny 2.5 kg
  • Crystal 160 0.05 kg

Zacieranie:

66-67O - 70 min

 

Chmielenie:

Willamette, granulat, 10g - 60 min

Cascade, granulat, 10g - 60 min

Willamette, granulat, 10g - 30 min

Cascade, granulat, 10g - 30 min

Willamette, granulat, 10g - 10 min

Cascade, granulat, 10g - 10 min

 

Objętość brzeczki - 24 l

Zadane drożdżami WLP060 (gęstwa) w temp. 20 stopni.

OG = 13.0 FG = 3.5 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 5.3%

Rozlane do butelek 17.05.2013r.

Edytowane przez BuDeX
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

12.05.2013r. #53. ESB. Milord.

  • Słód Pale Ale 5.0 kg
  • Crystal 160 0.2 kg
  • Black 0.1 kg

Zacieranie:

66-670 - 70min

780 -

 

Chmielenie:

Admiral, granulat, 15g - 60 min

Pilgrim, granulat, 20g - 30 min

East Kent Golding, granulat 25g - 10 min

 

Objętość brzeczki - 21 l

Zadane drożdżami Danstar Nottingham w temp. 20 stopni.

OG = 12.0 FG = 3.0 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 5.0%

Rozlane do butelek 27.05.2013r.

 

Tragicznie słaba wydajność :/ Własnoręczne śrutowanie zdecydowanie nie wychodzi mi na dobre :/

Edytowane przez BuDeX
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

17.03.2013r. #54. Pszemysław. Weizenbier/Hefeweizen.

  • Słód pilzneński 2,0 kg
  • Słód pszeniczny 2,0 kg
  • Słód zakwaszający 0,1 kg

Zacieranie

430 - 90 min

620- 15 min

-----------------------

Dekokcja:

720 - 15 min

1000 - 15 min

----------------------

720- 45 min

780 -

 

Chmielenie:

Chmiel Lubelski, granulat, 15 g - 60 min

 

Objętość brzeczki - 21 l

Zadane drożdżami Wyeast 3068 (gęstwa) w temp. 21 stopni.

OG = 12.0 FG = 3.0. Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 5.1%

Rozlane do butelek 28.05.2013r.

Edytowane przez BuDeX
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

24.05.2013r. #55 Blady śWIT. Witbier.

 

- Słód pilźnieński - 2.5 kg,

- Słód pszeniczny - 0.6 kg,

- Płatki pszenne - 1.2 kg,

- Płatki owsiane - 0.4 kg,

- Płatki ryżowe - 0.4 kg,

- Płatki orkiszowe - 0.4 kg

Zacieranie:

50* - 30 min

62*- 90 min

72* - 30 min

78* - 10 min

 

Chmielenie:

Chmiel Marynka, granulat, 20g - 60 min

Chmiel Willamette, granulat, 10g - 8 min

Chmiel Cascade. granulat, 10g - 8 min

 

Dodatki:

Curacao - 10g - 8 min

Kolendra - 10g - 8 min

Skórki cytrusów - (1*limonka, 1°Cytryna, 1.5*pomarańcza) - 8 min

Curacao - 10g - 3 min

Kolendra - 10g - 3 min

Skórki cytrusów - (1*limonka, 1°Cytryna, 1.5*pomarańcza) - 8 min - 3 min

 

Objętość brzeczki - 25 l

Zadane drożdżami Safbrew Brewferm Blanche (gęstwa) w temp. 20 stopni.

OG = 12.0 FG = 3.0. Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 5.0%

 

Rozlane do butelek 05.06.2013r.

Edytowane przez BuDeX
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

29.05.2013r. #56. Kisiel. Żytnie.

  • Słód żytni 2,2 kg
  • Słód pilzneński 1 kg
  • Słód monachijski 0,8 kg
  • Słód karmelowy jasny 0,2 kg

Zacieranie

400 - 45 min

620- 30 min

720- 45 min

780 -

 

Chmielenie:

Chmiel Lubelski, granulat, 25 g - 60 min

 

Objętość brzeczki - 20 l

Zadane drożdżami Safbrew WB-06 (gęstwa) w temp. 21 stopni.

OG = 11.0 FG = 2.0 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 5.0%

Rozlane do butelek 18.06.2013r.

Edytowane przez BuDeX
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

03.06.2013r. #57. A'la Grodziskie.

  • Słód pszeniczny wędzony dębem 3.0kg

Zacieranie

50°C - 15 min.

70°C - 30 min.

75°C - 30 min.

78* -

 

Chmielenie:

Chmiel Lubelski, granulat, 25 g - 60 min

Chmiel Lubelski, granulat, 10 g - 15 min

 

Objętość brzeczki - 21 l

Zadane drożdżami Safbrew S-33 w temp. 22 stopni

OG = 8.0 FG = 4.0 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 2.5%

Rozlane do butelek 18.06.2013r.

Edytowane przez BuDeX
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

14.06.2013r. #58. Biere De Garde.

  • Pilnieński 4.0 kg
  • Pale Ale 1.0 kg
  • Aromatic 0.2 kg
  • Monachijski 1.0 kg
  • Special B 0.15 kg
  • Biscuit 0.15 kg
  • Cukier Kandyz Amber 0.35 kg

Zacieranie:

62* - 30min

68* - 20 min

72* - 20 min

78* - 10 min

 

Chmielenie:

Aramis, granulat, 7g - 60 min

Bouclier, granulat, 7g - 60 min

Aramis, granulat, 7g - 30 min

Bouclier, granulat, 7g - 30 min

Aramis, granulat, 10g - 10 min

Bouclier, granulat, 10g -10 min

 

Objętość brzeczki - 21 l

Zadane drożdżami WLP 670 American Farmhouse Blend (gęstwa) w temp. 20 stopni.

Fermentacja burzliwa w temp 20 stopni - 20 dni

Fermentacja cicha w temp 17 stopni - 10 dni

OG = 18.0 FG = 2.5 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 8.3%

Rozlane do butelek 14.07.2013r

Leżakowanie: 7 dni w temp 20 stopni, następnie przeniesione do 17 stopni.

 

Piwo uwarzone według tej receptury zajęło III miejsce na I WKPD w kategorii Biere De Garde.

Edytowane przez BuDeX
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

18.06.2013r. #59. AIPA. Hoppy Summit.

  • Słód Pale Ale 5 kg
  • Słód Wiedeński 0.5 kg
  • Cara-pils 0.25 kg
  • Pszeniczny 0.25 kg
  • Crystal 160 0,1 kg

Zacieranie:

66-690 - 70min

780 -

 

Chmielenie:

Summit, granulat, 10g - chmielenie zacieru

Simcoe, granulat, 10g - chmielenie zacieru

Summit, granulat, 10g - 60 min

Simcoe, granulat, 10g - 60 min

Cascade, granulat, 7g - 30 min

Simcoe, granulat, 7g - 30 min

Mosaic, granulat, 10g - 30 min

Cascade, granulat, 20g - 10 min

Citra, granulat, 20g - 10 min

Mosaic, granulat, 20g - 10 min

 

Chmielenie na zimno - 7dni

Summit - 10g

Mosaic - 20g

Citra - 20g

Cascade - 15g

Simcoe - 10g

Willamette - 10g

 

Objętość brzeczki - 21 l

Zadane drożdżami WLP060 (Gęstwa) w temp. 18 stopni.

OG = 16,0 FG = 3.5 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie 6.7%

Rozlane do butelek 03.07.2013r

Edytowane przez BuDeX
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

19.06.2013r. #60. Smoked Porter. Smoke On The Porter.

  • Słód Pale Ale - 3,0 kg
  • Słód whisky - 1.0 kg
  • Słod wędzony - 1.0 kg
  • Czekoladowy 1200 EBC - 0.2 kg
  • Black of Black 500 EBC - 0.1 kg

Zacieranie:

66-690 - 70min

780 -

 

Chmielenie:

Admiral, granulat, 15g - 60 min

Pilgrim, granulat, 10g - 30 min

East Kent Goldings, granulat, 25g - 8 min

Objętość brzeczki - 22l

Zadane drożdżami S-04 (gęstwa) w temp. 20 stopni.

OG = 14.5 FG = 3.0 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 6.2%

Rozlane do butelek: 01.07.2013r.

Edytowane przez BuDeX
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

29.06.2013r. #61. Rice IPA. Lepszy ryż niż nic!

  • Słód Pale Ale - 2,0 kg
  • Słód pilźnieński - 1.0 kg
  • Płatki ryżowe błyskawiczne - 0.8 kg
  • Ryż biały - 1.6 kg
  • Pszeniczny - 0,3 kg
  • Cara-pils - 0,3 kg

Zacieranie:

66-690 - 90min

780 -

 

Chmielenie:

Simcoe, granulat, 10g - 60 min

Summit, granulat, 10g - 60 min

Pilgrim, granulat, 10g - 30 min

Summit, granulat, 15g - 30 min

Cascade, granulat, 10g - 30 min

Citra, granulat, 20g - 30 min

Citra, granulat, 20g - 10 min

Willamette, granulat 10g, 10 min

Objętość brzeczki - 21l

Zadane drożdżami WLP060 (gęstwa) w temp. 21 stopni.

OG = 14.5 FG = 3.0 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 6.2%

Rozlane do butelek 19.07.2013r.

Edytowane przez BuDeX
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

15.07.2013r. #62. Pszepadł bez wieści. Weizenbier/Hefeweizen.

  • Słód pilzneński 1,2 kg
  • Słód pszeniczny 2,8 kg

Zacieranie

440 - 90 min

620- 15 min

-----------------------

Dekokcja:

720 - 30 min

1000 - 15 min

----------------------

720- 45 min

780 -

 

Chmielenie:

Chmiel Tettnager, granulat, 25 g - 60 min

 

Objętość brzeczki - 19.5 l

Zadane drożdżami Mauribrew Weiss w temp. 21 stopni.

OG = 12.0 FG = 3.0. Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 5.1%

Rozlane do butelek 23.07.2013r.

 

Piwo uwarzone według tej receptury zajęło II miejsce w I Wamińskim Konkursie Piw Domowych 2013 w kategorii "piwo pszeniczne".

Edytowane przez BuDeX
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

19.07.2013r. #63. Oud Bruin. Grrizly.

  • Słód wiedeński - 1,0 kg
  • Słód pilźnieński - 3.5 kg
  • Płatki owsiane błyskawiczne - 0.4 kg
  • Słód Biscuit - 0,725 kg
  • Słód Aromatic - 0,320 kg
  • Słód żytni - 0,3 kg
  • Słód Crystal 160 - 0,175 kg
  • Słód zakwaszający - 0,25 kg
  • Słód Black - 0,1 kg
  • Słód Special B - 0,1 kg

Zacieranie:

62* - 45min

72* - 30 min

78* -

 

Chmielenie:

Aramis, granulat, 20g - 60 min

Tettnager, granulat, 10g - 60 min

 

Do cichej fermentacji - Płatki dębowe francuskie średnio opiekane - 14 dni.

 

Objętość brzeczki - 21l

Zadane drożdżami WLP 670 American Farmhouse Blend w temp. 21 stopni.

OG = 18.0 FG = 4.0 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 7,5%

Rozlane do butelek 21.08.2013r.

Edytowane przez BuDeX
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 5 tygodni później...

14.08.2013r. #64. Black IPA. Czarny Wilk.

  • Pale Ale
  • Caramunich
  • Carafa III Special
  • Biscuit
  • Cukier

Zacieranie:

66-690 - 70min

780 -

 

Chmielenie:

granulat, g - 60 min

granulat, g - 30 min

granulat g - 10 min

 

Cicha fermentacja - 8 dni

 

Objętość brzeczki - 22 l

Zadane drożdżami US-05 w temp. 20 stopni.

OG = 16.0 FG = 4.0 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 6.5%

Rozlane do butelek 28.08.2013r.

Edytowane przez BuDeX
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

16.08.2013r. #65. Black IPA. Egzorcysta.

  • Pale Ale - 4kg
  • Monachijski - 1 kg
  • Caramunich typ II - 0,1 kg
  • Carafa III Special - 0,5 kg
  • Carabelge - 0,2 kg
  • Biscuit - 0,2 kg

Zacieranie:

66-690 - 70min

780 -

 

Chmielenie:

Pacifica, granulat 25g - do zacieru

Simcoe, granulat, 10g - 60 min

Chinook, granulat, 10g - 60 min

Cascade, granulat 15g - 30 min

Pacifica, granulat 20g - 30 min

Palisade, granulat 10g - 30 min

Palisade, granulat 17g - 10 min

Cascade, granulat 30g - 10 min

Apollo, granulat 15g - 10 min

Chinook, granulat 15g - 5 min

Amarillo, granulat 15g - 5 min

Simcoe, granulat, 15g - 5 min

 

Chmielenie na zimno: 7 dni

Chinook, granulat 50g

Amarillo, granulat 50g

Mosaic, granulat, 50g

 

Objętość brzeczki - 23 l

Zadane drożdżami US West Coast M44 Mangrove Jack's w temp. 20 stopni.

OG = 15.0 FG = 4.0 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 5.9%

Rozlane do butelek 02.09.2013r.

Edytowane przez BuDeX
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

17.08.2013r. #66. Belgian Pale Ale. Skasuj Bilet!

  • Słód Pale Ale - 2,5 kg
  • Słód Monachijski - 1,5 kg
  • Słod Abbey - 0,3 kg
  • Słód Carabelge - 0,3 kg

Zacieranie:

62* - 20 min

72* - 45 min

78* - 5min

 

Chmielenie:

Magnum, granulat, 15g - 60 min

Boucilier, granulat, 15g - 10 min

Objętość brzeczki - 23.5l

Zadane drożdżami Belgian Ale M27 Mangrove Jack's w temp. 22 stopni.

OG = 13.0 FG = 1.0 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 6.5%

Rozlane do butelek: 31.08.2013r.

Edytowane przez BuDeX
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

30.08.2013r. #67 . Christmas Ale. Frozen Nose.

  • Słód Pilznieński 3.8 kg
  • Słód Pszeniczny 1 kg
  • Płatki owsiane 0.4 kg
  • Carahell 0,25kg
  • Crystal 160 0,25 kg
  • Carafa III Special 0,1 kg
  • Black 0,05 kg
  • Palone ziarno jęczmienia 0,05 kg

Zacieranie:

66-690 - 70min

780 -

 

Chmielenie:

Chmiel Admiral, granulat, 20g - 60 min

Chmiel Bouclier, granulat, 10g - 10 min

 

Przyprawy:

Przyprawa do kawy - 25g (cynamon, kardamon, goździki, imbir)

Suszone skórki pomarańczy - 20g

Suszone śliwki - 200g,

Rodzynki - 100g,

Cukier kandyzowany brązowy - 250g

Cukier biały - 250g

Jałowiec - 50g

 

Cicha fermentacja - 7 dni.

Przyprawa do kawy - 20g (cynamon, kardamon, goździki, imbir).

 

Objętość brzeczki - 20 l

Zadane drożdżami Mangrove Jack M27 Belgian Ale w temp. 22 stopni.

OG = 17.0 FG = 1.0. Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 8.5%

Rozlane do butelek: 16.09.2013r.

Edytowane przez BuDeX
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

31.08.2013r. #68. Belgian Golden Strong Ale. Złoty strzał.

  • Słód Pilznieński - 5,0 kg
  • Płatki owsiane - 0,4 kg
  • Słod Cara-pils - 0,3 kg
  • Słód Aroma - 0,1 kg
  • Cukier biały, kryształ - 0,5 kg
  • Cukier kandyzowany, jasny - 0,5 kg

Zacieranie:

62* - 50 min

72* - 25 min

78* - 10min

 

Chmielenie:

Northern Brewer, granulat, 25g - 60 min

Styrian Goldings, granulat, 25g - 10 min

Objętość brzeczki - 22l

Zadane drożdżami Ardennes w temp. 22 stopni.

OG = 18.0 FG = 3.0 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 8,2%

Rozlane do butelek: 27.09.2013r.

Edytowane przez BuDeX
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

01.09.2013r. #69. Weizenbock. 32km goździków.

  • Słód pszeniczny ciemny - 3,0 kg
  • Słód pilzneński - 1,0 kg
  • Słód monachijski - 1,0 kg
  • Carahell - 0,25kg
  • Special B - 0,25 kg
  • Aromatic - 0,25 kg
  • Pszeniczny czekoladowy - 0,1 kg
  • Cukier biały - 0,2 kg

Zacieranie

44* - 32 km :P - 240min

620- 15 min

-----------------------

Dekokcja:

72* - 30 min

100* - 20 min

----------------------

72*- 15 min

-----------------------

Dekokcja:

78* - 10 min

100* - 20 min

----------------------

78* - 10 min

 

Chmielenie:

Chmiel Magnum, granulat, 15 g - 60 min

Chmiel Styrian Goldings, granulat, 15g - 10 min

 

Objętość brzeczki - 20,5l

Zadane drożdżami Mauribrew Weiss w temp. 19 stopni.

OG = 17.5 FG = 5.0 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 6.9%

Rozlane do butelek 18.09.2013r.

Edytowane przez BuDeX
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

11.09.2013r. #70 Sokół. APA Falconer's Flight Single Hop.

  • Słód Pale Ale 4.5 kg
  • Carahell 0.25 kg

Zacieranie:

66-67* - 70min

780 -

 

Chmielenie:

Falconer's Flight, granulat, 20g - 60 min

Falconer's Flight, granulat, 20g - 30 min

Falconer's Flight, granulat 30g - 10 min

 

Chmielenie na zimno - 7 dni

Falconer's Flight, granulat, 30g

 

 

Objętość brzeczki - 23 l

Zadane drożdżami Mangrove Jack's US West Coast M40 (gęstwa po #65) w temp. 20 stopni.

OG = 13.0 FG = 2.5 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 5.9%

Rozlane do butelek 30.09.2013r.

Edytowane przez BuDeX
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

27.09.2013r. #71 Pepper Ale. I Pepper You!

  • Słód Pale Ale 4.0 kg
  • Carahell 0.25 kg

Zacieranie:

66-67* - 70min

780 -

 

Chmielenie:

Northern Brewer, granulat, 20g - 60 min

Styrian Goldings, granulat, 15g - 10 min

Mieszanka pieprzów - 10g - 30 min (pieprz kolorowy ziarnisty Kotanyi)

Mieszanka pieprzów - 26g - 10 min (pieprz kolorowy ziarnisty Kotanyi)

 

Pieprzenie na zimno - 7 dni

Mieszanka pieprzów - 36g (pieprz kolorowy ziarnisty Kotanyi)

 

Objętość brzeczki - 21 l

Zadane drożdżami US-05 (gęstwa) w temp. 20 stopni.

OG = 12.0 FG = 2.0 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 5.5%

Rozlane do butelek 27.10.2013r.

Edytowane przez BuDeX
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

28.09.2013r. #72 Polskie Ale. PL.

  • Słód Pilznieński 5kg
  • Słód pszeniczny 0,5 kg
  • Cara-pils - 0,25 kg

Zacieranie:

62* - 20min

72* - 45min

78* - 5 min

 

Chmielenie:

Marynka, granulat, 20g - 60 min

Sybilla, granulat, 20g - 30 min

Lubelski, granulat 30g - 10 min

 

Objętość brzeczki - 23 l

Zadane drożdżami Danstar Windsor w temp. 20 stopni.

OG = 12.5 FG = 4.5 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 5.0%

Rozlane do butelek 18.10.2013r.

Edytowane przez BuDeX
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

30.09.2013r. #73 APA Nelson Sauvin Single Hop

  • Słód Pale Ale 4.0 kg
  • Crystal 160 0.3 kg

Zacieranie:

66-67* - 70min

780 -

 

Chmielenie:

Nelson Sauvin, granulat, 15g - 60 min

Nelson Sauvin, granulat, 25g - 30 min

Nelson Sauvin, granulat 30g - 10 min

 

Chmielenie na zimno - 7 dni

Nelson Sauvin, granulat, 30g

 

Objętość brzeczki - 21 l

Zadane drożdżami Mangrove Jack's US West Coast M44 w temp. 20 stopni.

OG = 12.0 FG = 2.0 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 5.5%

Rozlane do butelek ???????

 

Zakażone tlenowcami. Zasiliło kanalizację. Nigdy więcej nie używać siateczek, ani innych pierdół na cichej. Amen :P

Edytowane przez BuDeX
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

06.10.2013r. #74 APA Motueka Single Hop

  • Słód Pale Ale 4.0 kg
  • Crystal 160 0.25 kg

Zacieranie:

66-67* - 70min

780 -

 

Chmielenie:

Motueka, granulat, 15g - 60 min

Motueka, granulat, 25g - 30 min

Motueka, granulat 30g - 10 min

 

Chmielenie na zimno - 7 dni

Motueka, granulat, 30g

 

Objętość brzeczki - 21 l

Zadane drożdżami Mangrove Jack's US West Coast M44 w temp. 20 stopni.

OG = 12.0 FG = 2.0 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 5.5%

Rozlane do butelek 19.10.2013r.

Edytowane przez BuDeX
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.