Skocz do zawartości

Browar "Ostatni po lewej"


Rekomendowane odpowiedzi

przydało by się przeliczanie brix na blg podczas fermentacji

dokładnie, o to mi chodzi, czyli z uwzględnieniem zawartości alkoholu.

niech ma i powie czy to to:

jak przetestujesz to sie zajmę poprawkami :)

korektor.zip

Edytowane przez amap
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

no i lipa :(

aplikacja wywala błąd, cokolwiek bym wpisał.

mam coś takiego:

 

Bad arguments to/

The operation/ cannot accept the arguments: 1 1,01407 (liczby są różne za każdym razem)

 

a później wywala mnie do managera

 

U ciebie działa ta aplikacja

post-3100-0-65415600-1364054008_thumb.jpeg

Edytowane przez leszcz007
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wiśnie – 2 litrowe słoiki

 

No proszę, bawiłem się w podobny sposób we wrześniu ;)

Wiśnie dałem na 0', zostawiłem na fermentację (nie posłuchałem ostrzeżeń z forum,i spróbowałem ich przy przelewaniu na cichą...bleh!). W styczniu zaczęły wychodzić spod paloności a smaku wyszła wiśniowa kwaskowość/cierpkość. Ciekaw jestem Twoich rezultatów - trzeba będzie obserwować wątek.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

dzięki :D będę testował jak tylko znajdę chwilkę.

 

[edit]

aplikacja działa sprawnie, nic się nie wieszcza, nie wywala błędów. Tylko się muszę przyzwyczaić, że trzeba dawać kropkę zamiast przecinak

Edytowane przez leszcz007
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No proszę, bawiłem się w podobny sposób we wrześniu ;)

Wiśnie dałem na 0', zostawiłem na fermentację (nie posłuchałem ostrzeżeń z forum,i spróbowałem ich przy przelewaniu na cichą...bleh!). W styczniu zaczęły wychodzić spod paloności a smaku wyszła wiśniowa kwaskowość/cierpkość. Ciekaw jestem Twoich rezultatów - trzeba będzie obserwować wątek.

Mi się nie udało odzyskać wiśni po gotowaniu, większość się rozpadła :( w smaku brzeczki wiśnia była prawie nie wyczuwalna, zobaczymy co będzie po fermentacji, ale obawiam się, że szału nie będzie. Raczej trzeba dać więcej wiśni i najlepiej świeżej.

 

Co do warki #58, to się doigrałem - wlałem do fermentatora całe 25l i zadałem gęstwą, drożdże po 24h zaczęły dezerterować. Jak wróciłem do domu miałem na wieku piękny kopczyk piany

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Czas zasiąść przy "kotle czarownic" (jak Żona nazywa mój gar warzelny) i odczynić zimę :D Jakoś tak wychodzi od trzech lat, że jak tylko moje marcowe zakończy burzliwą, to przychodzi wiosna. Mam nadzieję, że tym razem też tak będzie.

 

04.04.2013

Warka #59 Marcowe dymione:

 

Zasyp:

Słód (N/N)– 5kg

Monachijski I (Bestmalz) – 3,5kg

Wiedeński (Strzegom) – 3kg

Wędzony (Bestmalz) -1kg

Wędzony (CM) -3kg

Amber (CM) – 1kg

Karmel 150 (Strzegom) – 0,5kg

 

Iunga – 60g

Sybilla 50g

Lubelski – 80g

 

Zacieranie: 60l wody

 

54C-wsyp

50-52C-15’

60-64C-30’

Dekokt

->72C-10’

->100C-10’

Powrót dekoktu

72C-30’

78C-10’

 

Wysładzanie do 125l (3 pełne fermentatory + 1 do połowy)

 

Gotowanie 70’

 

Iunga 60g -60’

Sybilla 20g -20’

Lubelski 50g- 15’

Lubelski 30g- 5’

Sybilla 30g- 5’

 

Wyszło 80l 14,4blg

 

Zadane:

2x WLP833 German Bock

2x Wyeast 2206 Bavarian Lager

 

Fermentacja w 10C

 

[edit]

Dodatkowo powstało jeszcze 20l cienkusza 8,9blg który gotowałem 60'

 

Schrzaniła mi się waga, także chmielenie "na oko" a raczej na garści.

 

Perle (szyszka) 4 garści - 60'

Lubelski (szyszka) 4 garści -15'

Perle (szyszka) 2 garści -15'

 

Zadane:

Danstar Nottingham

 

Fermentacja w 17C

Edytowane przez leszcz007
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czas zasiąść przy "kotle czarownic" (jak Żona nazywa mój gar warzelny) i odczynić zimę :D Jakoś tak wychodzi od trzech lat, że jak tylko moje marcowe zakończy burzliwą, to przychodzi wiosna. Mam nadzieję, że tym razem też tak będzie.

To dlaczego je robisz dopiero teraz? :D W sumie to dla mnie nawet lepiej, że tak zimno zdążyłem ze swoimi planami na sezon lagerowy, ale na ogrzewanie pójdzie trochę kasy ;/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Może to subiektywne, ale ja wyczuwam różnice w smaku pomiędzy piwami warzonymi z dekokcją lub bez. Jak dla mnie te piwa mają większą słodowość, poza tym mam w tedy większą wydajność.

Najlepiej wyczuwalna różnica była u mnie przy "desitce", chociaż ta robiona z dekokcją (przy tym samym zasypie) była ciemniejsza.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Uzupełniłem trochę ostateczną recepturę Marcowego. Co do efektów dekokcji, to przy uwzględnieniu powstałego cienkusza, BS2 podał mi wydajność na poziomie 96,9%, także całkiem nieźle :D Na efekty smakowe trzeba będzie jeszcze trochę poczekać.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.