Skajo Opublikowano 18 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2017 Ja raz ich używałem to na powierzchni pozostałości nie doświadczyłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
łysy ĄĘ Opublikowano 17 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2017 Po trzech warkach zrobionych na tych drożdżach mogę przekazać swoje spostrzeżenia. Wszystkie warki fermentowałem poniżej/w okolicy temperatury balansu goździk/banan zalecanej przez producenta. Żadna z nich nie ukazała nawet powiewu fenolowej nuty aromatycznej. Przypuszczam, że jakiś ślad goździka pojawi się przy fermentacji trzymanej w okolicach 17-18 stopni. Ponadto wydaje mi się, że WB-06 to jest taka wersja light w rodzinie pszenicznej. Aromaty i smaki są w miarę umiarkowane. Chociaż z drugiej stroy, robiąc piwo z pulpą owocową mango i ananas, drożdże zdecydowanie zdominowały profil piwa i dodatki owoców na cichą zostały w pełni zdominowane przez drożdże. PustynnaBurza 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sredstvom Opublikowano 27 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2017 Odkurze temat: Jak z piana w piwie po tych drozdzach? Dotyczczas uzywalem do pszenicy Y1433, piwo b. smaczne wychodzi, ale niestety piana sie nie trzyma... Nie wiem na ile to blad w sztuce, na ile "wina" drozdzy - czytalem kilka opini, ze one po prostu tak maja... Wiec jak to wyglada w przypadku WB-06? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 27 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2017 Na pewno lepiej niż na Y1433. Raczej nie ma problemów z pianą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelW Opublikowano 18 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2018 Próbował ktoś fermentować nimi w temperaturze 13°? Bo właśnie tyle mam w piwnicy, a wczoraj po południu postawiłem na nich Hefeweizena (25l ~11,5°blg). Drożdże rozruszałem w starterze 1l (10°blg) przez 24h na mieszadle magnetycznym. Dopiero minęlo 20h więc wiadomo, że nie ma co panikować, aczkolwiek byłbym spokojniejszy jakby ktoś napisał "jasne, ruszyły mi w 12°C" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Joosto Opublikowano 19 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2018 Robiłem na nich pszenice w 13 stopniach właśnie. Nie było problemu z fermentacją w tej temperaturze, jednak jeśli chodzi o hefewaizena - te drożdże to kiepski wybór. Są lepsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelW Opublikowano 20 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2018 21 godzin temu, Joosto napisał: Robiłem na nich pszenice w 13 stopniach właśnie. Nie było problemu z fermentacją w tej temperaturze, jednak jeśli chodzi o hefewaizena - te drożdże to kiepski wybór. Są lepsze. Do tej pory robiłem tylko 2 pszeniczne. Grodziskie na S-33 - ale było to moje trzecie piwo. Sporo rzeczy zepsułem przy warzeniu więc nie odbieram tego piwa jako wykładnika jakości drożdży. Hefeweizen na M20 - byłem w miarę zadowolony, mimo że nie przepadam za pszenicznym. Robię dla znajomych, a im smakowało. Możesz coś polecić? Z uwagi na to, że pszeniczne robię rzadko to raczej płynne odpadają (szkoda mi 40zł na jedną warkę jeśli gęstwy i tak nie użyję) chyba, że polecisz coś ultra super Fermentacja po 48h niby ruszyła (bulgać nie bulkało, ale była piana). Pojechałem na poligon i poprosiłem żonę żeby owinęła kocem fermentor i postawiła obok butelkę z ciepłą wodą (taka ciepła z kranu). Dziś rano (60h) zaczęło dlikatnie bulkać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 20 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2018 Najlepszymi sucharami do pszenicy są Mauribrew Weiss. PawelW 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konstoi Opublikowano 21 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2018 Potwierdzam, robiłem chyba na wszystkich sucharach pszenicznych dostępnych w Polsce i Mauribrew najlepszy dały efekt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Długowłosy Opublikowano 1 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2018 A czy próbował ktoś może fermentować 25+? Będę dzielił warkę na dwa fermentory i jeden pójdzie na 17/18 st. , a nie wiem jaką temp. w drugim ustawić, nie chciałbym przesadzić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pt123 Opublikowano 20 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2018 (edytowane) Jak szybkie są WB06? Nastawiłem przeniczniaka z brewkitów Coopersa (chmielony i niechmielony). To moje drugie piwo. Wyszło 21 litrów z BLG 11. Bulkanie (wiem, wiem) zaczęło się po dwóch godzinach, po pierwszej dobie było całkiem intensywne i teraz po drugiej dobie znacznie się spowolniło. Fermentuje w temperaturze 17 st. Nie chcę na razie otwierać fermentora aby zbadać BLG - miałem plan żeby potrzymać je tydzień, ale zaskoczyła mnie, że już się zatrzymuje. Edytowane 20 Listopada 2018 przez pt123 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konstoi Opublikowano 27 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2018 Z tego co pamiętam to one dość dlugo dojadają wiec lepiej potrzymaj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sumikk Opublikowano 13 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2020 Pytanie na szybko W jakiej temperaturze najlepiej trzymac od początku te drożdże ? Mam tak 10'c w spiżarni, ok 14'c w korytarzu, ok 16'c w kotłowni i ok 20'c w pokojach. Myślicie że 14'c na początek jest dobrze dla tych drożdży ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 18 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2020 16C otoczenia powinno być w sam raz, pod koniec przenieść do 20C. Ewentualnie pierwszy dzień-dwa możesz zacząć w tych 14 jak chcesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ads Opublikowano 18 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2020 zacieranie 30/30, puściłem wysoko fermentację chyba od 19 do 24 i z 11Blg zeżarły do 0 na spławiku. Ale będzie ulep ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 18 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2020 28 minut temu, ads napisał: zacieranie 30/30, puściłem wysoko fermentację chyba od 19 do 24 i z 11Blg zeżarły do 0 na spławiku. Ale będzie ulep ? Ulep? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ads Opublikowano 1 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2020 W dniu 19.09.2020 o 00:09, anteks napisał: Ulep? No cienki bolek? Zrobię drugiego z zacieraniem na słodko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 1 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2020 Ulep czyli słodkie. Tobie wyżarło do zera czyli ni ma cukru. Cienkie tez nie będzie bo ponad 5% alko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JanŁaski Opublikowano 24 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2020 Czy w tych drożdżach można jakoś sterować stosunkiem goździk / banan? Na przykład temperaturą? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 24 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2020 1 godzinę temu, JanŁaski napisał: Czy w tych drożdżach można jakoś sterować stosunkiem goździk / banan? Na przykład temperaturą? Goździk to od zacierania chyba, banana zrobisz stresując drożdże Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majlosz Opublikowano 27 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2020 W dniu 24.10.2020 o 12:07, JanŁaski napisał: Czy w tych drożdżach można jakoś sterować stosunkiem goździk / banan? Na przykład temperaturą? Goździk niższa temperatura. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 27 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2020 (edytowane) W dniu 24.10.2020 o 12:07, JanŁaski napisał: Czy w tych drożdżach można jakoś sterować stosunkiem goździk / banan? Na przykład temperaturą? WB-06 akurat są bardzo goździkowe i przeważnie to on będzie przeważać w balansie i ciężko temu zapobiec. Jak chcesz bardziej bananowe to wybierz inny szczep. Niższa temperatura nie zwiększa produkcji fenoli, ale zmniejsza estrów, więc ogólny balans wychodzi bardziej goździkowy. Tylko, że jak chcesz iść w tę stronę to nie musisz tego robić, bo jak mówiłem WB-06 dowalą goździka tak czy tak. Także wyższa temperatura = więcej banana, ale jak przegniesz to wyjdą Ci też gruszki, guma balonowa albo rozpuszczalnik i inne cuda. Edytowane 27 Października 2020 przez Oskaliber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yoshko Opublikowano 28 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2020 Hmmm, wg mojej opinii ten szczep wytwarza tylko banany a na goździk tzreba zapracować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 28 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2020 Cóż, masz prawo do swojego zdania. Ja już weizeny na WB-06 poznaję w ciemno właśnie przez przegiętego goździka i wysokie odfermentowanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smerf08365 Opublikowano 15 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2020 Zabieram się powoli za pierwszego weizenbocka, ma wyjść około 17-18 BLG i zastanawiam się nad zadaniem dwóch paczek sucharów WB-06 (warka 20l). Po przeczytaniu tego tematu, stwierdzam, że to chyba słaby pomysł? Próbował ktoś tak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się