BuDeX Opublikowano 28 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2013 (edytowane) No to w Piwnym Ulu mały jubileusz 50-tka stuknęła. Z założenia to musiało być coś potężnego ;] Właśnie wystawiłem po chmieleniu gar z brzeczką RIS-a 28.04.2013r. #50 Russian Imperial Stout. Ostatni gasi światło. pilzneński (4.30kg) monachijski (2.50kg) wędzony CM (1,00kg) brown (0,50kg) caraaroma (0,50kg) caramunich II (0,50kg) carafa II (0,22kg) special B (0,20kg) czekoladowy (0,10kg) Jęczmień palony (0,10kg) cukier biały kryształ (1,00kg) - dodany w 4 dniu fermentacji. Zacieranie: 66-67O - 90 min 72o - 30 min 78o - Chmielenie: Marynka, granulat, 60g - 60 min Sybilla, granulat, 60g - 30 min Lubelski, granulat, 60g - 10 min Fermentacja burzliwa - 25 dni Fermentacja cicha - 14 dni Objętość brzeczki - 21 l Zadane drożdżami Danstar Nottingham (gęstwa) w temp. 20 stopni. OG = 26.0 FG = 6.0 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 12.8% Rozlane do butelek 02.06.2013r. Edytowane 3 Czerwca 2013 przez BuDeX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 6 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2013 (edytowane) 04.05.2013r. #51 Fresz. Fresh Pale Ale Słód Pale Ale 4.5 kg Carahell 0.3 kg Zacieranie: 66-690 - 70min 780 - Chmielenie: Polaris, granulat, 15g - 60 min Motueka, granulat, 30g - 30 min Polaris, granulat, 15g - 30 min Motueka, granulat, 30g - 10 min Polaris, granulat, 15g - 10 min Chmielenie na zimno - 7 dni Polaris, granulat, 25g Motueka, granulat, 25g Objętość brzeczki - 22 l Zadane drożdżami WLP 060 (gęstwa) w temp. 21 stopni. OG = 12.0 FG = 2.5 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 5.3% Rozlane do butelek 20.05.2013r. Edytowane 30 Maja 2013 przez BuDeX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 6 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2013 (edytowane) 05.05.2013r. #52 American Wheat. Sunny Wheat. Słód Pale Ale 2.5 kg Słód Wiedeński 0.2 kg Słód pszeniczny 2.5 kg Crystal 160 0.05 kg Zacieranie: 66-67O - 70 min Chmielenie: Willamette, granulat, 10g - 60 min Cascade, granulat, 10g - 60 min Willamette, granulat, 10g - 30 min Cascade, granulat, 10g - 30 min Willamette, granulat, 10g - 10 min Cascade, granulat, 10g - 10 min Objętość brzeczki - 24 l Zadane drożdżami WLP060 (gęstwa) w temp. 20 stopni. OG = 13.0 FG = 3.5 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 5.3% Rozlane do butelek 17.05.2013r. Edytowane 23 Czerwca 2013 przez BuDeX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 13 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2013 (edytowane) 12.05.2013r. #53. ESB. Milord. Słód Pale Ale 5.0 kg Crystal 160 0.2 kg Black 0.1 kg Zacieranie: 66-670 - 70min 780 - Chmielenie: Admiral, granulat, 15g - 60 min Pilgrim, granulat, 20g - 30 min East Kent Golding, granulat 25g - 10 min Objętość brzeczki - 21 l Zadane drożdżami Danstar Nottingham w temp. 20 stopni. OG = 12.0 FG = 3.0 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 5.0% Rozlane do butelek 27.05.2013r. Tragicznie słaba wydajność Własnoręczne śrutowanie zdecydowanie nie wychodzi mi na dobre Edytowane 29 Maja 2013 przez BuDeX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 24 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2013 (edytowane) 17.03.2013r. #54. Pszemysław. Weizenbier/Hefeweizen. Słód pilzneński 2,0 kg Słód pszeniczny 2,0 kg Słód zakwaszający 0,1 kg Zacieranie 430 - 90 min 620- 15 min ----------------------- Dekokcja: 720 - 15 min 1000 - 15 min ---------------------- 720- 45 min 780 - Chmielenie: Chmiel Lubelski, granulat, 15 g - 60 min Objętość brzeczki - 21 l Zadane drożdżami Wyeast 3068 (gęstwa) w temp. 21 stopni. OG = 12.0 FG = 3.0. Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 5.1% Rozlane do butelek 28.05.2013r. Edytowane 24 Czerwca 2013 przez BuDeX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 26 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2013 (edytowane) 24.05.2013r. #55 Blady śWIT. Witbier. - Słód pilźnieński - 2.5 kg, - Słód pszeniczny - 0.6 kg, - Płatki pszenne - 1.2 kg, - Płatki owsiane - 0.4 kg, - Płatki ryżowe - 0.4 kg, - Płatki orkiszowe - 0.4 kg Zacieranie: 50* - 30 min 62*- 90 min 72* - 30 min 78* - 10 min Chmielenie: Chmiel Marynka, granulat, 20g - 60 min Chmiel Willamette, granulat, 10g - 8 min Chmiel Cascade. granulat, 10g - 8 min Dodatki: Curacao - 10g - 8 min Kolendra - 10g - 8 min Skórki cytrusów - (1*limonka, 1°Cytryna, 1.5*pomarańcza) - 8 min Curacao - 10g - 3 min Kolendra - 10g - 3 min Skórki cytrusów - (1*limonka, 1°Cytryna, 1.5*pomarańcza) - 8 min - 3 min Objętość brzeczki - 25 l Zadane drożdżami Safbrew Brewferm Blanche (gęstwa) w temp. 20 stopni. OG = 12.0 FG = 3.0. Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 5.0% Rozlane do butelek 05.06.2013r. Edytowane 23 Czerwca 2013 przez BuDeX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 29 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2013 (edytowane) 29.05.2013r. #56. Kisiel. Żytnie. Słód żytni 2,2 kg Słód pilzneński 1 kg Słód monachijski 0,8 kg Słód karmelowy jasny 0,2 kg Zacieranie 400 - 45 min 620- 30 min 720- 45 min 780 - Chmielenie: Chmiel Lubelski, granulat, 25 g - 60 min Objętość brzeczki - 20 l Zadane drożdżami Safbrew WB-06 (gęstwa) w temp. 21 stopni. OG = 11.0 FG = 2.0 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 5.0% Rozlane do butelek 18.06.2013r. Edytowane 23 Czerwca 2013 przez BuDeX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 3 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2013 (edytowane) 03.06.2013r. #57. A'la Grodziskie. Słód pszeniczny wędzony dębem 3.0kg Zacieranie 50°C - 15 min. 70°C - 30 min. 75°C - 30 min. 78* - Chmielenie: Chmiel Lubelski, granulat, 25 g - 60 min Chmiel Lubelski, granulat, 10 g - 15 min Objętość brzeczki - 21 l Zadane drożdżami Safbrew S-33 w temp. 22 stopni OG = 8.0 FG = 4.0 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 2.5% Rozlane do butelek 18.06.2013r. Edytowane 23 Czerwca 2013 przez BuDeX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 19 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2013 (edytowane) 14.06.2013r. #58. Biere De Garde. Pilnieński 4.0 kg Pale Ale 1.0 kg Aromatic 0.2 kg Monachijski 1.0 kg Special B 0.15 kg Biscuit 0.15 kg Cukier Kandyz Amber 0.35 kg Zacieranie: 62* - 30min 68* - 20 min 72* - 20 min 78* - 10 min Chmielenie: Aramis, granulat, 7g - 60 min Bouclier, granulat, 7g - 60 min Aramis, granulat, 7g - 30 min Bouclier, granulat, 7g - 30 min Aramis, granulat, 10g - 10 min Bouclier, granulat, 10g -10 min Objętość brzeczki - 21 l Zadane drożdżami WLP 670 American Farmhouse Blend (gęstwa) w temp. 20 stopni. Fermentacja burzliwa w temp 20 stopni - 20 dni Fermentacja cicha w temp 17 stopni - 10 dni OG = 18.0 FG = 2.5 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 8.3% Rozlane do butelek 14.07.2013r Leżakowanie: 7 dni w temp 20 stopni, następnie przeniesione do 17 stopni. Piwo uwarzone według tej receptury zajęło III miejsce na I WKPD w kategorii Biere De Garde. Edytowane 16 Października 2013 przez BuDeX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 19 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2013 (edytowane) 18.06.2013r. #59. AIPA. Hoppy Summit. Słód Pale Ale 5 kg Słód Wiedeński 0.5 kg Cara-pils 0.25 kg Pszeniczny 0.25 kg Crystal 160 0,1 kg Zacieranie: 66-690 - 70min 780 - Chmielenie: Summit, granulat, 10g - chmielenie zacieru Simcoe, granulat, 10g - chmielenie zacieru Summit, granulat, 10g - 60 min Simcoe, granulat, 10g - 60 min Cascade, granulat, 7g - 30 min Simcoe, granulat, 7g - 30 min Mosaic, granulat, 10g - 30 min Cascade, granulat, 20g - 10 min Citra, granulat, 20g - 10 min Mosaic, granulat, 20g - 10 min Chmielenie na zimno - 7dni Summit - 10g Mosaic - 20g Citra - 20g Cascade - 15g Simcoe - 10g Willamette - 10g Objętość brzeczki - 21 l Zadane drożdżami WLP060 (Gęstwa) w temp. 18 stopni. OG = 16,0 FG = 3.5 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie 6.7% Rozlane do butelek 03.07.2013r Edytowane 3 Lipca 2013 przez BuDeX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 19 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2013 (edytowane) 19.06.2013r. #60. Smoked Porter. Smoke On The Porter. Słód Pale Ale - 3,0 kg Słód whisky - 1.0 kg Słod wędzony - 1.0 kg Czekoladowy 1200 EBC - 0.2 kg Black of Black 500 EBC - 0.1 kg Zacieranie: 66-690 - 70min 780 - Chmielenie: Admiral, granulat, 15g - 60 min Pilgrim, granulat, 10g - 30 min East Kent Goldings, granulat, 25g - 8 min Objętość brzeczki - 22l Zadane drożdżami S-04 (gęstwa) w temp. 20 stopni. OG = 14.5 FG = 3.0 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 6.2% Rozlane do butelek: 01.07.2013r. Edytowane 1 Lipca 2013 przez BuDeX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 30 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2013 (edytowane) 29.06.2013r. #61. Rice IPA. Lepszy ryż niż nic! Słód Pale Ale - 2,0 kg Słód pilźnieński - 1.0 kg Płatki ryżowe błyskawiczne - 0.8 kg Ryż biały - 1.6 kg Pszeniczny - 0,3 kg Cara-pils - 0,3 kg Zacieranie: 66-690 - 90min 780 - Chmielenie: Simcoe, granulat, 10g - 60 min Summit, granulat, 10g - 60 min Pilgrim, granulat, 10g - 30 min Summit, granulat, 15g - 30 min Cascade, granulat, 10g - 30 min Citra, granulat, 20g - 30 min Citra, granulat, 20g - 10 min Willamette, granulat 10g, 10 min Objętość brzeczki - 21l Zadane drożdżami WLP060 (gęstwa) w temp. 21 stopni. OG = 14.5 FG = 3.0 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 6.2% Rozlane do butelek 19.07.2013r. Edytowane 20 Lipca 2013 przez BuDeX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 16 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2013 (edytowane) 15.07.2013r. #62. Pszepadł bez wieści. Weizenbier/Hefeweizen. Słód pilzneński 1,2 kg Słód pszeniczny 2,8 kg Zacieranie 440 - 90 min 620- 15 min ----------------------- Dekokcja: 720 - 30 min 1000 - 15 min ---------------------- 720- 45 min 780 - Chmielenie: Chmiel Tettnager, granulat, 25 g - 60 min Objętość brzeczki - 19.5 l Zadane drożdżami Mauribrew Weiss w temp. 21 stopni. OG = 12.0 FG = 3.0. Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 5.1% Rozlane do butelek 23.07.2013r. Piwo uwarzone według tej receptury zajęło II miejsce w I Wamińskim Konkursie Piw Domowych 2013 w kategorii "piwo pszeniczne". Edytowane 8 Sierpnia 2013 przez BuDeX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 20 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2013 (edytowane) 19.07.2013r. #63. Oud Bruin. Grrizly. Słód wiedeński - 1,0 kg Słód pilźnieński - 3.5 kg Płatki owsiane błyskawiczne - 0.4 kg Słód Biscuit - 0,725 kg Słód Aromatic - 0,320 kg Słód żytni - 0,3 kg Słód Crystal 160 - 0,175 kg Słód zakwaszający - 0,25 kg Słód Black - 0,1 kg Słód Special B - 0,1 kg Zacieranie: 62* - 45min 72* - 30 min 78* - Chmielenie: Aramis, granulat, 20g - 60 min Tettnager, granulat, 10g - 60 min Do cichej fermentacji - Płatki dębowe francuskie średnio opiekane - 14 dni. Objętość brzeczki - 21l Zadane drożdżami WLP 670 American Farmhouse Blend w temp. 21 stopni. OG = 18.0 FG = 4.0 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 7,5% Rozlane do butelek 21.08.2013r. Edytowane 16 Września 2013 przez BuDeX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 18 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2013 (edytowane) 14.08.2013r. #64. Black IPA. Czarny Wilk. Pale Ale Caramunich Carafa III Special Biscuit Cukier Zacieranie: 66-690 - 70min 780 - Chmielenie: granulat, g - 60 min granulat, g - 30 min granulat g - 10 min Cicha fermentacja - 8 dni Objętość brzeczki - 22 l Zadane drożdżami US-05 w temp. 20 stopni. OG = 16.0 FG = 4.0 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 6.5% Rozlane do butelek 28.08.2013r. Edytowane 2 Października 2013 przez BuDeX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 18 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2013 (edytowane) 16.08.2013r. #65. Black IPA. Egzorcysta. Pale Ale - 4kg Monachijski - 1 kg Caramunich typ II - 0,1 kg Carafa III Special - 0,5 kg Carabelge - 0,2 kg Biscuit - 0,2 kg Zacieranie: 66-690 - 70min 780 - Chmielenie: Pacifica, granulat 25g - do zacieru Simcoe, granulat, 10g - 60 min Chinook, granulat, 10g - 60 min Cascade, granulat 15g - 30 min Pacifica, granulat 20g - 30 min Palisade, granulat 10g - 30 min Palisade, granulat 17g - 10 min Cascade, granulat 30g - 10 min Apollo, granulat 15g - 10 min Chinook, granulat 15g - 5 min Amarillo, granulat 15g - 5 min Simcoe, granulat, 15g - 5 min Chmielenie na zimno: 7 dni Chinook, granulat 50g Amarillo, granulat 50g Mosaic, granulat, 50g Objętość brzeczki - 23 l Zadane drożdżami US West Coast M44 Mangrove Jack's w temp. 20 stopni. OG = 15.0 FG = 4.0 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 5.9% Rozlane do butelek 02.09.2013r. Edytowane 11 Października 2013 przez BuDeX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 18 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2013 (edytowane) 17.08.2013r. #66. Belgian Pale Ale. Skasuj Bilet! Słód Pale Ale - 2,5 kg Słód Monachijski - 1,5 kg Słod Abbey - 0,3 kg Słód Carabelge - 0,3 kg Zacieranie: 62* - 20 min 72* - 45 min 78* - 5min Chmielenie: Magnum, granulat, 15g - 60 min Boucilier, granulat, 15g - 10 min Objętość brzeczki - 23.5l Zadane drożdżami Belgian Ale M27 Mangrove Jack's w temp. 22 stopni. OG = 13.0 FG = 1.0 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 6.5% Rozlane do butelek: 31.08.2013r. Edytowane 24 Września 2013 przez BuDeX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 31 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2013 (edytowane) 30.08.2013r. #67 . Christmas Ale. Frozen Nose. Słód Pilznieński 3.8 kg Słód Pszeniczny 1 kg Płatki owsiane 0.4 kg Carahell 0,25kg Crystal 160 0,25 kg Carafa III Special 0,1 kg Black 0,05 kg Palone ziarno jęczmienia 0,05 kg Zacieranie: 66-690 - 70min 780 - Chmielenie: Chmiel Admiral, granulat, 20g - 60 min Chmiel Bouclier, granulat, 10g - 10 min Przyprawy: Przyprawa do kawy - 25g (cynamon, kardamon, goździki, imbir) Suszone skórki pomarańczy - 20g Suszone śliwki - 200g, Rodzynki - 100g, Cukier kandyzowany brązowy - 250g Cukier biały - 250g Jałowiec - 50g Cicha fermentacja - 7 dni. Przyprawa do kawy - 20g (cynamon, kardamon, goździki, imbir). Objętość brzeczki - 20 l Zadane drożdżami Mangrove Jack M27 Belgian Ale w temp. 22 stopni. OG = 17.0 FG = 1.0. Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 8.5% Rozlane do butelek: 16.09.2013r. Edytowane 16 Września 2013 przez BuDeX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 31 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2013 (edytowane) 31.08.2013r. #68. Belgian Golden Strong Ale. Złoty strzał. Słód Pilznieński - 5,0 kg Płatki owsiane - 0,4 kg Słod Cara-pils - 0,3 kg Słód Aroma - 0,1 kg Cukier biały, kryształ - 0,5 kg Cukier kandyzowany, jasny - 0,5 kg Zacieranie: 62* - 50 min 72* - 25 min 78* - 10min Chmielenie: Northern Brewer, granulat, 25g - 60 min Styrian Goldings, granulat, 25g - 10 min Objętość brzeczki - 22l Zadane drożdżami Ardennes w temp. 22 stopni. OG = 18.0 FG = 3.0 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 8,2% Rozlane do butelek: 27.09.2013r. Edytowane 27 Października 2013 przez BuDeX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 1 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Września 2013 (edytowane) 01.09.2013r. #69. Weizenbock. 32km goździków. Słód pszeniczny ciemny - 3,0 kg Słód pilzneński - 1,0 kg Słód monachijski - 1,0 kg Carahell - 0,25kg Special B - 0,25 kg Aromatic - 0,25 kg Pszeniczny czekoladowy - 0,1 kg Cukier biały - 0,2 kg Zacieranie 44* - 32 km - 240min 620- 15 min ----------------------- Dekokcja: 72* - 30 min 100* - 20 min ---------------------- 72*- 15 min ----------------------- Dekokcja: 78* - 10 min 100* - 20 min ---------------------- 78* - 10 min Chmielenie: Chmiel Magnum, granulat, 15 g - 60 min Chmiel Styrian Goldings, granulat, 15g - 10 min Objętość brzeczki - 20,5l Zadane drożdżami Mauribrew Weiss w temp. 19 stopni. OG = 17.5 FG = 5.0 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 6.9% Rozlane do butelek 18.09.2013r. Edytowane 27 Października 2013 przez BuDeX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 11 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Września 2013 (edytowane) 11.09.2013r. #70 Sokół. APA Falconer's Flight Single Hop. Słód Pale Ale 4.5 kg Carahell 0.25 kg Zacieranie: 66-67* - 70min 780 - Chmielenie: Falconer's Flight, granulat, 20g - 60 min Falconer's Flight, granulat, 20g - 30 min Falconer's Flight, granulat 30g - 10 min Chmielenie na zimno - 7 dni Falconer's Flight, granulat, 30g Objętość brzeczki - 23 l Zadane drożdżami Mangrove Jack's US West Coast M40 (gęstwa po #65) w temp. 20 stopni. OG = 13.0 FG = 2.5 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 5.9% Rozlane do butelek 30.09.2013r. Edytowane 2 Października 2013 przez BuDeX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 16 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Października 2013 (edytowane) 27.09.2013r. #71 Pepper Ale. I Pepper You! Słód Pale Ale 4.0 kg Carahell 0.25 kg Zacieranie: 66-67* - 70min 780 - Chmielenie: Northern Brewer, granulat, 20g - 60 min Styrian Goldings, granulat, 15g - 10 min Mieszanka pieprzów - 10g - 30 min (pieprz kolorowy ziarnisty Kotanyi) Mieszanka pieprzów - 26g - 10 min (pieprz kolorowy ziarnisty Kotanyi) Pieprzenie na zimno - 7 dni Mieszanka pieprzów - 36g (pieprz kolorowy ziarnisty Kotanyi) Objętość brzeczki - 21 l Zadane drożdżami US-05 (gęstwa) w temp. 20 stopni. OG = 12.0 FG = 2.0 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 5.5% Rozlane do butelek 27.10.2013r. Edytowane 13 Listopada 2013 przez BuDeX Quentin 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 16 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Października 2013 (edytowane) 28.09.2013r. #72 Polskie Ale. PL. Słód Pilznieński 5kg Słód pszeniczny 0,5 kg Cara-pils - 0,25 kg Zacieranie: 62* - 20min 72* - 45min 78* - 5 min Chmielenie: Marynka, granulat, 20g - 60 min Sybilla, granulat, 20g - 30 min Lubelski, granulat 30g - 10 min Objętość brzeczki - 23 l Zadane drożdżami Danstar Windsor w temp. 20 stopni. OG = 12.5 FG = 4.5 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 5.0% Rozlane do butelek 18.10.2013r. Edytowane 1 Listopada 2013 przez BuDeX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 16 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Października 2013 (edytowane) 30.09.2013r. #73 APA Nelson Sauvin Single Hop Słód Pale Ale 4.0 kg Crystal 160 0.3 kg Zacieranie: 66-67* - 70min 780 - Chmielenie: Nelson Sauvin, granulat, 15g - 60 min Nelson Sauvin, granulat, 25g - 30 min Nelson Sauvin, granulat 30g - 10 min Chmielenie na zimno - 7 dni Nelson Sauvin, granulat, 30g Objętość brzeczki - 21 l Zadane drożdżami Mangrove Jack's US West Coast M44 w temp. 20 stopni. OG = 12.0 FG = 2.0 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 5.5% Rozlane do butelek ??????? Zakażone tlenowcami. Zasiliło kanalizację. Nigdy więcej nie używać siateczek, ani innych pierdół na cichej. Amen Edytowane 23 Października 2013 przez BuDeX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 16 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Października 2013 (edytowane) 06.10.2013r. #74 APA Motueka Single Hop Słód Pale Ale 4.0 kg Crystal 160 0.25 kg Zacieranie: 66-67* - 70min 780 - Chmielenie: Motueka, granulat, 15g - 60 min Motueka, granulat, 25g - 30 min Motueka, granulat 30g - 10 min Chmielenie na zimno - 7 dni Motueka, granulat, 30g Objętość brzeczki - 21 l Zadane drożdżami Mangrove Jack's US West Coast M44 w temp. 20 stopni. OG = 12.0 FG = 2.0 Potencjalna zawartość alkoholu w piwie: 5.5% Rozlane do butelek 19.10.2013r. Edytowane 23 Października 2013 przez BuDeX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się