Skocz do zawartości

Browar "Ostatni po lewej"


Rekomendowane odpowiedzi

Otworzyłem i aż się zdziwiłem, że takie dobre. Kożuszek jakby trochę opadł, został po nim głównie ślad na butelce, zaznaczający poziom przed nalaniem do kieliszka. Pachnie ładnie wiśniami, w smaku dobre. Poziom słodyczy jest chyba taki, jak podczas butelkowania, a dodałem ksylitolu tylko tyle, żeby zbić trochę nadmierną kwaśność pochodzącą od wiśni jednocześnie nie robiąc z niego wina słodkiego, bo takich za bardzo nie lubię. Nagazowania też nie ma, więc chyba wszcząłem fałszywy alarm ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Plan na jutro:

 

warka #79 Czech Pils III

 

Zasyp:

Pilzneński (Bestmalz)- 7kg

monachijski (Bestmalz)– 2kg

Caramelpils (Bestmalz) – 2kg

Pszeniczny (Bestmalz) - 1,5kg

Aroma (Bestmalz) -0,5kg

pszenica NS - 1kg

 

Iunga - 50g

Sybilla - 50g

Sazz - 150g

Bobek - 100g

 

Kleikowanie:

60-70C-30’

100C-10’

 

Zacieranie: 55l wody

54C - wsyp

52C-15’

kleik

ustalanie pH -5.4-5.5

60-64C – 30’

odwrócona dekokcja (2/3) -> do fermentorów

(1/3)

->72C-10’

->100C-10’

Powrót zacieru

72C-15’

78C-10’

 

Wysładzanie do 100l (3 pełne fermentory)

 

Gotowanie: 80’

Iunga 50g - FWH

Sybilla 50g -30’

Sazz 100g -15’

Sazz 50g -5'

Bobek 100g – 0’

 

Wyszło: 88l OG=11,6blg

 

4 fermentory zadane:

- 2001 Urquell Lager

Edytowane przez leszcz007
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Bawimy się dalej bo w piwnicy nadal 9oC :)

 

Warka #80 - Porter Bałtycki

 

Zasyp:

Monachijski I (Bestmalz)- 6kg

Monachijski II (Bestmalz)– 4kg

pilzneński (Bestmalz) – 2kg

Aromatic (Bestmalz) - 2kg

Cafe Light (Castle Maltking) -1kg

Żytni Karmel (Fawcett Malsters) - 0,5kg

Czekoladowy 400 (Strzegom) - 0,5kg

Browna (Fawcett Malsters) - 0,5kg

Pszenica prażona - 0,5kg

Pszenica NS - 1kg

Cukier trzcinowy - 1kg

Ekstrakt płynny WES jasny - 1,7kg

 

Iunga - 80g

Tradition - 50g

Nugget 20g

EKG 15g

Fuggles 20g

Syrop kandyzowany ciemny 400ml

 

Zacieranie: 60l wody

54C - wsyp (bez palonych)

52C -15’

kleik

ustalanie pH -5.4-5.5 (15ml 80% kwasu mlekowego)

60-64C – 10’

odwrócona dekokcja (2/3) -> do fermentorów

(1/3)

->72C-15’

->100C-10’

Powrót zacieru

72C-45’ (słody palone na ostanie 10')

78C-10’

 

Wysładzanie do 65l (2 pełne fermentory) + 25l cienkusza

 

Gotowanie: 80’

Iunga 40' - FWH

Iunga 40' -30’

Tradition 50g -15'

 

Wyszło: 50l 23,4blg

 

2 fermentory zadane:

- 2001 Urquell Lager

 

Cienkusz eksperymentalny

 

Gotowanie : 80'

Nugget 20g - 60'

EKG 15g - 15'

Fuggles 20g -5'

Syrop kandyzowany ciemny 400ml - 5'

 

Wyszło: 21l 10,8blg

 

1 fermentor zadany:

- BrewLabs 2000 Somerset 1

Edytowane przez leszcz007
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dziś po robocie powstanie:

 

Warka #81 UrBock Rauchbier:

 

Zasyp:

Słód Wędzony dziką czereśnią (Strzegom- wędzony przez kolegę Bączka)– 3kg

Monachijski I (Bestmalz) – 1,5kg

Pilzneński (Bestmalz) -1kg

Aroma (Bestmalz) -0,5kg

pszenica NS – 0,5kg

Karmel 150 (Strzegom) – 0,3kg

Black 1500EBC (CM) - 0,05kg

 

Iunga – 20g

Tradittion - 30g

 

Zacieranie: 17l wody

 

54C-wsyp

50-52C-15’

60-64C-15’

Dekokt

->72C-10’

->100C-10’

Powrót dekoktu

72C-30’

78C-10’

Słów black do wysładzania

 

Wysładzanie do 33l

 

Gotowanie 70’

 

Iunga 20g -FWH’

Tradittion 30g -15'

 

Wyszło: 26l OG=14,8blg

Zdecydowanie za dużo wysłodziłem, gęstość początkowa raczej Rauchbier'owa niż Urbock'owa

 

Zadane:

- 2001 Urquell Lager

Drożdże też pilsowe, boję się dawać starych Munich'ów

Edytowane przez leszcz007
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

15.04.2014

Warka #82: American Amber Ale

 

Zasyp:

Pilzneński (Bestmalz) – 8,5kg

Monachijski I (Bestmalz) – 4kg

Bursztynowy (Strzegom) – 0,5kg

Caramelpils (Bestmalz) -1kg

Aroma (Bestmalz) – 1kg

Karmel czerwony (Strzegom) – 1kg

Karmel 150 (Strzegom) – 0,5kg

Karmel 300 (Strzegom) – 0,3kg

Karmel 600 (Strzegom) – 0,2kg

 

Warrior -50g

Vic Secret– 100g

Centannial – 100g

Citra – 85g

Mosai- 50g

 

Zacieranie: 60l wody

 

54C-wsyp

52C-15’

64-66C-45’

72C-15’

78C-10’

 

Wysładzanie do 115l (3 pełne fermentory)

 

Gotowanie 70’

 

Warrior 50g-60’

Vic Secret 50g-20’

Centannial 25g-20’

Vic Secret 50g-5’

Centannial 25g-5’

Citra 35g-5’

Centannial 50g – 5dni na zimno

Mosai 50g – 5dni na zimno

 

Wyszło: 98l 12,8blg

 

Zadane:

- wyeast 1450 Denny's Favorite 50 FG= 2,8

- wlp090 San Diego Super FG-= 2,4

Edytowane przez leszcz007
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #83 Witbier

 

Zaspy:

Pale Ale (Strzegom) – 10kg

Pszenica niesłodowana – 9kg

Owies niesłodowany– 1kg

Citra 100g

Warrior 40g

Mosai 10g

Kolendra 50g

Skórka z 10 pomarańczy

Skórka z 4 cytryny

Curaco 30g

Trawa cytrynowa

Trawa żubrowa

 

 

Kleikowanie:

60C-40’

100C-10’

 

Zacieranie: 75l wody

54C – wsyp

kleik

52C-15’

60-64C – 60’

72C-30’

78C-10’

 

Wysładzanie do 120l

 

90l

Gotowanie: 60’

Warrior 40g-60’

Citra 20g-15’

Citra 30g-10’

Citra 30g-5’

Kolendra 40g-15’

Skórki z 3 pomarańczy-15’

Skórki z 3 pomarańczy-5’

Skórka z 3 cytryn -5’

Curaco 25g- 5'

Trawa cytrynowa trzy szczypty - 15'

 

30l (wit żubrowy)

Gotowanie: 60’

Mosai 10g-60’

Citra 10g-15’

Citra 10g-10’

Kolendra 10g-15’

Skórki z 2 pomarańczy-15’

Skórki z 2 pomarańczy-5’

Skórka z 1 cytryny -5’

Curaco 5g- 5'

Trawa Żubrowa 3szt -15'

 

Wyszło:

100l OG=11,4blg

 

Zadane:

- 3463 Forbidden Fruit (x2)FG= 1

- 3944 Belgian Witbier FG= 1,2

Wit żubrowy

- 3463 Forbidden Fruit

Edytowane przez leszcz007
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Oj dziwny ten witbier będzie :) jakiś taki ciemny, pewnie przez Pale Ale. Obawiam się czy nie za dużo trawy cytrynowej nie dałem- mam nadzieję, że nie będzie dziwnych posmaków.

Dodatkowo powstałą wariacja z trawą żubrową, jestem ciekaw efektów.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jaką trawę cytrynową użyłeś? Same suszone źdźbła czy świeżą? Ja dodawałem do witka świeżą ale część cebulkowatą 15 gram/ 21l i trochę przesadziłem bo dała mydełko, dopiero po 2-3 miesiącach jako tako się to ułożyło... W planach mam też witka z dodatkiem jej następnego ale trochę już delikatniej i suszonej. Wit żubrowy :okey: ciekaw jestem jak wyjdzie :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jaką trawę cytrynową użyłeś? Same suszone źdźbła czy świeżą? Ja dodawałem do witka świeżą ale część cebulkowatą 15 gram/ 21l i trochę przesadziłem bo dała mydełko,

Jesteś pewien, że to od tej trawy? Mam w planie właśnie witka z trawą cytrynową i taka opinia troszkę mnie martwi i wstrzymuję decyzję ;)

Może lepiej suszoną? Masz jakieś doświadczenia w temacie?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ja dałem suszoną trawę cytrynową (żubrową z resztą też) - ostatnio dałem tylko szczyptę (i nic nie czułem w gotowym piwie) teraz sypnąłem od serca i boję się właśnie tego mydełka.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jesteś pewien, że to od tej trawy? Mam w planie właśnie witka z trawą cytrynową i taka opinia troszkę mnie martwi i wstrzymuję decyzję ;)

 

Może lepiej suszoną? Masz jakieś doświadczenia w temacie?

Tak jestem pewien tego po prostu przesadziłem i zdominowała piwo dając mydło... Nie tylko ja o tym mówiłem, parę osób co wcześniej stosowało też to potwierdziło, że w większych ilościach tak się zachowuje. Wiesz najlepsza świeża bo posiada najwięcej olejków eterycznych, ja używam głównie do gotowania potraw trawy cytrynowej, a tam to nie grozi ;) Następnym razem użyje suszonej, akurat mam trochę z zeszłorocznych zbiorów.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka #84: American Pale Ale

 

Zasyp:

Pale Ale (Bestmalz) – 11 kg

Monachijski I (Bestmalz) – 1kg

Pszeniczny (Bestmalz) - 2kg

Caramelpils (Bestmalz) -2kg

Pszenica NS – 1kg

Karmel 30 (Strzegom) – 0,5kg

Melanoidynowy (Strzegom) – 0,2kg

 

Warrior -60g

Simcoe– 100g

Centannial – 50g

Citra – 65g

 

Zacieranie: 60l wody

 

54C-wsyp

52C-15’

64-66C-45’

72C-15’

78C-10’

 

Wysładzanie do 115l (3 pełne fermentory)

 

Gotowanie 70’

 

Warrior 30g-60’

Warrior 30g-30’

Simcoe 30g-15’

Centannial 25g-15’

Simcoe 30g -5'

Centannial 25g-5’

Citra 25g-5'

Citra 40g-5dni na zimno

Simcoe 40g–5dni na zimno

 

 

Wyszło: 92l 13,2blg

 

Zadane:

- wyeast 1450 Denny's Favorite 50

- wlp090 San Diego Super

Edytowane przez leszcz007
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Otworzyłem dzisiaj wita z trawą żubrową i...... wit dobry, ale trawy żubrowej nie czuć w ogóle. Eksperyment do powtórzenia, ale tym razem z większą ilością turówki.

Edytowane przez leszcz007
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.