Skocz do zawartości

Piwny depozyt - Wrocław


wyvern

Rekomendowane odpowiedzi

6 godzin temu, Czeslaw napisał:

Czy mamy dać wiarę, że jesteś sędzią, czy jakoś będziesz próbował to udowodnić? ;)

Ja sędzią nie jestem, ja jestem zuczkiem który będzie dostarczał piwa na dyzur oraz ogarniał sprawy papierkowe oraz wpisywał informacje tutaj ;) sędziowie z dyżuru to sędziowie z DOTu, certyfikowani z PSPD :)

Co do stouta - wszystko się w Twoim opisie zgadza, sama baza stoutowa wyszła dobrze, niestety - jestem pewien że hameryki było za mało ;)

Dzięki za ocenę i również odporności na wirusy i inne takie życzę :)

 

Edytowane przez tymonisko
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Stout z marakują @Talip

 

Wygląd: nieprzejrzyste, czarne, piana beżowa, o średniej wielkości pęcherzykach, umiarkowanie trwała

 

Aromat: głównie elementy pochodzące od ciemnych/palonych słodów - czekolada, kawa. Jak zeszła piana to pojawiło się też trochę takiej karmelowej słodyczy.

 

Smak: tutaj zmiana, bo na pierwszym planie pojawia się kwasowość od marakui, która jednak zaraz po przełknięciu piwa przechodzi w kawowe, gorzko-czekoladowe akcenty

 

Goryczka: niska, delikatna

 

Odczucie w ustach: piwo o średniej pełni smakowej (choć nie jest łatwo to ocenić, bo.. --> ) bardzo mocno nasycone.

 

To co na plus - połączenie marakuja + stout w smaku - fajnie owocowa kwaskowość jest potem przykrywana kawowymi i czekoladowymi smakami

To co na minus - jak dla mnie zdecydowanie za wysokie wysycenie - przeszkadza trochę w odbiorze piwa. (z drugiej strony jakby było niżej to nie wiem jakby się odbierało tą owocową kwasowość..) 

Dzięki!

stout z marakuja.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Cześć!

Przepraszam,  że w tym wątku - ale jakby ktoś miał na zbyciu ze 100 butelek 0,5 l do piwa, to jestem chętny! (Wrocław/okolice)

Płacę twardą polską walutą, albo nawet w naturze! ?

Edytowane przez Zbyszek T
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Hej, odwiedziłem depozyt i zabrałem: Browar Sesquialtera - APA oraz Browar Wielka Sowa - Whisky Stout.

Zostawiłem US Hazy Kafir Wheat IPA x 2, miałem przygotowanego jeszcze U.S Citrus Ginger Wheat, jednak wyszła pomyłka przy pakowaniu.... będzie następnym razem.

Stan depozytu:
Brett Ale WLP640 12 blg - rozlew połowa listopada 2019
Browar Prokrastynacja - Brett Apa - data rozlewu 21 listopada
Browar Prokrastynacja - Weizenbock - data rozlewu 4 grudnia
Diabelski browar - Marcowe - 3.01.2020
Browar Wielka Sowa - Dry Stout 11 blg - rozlew 11.01.2020
Browar Wielka Sowa - Grodziskie 8 blg - rozlew 19.01.2020

Browar RadiBrew - US Hazy Kafir Wheat IPA x 2 - rozlew 09.02.2020
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cześć byłem w depozycie.

Wziąłem:

Browar RadiBrew - US Hazy Kafir Wheat IPA

Browar Prokrastynacja - Brett Apa

 

Aktualny stan:

Brett Ale WLP640 12 blg - rozlew połowa listopada 2019
Browar Prokrastynacja - Weizenbock - data rozlewu 4 grudnia
Diabelski browar - Marcowe - 3.01.2020
Browar Wielka Sowa - Dry Stout 11 blg - rozlew 11.01.2020
Browar Wielka Sowa - Grodziskie 8 blg - rozlew 19.01.2020

Browar RadiBrew - US Hazy Kafir Wheat IPA - rozlew 09.02.2020

Browar Talip - Oatmeal Stout - rozlew 03.03.2020

Browar Talip - NEIPA - rozlew 29.03.2020

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cześć.

 

Na początku zaznaczę tylko, że średni ze mnie sensoryk i jeszcze nie nauczyłem się do końca wyczuwać te wszystkie niuanse w piwie. Więc piszę co tak mi się wydaje, że czuję.

 

Browar Prokrastynacja - Brett Apa

Piana ładna, biała drobna lecz bardzo szybko znikła.

Kolor złoty, lekko zamglony.

Co tu dużo pisać, czuć konia, stajnie niesamowite doznanie, myśle że kompletny laik mógł by się zdziwić. 

Całkiem spoko piwo na wieczór w tych trudnych czasach. 

Dzięki 

 

Browar RadiBrew - US Hazy Kafir Wheat IPA

Biała drobna piana, kolor złoty wpadający w bursztyn.

Zapach mało intensywny ale przyjemny. Niestety nie byłem w stanie określić co to było.

W smaku gładkie, przyjemne, fajna goryczka z długim finiszem. Wydaje mi się, że czułem jakieś cytrusy.

Świetne piwo na lato, weszło szybciutko

Dzięki

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Dziś pobrałem 

prawdopodobnie bo brak etykiety (butelka żywiec apa - kapsel B2) Brett Ale WLP640 12 blg - rozlew połowa listopada 2019

oraz Browar Talip - NEIPA - rozlew 29.03.2020

 

Aktualny stan:

Browar Prokrastynacja - Weizenbock - data rozlewu 4 grudnia
Diabelski browar - Marcowe - 3.01.2020
Browar Wielka Sowa - Dry Stout 11 blg - rozlew 11.01.2020
Browar Wielka Sowa - Grodziskie 8 blg - rozlew 19.01.2020

Browar RadiBrew - US Hazy Kafir Wheat IPA - rozlew 09.02.2020

Browar Talip - Oatmeal Stout - rozlew 03.03.2020

dodałem: Browar Idziego #47 Hazy NZ APA - 12.5°Blg - rozlew 20.02.20

                  Browar Idziego #48 NEIPA -  16.5°Blg - rozlew 09.03.20

 

Opisy warek znajdziecie w moich zapiskach piwowarów domowych. Smacznego i czekam na słowa krytyki :)

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Brett ALE WLP640

297134095_BrettALE.thumb.jpg.b746590ca517d23cf28fe0ce3114de95.jpg

 

Na wstępie tylko dodam że żaden ze mnie sensoryk i opiszę piwka własnymi słowami. 

Brett ALE pobrałem z piwnego depozytu z czystej ciekawości bo sam uwarzyłem dwie warki ostatnimi czasy na brettach. Z racji że lubię "swojskie klimaty" to nuty stajenne nie są mi obce. Pamiętam czasy kiedy sąsiedzi prowadzili hodowle krów i koni. Nawiązując do piwa to jest to czego się spodziewałem. Lekka derka, nuta stajenna w zapachu. W smaku cytrusowość, powiedziałbym taka świeża pokrojona limonka. Uwielbiam połączenie różnorodnych smaków i zapachów i te piwo dało mi dużo frajdy z jego wypicia. Na pewno czas zrobił swoje w ułożeniu piwa bo mój pierwszy brett po dwóch tygodniach od kapslowania dał mi stajnią tak po nosie że następna butelkę otworzę po kilku tygodniach.

828168586_NewEngland.thumb.jpg.8a14f9e4be639650515cba2a56a9bdcf.jpg

 

Do NEW ENGLAND robiłem dwa podejścia. Pierwsze poległo na doborze nie właściwych drożdży, drugie jest w piwnym depozycie do waszej oceny. Ale ja już wiem że nie jest to poziom Browaru Talip. 

New England IPA browaru Talip do świetny Vermont. Pijalne, soczkowo-owocowe w smaku piwo. Dałbym mu przydomek sesion za pijalność a 7% nie jest w ogóle wyczuwalne, jest ukryte za tą gładkością, soczkowością piwa. Brakuje nieco aromatów ale z racji kilku tygodni od butelkowania można i tak dać wysoką ocenę temu piwu.

ps.O takie NE walczyliśmy :).

Edytowane przez zegancio
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W dniu 31.03.2020 o 09:37, Radi_wroc napisał:

Hej, odwiedziłem depozyt i zabrałem: Browar Sesquialtera - APA oraz Browar Wielka Sowa - Whisky Stout.

 

Hej. Piłeś już może tego stouta?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Cześć, dawno mnie tu nie było, ale jak dalej działamy to chętnie dorzucę kolejne piwka. Bylem dzisiaj

 

Zabrałem:

Browar Prokrastynacja - Weizenbock - data rozlewu 4 grudnia
Browar Wielka Sowa - Dry Stout 11 blg - rozlew 11.01.2020 - tutaj delikatny problem, bo w trakcie transportu puścił kapsel i trochę się ulało. Dzisiaj będzie pite.
 

Aktualny stan:

Diabelski browar - Marcowe - 3.01.2020
Browar Wielka Sowa - Grodziskie 8 blg - rozlew 19.01.2020

Browar RadiBrew - US Hazy Kafir Wheat IPA - rozlew 09.02.2020

Browar Talip - Oatmeal Stout - rozlew 03.03.2020

Browar Idziego #47 Hazy NZ APA - 12.5°Blg - rozlew 20.02.20

Browar Idziego #48 NEIPA -  16.5°Blg - rozlew 09.03.20

Alison - Stout x2 - 13 Blg - rozlew Luty 2020

Edytowane przez alison
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Cześć!

Z lekkim opóźnieniem przekazuję informację na temat Whisky Stout z browaru Wielka Sowa, następna będzie APA z browaru Sesquialtera

Ciemne, prawie czarne piwo, takie jakie powinno być. Piana przyjemna, lekko beżowa z delikatnymi pęcherzykami. Długo się utrzymująca, fajny lacing. Aromat na pierwszym planie palona kawa, dalej zapach dymu z lekkim alkoholem, po prostu przyjemny zapach ulubionej whisky. W smaku wyraźna paloność, kawa, czekolada i słodowość. Przydało by się więcej treściwości i goryczki, jednak to jak dla mnie. Alkohol wyczuwalny na końcu, rozgrzewający z aromatem szkockiej whisky. Ocena na koniec to dobry stout, choć jak dla mnie za delikatnie treściwy i goryczkowy, ale bardzo fajnie skomponowany aromat, który długo unosi się w powietrzu. Tak jak pisałem wcześniej przypominają mi się wizyty w irlandzkich pubach.

Z przyjemnością poproszę o przepis :) 

stout.jpg

stout1.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cześć.

 Wiem, że to nie miejsce na takie sprawy, ale mimo wszystko wrzucam najpierw tutaj. 

Mam do oddania za pare dobrych butelek domowego piwa lodówkę ( 168/60 ), fermentor spokojnie się wciśnie. Służyła mi 3 lata z podłączonym sterownikiem bez zarzutu. 

Ma już kilka lat, z boku wyszła korozja ale działa i robi co do niej należy. Niestety mieszkam na 4 piętrze bez windy, ale jak coś to pomogę znieść ją na dół.

Odbiór osobisty we Wrocławiu, 

Pozdrawiam 

IMG_2158.JPG

IMG_2498.JPG

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...
W dniu 23.05.2020 o 20:27, Radi_wroc napisał:

Z lekkim opóźnieniem przekazuję informację na temat Whisky Stout z browaru Wielka Sowa (...)

Z przyjemnością poproszę o przepis :) 

A proszę Cię bardzo.

 

Słody:

4 kg pale ale

0,75 kg wędzonego torfem

0,4 kg karmelowego 150 EBC

0,4 kg płatków owsianych błyskawicznych

0,5 kg jęczmienia palonego

 

Zacieranie:

63C - 40'

72C - 30'

wygrzew do 78C

 

Chmielenie:

60' - 22g Magnum

10' - 18g Sybilla

 

Mnie wyszło z tego 16,5 blg. Jeśli trochę za mało treściwe, to celowałbym w nieco wyższe blg i zacieranie na słodko.

Drożdże S-04, fermentacja w 18C przez 20 dni.

 

Clou oczywiście stanowi słód wędzony torfem, ja użyłem Viking Malta:

https://twojbrowar.pl/pl/surowce/2168-slod-wedzony-torf-1kg.html

Proporcja moim zdaniem jest bardzo dobra do tego piwa (12.4% zasypu), ale jakby komuś było za mało dębowej beczki, to pewnie do tych 15-18% można bezpiecznie zwiększyć.

Edytowane przez Czeslaw
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Wziąłem

Alison Stout, Marcowe, NEIPA (wziąłem 1 więcej niż zostawiłem, kiedyś zostawiłem 2 piwka więcej)

 

Zostawiłem Berliner Weisse 100% brett oraz lekkiego, belgijskiego bezstylowca. 

 

Stan depozytu:
Browar Wielka Sowa - Grodziskie 8 blg - rozlew 19.01.2020

Browar RadiBrew - US Hazy Kafir Wheat IPA - rozlew 09.02.2020

Browar Talip - Oatmeal Stout - rozlew 03.03.2020

Browar Idziego #47 Hazy NZ APA - 12.5°Blg - rozlew 20.02.20

Alison - Stout - 13 Blg - rozlew Luty 2020

Browar Prokrastynacja - Brettliner weisse, rozlew 27.06.2020

Browar Prokrastynacja - Raw session belgian sour weizenbock xD, rozlew 4.07.2020

 

 

 

Edytowane przez Glowa
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

29 minut temu, Glowa napisał:

Wziąłem

Alison Stout, Marcowe, NEIPA (wziąłem 1 więcej niż zostawiłem, kiedyś zostawiłem 2 piwka więcej)

 

Hej. Ciekawy jestem co zostało w tym moim NE bo po takim czasie od zabutelkowania pewnie już dużo aromatów nie ma. Czekam więc na twą ocenę :)

Edytowane przez zegancio
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Będzie w tym tygodniu na pewno recenzja każdego z piw :)

 

Diabelski browar - Marcowe

To moje pierwsze domowe piwo marcowe jakie piję, a z komercyjnych to może raz czy dwa zdarzyło się wypić.

Barwa ciemnobursztynowa jak na moje oko, może miedziana. Nagazowanie średnie. Piana jest, średniotrwała. Goryczka raczej niska. Słodowość w smaku i aromacie bardzo wyraźna. W smaku raczej słodkie. Kojarzy się z herbatnikami i ciemnym chlebem. Po zamieszaniu piwem i przykryciu szkła ręką, po niuchnięciu wychodzi jakiś dość intensywny, słodki zapach, którego nie umiem niestety nazwać, mogę jedynie powiedzieć że kojarzy mi się słodko. Ogólne wrażenie, jak na chłodny dzisiejszy wieczór piwo jest w sam raz, ale jeśli miałbym wypić takich 3-4 to byłyby dla mnie zbyt ciężkie, zbyt słodowe. Dodatkowo na plus klarowność piwa, mimo że butelka była wstrząsana w transporcie. Słodowość naprawdę bardzo przyjemna. 

 

107095161_1162687480759681_1253682150948888159_n.jpg?_nc_cat=110&_nc_sid=b96e70&_nc_oc=AQkf-4iMhp5Au85DZAQwbxpKT0CK0MYJDfq71HSS5c1YTCdCZgp-TLIp85sHlFgQjIM&_nc_ht=scontent-waw1-1.xx&oh=4b38ed6c18a0c8eec2b75ec57fd33e66&oe=5F2A7CB0

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Browar Idziego #48 NEIPA

 

Barwa, powiedzmy, złota, piwo dość mocno zamglone, nagazowanie średniowysokie, piana drobna, trwała, zostawiająca ładny lasing. Aromat chmielowy nie jest bardzo intensywny, ale jest. Raczej cytrusowy i coś w stronę białych owoców. Rześkie lekko kwaskowe, pijalne dobre. Alkohol niewyczuwalny. Goryczka wyczuwalna, średnio intensywna, przyjemna. Odczucie w ustach przyjemne, gładkie piwo. Bardzo dobre mimo upływu czasu.

 

107463548_4065805323491850_701608229405040781_n.jpg?_nc_cat=109&_nc_sid=b96e70&_nc_oc=AQkU5FEenq77gmXImAHQarYTBJIQi0siXkTbrbxhCZO3DRf0xmZHrFiPzO1CNz1lbmQ&_nc_ht=scontent-waw1-1.xx&oh=953ea88753788ef85c7d7ff326ed219f&oe=5F2AD1DA

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cześć.

Wziąłem:

Browar Prokrastynacja - Raw session belgian sour weizenbock xD, rozlew 4.07.2020

 

Stan depozytu:
Browar Wielka Sowa - Grodziskie 8 blg - rozlew 19.01.2020

Browar RadiBrew - US Hazy Kafir Wheat IPA - rozlew 09.02.2020

Browar Talip - Oatmeal Stout - rozlew 03.03.2020

Browar Idziego #47 Hazy NZ APA - 12.5°Blg - rozlew 20.02.20

Alison - Stout - 13 Blg - rozlew Luty 2020

Browar Prokrastynacja - Brettliner weisse, rozlew 27.06.2020

Browar Talip - Witbier z sokiem z jabłek rozlew 07.07.2020

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.