Zwiazkowiec Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Witam, Od jakiegoś czasu chodzi mi po głowie połączenie weizena i chmieli amerykańskich (lub nowozelandzkich). Byłbym wdzięczny za wskazówki i praktyczne porady od osób kóre już przetestowały ten kierunek. Celem jest uzyskanie piwa o dużej pijalności Poniżej moje wstępne przemyślenia. Zasyp: Pszenica i Pilzneński mniej więcej 1:1, może być lekko na korzyść pszenicy ~10% ryż lub kukurydza w celu rozjaśnienia i zmniejszenia treściowości (a może cukier będzie lepszy ?) brak karmelowych i monachijskich słodów Zacieranie tak jak pszenice (44/55/63-> mash out ), BLG max 12 (celował bym w 11) Chmielenie Na goryczkę i aromat (0 min, ~15 - 20g). Chmiel amerykański/nowozelańdzki z akcentem na nuty owocowe. Najbardziej po głowie chodzi mi Mosaic ale Citra też powinna dobrze wypaść. IBU o 5 pkt wyższe niż w standardowym weizenie (czyli 17 - 22) tak aby skontrować słodkie aromaty pochodzące z chmielu Fermentacja Drożdze pszeniczne, burzliwa 17-18 stopni, dłuższa cicha tak aby maksymalnie pozbyć się drożdzy(wydaje mi się, że aromat drożdzowy nie będzie dobrze współgrał z chmielem). Pozdrawiam i z góry dziękuję za wskazówki, Lukasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolomar Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Robiliśmy jakiś czas temu takie piwko. Wyszło bardzo fajne, od czasu do czasu taka pszeniczka na pewno będzie w moim browarze warzona Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Temat przerobiony, choć za chmielenie w metryczce dostałem po uszach Polecałbym chmiele nie "agresywne" smakowo. Dzięki za przypomnienie tematu bo na wiosnę jakąś pszenicę trzeba zrobić. Moim zdaniem takie lekkie aromaty chmieli zaoceanicznych w pszenicy są fajne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2013 (edytowane) Po prostu uwarz amerykańską pszenice: http://www.piwo.org/topic/3448-sunny-wheat/ Użyj jednak dożdży NIE do bawaryjskiej pszenicy, ale raczej albo amerykańskiej Ale, amerykańskiej pszenicy, kolsch, albo angielskie Ale. Nie używaj też pszenicy niesłodowej - musi być słód pszeniczny. Edytowane 8 Kwietnia 2013 przez scooby_brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2013 (edytowane) Szykując się do przejścia z puszek do zacierania, natknąłem się na przepis na kopię amerykańskiej wariacji Schneider Tap 5 Meine Hopfenweisse (http://hopville.com/recipe/1286532) i oczywiście nie podjąłem rękawicy, ale zostawiłem sobie w zakładkach na przyszłość, gdy nabiorę wprawy. Samo piwo bardzo smaczne ale i dziwne - łamiące przyzwyczajenia. Kopyr recenzował w lutym. Edytowane 8 Kwietnia 2013 przez zasada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Polecałbym chmiele nie "agresywne" smakowo. Potwierdzam, ostatniego dunkelweizena zabiłem smakowo dodając tylko 10g Magnuma na 23l. Czuć go tak jakbym dodał z 50g. Zatem tylko delikatne, aromatyczne chmiele. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dragonfair Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Ja do ostatniej pszenicy na stefanach użyłem Chmiel aromatyczny Cluster i bardzo ładnie się wkomponował Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zwiazkowiec Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Hej, Dzięki za odpowiedzi. Czyli Cascade w niewielkich ilościach na aromat "nie psuje" weizena i przy następnej (nie konkursowej) warce postaram się to przetestować. @Scooby - Good point S-05 będą zdecydowanie najlepiej pasowały do zasypu który sobie wymyśliłem. Jak się zapatrujesz na użycie ryżu / kukurydzy oraz zastosowanie mniejszej goryczki niż w American Wheat ? @Zasada - piłem Schneider Tap 5 i mi nie podszedł. Chmiele tylko potęgują niesamowitą słodkość tego piwa. Pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Kukurydza w okolicach 20% wnosi słodkość. Jeśli zależy Ci na zmniejszeniu treściwości zastosowałbym cukier w okolicach 10-15%. Jeśli jednak chcesz utrzymać wysoką pijalność zrobiłbym 11-tkę bez takich dodatków, 50/50 pilzno - pszenica nie będzie zbyt treściwe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dagome Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Cześć! Widzę, że namawiają Cię do pójścia w kierunku American Wheat. Ja postaram się przeciwnie. Warz na niemieckich drożdżach pszenicznych! Dlaczego? Dla frajdy płynącej z niekonwencjonalnego eksperymentu, oczywiście! Jak zapewne wiesz, teoria mówi, że fenole gryzą się z chmielami zawierającymi dużo myrcenu i coś jest na rzeczy. Gryzą się. Otrzymasz piwo... dziwne. Dla jednych będzie smakować, innym pewnie nie. Dla mnie w sumie smakowało. Amerykańskie chmiele są bardzo agresywne, łatwo dominują piwo. Nuty z chmielenia na aromat (np. 1 min) spokojnie będą wyczuwalne w smaku. Mocno nie mogą być, bo przykryją goździki i banany. Proponowane 20 g powinno być ok, w zależności od świeżości chmielu. Kombinowanie przy zasypie w piwie pszenicznym wg mnie ma niewielki sens. Właśnie fajnie jest, jeżeli pszenicę czuje się w smaku. Pszenica ugładza piwo, sprawia że jest puszyste. Goryczka? - zależy jak głęboko chcesz odfermentować, ale nie szalałbym przy wytrawnych drożdżach. Raczej ciut wyższa niż w klasycznym weizenie. Ja używałem Hersbuckera na goryczkę, Amarillo do filtracji i Cascade na aromat. Bierz 3068 i lecisz! Powodzenia! PS. Żeby nie było. American Wheat to bardzo fajny, pijalny styl. Warzyłem kilka razy, nawet teraz mam świeży z kranu. Polecam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Dodam, że napisał to gość, który jeżeli dobrze pamiętam zrobił Weizena coś koło 45/50 punktów na którymś z konkursów, a w tym stylu to jest sztuka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zwiazkowiec Opublikowano 22 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2013 Ha, http://www.piwo.org/page/index.html/_/piwowarstwo-rzemieslnicze/szykuje-nam-sie-maj-pod-znakiem-amerykanskiej-pszenicy-r106 no proszę weizen + chmiele amerykańskie. Teraz już nic mnie nie powstrzyma Lukasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 22 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2013 A ja wczoraj popełniłem coś pomiędzy American Wheatem a Weizenem, tj. 3kg pilzeński 2kg pszeniczny 60', 20' i 1' po 10g Mandarina Bavaria Słody wrzuciłem przy 40 stopniach i podgrzewałem do 63 - 5 minut przerwy i podgrzanie do 72 - 50 minut. Podgrzanie do 78 i 10 minut przerwy. Po chmieleniu otrzymałem 25L brzeczki 13BLG. Drożdże G-995. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 23 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2013 Czy dobrze rozumiem, że zadałeś brzeczke piwną bayanusami? :O Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slonx Opublikowano 23 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2013 Czyli Cascade w niewielkich ilościach na aromat "nie psuje" weizena i przy następnej (nie konkursowej) warce postaram się to przetestować. Zdecydowanie nie psuje, a rzekłbym, że przynosi świetne rezultaty. Chmieliłem nim swoją pszenicę i jak dla mnie to jest rewelacja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafek00 Opublikowano 23 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2013 (...) Podgrzanie do 78 i 10 minut przerwy. Po chmieleniu otrzymałem 25L brzeczki 13BLG. Drożdże G-995. Po co przerwa w 78 ? Wystarczy tylko "dojść" do tej temperatury. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 23 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2013 (edytowane) Czy dobrze rozumiem, że zadałeś brzeczke piwną bayanusami? :O Dokładnie. Bogi z powodzeniem robił mocne piwa na bayanusach więc i ja spróbowałem bałtycki porter poprowadzić w 9 stopniach, czyli ich dolnej granicy, a że kupiłem sporą paczkę pod miody jeszcze, to postanowiłem tę eksperymentalną warkę jeszcze bardziej "ueksperymentalnić"... (...) Podgrzanie do 78 i 10 minut przerwy. Po chmieleniu otrzymałem 25L brzeczki 13BLG. Drożdże G-995. Po co przerwa w 78 ? Wystarczy tylko "dojść" do tej temperatury. Dla pewności Edytowane 23 Kwietnia 2013 przez jaras Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 29 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2013 I jak Ci wyszła ta pszenica na bayanusach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 10 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2013 Czyli Cascade w niewielkich ilościach na aromat "nie psuje" weizena i przy następnej (nie konkursowej) warce postaram się to przetestować.Zdecydowanie nie psuje, a rzekłbym, że przynosi świetne rezultaty. Chmieliłem nim swoją pszenicę i jak dla mnie to jest rewelacja. Niewielka ilość Cascade to ile? Planuję warzyć w sobotę i mam 20g Saaz na 60 min a na max 10 min chciałem jeden z trzech Citra lub Cascade lub Pacifica i zakładam nie więcej niż 10g żeby nie wypaść z widełek stylu. Dobrze myślę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się