bart3q Opublikowano 10 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2014 Sorry za OT, ale za wysoka temperatura fermentacji niszczy pianę? Nigdzie na forum o czymś takim nie czytałem, a to by tłumaczyło moje problemy z pianą... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 11 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2014 Moim zdaniem uboczne produkty fermentacji w wysokich temperaturach wpływają destrukcyjnie na pianę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 11 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2014 Dzisiaj za to sobie wypiłem warkę #1 Pale Ale od Camilosa, muszę wziąć pod uwagę, że to pierwsze piwo i jest w nim wiele błędów, ale chyba lepiej żebyś wiedział o tym, na koniec podsumuje co mogło pójść nie tak Barwa: Ładny bursztynowy, bardzo klarowne. Piana: Ładna gęsta piana, powoli opada, koronkuje szkło. Jest drobnopęcheżykowa i biała Aromat: Po otwarciu butelki dolatuje do mnie zapach mocnego aldehydu octowego, znaczy się zielonego jabłuszka, po powąchaniu szklanki jest nie lepiej zapach winny w połączeniu z jabłkiem dał wrażenie jakbym miał zaraz cydru spróbować. Smak : Wysycenie dość mocne jak na takie piwo. W smaku bardzo wodniste, lekko kwaskowate, z bardzo delikatną goryczką. Dalej pojawia się lekkie utlenienie w postaci miodowo-winnego posmaku. Aromat się powtarza, winny z mocnym zielonym jabłuszkiem i dochodzi do tego wcześniej wspomniany miodek. Ogólne wrażenia: Piwo nie zachwyciło, ma kilka poważnych błędów, ale wiadomo to pierwsze piwko twoje założę się, że pewnie smakowało tobie bardzo Moje pierwsze piwo też nie było pewnie za cudowne, ale ważne jest żeby się uczyć i nie powtarzać błędów wcześniejszych. Nie wiem ile ono ma, ale utlenienie jest związane z czasem i zbyt dużym natlenieniem piwa przy przelewaniu na cichą lub zlewaniu do butelek, zwróć na to uwagę następnym razem i staraj się uniknąć. Natomiast aromat winny to wina dzikich drożdży najczęściej albo bardzo nieprawidłowej fermentacji. Z tego drugiego czynnika wynika też aldehyd octowy inaczej zielone jabłuszko albo zapach farby emulsyjnej. Przypilnuj następnym razem dobrego natlenienia brzeczki, tak by drożdże miały prawidłowy start, oraz temperatury fermentacji. Jeżeli to była jakaś lekka infekcja to doradzam przejść na NaOH i ClO2 (starsan, OXI) i wyeliminować ten problem. Widziałem w depozycie drugie twoje piwo ale nie miałem już na wymianę więc następnym razem je zabiorę i sprawdzę jak w tamtym poszło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 11 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2014 W trakcie meczu otworzyłem sobie kolejne piwo od Jarasa tym razem był to Whisky Stout: Barwa: Stoutowa, ciemna nieprzejrzysta, ale klarowna. Piana: Tutaj też brak piany, była przy nalaniu potem znikła szybko i nie dało się jej odbudować. Aromat: Niuch niuch i super to co powinno być w tym piwie, ładna torfowość nie nachalna i chamska, w tle aromat czekolady i kawy, do tego jakby lekka śliwka wędzona. Smak : W smaku dobrze zbalansowane, piwo średnio pełne z dobrą kontrą goryczkową. Lekka kwasowość od słodów palonych, ale dobrze się równoważy z średnią pełnią piwa. Wysycenie średnie do słabego. Powtarza się fajna torfowość i czuć wyraźniej czekoladę z kawą, dobrze się to razem komponuje. Ogólne wrażenia: Bardzo dobre piwko spiłem z smakiem! Jedynie efekt psuje brak piany... ale nadrobiła to idealna torfowość nie nachalna i dobrze skomponowana z resztą piwa Wrzucę do depo moje jak się nagazuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 12 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2014 crosis też pisał, że kompletnie bez piany - myślałem, że jakaś butelka lewa. Nie wiem co wy z tymi piwami robicie, co prawda piana na nim nie jest jakaś wybitna, ale tu widać jak to się miało zaraz po nalaniu i 13 minut później. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 12 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2014 (edytowane) crosis też pisał, że kompletnie bez piany - myślałem, że jakaś butelka lewa. Nie wiem co wy z tymi piwami robicie, co prawda piana na nim nie jest jakaś wybitna, ale tu widać jak to się miało zaraz po nalaniu i 13 minut później. Mnie się pytasz? Nalewam zawsze tak by wzburzyć pianę A szkło zawsze przed degustowaniem piw od ludzi myje wodą i płynem do mycia naczyń i dokładnie płuczę... A jak pijesz to masz pianę? Bo u mnie właśnie była bardzo delikatna, ale po paru łykach znikła, i potem nawet jak mocno mieszałem szkłem to nie wróciła! Wina nie leży po mojej stronie Ale kij tam z pianą piwko bardzo udane pomimo jej braku było. Edytowane 12 Września 2014 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fr4nczesko Opublikowano 12 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2014 (edytowane) Odwiedziłem dzisiaj depozyt, zostawiłem 2x Saison oraz 2x Pszeniczne wędzone. Zabrałem: Nelson Red Lager (jaras), Rye Coffee Stout (Bzdzionek), American Wheat (szamaneq) oraz Robust Porter (Undeath). Sytuacja prezentuje się więc następująco: Skrzynka 1: 2x Xmas Ale (qub) 1x Vienna lager (VL, jaras) 1x Schwarzbier (SB, jaras) 1x Koźlak Wędzony (Undeath) 1x American Wheat (szamaneq) 1x ESB (Bzdzionek) 2x Saison (kościesza) 2x Pszeniczne wędzone (kościesza) 1x #1 Ale Iunga, Tradition (Camilos) 1x #2 Ale Iunga (Camilos) 1x Imperial Stout 21 BLG, leżakowany ponad rok w piwnicy (blukasze) 1x Karmelowe IPA 15,5 BLG (blukasze) 1x Cydr, przefermentowany sok własnoręcznie wyciskany z jabłek, bez żadnych dodatków (blukasze) 2x Wysłodziny po barley wine 11 BLG, Ale z płatkami owsianymi (blukasze) Skrzynka 2: 1x Robust Porter (Undeath) 2x IRA (Undeath) 2x Vienna lager (jaras) 1x Bock (jaras) (lekkie przegazowanie - nie pić prosto z mebli z Ikei, raczej z lodówki ) 2x Czech pils (jaras) 2x German pils (jaras) 2x Schwarzbier (jaras) 1x Hefeweizen (jaras) 2x American lager (jaras) 1x Nelson red lager (jaras) 2x Whisky Extra Stout / Whisky Smoked Porter (jaras) Pani z depozytu chciała, żebym trochę więcej zabrał piw (ale dzielnie odmówiłem), bo trochę narzekała, że "dużo piw leży już sobie dłuższy czas i nikt ich nie zabiera, a ponadto przyszedł ostatnio taki jeden (czyżby jaras? ) i przyniósł całą skrzynkę, a wyszedł tylko z jednym piwkiem " Edytowane 12 Września 2014 przez kościesza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 12 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2014 Pani z depozytu chciała, żebym trochę więcej zabrał piw (ale dzielnie odmówiłem), bo trochę narzekała, że "dużo piw leży już sobie dłuższy czas i nikt ich nie zabiera, a ponadto przyszedł ostatnio taki jeden (czyżby jaras? ) i przyniósł całą skrzynkę, a wyszedł tylko z jednym piwkiem " Kurde ja nie wiem ona zakręcona jakaś jest, a rozmawiałem z nią o tym... Mówiłem, że postaramy się ożywić depozyt i wakacje to sezon ogórkowy... i niech nie narzeka bo najstarsze piwo w depozycie ma ledwie 5 miesięcy (qub Xmas ale i jarasa VL), a reszta była na bieżąco wymieniana i następowała rotacja ich... Żadne nie zalega w depo, to co szczeliło to wyjaśniłem sobie z nią (bo moje piwo poszło), że nie będziemy wstawiać do depo piw przegazowych i z oznakami mocnego przegazowania piwa będą wycofywane z niego i tyle. Ja widzę, że co osoba to inna historia z jej strony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 12 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2014 Co post to nowy błąd ortograficzny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 13 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2014 Co post to nowy błąd ortograficzny Nikt nie jest doskonały Dzisiaj do warzenia zabrałem się za degustację piwka od Bulkasze czyli Imperialny Stout: Barwa: Stoutowa, ciemna nieprzejrzysta, ale klarowna. Piana: Piana od początku obfita, redukuje się ładnie do krążka i lekko oblepia szkło. Ciemno-beżowa, drobnopęcheżykowa. Aromat: Wszystko co można się spodziewać w takim piwie Gorzka czekolada, śliwka lekka kawa zbożowa i delikatny alkohol podbijający całość aromatu. Jest dobrze. Smak : Spodziewałem się bardziej słodkiego piwa, było dość wytrawne. Alkohol rozgrzewający, ale nie przytłacza w ustach smak gorzkiej czekolady lekko ściągające uczucie, i zbyt długa zalegająca goryczka. Dalej to samo jak w aromacie, w pewnym momencie miałem skojarzenie z gorzkim kakaem. Ogólne wrażenia: Bardzo dobre piwko, widziałem, że pisałeś że leżakowane rok i czuć że piwko jest ułożone, jednak dla mnie delikatnie za wytrawne i finisz ściągający nie był zadowalający. Reszta super i poprawnie Foto na dole: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fr4nczesko Opublikowano 14 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2014 no to lecim z degustacjami na pierwszy ogień poszło American Wheat (szamaneq) Aromat: delikatne cytrusy, w tle trochę lasu, odrobina słodowości Wygląd: piana bardzo bujna, drobnopęcherzykowa, długoutrzymująca się, łądnie zdobi szkło; barwa słomkowa, silnie zmętniona, nieprzejrzyste Smak: na pierwszy ogień idzie odczucie bardzo wysokiego wysycenia, trochę gryzące, ale mogę być w tej kwestii trochę nieobiektywny, bo generalnie lubię piwa słabiej nasycone(nawet pszeniczniaki). W smaku dominują nuty chmielowe (skórki cytrusów), ale piwo nie jest mocno goryczkowe; bardzo wytrawne Podsumowanie: Piwo mega pijalne (zniknęło w 15min po wcześniejszym odgazowaniu), orzeźwiające, fajnie gasi pragnienie. Jak dla mnie trochę za mocno wysycone i brakuje trochę nut chmielowych w aromacie. Nie wiem czy to jest spowodowane już wiekiem piwa, czy taka jest po prostu Twoja interpretacja tego stylu. Jeśli miałbym się naprawdę do czegoś przyczepić, to wydaje mi się, że jest trochę utlenione. Dziękuję za możliwość spróbowania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 16 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2014 Dzisiaj za to sobie wypiłem warkę #1 Pale Ale od Camilosa, muszę wziąć pod uwagę, że to pierwsze piwo i jest w nim wiele błędów, ale chyba lepiej żebyś wiedział o tym, na koniec podsumuje co mogło pójść nie tak Dzięki wielkie za opinię! Właśnie o to mi chodziło oddając piwo do depozytu. Niestety moja sensoryka jest niewykształcona, a osoby, które piją piwo, stwierdzają po prostu, że piwo jest dobre. Takie opinie niestety nie pomogą mi w poprawie warsztatu/umiejętności. Wracając do piwa - warzone było 08.04.2014, butelkowane 24.04.2014, nie pamiętam, czy przelewałem na cichą, notatki z pierwszych warek mam strasznie chaotyczne. Jeśli chodzi o natlenienie, to faktycznie do tej pory stosowałem tylko przelewanie z wysoko uniesionego węża. Środki, które stosuje do mycia, dezynfekcji, to wybielacz + początkowo piro, teraz doszło jeszcze Oxi. Od kolejnej warki chcę dołączyć mycie w NaOH, bo mam akurat czyste do celów produkcji mydełek. Jeszcze raz dzięki za wskazanie wad, jeszcze kilka butelek mam w piwnicy, więc będzie możliwość wyniuchania "jabłek" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 17 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2014 (edytowane) Dziś lub wczoraj trafiła do depozytu skrzynka moich piw: WARKA#22 Munich Lager WARKA#24 Grodziskie WARKA#25 Cream Ale WARKA#26 German Pils WARKA#28 Polskie Ale WARKA#29 Oгонёк czyli Ryżawe Pale Ale WARKA#30 APA Proletariackie WARKA#31 123 WARKA#32 American IPA Puszka Pana Dora WARKA#33 Imerial IPA Brzytwaw Niestety nie pamiętam których jest ile - w każdym bądź razie jest pełna skrzynka Otrzymałem informację, że w zamian zostały pobrane: "Honza - What Else ESB, Jaras - 2x Czech Pils, American Lager, Hefeweizen, Vienna Lager, Bock, Schwarzbier, Whisky Extra Stout, German Pils; Blukasze - Imperialny Stout, Karmelowe IPA, Camilos - Warka 1 Na pozostałych nie było nazw browarów: Wędzony Koźlak Warka 103 i IRA Warka 125; Pszeniczne Wędzone XIV i Saison XIII" Edytowane 17 Września 2014 przez korzen16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 17 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2014 To będziem jechać pobierać jakie świeżynki - dobry powód by przy okazji też coś podrzucić... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 17 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2014 Ja też nie będę narzekał, pewnie odbiorę je jakoś w weekend, lub zaraz po Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fr4nczesko Opublikowano 17 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2014 Na pozostałych nie było nazw browarów: (...) Pszeniczne Wędzone XIV i Saison XIII" To moje wytwory Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 17 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2014 Wędzony Koźlak Warka 103 i IRA Warka 125 Te piwka moje są Z boku etykiety masz logo browaru przyjrzyj się dobrze I super w końcu ruch w depo! Jaras jak będziesz pobierał piwa zrób aktualną listę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 17 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2014 OK, dzięki za przypisanie się do wyrobów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 17 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2014 Jaras jak będziesz pobierał piwa zrób aktualną listę Dzięki. Ponieważ nie było mnie tam osobiście, nie mogłem wywiązać się z tego obowiązku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 19 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2014 No to odzyskałem kompa z wymienoną płytą główną, więc zdjęcia się uchowały, to mogę wreszcie sktobnąć parę słów o pozostałych piwach, które pobrałem z depozytu: Witbier - Jaras Barwa: jasna, mętna jak na wita przystało Piana: dość drobno pęcherzykowa, bardzo szybko znikała Aromat: lekki, jakieś owoce egzotyczne Smak: wysycenie, które podkreśliło rześkość, bardzo dobrze zgasiło pragnienie, lekko pszeniczne, l. American Wheat - szamaneq - zdjęcia brak Barwa: słomkowa Piana: piana bardzo ładna, drobnopęcherzykowa, łądnie się trzyma; Aromat: lekki, jakieś owoce cytrusowe Smak: wysokiego wysycenia. W smaku czuję cytrusy. Belgian Blond - Mat Barwa: ciemna miedź Piana: obfita, drobnopęcherzykowa, bardzo szybko zeszła Aromat:dla mojego niewprawnego nosa to zapachy piw belgijskich - słodkie, owocowe Smak: niska przyjemna goryczka, smaki charakterystyczne i znane z piw belgijskich, bardzo dobrze się piło. kolejnymi dwoma piwami były: Coffee Stout - Undeath oraz Rye Coffee Stout - Bzdzionek. Mam dwie wersje wydarzeń, albo oba piwa wyjątkowo niepodchodzą mi i mojej LP albo z piwami było coś nie tak (przy czym bardzo lubię stouty). Kolor, piana - świetne, jeśli chodzi o aromat i smak to niestety kiszka dla mnie. Coffee Stout - Undeath - smak / zapach popiołu, popielniczki Rye Coffee Stout - Bzdzionek - smak strasznie kwaśny, ale jakby kwaśność pochodziła od słodów palonych, czy też kawy. Dopreyzować mi trudno - moja sensoryka się na razie kształtuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 19 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2014 kolejnymi dwoma piwami były: Coffee Stout - Undeath oraz Rye Coffee Stout - Bzdzionek. Mam dwie wersje wydarzeń, albo oba piwa wyjątkowo niepodchodzą mi i mojej LP albo z piwami było coś nie tak (przy czym bardzo lubię stouty). Kolor, piana - świetne, jeśli chodzi o aromat i smak to niestety kiszka dla mnie. Coffee Stout - Undeath - smak / zapach popiołu, popielniczki Rye Coffee Stout - Bzdzionek - smak strasznie kwaśny, ale jakby kwaśność pochodziła od słodów palonych, czy też kawy. Dopreyzować mi trudno - moja sensoryka się na razie kształtuje. Hehe widocznie nie podeszły z moim Coffee Stoutem było na pewno wszystko w porządku Popielnika była ale na niskim poziomie przez kawę, sposób dodania kawy u mnie zawiódł, następnym razem inaczej to zrobię Ogólnie piwo zgarniało do tej pory bardzo dobre recenzje, a piłeś Kormoranowego Coffe Stouta? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 19 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2014 Myślałem ze mojego blonka juz na terenie Polski nie ma. A to niespodzianka. Dzięki za recenzje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 19 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2014 bo nie było już dłuższy czas. czekałem aż komp ze zdjęciami wróci z serwisu. a następnie aż wrócę z urlopu. dziś przy okazji warzenia zabrałem się za porządki. Co do kormorana- chyba piłem ale nie pamiętam. przy okazji nie omieszkam kupić. zobaczę czy przypadkiem to problem nie tkwi we mnie;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fr4nczesko Opublikowano 19 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2014 "uciekający" Nelson Red Lager (jaras) aromat: trochę karmelowy, w tle jakaś kawa(delikatny kwasek). generalnie piwo chyba już się odnelsoniło... wygląd: barwa- przygaszony bursztyn, piana baaardzo obfita, szybka się dziurawi i opada, ale ładnie oblepia szkło smak: słodkie, trochę karmelowe, mocno gryzące przez wysokie nasycenie CO2, po przełknięciu wychodzi paloność i przez chwilę pozostaje. obecności goryczki nie stwierdziłem posumowanie: piwo, szczerze mówiąc, średnio mi podeszło- chyba już ma swój najlepszy czas do spożycia za sobą . na + ładnie oblepiająca szkło piana p.s na szyjce jest bardzo wyraźna "obrączka" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 20 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2014 (edytowane) Ono w ogóle rozjechało się z tym czego oczekiwałem, co jest zaznaczone we wpisie mu poświęconym. Ale grubo u ciebie poszło, grubo Stan w jakim opuszczałem depozyt kilka godzin temu, a jako że nie miałem czasu notować dokładnie proszę osoby zainteresowane poprawieniem błedów o wskazanie tychże: Korzeń Cream Ale x2 Puszka Pana Dora x3 Don Kichot x1 Żytnie x2 German Pils x1 Munich lager x1 [*]Kościesza Saison x1 Pszeniczne wędzone x1 [*]Blukasze Wysłodziny po barleywine x2 Cydr [*]Camilos Warka #2 x1 [*]Qub Belgian Christmas Ale x2 [*]jaras Vienna lager x2 Whisky Extra Stout x1 ('murican) Schwarzbier x2 Nelson Red lager x1 American lager x1 German pils x1 Whisky stout x4 Pobrałem wechuj, tj. ostatki Krzyśka i duuuużo z gościnnych występów Korzenia. Zostawiłem 4 Whisky Stouty czyli "popłuczyny" po Whisky Imperial Stoucie na bruntalu, gdzie popłuczyny w cudzysłowiu bo to po prostu rozrzedzona część brzeczki - WIS poszedł z kandyzem do innego wiadra ale z tej samej brzeczki po gotowaniu. Edytowane 5 Października 2014 przez jaras Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się