WiHuRa Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Słód whisky z CM ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vojtol Opublikowano 17 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2013 (edytowane) Słód whisky z CM ? Tak, choć nie było go wcale dużo (i nie wiem czy z CM, kupowałem w BA), zasyp był taki: Słód Wędzony (Weyerman) 1 kg; Słód Whisky 1 kg; Wiedeński 2 kg; Pale Ale 2kg; Karmelowy 120 L 500g; Płatki jęczmienne 1.2 kg; Palony jęczmień 200 g; Pszeniczny czekoladowy 70 g; Brązowy cukier trzcinowy 1 kg OG — 18° Plato (FG 5°), dodatkowo podczas cichej na 2 tygodnie płatki dębowe: 20 g HT 30 g MT+ 50 g MT Edytowane 17 Kwietnia 2013 przez vojtol Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 17 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2013 Jeśli kupowałeś w BA to był Brewferm, używałem go ale torf był raczej słaby. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vojtol Opublikowano 17 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2013 (edytowane) Jeśli kupowałeś w BA to był Brewferm, używałem go ale torf był raczej słaby. O, to następnym razem muszę spróbować tego torfu z CM! Może nawet pokuszę się o coś takiego: http://www.ratebeer....-peated/192987/ Chyba muszę mieć dużo wędzonki w piwie, ostatnio piłem „Jak w Dym” Pinty, zaraz po moim Smoku i stwierdziłem, że zostałem oszukany , bardzo mało dymu w dymie... Edytowane 17 Kwietnia 2013 przez vojtol Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 17 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2013 Nie twierdze, że CM jest bardziej torfowy, nie używałem go. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vojtol Opublikowano 19 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2013 (edytowane) Metys — chmielenie na zimno, część I. Warka 16A: Cascade 10g, Simcoe, Chinook, Galaxy po ~16 g (razem 60 g) — ma być bardziej żywiczna Warka 16B: Cascade 10 g, Amarillo, Centennial, Citra po ~16 g (razem 60 g) — ma być bardziej cytrusowa Przed zamieszaniem Po zamieszaniu Odfermentowanie: 16A — 4,1° Plato, 16B — 4,7° Plato W drugiej turze chmielenia na zimno planuję: 16A — Galaxy 20 g; 16B — Centennial, Citra po 10 g. Edytowane 22 Kwietnia 2013 przez vojtol Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vojtol Opublikowano 21 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2013 Breaking NEWS! Nowy sprzęt w browarze: śrutownik. Wykonany przez zaprzyjaźnionego mechanika/ślusarza wg planów: Waga superciężka, chyba ze 12 kg... Testy śrutowania wkrótce. korzen16, coder, elroy i 1 inny 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 21 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2013 nieźle, jak z napędem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vojtol Opublikowano 21 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2013 nieźle, jak z napędem? Napęd wiertarkowy, na jeden wałek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vojtol Opublikowano 22 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2013 (edytowane) Metys — chmielenie na zimno, część II. Tak jak planowałem, warka 16A dostała 20 g Galaxy, a 16B po 10 g Citry i Centennialu. Edytowane 22 Kwietnia 2013 przez vojtol Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vojtol Opublikowano 9 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2013 Ostatni potrzebny sprzęt browarniczy (szczególnie że o tej porze roku chłodzenie na balkonie zdecydowanie odpada...) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vojtol Opublikowano 1 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Października 2013 (edytowane) Rozpoczynam sezon. 17. Czarna Perła III Dry Stout | 11,8° | 67 EBC | 36 IBU Zasyp: — Pale Ale: 4kg — Płatki Owsiane: 800 g — Palony Jęczmień 300 g — Pszeniczny Czekoladowy 300 g Chmiele: — Tomahawk: 15 g (60 min) — East Kent Golding (30 min) Drożdże: — Safale US-05 Zacieranie: — na „lekko wytrawnie” Wybicie: 32 l, 10° Plato Fermentacja: 26,5 l, 11,8° Plato. Chłodnica, w końcu doczekała się użycia: Na Międzynarodowy Dzień Stoutu powinien być gotowy (mam taką nadzieję)... Edytowane 1 Października 2013 przez vojtol Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vojtol Opublikowano 28 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Października 2013 (edytowane) 18. Pszemysław Weizen IPA | 12° Plato Zasyp: pilzneński 3 kg; pszeniczny 3 kg Chmiele: Tomahawk 10 g (60 min); Saaz 15 g (30min); Amarillo 20 g, Saaz 15 g, Citra 15 g (80 min hop stand, 95° — 70°) Drożdże: WB-06 Wg. BeerSmith IBU powinno być 17, ale ze względu na zastosowaną długą przerwę chmielową i wysokogoryczkowe chmiele, może być znacznie większe. Po raz pierwszy użyłem własnoręcznie ześrutowanych słodów (Strzegom) i uzyskałem zadziwiającą wydajność 85%. Również po raz pierwszy miałem kłopoty z filtracją, bardzo sie przedłuzyła (2 godz.), choć miałem wrażenie, że słód mam dość grubo zmielony, wyczuwalne były w nim małe granulki. Edytowane 28 Października 2013 przez vojtol Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 28 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2013 Po raz pierwszy użyłem własnoręcznie ześrutowanych słodów (Strzegom) i uzyskałem zadziwiającą wydajność 85% Poczułem dokładnie to samo. W ekstremalnych przypadkach miałem powyżej 90%, standardowo przyjmuję 85% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 28 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2013 Liczone w BS2 po hamerykańsku? Jeśli słody strzegomskie są zaimportowane z plikowni to deklarowana wydajność tych słodów w programie jest niższa (dla słodu pilzneńskiego o blisko 5 punktów procentowych) niż deklarowana w specyfikacjach słodów. Stąd może wynikać zawyżona wydajność. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 28 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2013 Może i tak, ale od początku sprawdzam ja w ten sam sposób. Od kiedy sam śrutuje wydajnośc poszybowała ostro w górę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vojtol Opublikowano 28 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Października 2013 (edytowane) Liczone w BS2 po hamerykańsku? Jeśli słody strzegomskie są zaimportowane z plikowni to deklarowana wydajność tych słodów w programie jest niższa (dla słodu pilzneńskiego o blisko 5 punktów procentowych) niż deklarowana w specyfikacjach słodów. Stąd może wynikać zawyżona wydajność. Może tak być, jednak końcowa wydajność spadła do starych, dobrych 75%, ale po tym jak odpuściłem sobie zabawę z trzema litrami wychmielin, które zostały w kotle... Chociaż kolega robił z tych samych słodów, tak samo ześrutowanych, w BS2 wpisał jako Weyermany i uzyskał 70%, czyli poniżej oczekiwań. Ostatecznie do fermentora trafiło 27.5 litra dwunastki. Edytowane 28 Października 2013 przez vojtol Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vojtol Opublikowano 2 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2013 Czarna Perła III zabutelkowana. FG: 3,25° Plato | 25,6 l Przed butelkowaniem dodałem herbatki chmielowej. Ok. 350 ml wody, 10 g Fugglesa na 30 min (60°~70°), 15 g Fugglesa na 15min (<55°) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vojtol Opublikowano 6 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2013 19. ЯцssPцtiи — Яцskyj Ympзryialnyj Śtoцt 28 l | 24° Plato | 70 IBU Zasyp: pale ale 6 kg; cukier kandyzowany (czarny) 1,7 kg; ekstrakt słodowy jasny 1,7 kg; płatki owsiane błysk. 1,2 kg; caraaroma 1 kg; palony jęczmień 0,7 kg; carafa I 0,3 kg; carafa III 0,05 kg Chmiel: chinook 80 g (75 min) Drożdże: 300 ml gęstwy US-05 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vojtol Opublikowano 24 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2013 (edytowane) 18 listopada rozlałem w butelki Pszemysława. FG: 2,5° Plato, ~28 l Edytowane 24 Listopada 2013 przez vojtol Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vojtol Opublikowano 24 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2013 Яцskyj Ympзryialnyj Śtoцt przelany na cichą po 18 dniach fermentacji głównej. Dosypałem płatków dębowych (około 40 g), wcześniej namoczonych w whisky. Potrzymam na cichej, myślę, tak ze trzy tygodnie. Odfermentowało do 10° Plato (z 24°). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vojtol Opublikowano 26 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2013 Zaniepokojony nieco słabiutkim odfermentowaniem RISa, dolałem do niego mini starter drożdżowy z Danstar Nothingham (pobrałem około pół litra z fermentora, zagotowałem, żeby jak najbardziej odparować alkohol, ostudziłem, dodałem uwodnione drożdże i zostawiłem na około 18 godz.). Zobaczymy co z tego wyniknie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vojtol Opublikowano 12 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2013 Wszyscy mają IIPA, mam i ja! 20.Baltic Coast IPA IMPERIAL IPA | 20° Plato | 100 IBU | 32 l Słody: Pilzneński 6,5 kg; Monachijski 3 kg; Pszeniczny 1 kg; CaraAmber 0,3 kg; Suma: 10,8 kg Chmiele: Chinook 20 g (60 min); Galaxy 20 g (60 min); Simcoe 20 g (60 min); Hop Stand: Simcoe (20 g), Galaxy (20 g), Amarillo (20 g), Citra (20 g), Mosaic (20 g); Dry Hop: Amarillo (20 g), Simcoe (20 g), Centennial (20 g), Mosaic (20 g), Galaxy (20 g), Citra (20 g), Cascade (20 g); Suma: 300 g Drożdże: Safale US-05 (gęstwa od RISa) Filtracja trwała 3,5 godziny, ale za to wydajność 83%. Rozlałem po 16 litrów, na dwa fermentory. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 12 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2013 (edytowane) Zamawiam , porównam z Dziełakowymi. I RIS'a też. Edytowane 12 Grudnia 2013 przez Bogi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vojtol Opublikowano 13 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2013 Zamawiam , porównam z Dziełakowymi. I RIS'a też. Zamówione! Swoje będziesz musiał jednak odczekać, zanim dojrzeją (szczególnie RIS)... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się