WiHuRa Opublikowano 30 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2013 (edytowane) Idąc tropem tematu scooby_brew, ciekaw jest który z aromatycznych chmieli najbardziej pasuje Wam w lagerach ? Czy tylko dedykowane do lagerów szlachetne chmiele czy może ktoś eksperymentował (z ciekawymi efektami) z chmielami dedykowanymi do ales ? Przypuszczam, że króluje Saaz, przynajmniej narazie tak jest u mnie, ale nie wiele jeszcze próbowałem. Edytowane 30 Stycznia 2013 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 30 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2013 Eksperymentowałem z Liberty i efekty były całkiem niezłe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavulonek Opublikowano 2 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2013 Dawałem Northern Brewer do Munich Helles. Efekt co najmniej dobry. Podszedł mi też Brewer's Gold i Spalt Select. Podstawa do "pilsowatych" lagerów to Lomik. Chmieliłem nim też na zimno. Efekt dobry, ale nie aż tak powalający jak w ale. Bardzo lubię też dać Marynkę, mimo, że dla niektórych to trawa. Może akurat dobrą partię trafiłem. To są te chmiele, do których na pewno kiedyś wrócę (na ten sezon wróciłem do Lomika i Marynki), natomiast jeszcze prowadzę eksperymenty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 3 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2013 Nie będę oryginalna - Żatecki, połączony oczywiście z Premiantem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 3 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2013 Premiant+Saaz to kapitalne połączenie. Z niemców lubię mittelfruha. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 3 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2013 Nie będę oryginalna - Żatecki, połączony oczywiście z Premiantem Premiant+Saaz to kapitalne połączenie. Z niemców lubię mittelfruha. Potwierdzam, chociaż dopiero raz chmieliłem na zimno. Z podziału tej samej warki wydaje mi się, że sam Premiant nawet daje lepsze efekty niż Saaz + Premiant. Ale powodem tego jest większa zawartość a-kwasów w chmielu Premiant (na litr piwa przypadała podobna ilość chmielu i mieszanki) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 3 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2013 Ja lubię Hallertau Tradicion na aromat do jasnych lagerów. Do ciemnych lagerów superowo wychodzi Sybilla, na goryczkę i aromat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiuzeb Opublikowano 4 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2013 Ja lubię Hallertau Tradicion na aromat do jasnych lagerów. Do ciemnych lagerów superowo wychodzi Sybilla, na goryczkę i aromat. Tradition Popieram Janka, fajne piwka też wychodzą jak chmieli się nim i na goryczkę i na aromat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 4 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2013 Nie będę oryginalna - Żatecki, połączony oczywiście z Premiantem I ja także lubię ten zestaw. Pils na samym żateckim też jest dobry, tylko dużo go trzeba sypnąć na goryczkę, co niestety odbija się na naszych kieszeniach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
full-light Opublikowano 18 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2013 Witam. Jaki chmiel polecilibyście do ciemnego lagera na goryczkę a jaki na aromat? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 18 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2013 Właściwie to ciemnego lagera można chmielić tylko na goryczkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi