amap Opublikowano 21 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2013 (edytowane) nic innego mi nie pozostało w biedronce ostatnio były pojemniki/siatki do prania delikatnych rzeczy - nadają się idealnie Edytowane 21 Marca 2013 przez amap Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 21 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2013 Amap ostatnio bryluje w czepianiu się Chyba czas się spotkać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 21 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2013 warzyć nie mam kiedy dlatego mnie nosi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 21 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2013 to napisz jakąś aplikację na androida, mi by się przydało przeliczanie brix na blg podczas fermentacji, bo nie zawsze mam dostęp do kompa, a brewzor pro już mnie wkurza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 22 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2013 Chciałeś mieć refraktometr? To masz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 22 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2013 przecież to to samo, chyba, że chodzi ci o przeliczenie z uwzględnieniem alkoholu.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 22 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2013 przydało by się przeliczanie brix na blg podczas fermentacji dokładnie, o to mi chodzi, czyli z uwzględnieniem zawartości alkoholu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 22 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2013 (edytowane) przydało by się przeliczanie brix na blg podczas fermentacji dokładnie, o to mi chodzi, czyli z uwzględnieniem zawartości alkoholu. niech ma i powie czy to to: jak przetestujesz to sie zajmę poprawkami korektor.zip Edytowane 24 Marca 2013 przez amap Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 23 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2013 (edytowane) no i lipa aplikacja wywala błąd, cokolwiek bym wpisał. mam coś takiego: Bad arguments to/ The operation/ cannot accept the arguments: 1 1,01407 (liczby są różne za każdym razem) a później wywala mnie do managera U ciebie działa ta aplikacja Edytowane 23 Marca 2013 przez leszcz007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panszpik Opublikowano 24 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2013 Wiśnie – 2 litrowe słoiki No proszę, bawiłem się w podobny sposób we wrześniu Wiśnie dałem na 0', zostawiłem na fermentację (nie posłuchałem ostrzeżeń z forum,i spróbowałem ich przy przelewaniu na cichą...bleh!). W styczniu zaczęły wychodzić spod paloności a smaku wyszła wiśniowa kwaskowość/cierpkość. Ciekaw jestem Twoich rezultatów - trzeba będzie obserwować wątek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 24 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2013 niech ma: http://www.piwo.org/files/file/42-mini-toolkit-piwowara-dla-smartfonow-z-androidem/ - powinno działać leszcz007 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 24 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2013 (edytowane) dzięki będę testował jak tylko znajdę chwilkę. [edit] aplikacja działa sprawnie, nic się nie wieszcza, nie wywala błędów. Tylko się muszę przyzwyczaić, że trzeba dawać kropkę zamiast przecinak Edytowane 24 Marca 2013 przez leszcz007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 24 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2013 No proszę, bawiłem się w podobny sposób we wrześniu Wiśnie dałem na 0', zostawiłem na fermentację (nie posłuchałem ostrzeżeń z forum,i spróbowałem ich przy przelewaniu na cichą...bleh!). W styczniu zaczęły wychodzić spod paloności a smaku wyszła wiśniowa kwaskowość/cierpkość. Ciekaw jestem Twoich rezultatów - trzeba będzie obserwować wątek. Mi się nie udało odzyskać wiśni po gotowaniu, większość się rozpadła w smaku brzeczki wiśnia była prawie nie wyczuwalna, zobaczymy co będzie po fermentacji, ale obawiam się, że szału nie będzie. Raczej trzeba dać więcej wiśni i najlepiej świeżej. Co do warki #58, to się doigrałem - wlałem do fermentatora całe 25l i zadałem gęstwą, drożdże po 24h zaczęły dezerterować. Jak wróciłem do domu miałem na wieku piękny kopczyk piany Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panszpik Opublikowano 24 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2013 ale obawiam się, że szału nie będzie Mimo nieco różnego schematu zadawania wieszczę i u Ciebie wypełznięcie wiśni na wierzch po jakichś 6 miesiącach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2013 (edytowane) Czas zasiąść przy "kotle czarownic" (jak Żona nazywa mój gar warzelny) i odczynić zimę Jakoś tak wychodzi od trzech lat, że jak tylko moje marcowe zakończy burzliwą, to przychodzi wiosna. Mam nadzieję, że tym razem też tak będzie. 04.04.2013 Warka #59 Marcowe dymione: Zasyp: Słód (N/N)– 5kg Monachijski I (Bestmalz) – 3,5kg Wiedeński (Strzegom) – 3kg Wędzony (Bestmalz) -1kg Wędzony (CM) -3kg Amber (CM) – 1kg Karmel 150 (Strzegom) – 0,5kg Iunga – 60g Sybilla 50g Lubelski – 80g Zacieranie: 60l wody 54C-wsyp 50-52C-15’ 60-64C-30’ Dekokt ->72C-10’ ->100C-10’ Powrót dekoktu 72C-30’ 78C-10’ Wysładzanie do 125l (3 pełne fermentatory + 1 do połowy) Gotowanie 70’ Iunga 60g -60’ Sybilla 20g -20’ Lubelski 50g- 15’ Lubelski 30g- 5’ Sybilla 30g- 5’ Wyszło 80l 14,4blg Zadane: 2x WLP833 German Bock 2x Wyeast 2206 Bavarian Lager Fermentacja w 10C [edit] Dodatkowo powstało jeszcze 20l cienkusza 8,9blg który gotowałem 60' Schrzaniła mi się waga, także chmielenie "na oko" a raczej na garści. Perle (szyszka) 4 garści - 60' Lubelski (szyszka) 4 garści -15' Perle (szyszka) 2 garści -15' Zadane: Danstar Nottingham Fermentacja w 17C Edytowane 8 Kwietnia 2013 przez leszcz007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Czas zasiąść przy "kotle czarownic" (jak Żona nazywa mój gar warzelny) i odczynić zimę Jakoś tak wychodzi od trzech lat, że jak tylko moje marcowe zakończy burzliwą, to przychodzi wiosna. Mam nadzieję, że tym razem też tak będzie. To dlaczego je robisz dopiero teraz? W sumie to dla mnie nawet lepiej, że tak zimno zdążyłem ze swoimi planami na sezon lagerowy, ale na ogrzewanie pójdzie trochę kasy ;/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2013 no właśnie jakoś pochłonęło mnie w marcu warzenie stoutów i nie starczyło czasu na marcowe, ale właśnie nadrabiam zaległości i za 10 dni będzie wiosna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yarrro Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2013 04.04.2013 Warka #59 Marcowe dymione: (...) Dekokt Ciekaw jestem, jak zacieranie dekokcyjne wpłynie na smak. Chętnie załapałbym się na degustację Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Nie ma problemu, mówisz i masz od dwóch sezonów wszystkie lagery robię z dekokcją, także mogę podrzucić coś starszego, zanim marcowe "dojdzie". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2013 ... od dwóch sezonów wszystkie lagery robię z dekokcją ... Dla zasady czy dla różnicy w smaku ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Może to subiektywne, ale ja wyczuwam różnice w smaku pomiędzy piwami warzonymi z dekokcją lub bez. Jak dla mnie te piwa mają większą słodowość, poza tym mam w tedy większą wydajność. Najlepiej wyczuwalna różnica była u mnie przy "desitce", chociaż ta robiona z dekokcją (przy tym samym zasypie) była ciemniejsza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Uzupełniłem trochę ostateczną recepturę Marcowego. Co do efektów dekokcji, to przy uwzględnieniu powstałego cienkusza, BS2 podał mi wydajność na poziomie 96,9%, także całkiem nieźle Na efekty smakowe trzeba będzie jeszcze trochę poczekać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Waga Ci nie oszukuje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Ta w magazynie akurat działa poprawnie schrzaniła się ta w garażu. Jeżeli nie uwzględnię cienkusza to BS2 podaje wydajność na poziomie 85% także względnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2013 no to trzeba zorganizować kolejny panel degustacyjny.... przyspiesz to marcowe żeby cieplej było na zewnatrz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się